Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Genève

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Genève!

Text och foton: Britt Leopold och Monica Sagnell

Pont du Mont-Blanc i Genève (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Pont du Mont-Blanc i Genève

Välkommen till Schweiz, chokladens, ostfonduens och klockornas paradis. Många kulturer och språk samsas i detta land med den tyskspråkiga delen i norr, den italienska i söder och i väster den franskspråkiga.


Recept på ostfondue

4 portioner

300 g ost blanda Gruyère och Emmental
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 tsk potatismjöl
1,5 msk kirsch
vitt osötat bröd

Gnid in fonduegrytan med en vitlök. Häll vinet i grytan och lägg i ostbitarna när vinet är varmt. Rör hela tiden medan osten sakta smälter. Rör ut potatismjölet med kirsch, rör ner blandningen i ostmassan när den är slät och tjockflytande. Smaksätt med vitlök och muskot. Fonduen är nu färdig att serveras. Placera grytan på bordet över en värmekälla. Ostmassan får inte koka men måste hela tiden hållas varm. Skär vitt bröd i ganska stora bitar. Var och en spetsar en bit bröd på en gaffel och doppar i fonduen.

Servera ett gott, torrt vitt schweiziskt vin till fonduen (t.ex. Fendant).

Ostfondue (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Ostfondue är en schweizisk rätt med ost som huvudingrediens.


Tarte au pruneaux (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Tarte au pruneaux

Vad gäller Genève kan nämnas, att mycket av dess industri är resultatet av de hundratals hugenotter, som kom till staden som flyktingar efter det att ediktet i Nantes återkallats av Ludvig XIV 1685, då 400.000 franska hugenotter tvingades i landsflykt. Många av bankerna i Genève, liksom urfabriker och andra hantverksindustrier grundades av dessa hugenotter, vilka lade grunden till Genèves välstånd. Det berättas, att när dessa flyktingar kom till Genève, hade man inte mycket annat att erbjuda i form av mat än plommon. Första torsdagen efter första söndagen i september firas ”Jeûne Genevois” (jeûne = fasta), en helgdag unik för Genève, då man traditionellt serverar ”tarte au pruneaux” (plommontårta).


SWEA Genèves ca 300 medlemmar bor i två länder, nämligen i den franskspråkiga delen av Schweiz men också i angränsande delar Frankrike.

Genève är en stad med många internationella organisationer där medarbetare passerar i en strid ström. Sweor kommer till Genève med omnejd för att stanna några år, och där fyller SWEA en viktig funktion som nätverk med praktisk information men också som en möjlighet till sociala kontakter. En del av våra Sweor har bott här i många år och ser våra träffar som en utmärkt möjlighet att hålla det svenska språket levande. De lockar också med sina döttrar, vilket medför en naturlig föryngring.


Historik

SWEA Genève bildades 1991, efter att till en början ha varit en underavdelning till SWEA Paris med ett 30-tal medlemmar. Intresset från fransktalande Schweiz blev stort, och sommaren 1991 hade man 100 medlemmar. Eftersom 80% av medlemmarna kom från den fransktalande delen av Schweiz med angränsande franska regioner valde man att döpa avdelningen till SWEA Genève. SWEA Zürich var positiva och ändrade sitt chapternamn från SWEA Suisse till SWEA Zürich. En av initiativtagarna till bildandet av SWEA Genève var Kerstin Velander, som nu är SWEA Internationals ordförande.

SWEA Genève har givit finansiella bidrag till au-pair-verksamheten i Genève och Lausanne samt till den svenska skolan i Genève liksom till svenskundervisningen i Ferney-Voltaire i Frankrike.

Här följer några exempel ur vårt program våren 2001.


Litterära kvällar

En kväll i månaden samlas ett antal läs- och diskussionslystna Sweor för att byta åsikter om den senast lästa boken. Tyngdpunkten under de litterära kvällarna ligger på nyskriven svensk prosa. Men ibland har någon med sig en dikt, som Sweorna antingen bara njuter av eller gissar sig fram till författaren.

Diskussionerna kan bli livliga då man delger varandra sina läsupplevelser och får ta del av andras tankar och analyser av den aktuella boken, allt under Inger Forssells eminenta ledning. God mat och dryck bidrar också till den goda stämningen.

Det senaste halvåret har följande böcker diskuterats:

  • ”Livläkarens besök” av Per Olof Enqvist
  • ”Grabben i graven bredvid” av Katarina Mazetti
  • ”I brokiga blads vatten” av Torgny Lindgren
  • ”Drömmar vid havet” av Björn Larsson
Buffén på en litteraturkväll (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Krista Uusma och Britt-Marie Andersson vid buffén
på en litteraturkväll

Några av deltagarna i litteraturcirkeln (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Några av deltagarna i litteraturcirkeln


Julgransplundring

I januari varje år inbjuder SWEA Genève till julgransplundring. Då dukas det långa bord med kaffe, saft och bullar och pepparkakor, dekorationer och levande ljus. Svenska och franska blandas när clownen kommer på besök, och barnen skriker av förtjusning när han skojar med dem. Så blir det dans kring granen med de sedvanliga visorna, ”Räven raskar”, ”Skära havre” osv, där alla sjunger av hjärtans lust och har så kul. Vid fiskdammen är fiskelyckan stor, och vid utgången får alla barn en godispåse.
Under julgransplundring (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Kerstin Velander (stående t.v.), Eva Huber, Anna Hamilton Faust och Monica Hamilton kalasar med barn och barnbarn.

Dans kring granen (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Full fart på dansen kring granen


Besök i Jardin Botanique

Solen lyste över Sweorna när man den 26 april besökte Jardin Boutanique i Genève. Parken prunkade av tulpaner, penséer och rhododendron i alla regnbågens färger och de japanska körsbärsträden stod i full blom. Vår guide berättade att efter parkens tillkomst i början av 1800-talet har trädgården genomgått en ständig utveckling i skönhet och lärdom. Herbariearkiven innehåller mer än 6 miljoner arter och dessutom byter och mottar Jardin Boutanique 25.000 nya växtarter per år.

I botaniska trädgården (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

I botaniska trädgården i Genève

I botaniska trädgårdens tropiska växthus(SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

I botaniska trädgårdens tropiska växthus


Besök på Hotellskolan i Lausanne

Ett 25-tal Sweor strålande samman den 10 maj för ett besök på Hotellskolan i Lausanne. Efter en 4-årig utbildning på denna skola med världsrykte ligger alla möjligheter öppna för de utbildande. Efter presentation och rundvandring blev vi serverade en underbart god lunch som säkert medförde att många män blev utan middag den kvällen.

 (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell
Restaurangskolan i Lausanne (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Genève-Sweor njuter av lunchen på restaurangskolan
i Lausanne


SWEA Genèves 10-års jubileum

Den 17 maj 2001 firade SWEA Genève 10-års jubileum med samling kring cocktail och kvällen avslutades med supé. Vi fick några glimtar om SWEA Genèves tillkomst och därefter en utmärkt föreställning där skådespelerskan Kristina Adolphson läste ur Strindbergs brev och dikter till Harriet Bosse.

SWEA Genèves 10-års jubileum; Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Marie-Louise Mägerle (t.h.) vice ordf. SWEA Zurich uppvaktade med tal och champagne

SWEA Genèves 10-års jubileum; Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Kristina Adolphson flankeras av Kerstin Velander int. ordf. (tv) och Britt Leopold ordf.


Styrelsen

SWEA Genèves styrelse; Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Sittande fr. vänster: Margareta Helling-Borda, Ann Rinderknecht, Lotta Turrettini, Eva Huber
Stående fr. vänster: Birgitta Stelle, Ulla Moutin, Kristina Kjellberg, Britt Leopold, Britt-Marie Arvidsson,
Caroline Lennman, Astrid Mahler, Anna Bovin


Helpline

Medlemmarna i Helpline skall fungera som en stödgrupp för medlemmarna i SWEA Genève och i all vänskaplighet försöka hjälpa till med praktiska ting och problem som kan uppstå kring akut sjukdom, olycksfall eller andra oförutsedda bekymmer, där en medmänsklig insats kan behövas.


SWEA Genèves produkt: Ficklampan

Miniatyrficklampa (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell
Miniatyrficklampa som lyser när man trycker på den.

Tar ingen plats och är idealisk att ha i handväskan eller fickan. Håller i flera år vid normalt sparsam användning. Godkänd som SWEA-produkt i juli 1998. Se SWEA Genèves hemsida under geneve.swea.org/


Övriga aktiviteter

Förutom ovanstående evenemang anordnar vi regelbundet informella luncher både i Genève och Lausanne, samt middagar med intressanta föredragshållare. När vädret tillåter gör vi promenader bland vingårdarna eller skidutflykter i de närliggande Jurabergen. Vi besöker även muséer i Genève och Lausanne, samt det berömda Gianadda-muséet i Martigny, där förnämliga konstsamlingar visas.

Och ej att förglömma: den numera traditionella Lucia-festen hos Kerstin Velander, där en kör av au-pair-flickor bildar luciatåget och underhåller med vacker sång, årets populäraste tillställning. SWEA Genève anordnar ingen egen julmarknad men hjälper till med Svenska Kyrkans julmarknad i Lausanne, där vi sedan många år stått för kaffeserveringen.

Julmarknad (SWEA Genève); Foto: Britt Leopold / Monica Sagnell

Sweor i kaffeserveringen på Svenska Kyrkans julmarknad i Lausanne