Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Toronto

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>

Välkommen till Toronto!

Text: Maude Vännman
Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m.fl.

Harbour ferry / Toronto (månadens avdelning)SWEA Toronto är en gammal fin avdelning som nästa år firar sitt 20-årsjubileum. Vid starten 1982 blev det den första avdelningen utanför södra Kalifornien och den som fick äran att göra SWEA internationellt. Medlemsantalet har hela tiden hållit sig kring 200.

Det är lätt för en svensk att integrera sig i det kanadensiska samhället och många släpper efter ett slag greppet om det svenska. På frågan hur många svenskar det finns i Toronto, är svaret ett svävande tre till fem tusen. Det dyker upp ansökningar från svenskor som bott här i tjugo år och mera, och som aldrig tidigare hört talas om SWEAs förekomst. Ofta har de av en slump blivit varse vår julmarknad.

Hur hamnar då en svenska i Toronto? Många kom som rena immigranter för att söka sig en bättre framtid i ett ungt land. Andra kom hit som medföljande till sin make utsänd av ett svenskt företag. (På femtiotalet var Toronto den stad i världen som dragit till sig flest svenska dotterbolag.) En del av dessa svenskar blev också immigranter och stannade, när det svenska ’kontraktet’ löpt ut. Idag, då de svenska storföretagen blivit multinationella eller EU anpassat sig, har de svenska ’flyttfåglarnas’ skara minskat högst betydligt. På 80-talet var Canada också ett mycket populärt au pair land och kärleken har visat sig vara en betydelsefull immigrationsfaktor. På senare år har ytterligare en kategori ’flyttfåglar’ tillkommit, nämligen unga, ofta både svenskt och internationellt, utbildade flickor – det är dem vi ser inom SWEA, pojkar finns det säkert också – som gör kortare och längre strandhugg å sitt ryes vägnar i Toronto.

På anglosaxiskt vis önskar de flesta Torontobor bo i eget hus med täppa omkring och det har gjort staden vidsträckt, villaområden avlöser villaområden i all oändlighet. Från öster till väster kan det ta det timmar i bil. Därför sker mycket av gemenskapen inom SWEA i de fem områdesgrupperna, norr, öster, central, väster och ännu västligare. En given regel är att alla Sweor är välkomna på alla sammankomster oavsett var man bor och vilka som arrangerar. Förutom områdesgrupperna finns också SWEA Buffalo som officiellt är en del av SWEA Toronto, men som lever sitt eget liv på andra sidan gränsen.


Om våra program …

SWEA Toronto erbjuder ett flertal program under året. Vi börjar året med träff i januari, årsmöte i februari, påskfest i mars-april, västkustfest i maj, stipendie utdelning i juni-juli, kräftskiva i september och gåsmiddag i november.

Däremellan träffas de olika intressegrupperna; barnsång, bokklubb, gourmetklubb, smaklökar, vävgrupp, kulturskutt, folkdans och kören. SWEA Toronto är även indelade i olika områdesgrupper. De olika grupperna går tex på bio, anordnar filmkvällar, träffas för våfflor och byter plantor.

Påskfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m.fl.

Påskfesten

Vastkustfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina

Vastkustfesten

Kräftskivan (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordb

Kräftskivan


Julmarknaden

Ett av de allra första beslut som togs av SWEA Torontos styrelse våren 1982 var att hålla en julmarknad i november samma år och på många sätt har SWEAs Christmas Fair på Harbourfront Centre blivit synonymt med SWEA Toronto. Mer eller mindre kretsar hela året kring julmarknaden. Avslutningen av det ena årets marknad är avstampet för nästa. Då går man igenom vad som tagit slut för tidigt och vad som inte sålt så bra och detta blir grunden för det kommande årets beställningslistor. Våren ägnas åt planering av produktionen, sommaren åt att samla in material från såväl svenska leverantörer som den kanadensiska naturen och i september rullar tillverkningen av julpyssel igång. Fyra Pysselgrupper träffas en kväll i veckan och en hela måndagen varje vecka. Den gruppen har räknat ut att de lägger ner 700 mantimmar per år på tillverkning av julpynt. Och ändå tar lagret slut alldeles för tidigt under marknaden. Det skulle nog gå att sälja nästan dubbelt så mycket tomtar.

Tomtemor med väninnor (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.

Tomtemor med väninnor

Julmarknadsbord (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.

Julmarknadsbord


Intressegrupperna

Men SWEA Toronto är mer än sin julmarknad. Där finns en Bokklubb som de sista åren fått ny luft under vingarna och vuxit. Man träffas ungefär var femte vecka hemma hos varandra, äter litet gott och diskuterar den bok som alla – förhoppningvis – hunnit läsa under den gångna perioden. Mestadels är det svensk litteratur, men även kanadensiska böcker slinker med. Den här gruppen har ingen geografisk hemmabas. Det har däremot den Filmgrupp i väster som går på bio tillsammans och som efteråt förtär något tillsammans på ett kafé eller en bar och vänder ut och in på den film de alla har på näthinnan.

En helomspännande grupp med en spännande mission är Smaklökarna, som systematiskt betar av det multinationella Torontos olika matkulturer. Deras utlåtanden, tips och ibland varningar, kan man läsa om i SWEA-Bladet. För att vara på den säkra sidan om vad bordet bjuder, lagar Gourmetklubben sin mat själv en gång i månaden och det har den hållit på med nästan ända sedan SWEAs vagga.

Vävgruppen håller fortfarande ihop, men väver inte längre tillsammans, sedan vävstugevärdinnan flyttade och de vävstolarna blev hemlösa.

Kulturskutten kallade sig en grupp som på dagtid skuttade hit och dit på museer, utställningar och matinéer och åt lunch tillsammans. Ett slag skuttade den inte alls, för de Sweor som var lediga på dagtid började tryta. Nu har den fått en nytändning under litet annorlunda utformning.

De fem Områdesgrupperna ordnar var och en sitt eget program, oftast på kvällstid, en gång i månaden. Det kan var studiebesök, t ex hos en svensk konstnär, temakväll med inbjuden föredragshållare eller något annat som just då är aktuellt i det området, t ex plantbytardag på våren. Ibland träffas man bara för att träffas och äta något gott tillsammans. Att semlor med mandelmassa samlar Sweor en masse, vet vi alla.

Valborgsmässofirande (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.

Valborgsmässofirande

Vernissage (SWEA Toronto); Foto: Eva Pierrou (SWEA Washington)

Vernissage; Fr.v Karin Clifford och Katarina Przybyl; Foto: Eva Pierrou (SWEA Washington)

Gourmetklubben (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.

Gourmetklubben; Fr.v. Sussi Niwong, Birgitta Westin, Jane Vayda, Kerstin Camienetsky, Marianne Mannerheim och Helena Grossman

Intresseforening-SWEA-OstWe

Gourmetklubben (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.

Gourmetklubben (grundades av Birgitta Westin för 16 år sedan). Fr.v. Sussi Niwong, Birgitta Westin, Jane Vayda, Kerstin Camienetsky, Marianne Mannerheim och Helena Grossman

Vikingar på Loftet med Claes Holmquist (SWEA Toronto); Foto: Jane Davidson

Vikingar på Loftet — Claes Holmquist (SWEA Toronto); Foto: Jane Davidson

Vikingar på Loftet med Karin Clifford (SWEA Toronto); Foto: Jane Davidson

Vikingar på Loftet — Karin Clifford och sondotter Disa assisterar nya vävare;
Foto: Jane Davidson

Vikingar på Loftet med Ingrid Taylor (SWEA Toronto); Foto: Jane Davidson

Vikingar på Loftet — Ingrid Taylor; Foto: Jane Davidson


SWEA Toronto sjunger och dansar!

Ett synnerligen populärt Folkdanslag och en skönsjungande Sångkör, båda med manliga inslag, ryms också under SWEA-hatten.

Åt spridande av svenskt kultur ägnar sig verkligen alla de unga mammor som med sina barn träffas till Barnsång varje vecka. Här är svenska kyrkan medarrangör.

Vid invigningen av julmarknaden delar SWEA Toronto ut årets donationer för stödjande av svensk kultur i Toronto med omnejd. Och den 6 juni i år slår SWEA ihop nationaldagsfirandet med Jenny Lindkonsert och stipendieutdelning för de kanadensiska studenter som till hösten far till svenska universitet för vidare studier.

Det axplock av foton som ackompanjerar texten berättar mer åskådligt om SWEA Torontos alla trevliga aktiviteter i de olika väderstrecken.


Blandad konfekt …

Torontogänget i Minneapolis (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.

Torontogänget som for till Minneapolis på Regionmöte

Styrelsen från 2000 avtackas (SWEA Toronto); Foto: Monica Loudén

Årsmötet: Styrelsen från 2000 avtackas; Foto: Monica Loudén

Ett gäng Sweor tackar Maude Vännman för hennes hjälp med Julmarknaden 2000. Fr.v. Karin Clifford, Madeleine Henriksson, Gunilla Grentz, Jane Davidson, Mona Horvath och Maude Vännman; ; Foto: Monica Loudén

Ett gäng Sweor tackar Maude Vännman för hennes hjälp med Julmarknaden 2000. Fr.v. Karin Clifford, Madeleine Henriksson, Gunilla Grentz, Jane Davidson, Mona Horvath och Maude Vännman; ; Foto: Monica Loudén


… mer från Västkustfesten

Västkustfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.
Västkustfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.

Västkustfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.
Västkustfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.


… mer från Påskfesten

Påskfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.
Påskfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.

Påskfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.

Påskfesten (SWEA Toronto); Foto: Birgitta Westin, Petra Andersson, Catharina Nordbeck m. fl.