Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Atlanta

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Atlanta! Den amerikanska söderns huvudstad.

Text: Kerstin Gasko och Lisbeth Holm
Foto: Atlanta Sweor

När Atlanta nämns går väl tanken till Borta med Vinden, Scarlett och Rhett Butler. I dessa moderna tider njuter vi fortfarande av söderns vänliga gästfrihet och naturligtvis den södra dialekten. Vi njuter av vackra dogwoodträd och underbara Azaleabuskar i en mångfald av färger i vårens tid. Atlanta har ett härligt klimat med fyra distinkta årstider, heta och fuktiga somrar, milda vintrar och underbara höstar och vårar där emellan. Atlanta är en till ytan stor stad, våra medlemmar är utspridda i alla riktningar och det är inte ovanligt att man kör 1-2 timmar till en SWEAaktivitet. Vi är numera en världsstad, med nära 4 miljoner invånare men känslan av Tara Plantation är fortfarande en del av livet här i Atlanta.

Atlanta skyline (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Atlanta skyline

Centennial Park (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Centennial Park

SWEA Atlanta föddes i februari 1996 då vi fick besök av vår grundare Agneta Nilsson, som med sin entusiasm fick omkring 60 kvinnor att gå med i vår förening. Vi är nu sex år gamla, och medlemsantalet ligger runt 60–70. Här finns väldigt få institutioner med svensk anknytning, inga muséer, kyrkor eller ålderdomshem, men vi stöder Svenska Skolan med medel för undervisningsmaterial. Vi bygger långsamt upp vår stipendiefond, men har ofta problem att hitta en kvinna som passar våra kriterier. Ibland har vi inga sökande till vårt stipendium men vi ger inte upp, och under tiden växer fonden.

Paula Fagerberg (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor
Paula Fagerberg är en av SWEA Atlantas stipendiater. Hennes farföräldrar kom från Sverige och själv har hon alltid haft ett brinnande intresse för allting svenskt. Hon har läst svenska på universitet och till och med bott i Sverige under tre år. Hon utbildar sig till operasångerska och harpist, och vill gärna arrangera om gamla svenska folkvisor för harpa.
Check till Svenska Skolan (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Ordförande Monica Eklund överlämnar en check till Svenska Skolans representant Christina Allen. Intäkterna från alla lotterier under året skänks till Svenska Skolan.


RM – 98

1998 tog vi på oss uppgiften att vara värd för regionmötet för östra Nordamerika. Vi var ju bara två år gamla vid den tiden, men vi samlade ihop våra resurser och idéer och mötet blev en succé. Vi lärde oss massor, om organisation och om varandra och hade mycket roligt under tiden. Vi fick besök av Scarlett som underhöll runt 85 deltagare. Dessutom satte vi ihop en fantastisk konstutställning med tavlor, handgjort papper, handgjorda krukor och askar och handsydda kuddar och lapptäcken, allt tillverkat av begåvade Atlanta Sweor.

Plantageveranda (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Plantageveranda – På RM-98 fick deltagarna möjlighet att pröva på livet i amerikanska södern, och vad är väl mer typiskt än en veranda med gungstolar?

OAMEs ordföranden, RM98 (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

RM98 – Östra nordamerikas ordföranden

Scarlett O’Hara och hennes kavaljer (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Scarlett O’Hara och hennes banjospelande kavaljer tillsammans med Monica Eklund och Kerstin Gasko

Sweor med Scarlett O'Hara (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Jill Olander och Inger Gilstrap ville gärna bli fotograferade tillsammans med denna berömdhet


Scandinavian Festival

Scandinavian Festival äger rum den första helgen i maj varje år och alla de fem nordiska länderna deltar i festligheterna. SWEA Atlanta sponsrar Sverigehuset, som är Sveriges mathus, med pengar och arbetskraft. Vi serverar köttbullar med sås, potatismos, inlagd gurka och lingon. Vi vet att vi är det mest populära mathuset för kön tar aldrig slut! Mycket arbete, men kamratskapet är oerhört stort och nästan alla Sweor ställer upp. Det behövs eftersom vi serverar runt sex tusen köttbullar med tillbehör varje år.

Scandinavian Festival (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

På Scandinavian Festival ställer många Sweor upp och jobbar,
det här är ”mat-tanterna” som tillagar och serverar oändligt många portioner köttbullar med potatismos


Sjätte juni fest

En av de återkommande traditionerna, som verkligen uppskattas är Svenska Flaggans Dag som vi firar tillsammans med VASA och SACC med stor pompa och ståt. Vår egen Swea, Alcy Hudkins blev utsedd till Årets Svensk för allt sitt arbete i outvecklade länder.

SWEA, SACC och VASA utsåg på Svenska Flaggans Dag Alcy Hudkins till Årets Svensk, för hennes insatser bland mindre lyckligt lottade människor i bland annat Ryssland, Mexiko och Indien, samt vår egen stad Atlanta.

Alcy Hudkins som Årets Svensk (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Alcy Hudkins som Årets Svensk

Lisbeth Holm och Alcy Hudkins (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Lisbeth Holm och Alcy Hudkins firar sjätte juni


Några andra populära programpunkter

Filmkväll

En av dom mest populära SWEA aktiviteterna är våra filmkvällar. Vi försöker att ordna en sådan träff två till tre gånger per år. Den tatuerade änkan, Zorn och Adam och Eva är väl favoriterna hittills.

De tre trallande jäntorna (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

De tre trallande jäntorna Lisbeth Boli, Jill Olander och Gunnel Torstensson. Jill och Gunnel är programmakare

Besök på muséer

På The High Museum of Art (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Alcy Hudkins och Christina Allen var på The High Museum of Art i Atlanta och såg en Degas utstållning

Trevligt på museum (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Så här trevligt har Atlanta Sweorna på museum, från vänster; Monica Eklund, Kerstin Gasko, Alcy Hudkins och Charlotte DeMarco.

Lunchträffar

Lunchträffar kan man aldrig få för mycket av och det verkar som om dessa glada damer håller med.

På krogen Fritti (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Här var man på italienska krogen Fritti i trendiga Inman Park


Julmarknad

Varje år sedan starten har vi ordnat en julmarknad där vi säljer egentillverkat pyssel, svenskt konsthantverk och julprydnader, svenskt godis och hembakat bröd. I år provade vi att sälja våfflor och svensk varmkorv vilket var mycket populärt. Annars är väl bakbordet det mest besökta. Vår julmarknad är trots ihärdig marknadsföring, förhållandevis blygsam till storleken, ca 300-400 besökande, mycket beroende på att vi inte har haft möjlighet att vara i samma lokal från år till år. Men nu hoppas vi att vi funnit vår plats och att folk ska komma ihåg oss och komma tillbaka.

Annsan, Pia, Inger (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Ordförande nummer två, Annsan Bengtsdotter, Pia Nilsson och Annsans mamma Inger Gustafsson håller ställningarna vid SWEAbordet på julmarknaden

Glada tomtar (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Klämmigare tomtar får man väl leta efter. Alcy Hudkins och Susanne Hellström heter dom

Svenskt godis (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Lilian Nordin vill gärna handla svenskt godis
av kiosktanten Alcy Hudkins


Decembers Julträff

Traditionen av det svenska julbordet firar vi varje december hos Kerstin Gasko i Peachtree City, söder om Atlanta. En av dom populäraste träffarna under hela året, även om avståndet är långt, men maten, glöggen, risgrynsgröten och sällskapet gör att det är värt att köra 1-2 timmar. Även tomten hittar dit! Inget program presenteras, men höjden på ljudnivån bevisar att alla har kul.

Julmiddagen i Peachtree City (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Julbord — det här är anledningen till att sista träffen varje år, julmiddagen i Peachtree City, är så välbesökt


Weekend resa till Beech Mountain, North Carolina

En helg i april varje år, åker vi till bergen för att njuta av natur och utsikt. Beech Mountain ligger ungefär tre tusen meter högt och luften är ren och klar. Största delen av lördagen tillbringar vi med att vaska efter ädelstenar; rubiner, smaragder, safirer, ametister m.m.. Vi hittar massvis som kan slipas och göras till sköna juveler, och det gör vi ju! Vi besöker också ett naturområde uppe på Grandfather Mountain som har vithuvade örnar och svarta björnar, rådjur och många andra vilda djur som vi vanligtvis inte ser varje dag. Söndag kväll kommer vi tillbaka till Atlanta, trötta men med många minnen.

Grandfather Mountain(SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

På vår årliga utflykt till North Carolinas berg
besöker vi alltid Grandfather Mountain


Besök av AnnSofie Otter

Mezzosopran Ann-Sofie von Otter (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Vår svenska världsberömda mezzosopran Ann-Sofie von Otter, tillsammans med ackompanjatör Bengt Forsberg gjorde stor succé när de uppträdde på Spivey Hall vid Clayton University

Atlanta får tyvärr inte så många besök av svenska kändisar, Ingen Kjerstin Dellert, Lars Roos eller Kronprinsessan Victoria, men när det väl händer ställer vi upp. Ann-Sofie von Otter, med pianisten Bengt Forsberg, kom nyligen till Atlanta för att uppträda på Spivey Hall vid Clayton University. Dom bjöd på valda stycken ur kända operor till allas förtjusning, men våra favoriter var nog Bo Bergmans sånger på svenska. Efteråt fick vi en trevlig pratstund med båda världsartisterna och åkte sedan därifrån med minnet av den svenska musiken fortfarande pärlande i huvudet. Vi önskar att flera svenska artister skulle hitta till Atlanta!


Årsmöte 2002

Årsmötet gick av stapeln i februari, och hela 36 Sweor fanns på plats. Peter Klasson (från Akvavit i New York) har öppnat en ny restaurang i sta’n vilket uppskattas av oss Sweor. Han serverade Skagenröra, sjötungsfiléer fyllda med lax och krabbmousse med sås och till kaffet en härlig frukttårta. En äkta svensk måltid. Mums!

Under årsmötet (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Nilla Kastengren Fröberg, Birgitta Douglas med man, Kerstin Nylander Jimenez, Susanne Strömqvist och Ann-Christine Wallström

Under årsmötet (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Lilian Nordin, Carola House och Agneta Mimms

Annika Sander, Baby Björn (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

På årets årsmöte berättade Annika Sander om sitt jobb som informationschef på Baby Björn AB i Sverige

Innan vi åt klarade vi av allt arbete, med redovisning från ordförande Monica Eklund och kassör Eva Mortimer. Vi valde nya kommittéer för 2002 och tackade avgående styrelsemedlemmar för allt hårt arbete. Vi hade också besök av Annika Sander från Baby Björn AB i Sverige, som berättade om sitt arbete som informationschef och om framtiden för Baby Björn i USA.

Under årsmötet (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Eva Kronblad, Marita Broo-Ekström, Inger Gilstrap, Kerstin Alm och Hanna Sjölund

Under årsmötet (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Eva Ingman, Agneta Wärendh, Annika Sander, Margareta Sander och Elisabeth Bergöö

Under årsmötet (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Sonja Huff, Guye Dupcak, Lisbeth Boli, Christine Robinson
och Christina Allen

Kerstin ggr 2 (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Två gånger Kerstin, hur ska det gå!?

En gäst från Los Angeles deltog också i årsmötet; Kerstin Alm dök upp helt oväntat och gav ett entusiasmerande tal om vad SWEA betyder för henne vilket vi tyckte var intressant. Hon erkände att hon har SWEA tatuerat någonstans på kroppen, men sa inte var …

Tack för besöket, Kerstin!

Tack Anita (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Sekreterare Anita Menegay uppvaktas av ordförande
Monica Eklund när hon avgick efter lång och trogen tjänst

SWEA Shop (SWEA Atlanta); Foto: Atlanta Sweor

Inger Gilstrap passade på att sätta upp affär med SWEA produkter på årsmötet

SWEA Atlanta ber att få tacka för oss och bjuder er alla att komma på besök,
eller som vi säger här –

Y’all come, you hear!!