Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Stockholm

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Stockholm!

Text och foton: Gunilla Perdius m.fl.

Stadshuset i Stockholm

SWEA Stockholm bildades 1986 och har idag över 400 medlemmar i alla åldrar och med skiftande yrken och bakgrund. Huvuduppgiften för SWEA Stockholm är att bistå hemflyttande Sweor efter längre eller kortare utlandsvistelser.


Här följer ett axplock från vårens program …

SWEA-luncher ordnas dessutom varje månad på Restaurang Sturetorget, Scandic Hotell Anglais och utöver dessa programpunkter har vi även regelbundet återkommande kulturträffar på dagtid.


Besök på Riddarhuset

Riddarhuset (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.En charmant SWEA-kväll fick vi vara med om på Riddarhuset i Stockholm, den byggnad som på 1600-talet kallades ”det stora smyckeskrinet”, så vackert är det. Byggherrar var bl.a. Simon och Jean de la Vallée och Heinrich Wilhelm.

Byggnaden ägs och förvaltas av Sveriges adel, som förlorade sin politiska makt 1866 då deras privilegier drogs in. Det finns nu 600 adliga ätter i Sverige, 26 000 personer som skall kartläggas och registreras. På väggarna i Riddarsalen hänger 2 325 adliga vapensköldar (553 saknas). Det finns idag 45 grevliga släkter, 120 friherrliga och 435 släkter av lågadel utan titel.

Sju anställda sköter förvaltning och administration. Arkiv, bibliotek m.m. sköts av kansliet. Lantmarskalksalen — som är balsal och matsal — hyrs ut till fester. Riddarhuset är med andra ord en levande byggnad.


Newcomers …

Nya medlemmar (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.Nya medlemmar (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.
Den 9 maj samlades ett tjugotal glada hemvända Sweor för att träffas, prata och käka pinnmat. Många av tjejerna hade bott i ända upp till tolv-femton länder!

Alla verkade mycket positiva till sina utlandsår förrutom den yngste som var lille Lukas, han var bara två veckor gammal och är son till Monika Rodgers (f.d. Seattle).

Det var kul att se ett litet barn på vår träff — det händer inte så ofta.

Nya medlemmar (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.Nya medlemmar (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.


Internationella SWEA-möten

SWEA Stockholm är också väl representerat vid internationella SWEA-möten, nu senast på ISM i Bryssel.

Ginga och GunillaI på ISM (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.

Här är nuvarande ordföranden Gunilla Perdius t.h. tillsammans med Ginga Sewerin-Olsson, f.d. ordförande i SWEA Boston och medlem i SWEAs Reorganisationskommitté.

Dansande Ninni (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.

Ninni Pettersson Wästberg dansade till Robert Wells musik.

Ulrica, Gunnel, Simpan (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.

Förra ordföranden Gunnel Meyer i mitten, tillsammans med Ulrica Fredsvik Konvalin, orförande i SWEA New York, och Margaretta Simpson, Webbredaktör

Helena och Robert Wells (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.

Vår medlemssekreterare Helena Mannerstråle tillsammans med Robert Wells i Bryssel.


Teaterkväll

Vi gick på teatern och såg P.O. Engquists pjäs Systrarna efter Anton Tjechovs” Tre systrar”. Det blev en upplevelse med de tre åldrande systrarna Olga (Yvonne Lombard), Majsa (Bibi Andersson) och Irina (VivecaSeldahl) och deras bittra levnadsöden.

Efter pjäsen samlades vi i Teaterbaren där Yvonne Lombard mötte oss. Hela pjäsen fick liv på nytt genom hennes skildring av hur det kan gå till under repetitionerna. Som när P. O. Engquist befallt henne att ”gå som en sköldpadda”! Hur går en sköldpadda…??

Yvonne och Gudrun(SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.

Yvonne Lombard med Gudrun Westin Göranson som organiserat denna spännande kväll.


Picknick på Fåfängan

I Stockholm finns ett café som heter Fåfängan och som är beläget högst uppe på en klippa strax före Danvikstull. Den 16 maj skulle vi samlas där om vädret var bra. På morgonen var det urdåligt väder. Det såg ett tag ut som om vår vårliga picknick på Fåfängan skulle regna bort – vi blev inte heller så många som kom med våra korgar, vinflaskor och grillade kycklingar. Vi blev 8 med styrelsen.

Precis när klockan var 16:30 utsatt tid och just som vi satte oss (insvepta i filtar i nordanvinden) öppnade sig molnen och den mest sagolika solnedgång färgade hela vårt vackra Stockholm i guld. Solen hängde där till kl 18:00 då det var dags att gå hem – så visst kan man ha tur ibland.

Picknick på Fåfängan (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.


Styrelsemöten

Ett roligt och informativt styrelsemöte i SWEA Stockholm i maj i år. Gäst var Agneta Nilsson som på sitt vanliga medryckande sätt informerade om SWEAs nya organisation.

Styrelsemöte med Agneta Nilsson (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.


Sommarlunch på Stallmästargården

Sista bilden är från vår sommarlunch på Stallmästargården den 7 juni, Agneta var där och berättade om hur hon med hjälp av ett gäng duktiga tjejer startade SWEA Stockholm. Vi var 82 gäster och hade mycket trevligt och strålande sol. Vad mer kan man önska sig?

Fina hattar (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.

Birgitta Dickson och Yvonne Vogt i sina hattar. Yvonnes hatt bestod av ihopsydda ljusmanschetter — originellt!

SWEA Stockholms styrelse 2001 (SWEA Stockholm); Foto: Gunilla Perdius m.fl.

SWEA Stockholms styrelse 2001
Fr. vänster: Majvor Tholinder, Helena Mannerstråle, Eva Malm, Sonja Nauri, Ingela Sellin, Birgitta Juhlin-Dannfelt, Anne Grönvall, Kim Lidfelt, Elisabeth Grahl och på knä Gunilla Perdius