Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Dubai

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Dubai!

Text och foton: Dubai Sweor

Kamelfamilj (SWEA Dubai); Foto: PrivatSWEA Dubai är en mycket ung lokalavdelning som invigdes med pompa och ståt av Christina Moliteus den 3 februari 2002. Medlemsantalet växte snabbt till 115 medlemmar och trots att många familjer lämnat under året har vi i stort lyckats bibehålla antalet medlemmar även under 2003.

SWEA Dubai har haft ett varierande aktivitetsutbud sedan starten och de verkligt stora evenemangen varje år är Luciafesten samt 6 juni. Julfesten samlade ca 250 personer och bjöd på både luciatåg och julbord. Barnens 6 juni firas först på dagen på Norska Sjömanskyrkan (där även SKUT, Svenska kyrkan i utlandet finns representerade). Sedan på kvällen är det stor fest med dans för alla vuxna. Både Lucia och 6 juni görs i samarbete med SBC, Swedish Business Council.

Det som verkligen fungerat som “kittet” i vår förening är arbetet med SWEA Magazine, vår medlemstidning som kommer ut med två nummer per år. Många är engagerade i redaktionskommittén samt som skribenter, fotografer och annonsförsäljare. Vi har varit mycket framgångsrika och det senaste numret finansierades helt och hållet med intäkterna från vår annonsförsäljning. Bara i förra veckan hade vi sommarpub och utgivningsparty för vårt senaste nummer och många av våra sponsorer var närvarande

SWEA Dubai häst; Foto: PrivatSWEA Dubai deltar även i Dalahästprojektet och vi ska ha en egen Dalahäst i “Dubaiskrud” som ska ställas ut i samband med det stora 25 års jubileet i Stockholm juni 2004. Vår konstnär heter Tauseef Al-Mulla och kommer härifrån Förenade Arabemiraten. Hon reste till Sverige nu i juni månad och målade vår häst på Finnbo Gård. Vi kommer också att se till att hon verkligen får uppleva sommar Sverige och hon tycker att det ska bli jättespännande!

Anette Wickholm
Ordförande


Dubai – det växande emiratet

Burjen med tre araber; Foto: PrivatAtt leva i Dubai är som att leva i en ständigt växande omgivning. Överallt byggs det — det ena mer häpnadsväckande projektet efter det andra. Hela tiden ändras ”skylinens” fascinerande konturer av kreativ arkitektur. Betoningen är på ”det största”, ”det högsta”, ”det mest moderna”, ”världens”…

Från början var Dubai ett litet fiskesamhälle, där man ägnade sig åt uppfödning av får och getter, dadelodling, fiske och pärldykning, men också handel.

1966 upptäckte man oljan i Dubai, varpå emiratet påbörjade den stora förändringen mot det moderna samhälle man är idag. 1971 drog sig britterna tillbaka och Dubai bildade tillsammans med de övriga sex emiraterna; Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah samt Ras Al Khaimah (1972) United Arab Emirates(UAE).

Numera fokuserar man på turistnäring. Som turist i Dubai kan man få det flesta önskningar uppfyllda. Klimatet, som är subtropiskt innebär att solen i princip alltid skiner. Dagstemperaturerna skiftar från cirka 24 grader i januari till omkring 41 grader i juli. Det finns fantastiska vita sandstränder och kristallklart vatten för alla badfantaster. Tillhör man den gruppen, så bör man uppleva vatten paradiset Wild Wadi, som ligger bredvid det omtalade och spektakulära hotellet Burj Al Arab. Ett besök här är en upplevelse i fantasifull arkitektur, som man ej skådat maken till.

Man har nu påbörjat byggandet av de största konstgjorda öar som någonsin byggts av människor Palm Island I – i Jumeirah samt Palm Island II – i Jebel Ali. De är båda utformade som palmträd och kommer att liksom den Kinesiska muren att bli synliga från månen. På öarna kan man köpa hus och lägenheter. Det kommer att byggas åttiotvå lyxhotell, shoppingcenter, biografer och regionens första marina park, som ska ha både valar och delfiner.

Snart kommer vi att få världens högsta byggnad och Mellanösterns nya landmärke Burj Dubai som ska börja byggas under 2003. Detta är bara några få exempel på den explosiva expansionen av Dubai.

Det här är också kontrasternas land, då man trots den moderna utvecklingen, håller på de gamla traditionerna. Självklart finns det många historiska sevärdheter, som Dubai Museum, Dubai Heritage Village med mera. Emiraterna klär sig fortfarande i de traditionella kläderna. Männen i sina långa, vita Dishdashas och kvinnorna i fotsida svarta Abayahs. Både män och kvinnor täcker sina huvuden för bland annat skydda sig från sand och sol, men också av religiösa orsaker. Det står dock alla övriga nationaliteter fritt att klä sig som man vill.

För alla shoppingfantaster, så är Dubai ett paradis. Här finns allt som du kan finna i London, Paris, New York etcetera i de stora, moderna shoppingcentren. Vill man hellre söka sig till de traditionella ”soukerna”, så finns det till exempel guld souk, textil souk och krydd souk. Vi har också en mycket omtalad shoppingfestival i februari/mars. Då byggs det upp en Global Village där olika länder från främst Mellanöstern och Asien representerar sig i paviljonger, vilket innebär en intressant multikulturell upplevelse. Under denna månad har all handel mycket förmånliga erbjudande.

Det finns fyra underbara golfbanor för alla golfintresserade, varav Emirates Golf Club kanske är den mest välkända, då Dubai Dessert Classic, med alla kända golfstjärnor, går av stapeln där. Även tennisfantaster kan få se sina stjärnor, när de kommer hit i februari för att tävla i Dubai Duty Free. Tycker man om hästar och att klä upp sig i hatt i bästa Ascotstil, så måste världens rikaste hästkapplöpning Dubai World Cup vara en händelse att boka in i slutet av mars.

Nancy Fadel
Vice ordförande, Redaktör

The Palm (SWEA Dubai); Foto: Privat

Dubai skyline; Foto: Privat

Kvinnor i Abaya i Guldsouke (SWEA Dubai); Foto: Privat


Invigning SWEA Dubai

Invigning Dubai bandklippning (SWEA Dubai); Foto: Privat

Entre Burj al Arab under invigningen (SWEA Dubai); Foto: Privat

Den tredje februari 2002 invigdes SWEA Dubai i samband med det första årsmötet. Närmare åttio Sweor ville vara med om detta historiska ögonblick i Ann Hespes magnifika hus. Det rådde en förväntansfull stämning bland alla Sweor som minglade runt med champagneglasen i högsta hugg.

SWEA Internationals nya ordförande Christina Moliteus var inbjuden som hedersgäst. Hon hade kommit hit några dagar endast för detta ändamål och fick gästfri inkvartering i Gunilla Gröstads vackra hus vid havet.

Vid åttatiden tog Anette ordet och hälsade alla välkomna och utlyste att nu var det dags att klippa invigningsbandet – blå/gult förstås. Det klipptes simultant av Christina och Anette varpå ett stort jubel och champagneskålande följde. Vilket härligt ögonblick för alla oss som hade börjat tala om att starta SWEA Dubai för drygt ett år sedan. Nu stod vi där, kanske lite rusiga av allt bubbel, med vårt invigda “chapter”, nästan hundra betalande medlemmar och många fler på intresselistan.

Hmm… Det innebär faktiskt att cirka 10% av Dubais svenska population, på omkring 1000 invånare, är medlemmar av SWEA. Tar man istället procent på endast den kvinnliga populationen, så kanske siffran uppgår till cirka 45 %!

Kvällen fortsatte med det officiella årsmötet i Anns väl tilltagna entré. En av de stora fördelarna med att bo i Dubai är att husen är mycket rymliga. Lotta Callenfors utsågs till ordförande för mötet. Protokollet gicks igenom, utan några större invändningar, snabbt och effektivt. Därefter berättade Christina Moliteus om SWEA Internationals nuvarande verksamhet, samt om det kommande tjugofemårsjubiléet.

Pernilla Ahlin, WebbMoster, presenterade vår webbsida som samma dag lagts ut på nätet. Hon vann även, med ett stort glädjeskri, högsta vinsten i lotteriet. Själv skaffade jag redaktionsmedlemmar för denna tidning, med lyckat resultat.

Invigningen avslutades i trädgården, bredvid poolen, med en härlig buffé och fortsatt mingel.

Text och foto: Nancy Fadel


Moskébesök

Moskébesök (SWEA Dubai); Foto: Privat
Vi var en ovanligt stor grupp som samlades utanför den stora moskén på Jumeria Beach Road. Det var knappt så att vi kände igen varandra då vi var uppmanade att skyla håret samt ha täckande kläder så att armar och ben inte syntes.

Vi fick lämna våra skor utanför entrén och därefter tog guiden oss till tvättavdelningen. Där visade hon oss hur muslimerna, enligt en viss procedur, tvättar sig innan de går in i moskén och ber.

Sedan tog hon oss runt på en upplysande tur som avslutades med ett föredrag och frågestund om islam mitt i den vackra moskén.

Text och foto: Nancy Fadel


Tur till gamla Sharjah

Den tolfte mars var vi ett trettiotal tjejer från Dubai som for iväg till Sharjah, där vi blev mötta av Monika Lundquist och Karin Burner.

De guidade oss först till Sharjah Art Museum där vi såg mycket intressanta tavlor men framförallt skulpturer. Vi gick vidare till “Gamla Sharjah”-souken (marknaden) där man restaurerat husen och man kan se att de är byggda med snäckor och koraller. Sedan promenerade vi genom gamla Iranska souken, såg det enda runda “Vind­tornet” som finns, tittade in i gamla hus och såg hur de levde förr.

Till lunch klämde vi in oss på en liten lokal restaurang i souken, där de serverade mycket god och riklig mat till ett otroligt billigt pris.

Text och foto: Ann-Katrin Nilsson

Golden Camels i Sharjah Art Museum (SWEA Dubai); Foto: Privat

Tur till gamla Sharjah (SWEA Dubai); Foto: Privat


Antikrunda i Sharjah (SWEA Dubai); Foto: Privat

Antikrunda i Sharjah – 21 april

Åtta intresserade damer samlades vid kyrkan för vidare färd till Sharjah.

Med måttband i högsta hugg gav vi oss in i de trånga korridorerna på Lucky’s för att mäta bord, skåp, med mera och leta efter intressanta prylar. Efter att ha borstat bort allt damm blev det till slut en del inköp. På Pinky’s är det mindre damm men högre priser.

Glada och hungriga, tillsammans med ytterligare tre damer, hamnade vi på kinesrestaurant i Ajman, där vi åt mycket god och prisvärd mat samt drack 200g! vin därtill.

Tyvärr kunde vi inte vara hos Monica som planerat, på grund av att stormen dessvärre dragit igenom hennes hus och sopat med sig tak, dörrar och annat smått och gott.

Vi tackar Monica för en välorganiserad tur och håller tummarna för att hennes hus snart är “återuppbyggt” så att vi kan få komma nästa år, insha’ Allah …

Text och foto: Kristina Mårtenson


Perfekt dag för ”prova på segling”

En liten grupp modiga Sweor kom till Jebel Ali Sailingclub (JASC) onsdagen den 23 oktober 2002 och fann att det inte alls tog lång tid innan de kunde styra sina Toppers alldeles på egen hand.

Först lite övning i båtarna på land, sedan sjösättning och vips iväg! Vinden låg på åt rätt håll och var perfekt för nybörjare att prova i. Fortsätter man kursen krävs endast fyra tillfällen för att man ska få “steg ett certfikat”, som gäller internationellt, sedan kan man fortsätta till steg fem.

Några av de som deltog i vårens “prova på” har påbörjat steg två och vem vet snart får vi kanske se några Sweor deltaga i någon av alla de tävlingar som JASC arrangerar.

Text och foto: Lisa Andersson

Sailing, Jebel Ali Sailingclub (SWEA Dubai); Foto: Privat


Kurs i golfregler 10 och 17 november

Kurs i golfregler (SWEA Dubai); Foto: Privat
Två kvällar i november hölls en välbesökt kurs i golfregler i SWEAs regi. Tjugo Sweor mötte upp på kyrkan för att få en inblick i golfens snåriga regeldjungel. Det var en blandning av rutinerade golfare och blivande golfare med ambition att komma ut på golfbanan så snart som möjligt.

Under animerade grupparbeten gicks olika verkliga golfsituationer igenom och stackars “Swea”, vår fiktiva spelare, hamnade i allsköns svårigheter på banan, alltifrån besvärliga vattenhinder till att förlora bollen uppe i en palm. Tillsammans med Maria Petré och Christina Landgren, som ledde kursen, reddes de olika situationerna upp. Alla fick en insikt i vilka regler som gäller och hur de appliceras i praktiken.

Text och foto: Christina Landgren


SWEA-golf

Den nionde april hade Helena Zachrisson arrangerat SWEA-golf på Emirate´s bana WADI. Vi var cirka tjugo deltagare som tävlade i par. Vem vann, om inte Maria Petré tillsammans med Yvonne Nekt­heden, 63 slag. På andra plats, 65 slag, kom Gunilla Groestad och Eva Lundgren. “Longest drive” hade Pia Jehlbo och “nearest the pin” var Ann Moe. Som vanligt avslutade vi med lunch och prisutdelning. Nu tar vi sommarlov och några av oss fortsätter vår damgolf i Sverige.

Text och foto: Helena Widegren

Golftjejer (SWEA Dubai); Foto: Privat


Shisha-kväll

Shisha-kväll på “Royal Mirage´s Shisha Court Yard (SWEA Dubai); Foto: Privat

Den tionde mars hade fadderverksamheten bjudit in till en shisha-kväll på “Royal Mirage´s Shisha Court Yard”. Vi blev ett roligt gäng på fjorton glada tjejer, både gamla och nya, samt blivande SWEA medlemmar.

Det var tänkt att bli en typisk arabisk kväll med många kvalmande vatten­pipor. Trots att de flesta hellre njöt av en drink eller två (och snarare iakttog andra röka, eller försöka röka shisha) hade vi en mysig tjejkväll i smakfull arabisk atmosfär. I denna mindre grupp hade vi verkligen möjlighet att prata med alla och utbyta tips och idéer.

En hel del nya svenska “Emirates” familjer har flyttat till Dubai samtidigt. De har tillsammans snabbt levt sig in här. Vi hälsar dem och alla andra nya hjärtligt välkomna till Dubai och SWEA!

Text och foto: Martina Schult


Litterär afton på Basta Art Café

Basta Art Café var en mycket positiv överraskning för dem av oss som inte tidigare varit där, och säkert ett lika positivt återseende för dem som känt till stället innan. Vi satt bänkade runt småbord, ett kanske fyrtiotal svenska kvinnor, på en typiskt arabisk mur- och huskroppsomgärdad gårdsplan, med en stor akacia på, för skuggans skull. Men denna litterära afton hölls i februari, på kvällen, så det var ingen som stod efter någon skugga, däremot kom sjalar och jackor väl till pass. Som sig bör för säsongen fanns det många gäster från Sverige.

Anette hälsade alla välkomna och bjöd till bords; soppa, sallad och smörgås stod på menyn, vin, kaffe, te och andra drycker ingick/fanns att köpa. På programmet stod endast undertecknad, och det var med viss oro jag insåg det. Men jag hade förberett mig – och det är i vilket fall inte svårt att inspireras av och tala om arabiska författare och författarinnor, vilket var ämnet för min exposé.

När mina ord sinat, allt kaffe druckits ur och allt fler insett att det knottriga på deras skinn faktiskt var gåshud och inte en reaktion på föredraget i sig, bröt vi upp och lämnade Basta Art Café, som är mer än värd ett besök innan det blir för varmt.

Text och foto: Helena Axelson Fisk

Litterär afton på Basta Art Café (SWEA Dubai); Foto: Privat


Valborgsmäss

Majbrasa (SWEA Dubai); Foto: Privat
Det traditionsenliga firandet på kyrkan, med brasa, vårtal, tipspromenad, korv och glass, samt vårsånger, kompletterades även i år med en grillkväll på stranden.

Vi träffades innan solen gick ner. Under kvällen slöt fler och fler upp. När det mörknat och stjärnorna börjat tindra ovanför oss tände vi en stor brasa och sedan satt barnen som klistrade runt den resten av kvällen. Det blev en mycket lyckad kväll!

Text och Foto: Pernilla Ahlin


Internationella kvinnodagen på Dubai Women’s College

Internationella kvinnodagen på Dubai Women's College (SWEA Dubai); Foto: Privat
Internationella kvinnodagen på Dubai Women's College (SWEA Dubai); Foto: Privat

Den nionde mars uppmärksammades internationella kvinnodagen på Higher Colleges of Technology, Dubai Women’s College (DWC) och SWEA var där, i full mundering, för att representera och informera om Sverige.

Arrangemanget kring kvinnodagen är ett av skolans många elevdrivna projekt, berättade Georgia Daleure lärare på DWC. HCT kräver att eleverna varje år genomför större projekt självständigt för att demonstrera sina akademiska, praktiska och sociala kunskaper. Marwa, Halima och Samira hette de elever som tog hand om Sverige och om oss. De visade oss till rätta, hjälpte oss att sätta upp och ta ner vår medhavda information och hade själva sammanfattat relevant information om Sverige på en lapp som vi kunde distribuera, där man bland annat kunde läsa att i Sverige jobbar kvinnor i alla yrken.

Programmet inleddes med nationalsången och en koranrecitation, som var mycket speciell, inte bara tack vare rytmen och uttalet utan även för att det var en kvinnas röst som förstärkt av mikrofon och högtalare flög över rummet. Som Doktor Howard Reed, rektor på DWC, sade senare i sitt tal: “De (eleverna vid DWC) gör saker som många sade att de aldrig skulle kunna göra.”

Temat för årets internationella kvinnodag var “empowerment”, eller ökad kvinnomakt, och talarna gav olika perspektiv på vad kvinnomakt innebär och hur den kan manifesteras. För Dr. Reed var den emiratiska kvinnans inträde på arbetsmarknaden avgörande: “Det finns knappt något ställe kvar där man inte hittar en emiratisk kvinna. De jobbar som röntgenläkare, på apotek, i banker och på sjukhus…”

Rub’a Al Hassan, en FN-representant baserad i Abu Dhabi, läste Kofi Annans uttalande inför kvinnodagen, där han bland annat säger: “Jämlikheten mellan könen är inte bara ett mål i sig, det är avgörande för vår förmåga att uppnå de andra målen. Studie efter studie har visat att en utvecklingsstrategi som inte sätter kvinnorna i centrum aldrig kan bli effektiv… Det betyder att vi måste arbeta för att utbilda flickor, som utgör en majoritet av de barn som inte går i skolan. Det innebär att vi måste hjälpa de 500 000 000 vuxna kvinnor som inte kan läsa och skriva…” Rub’a Al Hassan poängterade utbildningens betydelse, avslutade med att berömma DWCs lokaler och gratulerade eleverna till deras möjligheter.

Text och foto: Helena Axelson Fisk


SWEA Dubai styrelse 2003

Anette Wickholm (SWEA Dubai); Foto: Privat

Anette Wickholm
Ordförande

Nancy Fadel (SWEA Dubai); Foto: Privat

Nancy Fadel
Vice ordförande och Redaktör

Birgitta Melin (SWEA Dubai); Foto: Privat

Birgitta Melin
Medlemsansvarig

Christina Landgren (SWEA Dubai); Foto: Privat

Christina Landgren
Sekreterare

Viveka Pausson (SWEA Dubai); Foto: Privat

Viveka Pausson
Programansvarig

Ann Hespe (SWEA Dubai); Foto: Privat

Ann Hespe
Skattmästare

Cecilia Carlberg Braidy (SWEA Dubai); Foto: Privat

Cecilia Carlberg-Braidy
Vice Skattmästare och Sponsoransvarig

Helena Zachrisson (SWEA Dubai); Foto: Privat

Helena Zachrisson
Ledamot

Martina Schult (SWEA Dubai); Foto: Privat

Martina Schult
Fadderansvarig

Pernilla Ahlin (SWEA Dubai); Foto: Privat

Pernilla Ahlin
WebbMoster


Dubai Shopping Festival

Dubai Shopping Festival äger rum i februari/mars, då det byggs upp en Global Village där olika länder från främst Mellanöstern och Asien representerar sig i paviljonger, vilket innebär en intressant multikulturell upplevelse.

Dubai Shopping Festival (SWEA Dubai); Foto: Privat
Dubai Shopping Festival (SWEA Dubai); Foto: Privat
Dubai Shopping Festival (SWEA Dubai); Foto: Privat

Dubai Shopping Festival (SWEA Dubai); Foto: Privat
Dubai Shopping Festival (SWEA Dubai); Foto: Privat
Dubai Shopping Festival (SWEA Dubai); Foto: Privat


Blandad konfekt från Dubai

Palmer i Kalba (SWEA Dubai); Foto: Privat

Palmer i Kalba

Camel (SWEA Dubai); Foto: Privat

Kamel

Arab i Sharjah (SWEA Dubai); Foto: Privat

Arab i Sharjah

Fyrhjulsdrift i öknen (SWEA Dubai); Foto: Privat

Fyrhjulsdrift i öknen

Barnen rider kamel (SWEA Dubai); Foto: Privat

Barnen rider kamel

Jumeirah moske (SWEA Dubai); Foto: Privat

Jumeirah moske

Solnedgång Emirates Towers (SWEA Dubai); Foto: Privat

Solnedgång Emirates Towers

Bur Dubai i skymning (SWEA Dubai); Foto: Privat

Bur Dubai i skymning

Twin towers i skymning (SWEA Dubai); Foto: Privat

Twin towers i skymning