Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Singapore

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Singapore!

Text och foton: Ann-Christin van Dorssen och Stina Framme

Spore-skyline / Singapore (månadens avdelning)
SWEA Singapore bildades 1988 och är en av sex SWEA avdelningar i Asien. Sedan 1988 har medlemsantalet varierat. Detta beror på att de flesta medlemmarna flyttar till Singapore med sina män, som vanligtvis jobbar här på några års kontrakt. I skrivande stund har SWEA Singapore 155 medlemmar. Många har aldrig bott utomlands innan medan andra har många års erfarenhet av att flytta från plats till plats i vår underbara värld. Det är denna mix av åldrar, erfarenheter, snabba in och utflyttningar som gör SWEA Singapore unikt. De flesta Sweorna i Singapore arbetar inte och det stöd SWEA kan ge i denna tumultartade omgivning, med vänner som kommer och går, är enormt. Sammanhållningen och banden mellan oss är starka och uppslutningen till aktiviteter och traditionella fester såsom Påsklunchen, den årliga Vårbalen, Kräftskivan, Luciafirandet, Julmiddagen och Barnens Julfest är mycket stor.

Singapore montage (från ursprungliga webbplatsen)


Singapore — från opiumhåla till handelmetropol

Engelsmannen Sir Stamford Raffles landsteg i Singapore 1819 och utropade landet till en brittisk koloni som då hade en befolkning på 300 personer. Den nya koloniala handelsstationen fungerade som en magnet på kringresande handelsmän från Kina, Malaysia och Indonesien. Raffles utformade en byggnadsplan och under de närmaste 40 åren växte staden och framför allt hamnen explosionsartat. Här lastades och lossades värdefulla laster med silke, elfenben, kryddor och textilier — för att inte tala om opium som brittiska handelsmän använde som bytesvara i handeln med Kina. Vid 1900-talets början var Singapore världens sjunde viktigaste hamnstad.

Gammal karta over Asien

Gammal karta over Asien

Sir Stamford Raffles (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Sir Stamford Raffles

På 1920-talet började ön fungera som brittisk flottbas. Japan invaderade landet 1942 och Winston Churchill kallade detta ”den största kapitulationen i brittisk historia”. Japan besegrades som bekant 1945 och nu hade Singaporianerna tröttnat på att ta order av både japaner och britter. Det brittiska parlamentet beviljade landet självständighet 1959, men det var först 1965 Singapore blev helt självständigt efter att unionen med Malaysia upphörde.

Singapore, med ca. 4 miljoner invånare, kallas ibland ”den intelligenta ön”. Singapore har inte några naturresurser och inget jordbruk men är ändå ett av Asiens rikaste länder. Landet är ett internationellt uppmärksammat exempel på ett i detalj planerat och visionerat samhälle. Singapore har omvandlats så kraftfullt under de senaste decennierna att det för länge sedan passerat länderna i Gamla världen ifråga om materiell levnadsstandard. Singapore beskrivs av många som tråkigt, kliniskt och alltför hårt styrt. Andra uppskattar ordningen, renligheten och frånvaron av brottslighet och nedskräpning.


Människor

Singapores befolkning består av cirka 80% kineser, 10% malayer, 5% indier och 5% euroasian m.fl.

Kinesiskt par

Kinesiskt par

Malay kvinna

Malay kvinna

Indisk kvinna

Indisk kvinna


Raffles Hotel

Bland sevärdheterna kan nämnas Raffles Hotel som kommit att bli nästan synonymt med landet. Ett lyxhotell, där man äter jordnötter och kastar skalen på golvet. Här kan man också dricka ”Singapore Sling”, den cocktail som uppfanns 1915.

Raffles Hotel i Singapore
Raffles Hotel i Singapore


Hawkers

Hawkers är matförsäljare, som man hittar i specialbyggda matcentra. Där har de permanenta matstånd. I ett hawkerstånd kan man beställa mat från så många olika stånd man vill. Det finns inga menyer och maten är mycket billig.

Hawkers matförsäljare (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Hawkers matförsäljare

Laksasoppa (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Laksasoppa

Indisk mat (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Indisk mat

Kinesisk mat (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Kinesisk mat

Satayspett (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Satayspett

Malay mat (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Malay mat


Våra aktiviteter

Vår programgrupp jobbar hårt med att organisera aktiviteter som är roliga, intressanta och lärorika. I genomsnitt har vi ca. fem aktiviter per månad utöver de regelbundna aktiviteterna som beskrivs nedan.

Kaffemorgon

Varje månad har vi en kaffemorgon där någon av våra medlemmar berättar om något intressant ämne, erfarenheter från resor eller arbetsliv.

Eftersom vi bor i en så annorlunda kultur, handlar det ofta om det. Museérna här i Singapore anordnar studiegrupper i olika ämnen, och när någon SWEA läst och lärt sig något spännande får vi andra ta del av det. Vi har på så vis fått höra om de olika klädedräkterna från våra grannländer, om Taoism och Konfusianism. TCM = Traditional Chinese Medicine var temat då både en sjuksköterska, en sjukgymnast och en lekman gav sin syn på detta mycket viktiga inslag i det kinesiska livet.

Varje år inbjuder vi till att lära oss om tropiska sjukdomar. Vi har flera medlemmar som arbetar aktivt som sjuksköterskor här. Man tror att man kan allt – bara för att upptäcka att det var fel nästan allt!

Black & White hus kallas en typ av hus som byggdes före andra världskriget. Vid tillfälle när en SWEA bott i ett sådant här härligt hus har vi fått komma och titta. Husen är ofta kvadratiska och kompakta. Entren skyddas av en vagnsportal och över den finns en veranda på andra våningen. Husen innehåller ofta bara två sovrum, fast de ser så stora ut från utsidan.

Vi har fått höra om hur det är att vara kvinna och arbeta som polis, som präst och som ambassadör. Av en journalist fick vi höra om en spännande resa till Malaysia för att intervjua frun till den fängslade vicepresidenten. En annan tur gick till Kina, där mötet gällde en gammal svensktalande dam, Eva Siao, som varit med om både revolutionen i Sovjet och kulturrevolutionen i Kina.

JORDEN RUNT MED SWEA. Så kallar vi det när någon berättar om sitt tidigare hemland. På så vis har vi fått höra om seder och bruk, landets historia, se fotografier, böcker och saker ifrån Japan, Hongkong, SydKorea, Indien och Island. Inför RM är detta en mycket uppskattad aktivitet.

Utflykt till Kusu island (SWEA SIngapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Utflykt till Kusu island

Utflykt till Kusu island (SWEA SIngapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Utflykt till Kusu island

Bokklubb

Varje månad träffas ett tjugo-tal Sweor för att läsa och sedan diskutera svensk litteratur. Det är hög stämming på dessa träffar och diskussionen kan bli ganska högljudd med många skratt, då vi har olika åsikter om boken vi läst.

Bokklubb (SWEA SIngapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
Bokklubb (SWEA SIngapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Åsikterna varierar och diskussionen är livlig vid Bokklubbs-träffarna

SWEA Månadslunch

Maten är en av Singapores största attraktioner. Det finns nästan ingen annanstans i Asien, som har en sådan mångfald av mattraditioner. Varje månad träffas vi för att avnjuta lunch tillsammans. Vi har prövat på många asiatiska rätter bla. från Laos, Vietnam, Thailand, Korea, Japan.

Månadslunch (SWEA SIngapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
Månadslunch (SWEA SIngapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
Månadslunch (SWEA SIngapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

SWEA Mat

Vi har nu två olika matlag med åtta personer i varje. Vi träffas en gång per månad hemma hos varandra. Värdinnan för kvällen bestämmer menyn och gör alla inköp. Vi delar alla på kostnaderna. Vi drar lott så att två personer gör förrätten, tre lagar huvudrätten och två gör efterrätten. Värdinnan själv surrar runt och är behjälplig. Vi har alltid väldigt roligt tillsammans runt skärbrädor och grytor. Men det bästa är förstås när vi får sätta oss till bords och smaka på härligheterna. På vår hemsida kan alla medlemmar (ni också) läsa månadens recept.

SWEA Mat grupp (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
SWEA Mat grupp (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
SWEA Mat grupp (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

LAKSA (4 pers)

Laksasoppa (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Laksasoppa

A
1 sharlottenlök
3 vitlöksklyftor
2 tsk räkpasta
1 lemongrassstjälk (botten)
2 cm färsk ingefära (blå)
1 msk gurkmeja
1 tsk curry
1 röd chilifrukt (utan kärnor)

B
0.5 l. kokosnötsmjölk
0.5 l. fisk/kycklingbuljong
500 g tjocka risnudlar

Garnering:
12 fiskbullar skivade, 12 vaktelägg (kokas 3 minuter), 12 stora räkor, ½ gurka i tunna strimlor, 100 g böngroddar, 1 röd chilifrukt, Basilikablad
Gör så här:

  • Ta ingredienserna under A och kör dem i en liten mixer.
  • Lägg nudlarna i kokande vatten, dra åt sidan och låt stå i 5 minuter. Slå av vattnet.
  • Koka upp buljongen, tillsätt kokosmjölken och sedan också de mixade A -ingredienserna. Koka upp igen och smaka av.
  • Dela upp nudlarna i 4 serveringsskålar med böngroddar, fiskbullar, räkor och vakteläggen ovanpå. Häll på het soppa.
  • Garnera med gurkan, mer böngroddar, skivad röd chili och färska stimlade basilikablad.

SWEA Filmklubb

Två gånger i månaden går vi på bio. Vi har sett allt från de senaste Hollywoodfilmerna till kinesisk komedi. I slutet av januari hade vi en ”Nordisk Filmfestival” i Singapore, där vi bland annat såg ”Sånger från andra våningen”.

Promenader i Mac Ritchie Reservoir

Varje fredagmorgon promenerar några spänstiga damer i djungelområdet vid Mac Ritchie Reservoir, som ligger i de centrala delarna av Singapore. Klockan 08.00 samlas man innan värmen och luftfuktigheten blir för hög. Under promenaden kan man få se allt från apor till ormar.

Bilder från SWEAs Julfirande 2001

Julfirande 2001 (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
Julfirande 2001 (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
Julfirande 2001 (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Julfirande 2001 (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
Julfirande 2001 (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Fadderverksamheten

Spore-orkidee (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Singapore orkidé

SWEA Singapore driver sedan 1998 en fadderverksamhet för att ge information till svenskor, som ska flytta till Singapore eller som redan har flyttat hit. Det gensvar vi fick och får har varit överväldigande positivt och fadderverksamheten utgör en mycket viktig del i vår verksamhet. Fadderlistan uppdateras regelbundet och publiceras på SWEA Singapores hemsida. De flesta får på detta vis kontakt med SWEA redan innan de flyttar till Singapore.


Mitt Singapore

Durian – frukten som luktar så illa så att man inte ens får ta den med på tunnelbanan

Etikett – det är viktigt att lämna betalkortet/visitkortet med två händer

Favoritmat – Laksasoppa från Singapore, indisk Roti prata är ett stekt bröd som serveras med currysås, Satay är malaysiska grillspett av lamm, biff eller kyckling som serveras med jordnötssås

Fukten – skorna utanför dörren får snart ett grönt täcke

Kofta – den tar man på när man ska gå på bio

Ordspråk – Same, same but different

Paraply – som skydd mot solen, inte mot regn

Singlish – äkta och genuint tycker en del, andra säger det är ’dålig engelska’.

Exempel: Cannot-lah; No, I cannot do it / It is not possible

Where you go? – Where are you going?

Traditioner – påsklunchen, nationaldagsfirande, midsommar, kräftfest, lucia, glögg och pepparkakor.

Allt detta bli mycket viktigare än det någonsin varit hemma i Sverige. Men det känns konstigt att klä julgranen iklädd kortbyxor, adventsljusen får passas noga i luftkonditioneringen och pepparkakshuset vill bara stå upp två dagar i denna fukt!

Tuggummi – man får tugga tuggummi här, men det finns inga att köpa

Väderleksrapporten – regn i norr och solsken i väster — detta på en ö som är 4 mil tvärsöver!

Värmen – ’Stäng dörren och släpp inte in värmen’

Ett Singapore hus (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
Ett Singapore hus (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

En "merlion" staty (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

En ”merlion” staty

En trishaw (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

En trishaw

På marknaden (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
Varor på marknaden (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme
Ett Singapore hus (SWEA Singapore); Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Ett Singapore hus


Böcker som utspelar sig i Singapore och dess omnejd

NOEL BARBER, Thanamerah

Johnnie från en engelsk släkt och Julie som är asiat bor båda i Singapore. Tiden är före och under andra värlsdkriget och de blir förälskade i varandra. Familjerna tycker inte det är passande, men de träffas i smyg. Detta upptäcks och Johnnie skickas till London och Julie till USA. De träffas igen till slut!

JANICE YOUNG BROOKS, Kejsarens gäster

Denna bok handlar om en grupp kvinnor som försöker komma ifrån Singapore just innan staden faller 1942. Deras båt kommer aldrig fram till destinationen, de blir bombade och förliser. Japanerna tar dem till Sumatra. Där lever kvinnorna i olika fångläger under flera år. Deras umbäranden är otroliga där ute i djungelns hetta och fukt. Ingen i omvärlden vet om att de över huvud taget har överlevt. Men räddningen kommer när kriget äntligen är slut!

NEVIL SHUTE, Fem svarta höns

ALISTAR MCLEAN, Sista båten från Singapore

DOUGLAS CHUA, The missing page, Crisis in the Straits (nyutkommen)

Missing Page av Douglas Chuapage
Crisis in the Straits av Douglas Chua
Detta är en riktigt spännande deckare. De utspelar sig just nu, ja kanske, precis nu här runt omkring oss! Den skildrar vikten av att ta vara på och ta lärdom av de gamla traditionerna men också konflikterna mellan de olika folkslagen; kineser, malayier och indier, som alla bor i Singapore. Trots att Singapore har varit en självständig stat i 36 år finns många gamla bindningar kvar till Malaysia!

CATHERINE LIM; The Teardrop Story Woman, Following the Wrong God Home, The Bondmaid

The Bondmaid av Catherine Lim
Catherine Lim växte upp i Malaysia men bor och arbetar nu i Singapore. Hon undervisade i lingvistik på universitetet innan hon började skriva på heltid. Hon har publicerat många böcker, de sista även utomlands. Hennes senast bok, Following the Wrong God Home, utspelar sig i dagens Singapore. Som vanligt i Lims böcker vävs många gamla traditionella berättelser in i historien. Denna kunskap gör det faktiskt lättare att förstå dagens moderna människor, hur de tänker och reagerar.

ZHOU MEI, Elisabeth Choy

Elizabeth Choy av Zhou Mei
Detta är en biografi med underrubriken ”more than a war heroine”

GOH SIN TUB; The girls of Emerald Hill

The Girls of Emerald Hill av Goh Sin Tub
 


Medlemmar i SWEA Singapore; Foto: Ann-Christin van Dorssen / Stina Framme

Med vänliga hälsningar från oss alla i SWEA Singapore