Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Arizona

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>

Välkommen till Arizona!

Text: Catherine Naghdi
Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Arizona (månadens avdelning)SWEA Arizona bildades 1986 som underavdelning först till Los Angeles och sedan till Orange County och firar i år sitt 15-årsjubileum. Så småningom var det dags att klara sig själv och 1990 blev Arizona en självständig avdelning. Inte långt efteråt fick Arizona äran att stå som värd för det internationella mötet 1991 och verkligen få uppleva SWEA som en ständigt växande internationell organisation med då nästan 30 avdelningar i Nordamerika, Europa och Asien.

SWEA Arizonas medlemskap, som numera är 68, fördelas geografiskt ungefär som delstatens befolkning. De flesta bor i huvudstaden Phoenix med omnejd, som ligger i statens mittdel, medan en skara på ungefär 15 bor i och omkring Tucson, Arizonas näst största stad, som ligger ungefär en timmes körtid från Mexiko. Tucson-Sweorna har närmare till Mexiko än till sina SWEA-systrar i Phoenix och därför träffas Sweor i dessa två områden mindre ofta än vad vi skulle önska.

Hur råkar dessa kräftor komma till öknen? Giftermål är huvudanledningen till att de flesta har kommit hit till USA eller bestämt sig för att stanna kvar efter att ursprungligen kommit hit för att arbeta eller studera. Till skillnad från andra avdelningar i USA och runtom världen, är det inte så många som kommit hit som medföljande till sin make utsänd av ett svenskt företag. Många har inte heller flyttat direkt till Arizona utan bott någon annanstans i USA och så småningom migrerat till Arizona. Nu för tiden är det inte ovanligt att nyinflyttade svenskor har varit medlem i SWEA på annan ort i USA.


Om Arizona

Många lockas till Arizona på grund av vädret, livstilen och ständigt ökande arbetsmöjligheter. Med över 300 soliga dagar om året i Arizona har man otaliga tillfällen att njuta av värmen, naturen och utomhussysselsättningar av olika slag. Arizona är ju ett golf-mecka med nästan 250 golfbanor. Trots den torra värmen i öknen blir det onekligen väldigt hett i stora delar av Arizona på sommaren. Phoenix och övriga Arizona började inte växa stort förrän luftkonditioneringen blev allmänt tillgänglig. Arizona blev den 48e delstaten 1912 – 136 år efter att de första tretton bildat Förenta Staterna — men har numera en befolkning på över 5 miljoner invånare. Huvudstaden Phoenix rangordnas som nummer sex bland landets största städer.

Folk som aldrig besökt Arizona anar sällan vilken naturens mångfald den bjuder på. Från storstaden Phoenix mitt i öknen med vackra berg runtomkring tar det bara 90 minuter att köra norrut till de berömda röda bergen i Sedona och ytterligare en knapp timme norrut för att komma till Flagstaff och dess tallskogar där man kan åka skidor på vintern. Sedan finns det naturligtvis också Grand Canyon, Canyon de Chelly, Monument Valley och Painted Desert för att nämna några andra natursevärdheter.

Oak Creek Canyon; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Oak Creek Canyon

Sedona; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Sedona

Grand Canyon; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Grand Canyon

Canyon de Chelly; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Canyon de Chelly

Monument Valley; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Monument Valley

Painted Desert; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Painted Desert


Om våra program

SWEA Arizona fyller 15 år; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

SWEA Arizona fyller 15 år

Som andra SWEA-avdelningar har vi några traditionsenliga program som är mycket populära och framsedda och upprepas varje år.

I april brukar vi ha vårlunch, ofta med hattparad, eller vårmiddag, som det blev i år då vi också passade på att fira avdelningens 15-årsjubileum.

Kräftskivan brukar hållas i september efter att sommarens hetta har avtagit något och folk har kommit tillbaka till Arizona från sommarbesök i Sverige eller någon annanstans där vädret är något svalare. Då samlas vi med makar och andra gäster hemma hos någon SWEA och vid långa bord i trädgården sörplar så mycket vi kan, sjunger snapsvisor och njuter av denna unika, svenska tradition.

Att fira Lucia eller jul har alltid varit ett viktigt inslag i programutbudet. Men sättet att fira har varierats. Ibland har det varit julfest enbart för Sweor hemma hos någon eller en större tillställning med makar, barn och andra gäster. Förra året tog SWEA Arizona ett stort steg med att hyra in sig på en kyrklokal för att hålla en julbasar även för allmänheten. Det blev en stor succé men som andra vet ofantligt mycket jobb.

Vi har också börjat skapa nya traditioner. I två år har vi firat Valborgsmässoafton med de traditionsenliga inslagen som vi har anpassat till den unika miljön som vi lever i här i Arizona. Vi firar Ökenvalborg genom att åka till MacDonalds Ranch i Scottsdale där vi njuter av solnedgången i öknen, grillar korv vid öppen eld och sjunger allsång

Agneta Nilssons årliga besök till Tucson i februari för att gå på “The Gem Show”, en av landets finaste mässor för smycken och stenar, har blivit ett underbart tillfälle för Arizona-Sweor från olika håll att träffa varandra och Agneta och sedan även besöka mässan för att kanske göra ett riktigt fynd. SWEA Arizona välkomnar Agneta Nilsson till Tucson igen 2001.

 Hattparad (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Hattparad


Vårlunch (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Vårlunch

Vårmiddag (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Vårmiddag


Vårmiddag (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Vårmiddag
Fr. v. Maria Utagawa, Marianne Naghdi, Lena Rapp, Synnöve Fielding (SWEA Seattle) och Nina Petersen firar SWEA Arizonas 15-årsjubileum på vårmiddagen

 Förberedelser i köket inför julbasaren (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Förberedelser i köket inför julbasaren


Bakbord på julbasaren (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Bakbord på julbasaren
Fr. v. Margaretha Turner, Agneta Hansson och Mona Mellergård väntar på den stora rusningen vid bakbordet (allt bakverk såldes på en timme!)

Försälning på julbasaren (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Försälning på julbasaren

Lucia (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Lucia

Åker höskrida till valborgsfirandet (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Vi åker höskrida till valborgsfirandet

Grillar korv på valborgfirandet (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Kerstin Lorenzen (t.h.) grillar korv medan Ingrid Tolone ser förväntansfull ut

Ökenvalborg (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Eva Barchas, Mona Lorant, Christina St. Germain och Ingrid Tolone firar Ökenvalborg

Arizona-Sweor samlas i Tucson; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.
ona-Sweor samlas i Tucson; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Arizona-Sweor samlas i Tucson till lunch med SWEAs grundare Agneta Nilsson (2000)


Det gäller att passa på

Ibland dyker det upp möjligheter till program som vi själva inte har eftersökt. Men visst ska man passa på. I år har det blivit flera sådana tillfällen.

I februari ringde Agneta Nilsson och berättade att hon skulle besöka Arizona igen tillsammans med sin väninna Lussi Nyblaeus och undrade om SWEA Arizona vore intresserad av att ha ett program där Lussi skulle hålla ett föredrag om hälsa och friskvård. På 1980-talet hade Lussi arbetat på hälsofarmen “The Ashram” i Malibu men var mest känd kanske för att ha byggt upp och drivit Sturebadet i Stockholm. Det var kort varsel men visst ville vi ta vara på chansen att bjuda på ett sådant spännande program. Genom email och telefonsamtal fick medlemmarna veta om detta extra-program och på själva dagen kom omkring 25 stycken.

Lussi Nyblaeus (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Vår värdinna, Vera Nathorst, tillsammans med
Margaretha Turner och Lussi Nyblaeus

Ansikten (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Gunilla Kingston, Britt-Marie Flynn och Gittan Mockridge

I mars fick vi tillfället att bjuda på ännu ett föredrag, den här gången om samekulturen i Sverige i dag. Kerstin Utsi från Jokkmokk som var på besök hos Kerstin Krook visade diabilder och berättade om samelivet. Kerstin, som undervisar i sameslöjd, hade en hel del slöjd med sig som vi fick titta på och även köpa.

Kerstin Utsi i samedräkt (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Kerstin Utsi i samedräkt

Samekväll (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Samekväll

Senare på våren fick vi veta om ett försök med SWEA Toronto i spetsen att få Kristina Adolphson till Nordamerika på hösten för att fara runt och berätta även här om Strindberg och Harriet Bosse. Om hennes framträdanden i Rom och Genève hade vi redan hört talas. Det lät ju spännande och för oss i Arizona ett tillfälle att bjuda på ett mycket unikt program.

På teatern (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

En grupp Sweor framför teatern före Kristina Adolphsons framträdande

Inne på teatern (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Inne på teatern

Kristina Adolphson på scen (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Kristina Adolphson på scen

Mottagningen (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Några glada Sweor och en Sven på mottagningen efter
Kristina Adolphsons framträdande


Andra aktiviteter

Förutom våra program finns det också andra tillfällen att träffas – filmkvällar, pysselkvällar, lunchträffar, fotvandringar och så Mamma-Barn-gruppen som träffas en gång i veckan i någon park.

Arizona-Sonora Desert Museum (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Arizona-Sweor tillsammans med guide på Arizona Sonora Desert Museum i Tucson – kul att träffas och få lära sig mer om den ovanligt vackra naturen som finns i Arizona!

Paus under en hajk (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Ewa Frölich och Karin Sammartino tar en paus från hajken för att svalka sina fötter

Lunchträff (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Mona Lorant och Ingrid Tolone vid lunchträff på
Camelback Inn

Nätverkar under lunchen (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Suzanne Becker, Gullvi Samuels och Marianne Brody (SWEA New Jersey) nätverkar

Lunchträff (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Ellinor Ellefson (med Samuel), Anita Waage, Inger Oster, och Karin Sammartino på lunchträff


Fundraising och donationer

Skandinaviska vårfestivalen (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

SWEA deltar i Skandinaviska vårfestivalen i Phoenix

I många år har SWEA Arizona tjänat pengar huvudsakligen på kräftskivan och genom att delta i Skandinaviska vårfestivalen i Phoenix. Sedan förra året har vi också börjat ha en riktig julmarknad, som har bidragit mycket till att vi har kunnat öka både antalet och beloppet på våra donationer. I många år har SWEA Arizona stött undervisning i svenska språket vid Arizona State University och detta prioriteras högst. I år har vi också haft möjlighet lokalt att stödja och sprida kännedom om svensk kultur genom att donera pengar till en skandinavisk filmfestival. Utanför Arizona har vår avdelning tillsammans med flera andra donerat pengar till Svenska Livrustkammaren för att rädda Drottning Kristinas kröningshimmel.


Arizona-Sweor deltar i organisationens arbete

Årsmötet (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Monika von Eggers, Ellinor Ellefson och Lena Rapp lyssnar
på årsredogörelsen på årsmötet

Årsmötet (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Kerstin Lorenzen, Kerstin Krook, Synnove Fielding (SWEA Seattle) och Eva Barchas på årsmötet

Under regionmötet (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Ett gäng Arizona-Sweor på Regionmötet i Kalifornien

Under regionmötet (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Tucson-Sweor på Regionmötet i Orange County – Fr. v. Maudine Sullivan, Marianne Bjernfalk, Leonor von Greyerz Schorr
och Barbro Sultan

Under regionmötet (SWEA Arizona); Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Suzanne Becker (till höger) med Sweor från västra USA och Kanada regionen


Arizonas styrelse 2001

SWEA Arizona styrelse 2001; Foto: Suzanne Becker, Margaretha Turner m.fl.

Fr. v. Anita Waage, Gullvi Samuels, Gunilla Kingston, Suzanne Becker, Ellinor Ellefson
och på knä Ulla-Beth Högberg, Kerstin Lorenzen och Catherine Naghdi