Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Holland

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Holland!

Text: Lena Parman Norberg
Foto: Tina Altenby och Lena Parman Norberg

Amsterdamhus; Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Amsterdamhus

Swea Holland startade 1992 och har idag ca 115 medlemmar.

Holland är ett litet land geografiskt men stort folkmängdmässigt. Med 441 invånare per km² är Holland ett av världens folktätaste land. Det går 13 Holland på Sveriges yta. Om Holland hade haft samma folktäthet som Sverige (21 inv/km²) skulle det ha funnits 700 000 holländare. Om Sverige hade haft samma folktäthet som Holland skulle det ha funnits 200 miljoner svenskar.

Vilket skulle ha varit värst?


Holland karta; av Ann Bäckbro

Till största delen är vi bosatta i Amsterdam- och Den Haagområdet. Det finns dock ett antal Sweor spridda över landet (se den fiffiga kartan till vänster vår medlemsansvarige Ann Bäckbro har gjort). Men eftersom det inte finns några långa avstånd i landet är det möjligt för oss att aktivt deltaga i aktiviteter kors och tvärs. I Holland brukar man säga att om man kör i ca 1.5 timme i vilken riktning som helst, så har man kört ut ur landet.

Amsterdamhus; Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Typiskt holländskt hus


Känt holländskt från förr

De holländska sjöfararna har ju utmärkt sig och lämnat namn efter sig. Här ett axplock:

 • Willem Barentsz som seglade på Barents hav (1853).
 • Willem Corneliszoon Schouten som rundade Cape Horn (1616) och gav den namnet från sin hemort Hoorn.
 • Abel Janszoon Tasman upptäckte Tasmanien, Nya Zeeland, Tonga och Fijiöarna.

På Manhattan slog några sjömän sig ner och skapade Nieuw (New) Amsterdam.

The Wall Street härstammar från det holländska ordet ”wal” som beskriver området där hav och land möts. Det var där på södra Manhattan holländska sjömän bodde redan på 1600-talet. En del bosatta av annat ursprung föreslog att de nyanlända holländarna med de vanliga namnen Jan och Kees kunde flytta upp till New Amsterdam med orden:
– Why don´t you all Jans and Kees (Yankees) move to the same place up in the North.

Dollar är en, med tiden slipad, version av holländska pengarna daalder. Än idag hittar vi i mannamun en ”rijksdaalder” dvs Ngl 2.50 som har ett värde av ca 10 SEK.

Harvest kommer från ”herfst” som betyder höst och beskriver tiden när man skördar.

I dagens New York finner man en mängd orts- eller kvartersnamn som ofta de immigrerade holländarna tog med sig från sina hemorter:

 • Harlem kommer från staden Haarlem.
 • Brooklyn från Breukelen.
 • I Queens hittar man Flushing Meadows där Flushing härstammar från staden Vlissingen på Zeeland.
 • Ute på Long Islands ligger Hempstead där nybyggare från staden Heemstede bosatte sig.

Peter MinuitPeter Minuit (1580–1638) New Netherlands första generaldirektör. Utsänd av Västindiska Kompaniet för att ta hand om deras affärer i Amerika. För $ 24 köpte han Manhattan av de infödda indianerna och gjorde New Amsterdam (sedermera New York City) till dess centrum.
Peter StuyvesantPeter Stuyvesant den siste holländske guvernören med ett nästan tyranniskt styrsätt (t.ex. måste alla barer stänga senast klockan 21.00) satte sin prägel på New York. Först var han guvernör i Curaçao, även det en dåtida holländsk koloni. Efter att ha blivit skadad och tvingad till amputation i Holland, kom han tillbaka med ett ben mindre (nu träben) men med än större kraft. År 1655 förvisade han således svenskarna från Delaware River området och etablerade New Netherlands. År 1664 var han emellertid tvungen att se sig besegrad av engelsmännen och tillika av sina landsmän som vägrade slåss med sin guvernör. De föredrog engelsmännens regler framför Stuyvesants.

Louis de Geer får man inte glömma. Holländaren som reste upp till Sverige och byggde upp vår stolta järn- och gruvindustri. I Finspång stod den svenska industrins vagga och De Geer d.ä. anses vara ”Den svenska industrialismens fader”.

Van Gogh
Van Gogh. Nya van Gogh-museet i Amsterdam öppnade i juni åter sina portar och denna gång med en ny flygel mot Museumplein, som även den har fått en rejäl ansiktslyftning (och ett välbehövligt underjordiskt garage). När museet öppnades 1973 (åtta år efter det att Gerrit Rietveld, som ritade museet, hade avlidit) uppskattade man att antalet besökare per år skulle bli 60 000. 25 år senare hade detta antal växt till mer än 1 miljon.

Rembrandt
En annan av Hollands stora konstnärer som levde i Amsterdam på 1600-talet. Han var en stor läromästare och hade många kända elever men själv levde han fattigt och dog i misär sedan han gått i konkurs. I Rembrandt Huis kan man gå och titta på hans livsverk.

Rembrandt

Mata Hari
Hon föddes som Margaretha Gertruida Zelle den 7 augusti 1876 i Leewarden. På morgonen den 15 oktober 1917 var en stor folkmassa samlad i Paris. De hade kommit för att se Mata Hari (betyder morgonens öga på javanesiska) avrättas, anklagad för spioneri. Under åren före första världskriget dansade Mata sin väg in i både hjärtan och plånböcker hos soldater och statsmän i Tyskland och Frankrike.

Cornelis Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk
En världsmedborgare och trubadur – denne ursvenske holländare från Ijmuiden. Han föddes 1937, kom till Sverige 1949 och dog där 1987.

Heineken, Philips och Shell
Världens ledande ölmärke, ett av världens största elektronikmärken och en multinationell oljeproducent. Det är några holländska företag som alla nog känner till. Vart man än kommer i världen kan man vara säker på att stöta på antingen en produkt eller en reklampelare med deras logo på.

Hollands blommor

Tulpaner; Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Tulpanfält

Hollands blomsterprakt är känt över hela världen och berörs faktiskt över hela världen.

Holland (månadens avdelning)

Blommor på världens största blomsterauktion i Aalsmer; Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Blommor på världens största
blomsterauktion i Aalsmer

Blomsterauktionen i Aalsmer är världens största och här säljs dagligen miljontals snittblommor till blomsterhandlare i Holland och över hela världen. Intressant är att se hur själva auktionen går till, hur blommorna bedöms och naturligtvis att bara titta på all denna blomsterprakt. Ett måste om man bor i eller besöker Holland!

Blommor på världens största blomsterauktion i Aalsmer; Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Blommor på världens största
blomsterauktion i Aalsmer

Rotterdams hamn

Rotterdams hamn; Foto: Tina Altenby / Lena Parman NorbergRotterdams hamn är världens största hamn och täcker ett enormt område på båda sidor flodmynningen ut till Hoek van Holland på norra sidan och den nya Europoort på södra sidan. Är man fascinerad av stora hamnar kan man få ett grepp om allt detta genom att ta en båttur i hamnen och beskåda enorma containerfartyg som lastar på och lastar av, fartyg i torrdockor och naturligtvis en mängd oljecisterner (oljeprodukter står för 40 % av hamnens totala aktivitet).

Edam

30 km norr om Amsterdam hittar man en, för oss svenskar, mycket känd ort. Edam med de runda ostarna i olika storlekar och med eller utan kryddsmaker. Ostarna inlindade i färgglatt cellofanpapper; blått. grönt och gult. Men ser vi de röda?
– De är lite torrare och saltare, säger damen i den lilla osthandeln. Det gillar vi inte i Holland. De är våra exportostar och till jul säljer vi mängder till Sverige.

Musslor

Musslor; Foto: Tina Altenby / Lena Parman NorbergTill höstens delikatesser hör musslorna som har fördelen att vara både billiga och lätta (och snabba!) att tillaga. Holland är ett stort musselland och musselskörden började här, närmare bestämt i musselhuvudstaden Yrseke i Zeeland, i mitten av juli. En stor del av den holländska skörden går på export, 45 % av alla Zeeland-musslor går till Bryssel och 30 % till Paris. De lär vara bäst sista kvartalet på året.

Kokta i vitt vin (grundrecept)
Skrubba musslorna rena om det behövs. Ofta räcker det att man sköljer dem under rinnande vatten. Knacka på de musslor som är öppna för att se att de rör på sig. Om de inte stänger sig, släng bort. Bryn lite hackad lök och skivad bladselleri i en stor kastrull, häll på ca 2 dl vitt vin (lagom till 1 – 1 ½ kg musslor). Låt koka upp, häll i musslorna och låt koka rejält i ca 6 minuter. Då bör alla musslorna ha öppnat sig, de som inte har det slänger man bort. Servera musslorna i sina skal i soppskålar tillsammans med spadet som man också kan låta koka ihop med lite grädde och kanske lite curry.

Gratinerade i sitt skal (förrätt)
Koka musslorna enligt grundreceptet. Ta upp musslorna och släng bort ena skalhalvan. Lägg de andra skalhalvorna med musslan kvar i en form som du fyller med grovt salt (detta för att musslorna ska ligga på plats). Gör en stuvning på musselspadet, hackad tomat, en nypa kajennpeppar och lite grädde. Lägg en klick stuvning på varje mussla och strö över ströbröd och några klickar smör. Gratinera under grillen några minuter.

Aktiva Sweor

SWEA Holland är en mycket aktiv avdelning med ett varierat utbud av program.

Småbarnsgruppen

 • Träffas kontinuerligt. Det är ca 15 mammor med barn som ses och ”leker” på olika platser i Holland.

Här är ett foto från småbarnsträffen vi hade i Delft hemma hos Stina och Matilda.

Som vanligt var det trevligt att träffa andra mammor och au-pairflickor med småbarn och som dessutom pratat svenska.

Vi äter, pratar, hjälper och tipsar varandra om hur det är att bo i Holland. T.ex var man kan köpa vissa saker och hur saker och ting fungerar. Allt medan barnen leker och har kul.

Text och foto Veronica Nilsson, ”småbarnsgruppsansvarig”

Småbarnsgruppen; Foto Veronica Nilsson

Nätverksluncher / middagar

 • Minst en gång per månaden, dels i Amsterdamsområdet och dels i Den Haagområdet, äter vi lunch eller middag på någon nyupptäckt trevlig eetcafé eller restaurang. En mycket uppskattad aktivitet!

Nätverksmiddag (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg
Nätverksmiddag (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Holland-Sweor nätverkar

Nätverksmiddag (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Restaurangerna varieras …

Nätverksmiddag (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

… men humöret är alltid detsamma — på topp!

Cykelturer

 • I detta cykelland är allt i princip tillrättalagt för cyklister. De röda asfaltsfilerna är cyklisternas revir. De slingrar sig överallt både i städer och på landet. Varje vår och höst gör vi långa cykelutflykter och stannar för lunch på någon mysig liten restaurang eller eetcafé (litet holländskt matställe).
Cykelturer (SWEA Holland); oto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Ett jättegäng cyklister poserar i en paus framför otroliga blomsterfält.
Överst fr.v. Birgitta Engström, Marian Broström, Maria Claus, Jane Stensson, Barbara Werner, Margareta Lokin, Lena Parman Norberg och Ulla Johansson.
Underst fr.v. Åse Davidsson (numera Göteborg), Susanne Håkansson, Margit Jonsson, Lena Larsson och Ing-Marie Eken. Liggande vår nya ordförande Lola Hill.

Cykelturer (SWEA Holland); oto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

I Holland hyr man cyklar för 40 SEK per dag. Cykeluthyrare finns det överallt.

Cykelturer (SWEA Holland); oto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Margareta Lokin väntar nyfiket på att kartläsarna Margit Jonsson och Barbara Werner ska bli överens.

Kanalturer

 • Visste ni att Amsterdam har fler kanaler än Venedig? Att göra utflykter med medhavd lunch är populärt.

Att styra båten på kanalerna är ett jobb som kräver koncentration. Barbara Werner gjorde det med glans. Inga-Lena Wernersson vinkar lättad, ”det gick ju bra det där” och vi andra kan bara hålla med.

En kanaltur (SWEA Holland); oto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Med i båten är bl.a. Ann Bäckbro, Margit Jonsson och Gunnel Wittmeyer

Vinprovning

Vinprovning; Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Den här kvällen deltog fr.v. Mariana Broström, Helene Olsson, Jane Kennert (numera England), Monica Lambrant, Inga-Lena Wernersson, Inger Bugge, Britt själv, Lola Hill och Anna Lindblad

Föreläsningar

 • Inbjudna föreläsare har vi titt som tätt:
  • barnpornografi på Internet
  • benskörhet
  • pensioner och försäkringar
  • pärlor
  • rysk kaviar och vodka
  • vinprovningar
  • sjukgymnastik och massage
  • hur man startar eget
  • laga sushi
Sjukgymnasten Anna Lindblad (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Sjukgymnasten Anna Lindblad berättar om belastningsskador hos kvinnor. Anledningarna är naturligtvis många men att sitta vid datorn länge, bära tunga matkassar och att ha små barn är kända bovar i sammanhanget.

Guidade turer

 • Besök på muséer och kända byggnader
  • Rijksmuseum i Den Haag
  • Fredspalatset i Den Haag
  • International Court of Justice
  • Sjöfartsmuséet i Amsterdam
  • Chokladfabrik
  • Van Gogh
  • Väderkvarnar
Sjöfartsmuseet (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Besök på Sjöfartsmuséet i Amsterdam.
Utanför muséet står fr.v. Barbara Werner, Mariana Broström,
Lola Hill, Helena Olsson, Ing-Marie Eken och Susanne Håkansson.

Vackra holländska väderkvarnar som vi besökt.

Väderkvarn (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg
Väderkvarn (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg
Väderkvarn (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Golf

 • Vår och höst genomförs SWEA mästerskapen i golf.
Vandringspris för golf (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Våra vandringspris är t.ex. Bunkergåsen. Den får bo hemma hos den som hamnade i flest bunkrar på tävlingen. Och den måste stå framme. Den lilla fotoramen med en groda i hörnet erhåller den som hamnat i flest vattenhinder.

Deltagare i golftävling (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

I tävlingen i höstas deltog sex Sweor och vinnare denna gång blev Lena Parman Norberg.
Fr.v. Barbara Werner, Jane Kennbert, Lena Parman Norberg, Lena Larsson, Margareta Lokin och Margit Jonsson. Sittande Eva Schyberger.

Sommaravslutning med picknick …

Sommaravslutning (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Sommaravslutning (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

… hemma hos Tina Altenby

Julmarknad i Heemskerk

Varje jul har vi som tradition att åka till julmarknaden i Heemskerk.

Julmarknad i Heemskerk (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Fr.v. Ann Bäckbro, Helene Olsson, Åse Davidsson (vänd), Margit Jonsson. Mariana Broström, Barbara Werner, Monica Lambrant, Tina Altenby, Gunnel Wittmeyer och Eva Schyberger.

Julpyssel hemma hos Tina Altenby

Inför julen ställer Tina upp med kunskap och sitt hem och vi är många som med glädje åker dit och julpysslar. Här är det full sysselsättning runt bordet.

Julpysslare (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Julpysslare Barbara (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Barbara Werner visar upp ett par av sina alster.

Julpysslare Berit (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Berit Sundahl visar upp ett par av sina alster.

Glöggavslutning hos Helene Fernström

Helene på glöggfest (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Vår f.d. ordförande Helene Fernström tog adjö med att bjuda in oss alla på en trevlig glöggfest.

Glöggdrickare (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Glöggdrickare är bl.a. Margit Jonsson, Kerstin Lund, Eva Schyberger, Gunilla Léons och Erica Törnlöv.

Glöggare (SWEA Holland); Foto: Tina Altenby / Lena Parman Norberg

Glöggare är fr.v. Rosita Suenson Ann Courlang och Berit Sundahl