Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Bangkok

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>

Välkommen till Bangkok!

Text och foton: Malin Knutsdotter m.fl.

Sawas dee kha!

Tempel solnedgang / Bangkok (månadens avdelning)
Här kommer månadens hälsning från oss medlemmar i SWEA Bangkok!

Det här året är ett väldigt händelserikt år för oss. Två viktiga händelser kan vi skriva in i vår, än så länge, unga historia. För det första så har vi ju blivit en egen avdelning vilket naturligtvis firades med pompa och ståt! Bl a så uppträdde Camerata vilka är Thailands svar på ABBA! Det blev drag kan ni tro när vi fick höra alla gamla välkända ABBA sånger!!! SWEAs grundare, Agneta Nilsson hedrade oss med sitt besök denna kväll. Nästa stora händelse blir i höst då vi står som värdinnor för Asiens RM — förberedelserna är redan i full gång och det kommer att bli en spännande upplevelse att få visa våra systrar i grannländerna hur vi har det här i Thailand!


Invigningen

Grand Palace (SWEA Bangkok invigning); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Grand Palace kväll

Bandklippning (SWEA Bangkok invigning); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Bandklippning: Här klipper vi officiellt våra band till vår moderavdelning Singapore — nu får vi klara av att stå på egna ben

Kvällens värdpar (SWEA Bangkok invigning); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Monica och Pär Hollertz — välkända Bangkokbor — var kvällens värdpar

ABBA fans (SWEA Bangkok invigning); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

ABBA fans: Det ÄR svårt att sitta still när alla godingar som Dancing Queen m fl spelas

Pratstund med Agneta (SWEA Bangkok invigning); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Flera Sweor passade på att få en lite pratstund med Agneta Nilsson under vår invigning

Kvinnans lov (SWEA Bangkok invigning); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Kvinnans lov: Under en galamiddag för Sweor så är Kvinnans lov ett måste. Carl-Magnus Hellsten heter mannen som lovordade oss.

Äntligen dansgolvet (SWEA Bangkok invigning); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Äntligen får vi äntra dansgolvet efter en härlig middag!


Om Thailand …

Hur har vi det då här i Thailand? Jo, nu så är vi inne i den heta perioden och i april infaller den varmaste perioden på hela året då dagstemperaturen kryper över 40 strecket allt som oftast och på kvällar och nätter kan det falla ”ända” ner till runt 30. Samtidigt med påsken så firar vi också nyår igen! Det är bara tredje gången i år. Vi börjar med vårt eget nyår sen kommer det kinesiska (nyåret) och nu infaller alltså Songkran som är det thailändska nyåret. Detta firas med att folk går man ur huse och sprutar vatten på varandra för att hylla att det nya solåret börjar och därmed den regniga säsongens början. Regnsäsongen kommer att pågå fram till oktober-november då den torra säsongen kommer tillbaka och det är väl också då de flesta av oss västerlänningar finner vädret som allra bäst i Thailand. Övriga helgdagar vi firar här är alla de Buddhistiska och Kungen och Drottningens födelsedagar. Kungafamiljen är väldigt högt respekterad här i Thailand och thailändarna är väldigt stolta över sitt land som aldrig varit kolonialiserat.
Norra Thailand (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Norra Thailand

 Elefant (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Elefant

Flytande marknad (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Flytande marknad

Munkar på bro (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Munkar på bro

Varje dag kl. 8.00 på morgonen och 18.00 på kvällen spelas nationalsången på alla radio- och TVstationer, befinner man sig på t ex järnvägsstationen vid den tiden kan man se hur all personal slutar upp mitt i sin syssla och ställer sig i givakt för sitt land. Går man på bio så måste man, mellan reklam och filmens början, resa sig upp för då spelas kungssången samtidigt som ett collage med bilder på kungen visas.

Fullt på flaket (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Fullt på flaket

Dödens järnväg (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Dödens järnväg


Om våra aktiviteter …

SWEA Bangkok är en mycket aktiv avdelning och det har bl a programgruppen en väldigt stor del i. Vi brukar dels ha en eller flera föreläsningar per termin i något aktuellt eller spännande ämne och dels brukar vi åka på utflykter runt om Bangkok eller kortare utflykter inom staden. Den här terminen har vi ägnat oss åt att besöka en belgisk chokladfabrik mitt i Bangkok, cykelutflykt i Bangkoks ”djungel”, besökt ett kryssningsfartyg, lärt oss zonterapi, pysslat, invigningsfestat och en massa annat kul. Bilderna bredvid får tala sitt eget språk om alla våra aktiviteter.

Besök på chokladfabriken (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Jean-Louise, ägare av den belgiska chokladfabriken, har en liten genomgång innan vi får komma in i paradiset

På väg ut till djungeln (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Longtail Longtail: Sweor på väg ut till Bangkoks djungel på andra sidan floden

Thai lunch (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Thaimat smakar lika gott i slott som koja – speciellt efter att man varit ute och cyklat i ett antal timmar!

Ordföranden på väg (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Vår ordförande Susanne Rapp — ständigt i farten mot nya spännande utmaningar

Besök på chokladfabriken (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Är vi inte söta i våra små mössor???

På väg mot okända mål (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

På väg mot okända mål!!!

Med kaptenen på Star Cruise (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.


Vi är och hälsar på kapten Stor ombord på kryssningsfartyget Star Cruise


Bangkoks styrelse 2001

SWEA Bangkok styrelse 2001 Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Thailand är för övrigt ett väldigt lätt land att leva i vilket Anna, medlem och vice ordförande i SWEA, har beskrivit i sin text nedan.


Mitt Thailand

Text: Anna Holmgren

Tänk er att slippa snö och slask! Här i Thailand, det Fria Landet, är det sommar året om, och klimatet växlar mellan varmt och varmast. Likaså är det med thailändarnas sinne, man blir alltid bemött med välvilja och ett leende. Det är inte för inte som Thailand kallas ”The land of Smiles”. Denna vänliga attityd gör att man kan ta sig fram trots de språkliga kommunikationssvårigheter som existerar. Under de obligatoriska skolåren finns det nämligen ingen engelska på schemat.

De flesta Sweor bor i Bangkok, änglarnas stad, men med 2 timmars bilfärd kan vi lätt ta oss till den exotiska kusten med vit strand och 29-gradigt hav.

Det är lika lätt att ta sig till de tropiska skogarna för att njuta av den rena luften och det rika djurlivet. Man får dock vara beredd på en något spartanska vistelse, i synnerhet om man vill undvika de mest populära turistställena. För att nämna något så kan utbudet på luftkonditionering, rödvin och sittoaletter vara bristande.

I Bangkok finns däremot allt, det är bara en fråga hur mycket man har lust att betala. Man kan tex hitta Kalles kaviar för 75 sek, eller gå på exklusiva krogar med mat från alla världens hörn. Å andra sidan kan man njuta av det fantastiska inhemska köket för en spottstyver. Man bör dock se upp för den otroligt heta maten. Om du kommer hit så rekommederar vi att du ska lära dig ”Mai Pet” som betyder ”inte starkt”.

Om man älskar och shoppa så är Bangkok ett litet paradis på jorden. Här finns Rolex, Ralph Lauren, Gucci … you name it, som äkta vara eller ”äkta kopia”. Allt som säljs dyrt i de gigantiska varuhusen finns att köpa för en bråkdel av priset på gatan här i kopiornas förlovade land.

Med ett leende på läpparna och orden mai pet klarar man sig ganska bra här i det varma och vänliga Thailand. Välkomna!

Stranden (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

En guld tempel (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.

Chili till salu (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.
Norra Thailand (SWEA Bangkok); Foto: Malin Knutsdotter m.fl.