Network Menu

Månadens avdelning: SWEA New York

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>

Välkommen till New York!

Text: Ulrica Fredsvik Konvalin
Foto: New York Sweor

Ett SWEA år i New York City

(Plockat och plankat från våra aktiviteter i “The Big Apple!”)

New York (månadens avdelning)SWEA New York har i skrivande stund 313 medlemmar och nya kommer till hela tiden. Vi bor spritt i ”the Tri-State area” dvs. New York, Connecticut och en del i New Jersey. Största antalet av våra medlemmar är bosatta i New York, flest på Manhattan.

Som en service för våra Sweor (ca. 90 st), som bor i Connecticut, har det under många år anordnats program där. En del har långt att åka för att komma in till New York, där de flesta aktiviteter äger rum, så den servicen är uppskattad.

I slutet på januari har vi i regel vårt årsmöte och det har snöat 4 av de 5 sista åren på just den dagen. Men vi är ju svenskor och vana vid snö anses det. Det hjälps inte att vi förklarar att många av oss har spenderat 2/3 av sitt liv på Manhattan och har vant sig vid mildare väder. Men vackert blir det. Vi möts på 600 Park Avenue och vi är mycket tacksamma för att Inger Claesson Wästberg så generöst öppnar sitt hem för oss. Vinnarna av vårt Stipendie lotteri dras efter allt seriöst arbete är avklarat. All inkomst från lotteriet går till att stödja Professor Verne Moberg och hennes arbete vid Department of Swedish Studies vid Columbia University i New York.

Vinnare av en lotteri (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Gunilla Broadbent från Connecticut är den lyckliga vinnaren av Orrefors Kosta Bodas donation till SWEAs Stipendie lotteri.

Tre New York Sweor (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Från vänster: Mona Skjaerli, Doris Wittgren och Nina Nilsson Renvoize

Två New York Sweor (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Mona Johnsson och Inger Corell

Ordföranden tackar för en trevlig kväll (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Ordföranden Ulrica Fredsvik Konvalin överlämnar blommor till Inger Claesson Wästerberg som tack för en trevlig kväll


World Childhood Foundation

SWEA New York träffades på Bristol-Myers Squibbs lokaler för att lyssna på Görel Bogärde som berättade om Drottning Silvias nya stiftelse The World Childhood Foundation. Görel berättade engagerat och medryckande om bakgrunden till stiftelsen och projekten. Största delen av hjälpen går nu till Brasilien, Ryssland och de Baltiska staterna.

[Detta mötet hölls för Sweorna innan vi hade en aning om att Drottning Silvia skulle få SWEA International’s utnämnelse till ”Årets Svenska Kvinna”.]

Görel och Christina; Foto: New York Sweor

Görel Bogärde och Christina Moliteus

Två SWEA New York ordförande; Foto: New York Sweor

T.v. Gunilla Nisser, SWEA New Yorks första ordförande, när avdelningen startades 1983 med nuvarande ordföranden Ulrica Fredsvik Konvalin


Hennes & Mauritz

Pär Darj, H&Ms USA chef berättar om öppningen av de nya butikerna på ”prime locations” i New York. En stor skara NY Sweor i alla åldrar lyssnade uppmärksamt på hur det gick till att lansera denna svenska affärskedja på den Amerikanska marknaden.

Med Pär Darj, H&Ms USA chef (SWEA New York); Foto: New York Sweor
Med Pär Darj, H&Ms USA chef (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Pär Darj omringad av New York Sweorna Anna Karin Edberg och Harriet Nielsen


New York Sweor i Bryssel

New York Sweor i Bryssel (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Fr.v. Ulrica F. Konvalin, Christina Moliteus, Mona Johnsson och Eva Borg Wiklund

New York Sweor i Bryssel (SWEA New York); Foto: New York Sweor

En bild säger mer än 1000 ord!


Modevisning på Scandinavian House

Finns det ett bättre sätt att inleda sommaren än genom en modevisning? Det tyckte åtminstone inte ett 70 tal Sweor som samlades på Park Avenue i det nya Scandinavian House för att få ett smakprov på snygga kläder för äldre och yngre, stora och små. Aquavit stod för maten så alla var mycket nöjda med kvällen.

Modevisning (SWEA New York); Foto: New York Sweor

New Yorks f.d. ordförande, Nina Nilsson Renvoize i mitten flankeras av Erika Sekse och Caroline Sandström

Modevisning (SWEA New York); Foto: New York Sweor

New York Swean Christine Rappaport var mycket vacker i raffigt rött siden

Modevisning (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Vår medlemsskaps ledamot, Aja Öhman, gjorde succé i en elegant dräkt från Boutique Elsbe i CT och skyhöga skor från Manolo Blahnik


SWEA New Yorks stipendiater

SWEA New Yorks stipendiater 2001; Foto: New York Sweor

Fr. v. Megan Delany, Jessica Wolfe och Amy Blume

SWEA NY har i två år delat ut stipendier till studenter som läser svenska på Columbia University. Dessa stipendier går till studenter som vill läsa svenska på sommarkurser i Sverige. År 2000 gavs dessa ut till Megan Delany, som kommer att använda sina kunskaper i svenska och den svenska kulturen till att forska inom miljövården och miljöpolitiken i Östersjöregionen. Ame Blume är av norskt ursprung och studerar antropologi. Jessica Wolfe läser första året på Columbia och hennes intresse är språk och dans. Hon har tidigare studerat dans i Sverige och kommer att fortsätta med kurser i Sverige.

År 2001 delades SWEA stipendier ut till Lucy Creagh, Peter Leonard och Meghan E. Keswick. Lucy Creagh kommer från Australien och arbetar på sin doktorsavhandling i svensk arkitektur från 1930-talet. Peter Leonard blev intagen på en avancerad kurs på Svenska Institutet vid Geijerskolan i Ransäter. Meghan Keswick har svenska rötter och studerade vid Folkuniversitetet i Lund.
SWEA New Yorks stipendiater 2000; Foto: New York Sweor

Fr.v. Lucy Creagh, Peter Leonard och Meghan E. Kreswick


Absolut Jazz

Tala om underhållning i världsklass! Putte Wickman och Svante Thuresson med Claes Crona på trummorna spelade och sjöng så att taket lyfte sig på festvåningen på 1755 York Avenue. Tack vare Ann Skoghs vädjan och musikernas goda vilja fick närvarande Sweor med respektive den äran att lyssna på och njuta av den svenska jazzens elit i sitt esse.

Absolut Jazz kväll (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Putte Wickman och grabbarna

Absolut Jazz kväll (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Putte Wickman och Svante Thuresson

Absolut Jazz kväll (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Nina Nilsson-Renvoize med Putte Wickman


SWEA New Yorks klubbar!

Golf på ”The Griff”

Varje onsdag spelar Sweorna golf på en vacker kommunal 18 hålsbana i Greenwich. Maiken Dahl håller i trådarna och ser till att SWEA får tider.

Golf på “The Griff” (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Fr.v. ses Maiken Dahl, Gunilla Rietz och Ulla Björck tar en paus i golfandet

Bridge

Det spelas bridge på tisdagarna både på Manhattan och i Connecticut. På bilden nedan är det CT gänget som är i full gång.

Bridge (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Fr. v. Maiken Dahl, Caroline Nilsson, Cecilia Carlsson och Renee Lundholm

Gourmet

Vi träffades hemma hos Ann Skogh på Manhattan för att laga Thai mat. Vår skickliga lärare Malanee Andreasson från Bangkok, visade hur man gör Tom Ylam Goon Soup och Curried Chicken Padan. Man kan få tag i de flesta exotiska ingredienserna som citrongräs, fisksås och kokosmjölk på Manhattan.

Gourmet Thai matlagning (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Malanee Andreasson och Ann Skogh

Gourmet Thai matlagning (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Malanee omringas av mycket belåtna och mätta elever


Midsommarfirande i Battery Park

Majstång och Twin Towers (SWEA New York); Foto: New York Sweor

SWEA New York har i flera år tillsammans med konsulatet och andra svenska institutioner blivit inbjudna av New Yorks Parks department att fira vår svenska midsommar nere i Battery Park. Det har alltid varit en strålande tillställning, mycket populär både bland skandinaver och amerikaner. The Parks Department donerade blommor och grönt till midsommarstången och Sweorna lärde besökande att binda kransar att ha i håret. Bilden av midsommarstången i förgrunden, Frihetsgudinnan i bakgrunden och The World Trade Center´s Twin Towers majestätiskt övervakande det hela, underströk den kulturella och etniska blandning som är så typisk för New York och som vi har lärt oss att älska och acceptera som normal. Vi i SWEA New York vill dela med oss av denna bild till minne av Battery Park och the Twin Towers.

Midsommardans (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Midsommardans

Midsommar kransar (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Krans i håret hade Ulrika Bengtsson och Kronprinsessan Victoria …

Midsommar kransar (SWEA New York); Foto: New York Sweor

… likaså Olle Wästberg och Carl Bildt

Midsommar med kransar (SWEA New York); Foto: New York Sweor

… samt Ulrica Fredsvik Konvalin och Irene Pluntby Goedecke


E-post i mängder efter attack i NY

New York (SWEA New York); Foto: New York Sweor
Ett varmt och stort tack till alla Sweor världen över för er omtanke! Dagarna efter den fruktansvärda attacken i USA strömmade era e-postmeddelanden in till SWEAs ordförande i New York, Ulrica Fredsvik-Konvalin. Här kan Du läsa ett axplock av dessa fina och omtänksamma meddelanden.


Sweor besöker Sony Music

Michael Jackson, Barbra Streisand och Bruce Springsteen är några av storheterna som Sony Music och dess media-planerare och inköpare Yvonne Ericson arbetar med. Den 26 september var vi nio Sweor som hade förmånen att få en inblick i företagets verksamhet då vi besökte deras huvudkontor på 550 Madison Avenue. Vi hälsades välkomna av Yvonne som flyttade från Sverige till USA tillsammans med familjen 1957 och som har arbetat för Sony Music under många år.
Sweor besöker Sony Music (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Yvonne Ericson (mitten) bjuder besökande Sweor på gott tilltugg efter rundvandringen på Sony´s kreativa avdelning


Regionmöte i Philadelphia

Bara ett par veckor efter den 11 september var det Regionmöte i Philadelphia och många medlemmar valde att inte resa. Det kändes lite pirrigt och svårt att komma iväg men när vi en gång kommit fram till hotellet och såg alla bekanta ansikten så var den känslan spårlöst borta. Den ersattes i stället av en känsla av samhörighet och trygghet att vara i sällskap med likasinnade Sweor och under några dagar kunde vi nästan glömma vad som hade hänt i New York, Washington och utanför Pittsburgh och istället ägna oss åt att diskutera SWEA, umgås och ha mycket roligt.

 Tre ”old-timers” inom SWEA New York; Foto: New York Sweor

Tre ”old-timers” inom SWEA NY, ordföranden fr. v. nummer 4, Ulrica F. Konvalin, nummer 2 Mona Johnsson, och nummer 3 Kickan Williams som senare flyttade till Florida

New York Sweor i Philadelphia; Foto: New York Sweor

Fr. v. Ann Skogh, Gunilla Rietz och Aja Öhman


Brev ger inblick i stormigt äktenskap

Med frågan ”vill ni ha ett litet barn med mig, fröken Bosse?” friade den världsberömde svenske författaren och konstnären August Strindberg till den unga skådespelerskan Harriet Bosse. Året var 1901 och den 23-åriga aktrisen accepterade frieriet genom att niga och svara ”ja tack”. Denna fascinerande kärlekshistoria presenterade den framgångsrika skådespelerskan Kristina Adolphson för en gupp hänförda åhörare när SWEA i New York hade äran att gästas av henne i Svenska Kyrkan den 10 oktober.
 Kristina Adolphson i Svenska Kyrkan i New York; Foto: New York Sweor

Kristina Adolphson i Svenska Kyrkan i New York


Feng Shui med Charlene Vanderslice

Feng Shui med Charlene Vanderslice (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Fr.v. Chira Neury, Charlene Vanderslice, Eva J-son Toft
och Anne Wendt

Torsdagkvällen den 11 oktober var det fullt hus hemma hos Aja Öhman. Programmet, Feng Shui med Charlene Vanderslice, lockade glädjande nog många Sweor. Feng Shui, kinesiska för ”Vind Vatten”, är den antika filosofin om den viktiga förbindelsen mellan människan och hennes omgivning, dvs miljöns påverkan på levande organismer.


SWEA New York ”Kick-Off” – början på höst säsongen!

Vi brukar köra igång efter sommaren med att träffas på Christer´s eller anordna en kräftskiva någonstans. I år hade Ingela Robinson i Connecticut generöst erbjudit att ha SWEAs kräftskiva i sitt hem i Old Greenwhich den 13 september. Men p.g.a. katastrofen den 11 september ställde vi in den.

Men ca en månad senare, kände vi att det var viktigt att vi kom tillsammans efter attacken för att prata om vad som hänt, för att ge varandra stöd under denna svåra tid, och framför allt för att skratta och ha trevligt tillsammans. Vi bokade in en middag på Christer´s, ett 50-tal New York Sweor kom och åt och drack gott och hade väldigt trevligt.

SWEA New York ”Kick-Off”; Foto: New York Sweor

Nina Nilsson Renvoize höjer glaset tillsammans med Viktoria Löf Dallendörfer

SWEA New York ”Kick-Off”; Foto: New York Sweor

Harriet Johnsson, Britt Hansson, Birgitta Chern och Karin Strömquist

SWEA New York ”Kick-Off”; Foto: New York Sweor

Ann Christine Westerlund, skattmästare SWEA NY och Christina Moliteus

SWEA New York ”Kick-Off”; Foto: New York Sweor

Ann-Christine Westerlund skojar med Monica Smith och Monica Malmros,
båda nominerade till styrelevalet för 2002

SWEA New York ”Kick-Off”; Foto: New York Sweor

Aja Öhman t.v. och Ann Skogh, som just blivit vald till ny ordförande i SWEA New York

SWEA New York ”Kick-Off”; Foto: New York Sweor

Värdinnan, Madeleine syns längst till höger. (Man kan få in en
Manhattan trea i hennes fantastiska kök).


SWEA New York deltar i julbasaren i Svensk Kyrkan den 16 – 18 november

Eva Borg Wiklund brukar skämtsamt säga att hon har ”tomtar på loftet” och här är hon mitt i bland dem. Eva inhandlar dessa underbara varelser i Sverige under sommaren och antagligen förvarar dom mycket varsamt på sitt loft tills det är dags att skiljas från dem på SWEAs julmarknad.

Tomtar på julbasaren (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Lena Hjelt, ordförande i Bryssel kom ända till NYs basar för att inhandla tomtar av Christina och Eva

Tomtar på julbasaren (SWEA New York); Foto: New York Sweor

Eva med sina tomtar

Tomtar på julbasaren (SWEA New York); Foto: New York Sweor

SWEA NYs duktiga redaktörer, Anna-Karin Axelnson och Helén Daun Rosengren, tog ledigt från skrivandet och sålde tomtar


Julmiddag med Lucia tåg

Årets aktiviteter avslutades med stor julmiddag med Lucia tåg på St. Peter’s Church på Lexington.

Ulrikas julbord och Ulricas glögg!

Julmiddag med Lucia tåg (SWEA New York); New York Sweor

Eva Engman kommer sakta skridande med sitt tåg av tärnor

Julmiddag med Lucia tåg (SWEA New York); New York Sweor

Eva får hjälp av junior tärnan Ingrid Stolt

Julmiddag med Lucia tåg (SWEA New York); New York Sweor

Lilla Ingrid går runt och tänder ljus som illustrerar sången ”Nu tändas tusen juleljus……”

Julmiddag med Lucia tåg (SWEA New York); New York Sweor

Ulrika Bengtsson av Ulrika’s (i vitt) tar en paus innan alla gästerna kommer

Julmiddag med Lucia tåg (SWEA New York); New York Sweor

Den goda maten från Ulrika’s restaurang

Julmiddag med Lucia tåg (SWEA New York); New York Sweor

SWEA NYs egen Webmoster, Monica Malmros och väninnan Rachel Rodino smörjer kråset med Ulrika´s delikatesser

Julmiddag med Lucia tåg (SWEA New York); New York Sweor

Gunhild Ljung och Christina Moliteus

Julmiddag med Lucia tåg (SWEA New York); New York Sweor

Anna och Jan Kesker med Ulrica Fredsvik Konvalin

Julmiddag med Lucia tåg (SWEA New York); New York Sweor

Marcus Moliteus och Mona Johnsson


SWEA New Yorks alla ordförande sedan starten 1983

Samling SWEA New Yorks alla ordförande; Foto: New York Sweor

Från höger i kronologisk ordning med början 1983:
Gunilla Nisser, Mona Johnsson, Kickan Williams, Ulrica Fredsvik Konvalin, Mette Barslund Mårtensson,
Kerstin Johansson Palma, Malin Philipson, Christina Moliteus, Nina Nilsson Renvoize och Ulrica Fredsvik Konvalin