Network Menu

Månadens avdelning: SWEA North Carolina

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>

Välkommen till North Carolina!

Text och foton: North Carolina Sweor

Fantastiska naturupplevelser från väst till öst är NC’s “trademark”. Linville Gorge, Mount Mitchell, Blue Ridge Parkway, historiska vandrings leder och otroliga vattenfall är alla tillgängliga inom bara en dagsresa från Raleigh. Flera Nationalparker, en otroligt vacker kust, det stora utbudet av välkända golf banor som Pinehurst och dessutom skidorter i bergen gör att ALLT finns här! Besök North Carolina — oasen i söder!

Läs om North Carolinas historia >>>

Wildwater (SWEA North Carolina); Foto: PrivatNC gränsar till Atlanten i öst, Tennessee i väst, Virginia i norr, och South Carolina och Georgia i söder. Staten är indelad i tre regioner: the Mountains i väst; the Heartland, (också kallad the Piedmont) i de centrala delarna; och the Coast, i öst. Varje område har sin egen mycket specifika karaktär – till och med NC’s välkända Barbecue serveras på olika sätt beroende på vilken region man besöker!

En plats som förr i tiden ansågs avlägsen, men idag är ett uppskattat resmål är Kitty Hawk på den norra NC kusten. I år är det 100 år sedan bröderna Wright flög här för första gången i världshistorien och därför kör vi alla stolt omkring med NC registreringsskyltar på bilarna som säger ”First in Flight”.

Fyr (SWEA North Carolina); Foto: PrivatDet sägs att när Orville Wright steg iland vid Hawk Village på hösten 1900, var han redan väl medveten om att han tillsammans med brodern skulle göra en historisk gärning – att erövra luften en gång för alla. De valde en isolerad plats för att slippa folk och nyfikna ögon. Tre år senare, i Kill Devil Hills, lyckades de med det otroliga och få iväg det första flygplanet — resan blev nästan 400 meter.

Norra Outer Banks sträcker sig från Corolla till Nags Head. De södra delarna består av Hatteras Island, Ocracoke Island och långa sträckor av oexploaterat kustland som nu är federal Nationalpark, till Cape Lookout och historiska Beaufort, grundat 1713.

News & Observer

Vår lokala dagstidning. Innehåller bl a the Triangle Guide som är ett hjälpsamt verktyg för alla nya på orten och för de som söker jobb.

Greater Raleigh Chamber of Commerce (GRCC)

Via GRCC kan du få hjälp med lokala kontakter och företagsetablering i NC … men då tycker vi att du ska kontakta SWEA NC istället.

Raleigh NC Official Tourism Site

The Raleigh Convention and Visitors Bureau sajt.

Raleigh (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Raleigh by day

Raleigh, dark skyline (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Raleigh by night

SWEA North Carolina bildades våren 1997. För närvarande är vi 101 medlemmar i varierande åldrar. Många är här för en kortare period på grund av utlandskontrakt eller studier, andra är permanent bosatta här.

Den största delen av våra medlemmar bor i ”the Triangle”, d.v.s. området kring Raleigh, Durham och Chapel Hill. Huvuddelen av våra aktiviteter äger rum här även om vi naturligtvis hälsar medlemmar välkomna från hela North Carolina. Tack vare ständig information på hemsidan och genom länkar med mera har vi nu ett tjugotal medlemmar i Triaden (Greensboro, Burlington, High Point), Pinehurst/Sanford och området kring Charlotte.

Vi har ett varierande program med aktiviteter både dag- och kvällstid. Fasta aktiviteter varje månad är en lunch träff och en kvällsträff, samt parklek i sandlådan för mammor med förskolebarn två dagar i veckan. Kvällsträffarna brukar inledas med intressanta föredrag. Vår mest använda och återkommande aktivitet är parkleken där ett 20 tal medlemmar träffas regelbundet på tisdagar och torsdagar.

Rafting in the Smokies (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Rafting in the Smokies

Tea Party (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Tea Party

Vi försöker på många sätt verka för en aktiv svensk koloni i North Carolina. Till jul är vi med och arrangerar en skandinavisk julmarknad i Raleigh-området med mat, tradition och pyssel. Under året äter vi semlor, firar Valborg, fixar en vårmiddag, har kräftskiva och glöggfest samt lite ärtor och punsch då det passar.


Styrelsen 2003

SWEA North Carolinas styrelse, 2003; Foton: PrivatStyrelsens mål för 2003

  • att motivera till ökat SWEA medlems antal och ett fler deltager på SWEA aktiviteter.
  • att sprida kunskap om SWEA som en förening med ett ovärderligt nätverk och kamratskap och som ökar förståelse mellan svensk och amerikansk kultur
  • att öka företagens förståelse om fördelarna med en etablerad SWEA organisation på orten dels som stöd för medflyttande makar och som kontaktnät för etablering.
  • Att HA KUL!

Läs vidare om North Carolinas verksamhetsberättelse för 2002 >>>


Stipendiat 2002

Stipendium utdelning 2002 (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Stipendium utdelning 2002

Vi är mycket glada över att kunna dela ut SWEA North Carolina första stipendium på $1 000 till Jennifer Hildebrand från Mystic, CT, den 10 december, 2002. Jennifer studerar kommunikation och journalistik på Elon University i Burlington, NC. Under vårterminen 2003 ska hon delta i ett utbytesprogram mellan Örebro Universitet och Elon University. Utdelningen skedde vid SWEA och SACCs glöggträff på Capital City Club.


SWEAs Hästar

SWEA North Carolinas jubileumshäst; Foto: Privat

SWEA NC är Stolta ägare av öronen på 750-års jubileumshästen!! Här ser du fyra av våra glada NC Sweor som lägligt var i Stockholm vid överlämnandet.

Vi ber att få presentera:

North Carolina´s SWEA häst konstnär! Ulrica Hydman-Vallien. SWEA North Carolina hästen kommer att målas på Kosta Bruk under hösten 2003!


Jenny Lind stipendiater

NC har de senaste tre åren tagit emot Jenny Lind stipendiater, ett samarrangemang med SACC och VASA. Till höger ser du mottagare år 2002 tillsammans med Pianisten i mitten och representanter från respektive organisation.

Foto på Jenny Lind stipendiaten och pianist tillsammans med SACCs grundare Thomas Swansson, SWEA ordf. Anette Nordvall, pianisten, sångerskan, Anna Blomdahl SWEA och Rae Gulick från VASA – Carl Larsson Lodge.

Jenny Lind stipendiater 2002 (SWEA North Carolina); Foto: Privat


Varje måndag skickas ett spontant motivering email …

”Hej kära vänner, vilken underbart lång medlemslista!! WOW!! Det gläder mig så otroligt att se vårt breda nätverk och hur viktigt vi tycker att det är att vi fungerar.. Det går inte många dagar som jag inte talar eller emailar nya medlemmar och det är HÄRLIGT!

Välkomna alla nya Sweor!!!!
Ännu ett jubel att ha en SWEA avdelning som är helt sanslöst bra! Det finns ingen anledning att inte bli medlem och dra nytta av detta otroliga nätverk av hjälpsamma och intressanta svenskor. Svenskor som både är villiga och kan hjälpa dig komma på plats och känna dig hemma ”borta”… utan att bli intervjuad hur det funkar i hemlandet.. för det vet all redan…

En liten SWEA anekdot på vägen är från Ginga, SWEA sedan 15 år och bor i Boston. Ginga är Region ordförande i vår Östra Amerikas region. Hon berättade detta för mig då jag uttryckte mitt jubel över alla medsystrar och hur mycket bredare vänskap jag funnit genom region indelningen. Hon berättade om ett sammanträffande hon hört talas om. En SWEA-medlem och hennes make skulle äta frukost på ett hotell och Swean upptäcker att en dam i matsalen har en SWEA-nål på sig. Efter att väninnan hämtat sin frukost gick hon förbi bordet och började tala med damerna där. Hon satte sig ner och de började babbla och hade trevligt. I frukost rummet sitter nu några ensamma män som tittade lite oroat och roat över till bordet där alla Sweorna sitter och pratar vidare. Till slut stegar en av de övergivna männen upp till en av de övergivna herrarna och presenterar sig och säger i stil med att ”Jag förstår att våra fruar visst båda är Sweor, så då är väl vi praktiskt taget släkt”.

Lite så är det med Sweor över hela världen. Instant-kompis-nätverk… ;-)”


Julmarknad 2002

– gick av stapeln trots ”isstorm” av underkylt regn med följder av dygnslånga elavbrott och telefonavbrott. 800 besökare kunde inte låta bli att komma och ”äta jul”!

Julmarknad 2002 (SWEA North Carolina); Foto: Privat
Julmarknad 2002 (SWEA North Carolina); Foto: Privat
Julmarknad 2002 (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Julmarknad 2002 (SWEA North Carolina); Foto: Privat
Julmarknad 2002 (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Julmarknad 2002 (SWEA North Carolina); Foto: Privat
Julmarknad 2002 (SWEA North Carolina); Foto: Privat


Vi är ”mammor” till den Enkla och Suveräna SWEA Brevöppnare

SWEA North Carolinas brevoppnare; Foto: Privat

Beskrivning:
Brevöppnaren är ett enkelt verktyg med ett vasst blad som öppnar breven snabbt och effektivt. Stick in spetsen i ena hörnet av brevet och dra kniven igenom brevkanten så att pappret kommer mot det vassa bladet som effektivt sprättar upp brevet. Idealisk att öppna mycket post med. Dessutom är den linjerad med upp till 10 cm och 4 inch markerad. Inköpskostnad för ett chapter är US$ 1:20 per styck +porto och för enstaka medlemmar US$2 + porto


På ISM i Budapest

NC representanter på ISM i Budapest (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Samtliga ”spralliga” NC representanter i Budapest, Anna Blomdahl, f.d. ordf. NC, Christina Schönberg Messik, f.d. sekr., Eva Carin Näslund, f.d. Programkommittén, Anette Nordvall, ordf. NC, Kerstin Jawerth, vice ordf. NC, tillsammans med Christina Moliteus, SWEA Internationals ordförande.

Agneta och Anette (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Anette och Agneta Nilsson på båttur i Donau under ISM i Budapest 2002

SWEAs längsta hår har Anette (SWEA North Carolina); Foto: Privat

SWEAs längsta hår har Anette