Network Menu

Verksamhetsberättelse 2002, SWEA North Carolina

<<< Tillbaka till North Carolina som Månadens avdelning Maj 20023


SWEA North Carolina är numera en väletablerad organisation inom den Skandinaviska kolonin i North Carolina. Organisation står för att värna om svensk kultur, svenska traditioner och det svenska språket. Verksamheten växer och under 2002 med en ny styrelse etablerade vi nya mål. Förutom våra vanliga aktiviteter har vi fokuserat på att göra NC SWEA till en mera effektiv organisation för att underlätta att attrahera nya medlemmar, sponsorer och annonsörer. Vi har nått ännu en milstolpe med att delat ut SWEA NC första stipendium. Under detta sjätte året som organisation, har SWEA North Carolina varit en del i SWEA Internationals omorganisation och regions indelning. Därmed ingår SWEA NC numera i Östra Amerikas, ÖSAM.

Styrelseåret inleddes med årsmötet den 6 februari 2002 på 2001 Page Walker Center i Cary.

Styrelsen

Till styrelsen valdes Anette Nordvall (ordförande), Kerstin Jawerth (vice ordf.), Christina Schönberg Messick (sekreterare), Eva Lindvall (skattmästare), Carina Nordin (medlemsregisteransvarig), Kirsten Lindström (programansvarig), Lotta Ehlin (ansvarig för barnverksamheten ”sandlådegruppen”), samt Anna Brushag och Malin Norberg till värdinnor. Under verksamhetsåret flyttade Kirsten Lindström till annat utlandsuppdrag och ersattes av Gunilla Solander.

Styrelsen har mötts första onsdagen i varje månad, med undantag av juli och augusti. Förutom styrelsen har ett stort antal medlemmar varit involverade i olika kommittéer såsom redaktionen, programgruppen och inte minst julmarknadsgruppen.

Medlemmar

SWEA North Carolina har under året haft 97 medlemmar. Största upptagnings området är Triangeln dvs. Raleigh, Cary, Apex, Durham och Chapel Hill. Vi ett tiotal medlemmar i Triaden (Greensboro, Winston Salem och Burlington) och Charlotte. Carina Nordin har hållit matrikel uppdaterat och sett till att alla nya medlemmar känner sig välkomna.

Anette Nordvall och Ulla Karlsson besökte Charlotte under våren för att informera om SWEA och rekrytera medlemmar. Christina Schönberg Messick och Ulla Karlsson har aktivt värvat medlemmar runt Greensboro. Kristina Larsson är kontaktperson och ”SWEAombud” i Charlotte och har värvat och tagit hand om nyanlända Sweor under året. Antalet svenskor uppskattas till 120 i Triangeln, 50 i både Greensboro och Charlotte´s området. Dessutom finns det antal svenskor boende längst med North Carolinas kust och i bergen.

Medlemsavgiften är oförändrad $40 och $20 för studerande.

Virginia Beach

Under tidiga våren invigdes Virginia Beach till ett eget chapter. Anette Nordvall klubbade in Virginia Beach som SWEA chapter vid en lunchsammankomst och överräckte en ekklubba med gravyr till den nytillträdde ordföranden Monica Rabe.

Program

Under ledning av Kirsten Lindström inleddes vårens program med SWEA NC´s 5-års jubileum och Årsmöte med middag och presenter, Semla kväll med svensk film hemma hos Gunilla Solander, Kick-off middag på Capital City Club – för alla nya och gamla SWEA medarbetare. Vi fick ta del av ett mycket intressant och inspirerande föredrag om ”Kultur chock mellan Sverige och andra länder” av Monica Rabe hemma hos Anna Blomdahl, Familjeträff över Valborgsbrasa vid Montague Lake, Konstnärsbesök hos SWEAn Anita Wolfenden. Våren avslutades med traditionsenlig sillmiddag hemma hos Christina Lindroos.

Västkustkväll (SWEA North Carolina); Foto: PrivatGunilla Solander har varit ansvarig för höstens program. Hösten inleddes i år igen med den efterlängtade Kräftskivan på Anna Blomdahls veranda med hemkokta kräftor med hjälp av Mia Haegg-Hawley och Anette Nordvall som tog emot och kokade kräftorna som hämtats av Gunilla Alford, Jeanette Redmond hos fiskarn i Fayetteville. Fråga någon av de inblandade; varför årets kräftor smakade lite lakrits… Efter det erbjöds kaffemorgon hos Eva Lindvall, Antikrunda i Cameron och lunch på Teahouse, Paddelutflykt med familjen på Neuse River gav mersmak, Ärtor med punsch hos Elsy Lissåkers, Konstnärbesök hos Mosaik- och yoga läraren Diane Hall i Burlington. Skrämmande Halloween firande för barnfamiljerna hölls på Hillridge Farm i Youngsville. Ett trevligt gäng intog middag på Carley´s i Apex, Vinprovningen hos Gunilla Davidsson var välbesökt och uppskattat där vin-fin-smakaren Aris navigerade oss bland 6 amerikanska viner. Vi avslutade hösten med julknytis hos Carina Nordin och den årliga glöggen hölls tillsammans med SACC i år ”bland stjärnorna” med luciatåg och SWEAs stipendieutdelning,

Stort tack till er alla som lånat ut ert hem, lagat mat och bakat, agerat som ”reseledare” och chaufförer! Våra fantastiska värdinnor Anna Brushag och Malin Nordgren har ordnat inför möten så allt har fungerat perfekt.

Barnverksamheten – Sandlådegruppen

Sandlådegruppen leds av Lotta Ehlin. SWEA mammor och barn har träffats i olika lekparker i Cary tre förmiddagar i veckan. Under hösten togs fredagsträffen bort och man behöll tisdag och torsdag. Gruppen har infört stunder med lite mer strukturerad verksamhet då man sjunger bl.a svenska barnvisor.

”Parkschema” finns tillgängligt via SWEA North Carolinas hemsidan under ”Barnsidan”.

På julmarknaden stod sandlådegruppen för påhittiga julpyssel och förskolebarn deltog i Luciatåget tillsammans med Svenska skolan.

Samarbeten

Under året har vi ytterligare fördjupat kontakten med de andra skandinaviska föreningarna. Även i år i juni arrangerades, på SWEA initiativ, en konsert med Jenny Lind stipendiaterna från Sverige. Konserten genomfördes tillsammans med ekonomiskt stöd av VASA – Carl Larsson Lodge, SACC (Swedish American Chamber of Commerce of Carolinas) och Friends of Scandinavia.

SWEA och SACC har under året haft flera samarbeten i form av balett föreställning, sport- och företagsbesök. Den gemensamma glöggtillställningen med respektive är ett uppskattat medlemsarrangemang.

Juldagens Julotta var i år ett samarrangemang mellan SWEA, VASA och Friends of Scandinavia. SWEA NC representerades av Christina Lindroos som läste ur julevangeliet på svenska och Anette Nordvall bidrog med sång.

Julmarknaden

Jultumme (SWEA North Carolina); Foto: PrivatJulmarknaden, i samarbete med VASA, har blivit den största skandinaviska manifestationen i North Carolina. Skandinaver och ättlingar kommer långväga ifrån för att besöka julmarknaden som i år hölls på Cary Senior Center den 7 december. Dragplåster är Luciatåget och folkdansarnas uppvisning och i år även en folkdräktsparad som var väldigt uppskattad. För att ett evenemang som detta ska fungera krävs mycket planering och organisation. En kommitté med många aktiva medlemmar har träffats under året. Besöksantalet till julmarknaden var högt trots en is-storm som slagit ut både el och telefoner för många samma helg. Mia Haegg-Hawley ledde en stark insats att få lokala svenska företag att donera till bl. a. SWEAs uppskattade ”Silent Auction” och att sponsra julmarknaden. Detta genererade ökade intäkter jämfört mot föregående år. Intäkterna från bakbordet var dock lite lägre än tidigare år.

Public Relation, Relocation guide och annonser

Kerstin Jawerth har varit ansvarig för flera olika PR material och Relocation guiden som har sammanställts under året. Allt material är på engelska i syfte att presentera SWEA NC för potentiella lokala annonsörer och sponsorer. Dessutom strävar vi att informera engelsktalande organisationer som t.ex. universitet, Chamber of Commerce, etc. som kan förmedla information om SWEA till potentiella medlemmar.

Relocation guiden är SWEAs interna ”telefonkatalog”. Det är en sammanställning av våra medlemmars rekommendationer av tjänster såsom läkare, hantverkare, frisörer etc. Relocation guiden innehåller bara företag som Sweor har använt och tycker är bra. Denna sammanställning är en värdefull hjälp för nya och gamla medlemmar. Vi använder också Relocation guiden som ett verktyg att hitta annonsörer och sponsorer. Vi kontaktar företag som finns i Relocationguiden och erbjuder dem att annonsera eller vara sponsorer. Det är ett utmärkt hjälpmedel, eftersom vi kan bevisa att de redan tjänar pengar på våra medlemmar och att vi är nöjda kunder.

Tillsammans med vårt standard PR material och Relocation guiden har vi utvecklat ett effektivt system att få in annonspengar, sponsorer och nya medlemmar. Allt material finns både i pappersform och elektroniskt för snabb distribution

SWEA produkter

Under våren togs det fram två SWEA produkter. 100 st.vita bomulls t-shirt med SWEA NC´s Web-logo på bröstet och 250 st. brevöppnare, av enklare fick-format, togs även fram till försäljning. Brevöppnarna finns registrerade som vår SWEA produkt med försäljning i SWEAland. Vinsten från produkterna går oavkortat till vår SWEAhäst.

Donationer

Under året har många insatser gjorts för att få in medel till SWEA North Carolina´s stipendiefond. Vårt referensprogram och Relocation guiden ligger som grund att få in medel från lokala serviceföretag. Vår första donator var mäklare Nancy Seymour från Keller-Williams som donerade $400 till SWEA NC när en nyinflyttad SWEA köpte hus av henne på rekommendation av Anette Nordvall. Under sensommaren donerades ytterligare $125 från två personer som blivit hjälpta att ansöka om tillfälligt arbetstillstånd via Anette Nordvall. Lotterier baserat på donerade priser från lokala service företag och Sweor har ordnats under årets mer välbesökta träffar och det har gett lite extra medel. Företagsdonationer till ”Silent Auction” på Julmarknaden genererade över $3 500 från generösa budgivare. Donatorer var Sony-Ericsson, SAS, IKEA, Volvo, QlikTech, Åsa Butt, Anita Wolfenden och SWEA NC.

SWEAhästen

Under försommaren beslöt styrelsen att deltaga med egen SWEAhäst i SWEA Internationals 25-års jubileum i Stockholm i juni 2004. Ändamålet med hästen är att få medel till vår lokala stipendiefond och öka medvetenheten om SWEA. I arbetet med SWEA hästen ingår; att söka medel från sponsorer till att införskaffa hästen, finna konstnär, måla den två meterhöga dalahästen och sälja den. Konstnär och sponsorer är ännu ej fastställda.


Tillägg efter årsmötet:

Nakna hästar

SWEA hästen är dels motiverad av styrelsen att finna nya vägar att öka intäkterna till Stipendie fonden. Målet är att öka själva stipendiets storlek. Inför 2003 ska råmaterialet till NC´s Jubileums SWEAhäst betalas och därför skapades projektet ”Nakna hästar”. Sara Hoover som är en lokal SWEA och Allmogekonstnär tog på sig att framställa och grundmåla dessa 500 klassiska dala häst profiler i dala- blått och rött. Den nakna hästen är av tunnare trälaminat med ytan 10×10 cm. Sara Hoover har skapat en SWEA modell och erbjuder även personifiering av dala mönster och/eller namn. Kostnaden bestämdes till minst $5 utan mönster osv. Det framställdes ett donationskvitto för donationen till SWEAs stipendiefond.

Projektet ”Nakna hästar” (SWEA North Carolina); Foto: Privat
Projektet ”Nakna hästar” (SWEA North Carolina); Foto: Privat

Stipendium

Vi var mycket glada att kunna delade ut SWEA North Carolina första stipendium på $1 000 till Jennifer Hildebrand från Mystic, CT, den 10 december, 2002. Jennifer studerar kommunikation och journalistik på Elon University i Burlington, NC. Under vårterminen 2003 ska hon delta i ett utbytesprogram mellan Örebro Universitet och Elon University. Utdelningen skedde vid SWEA och SACCs glöggträff på Capital City Club.

År 2001 tilltänkta mottagare av SWEA NCs stipendium, Viktoria Martinsson, blev inte antagen till UNC Chapel Hill och erhöll därför inte de tänka utdelade stipendiet Ej utnyttjade medel faller tillbaka till stipendiefonden för framtida bruk. Ansvariga för uppdatering av ansökningsmaterial, promotion av stipendiet och nominering av kandidat till styrelsen har varit Anna Blomdahl och Christina Schönberg Messick.

Årets Svensk Kvinna nominering

SWEA NC styrelse beslutade att nominera Charlotte Weibull till årets svenska kvinna. Kerstin Jawerth skötte nominerings processen.

SWEA bladet

En redaktion för SWEA bladet etablerades tidigt på våren med Birgitta von Scheele som redaktör och Tina Idhammar och Anna Brushag som skribenter och ansvariga för layout till tryckfärdig tidning. Under året har två nummer producerats. Jenny Andersson ansvarade för tryckningen och Kirsten Lindström för regional och internationell distributionen av tidningen under våren. Båda medlemmarna flyttade under året.

Inför höstens nummer lyckades Anette Nordvall, som tryckansvarig, genom idogt sökande och förhandling få ner kostnaderna. Malin Norberg distribuerade tidningen. För att spara på porto delades ett stort antal tidningar ut på välbesökta SWEA träffar, vårens utgåva på sillmiddagen och höstnumret på vinprovningen. Kerstin Jawerth, Eva Lindvall, Tina Idhammar, Anna Brushag och Anette Nordvall har framgångsrikt arbetat med att få in annonsörerna. Vi tackar också Ingrid Nilsson, f.d. redaktör som under året att bidragit med mycket material.

SWEA hemsidan

Under året har vår lokala hemsida fått en rejäl ansiktslyftning då Tina Idhammar övertog som WebbMoster. Ökat intresse och mer trafik till sajten gör hemsidan till ett viktigt informationsorgan för nya på orten. Nytt och uppdaterat material och bilder skickas direkt till Tina för publicering på sajten.

SWEA Region

Under ISM i Budapest antogs SWEA Internationals och omorganisationskommittées förslag om region indelningen. Beslutet att införa regioner var baserat på ett behov av att etablera ett modifierat beslutsorgan istället för enbart SWEA International. Regionerna är baserade dels på medlemsantal och ort/land/världsdel. Det finns totalt 7 regioner med en regionordförande som representerar varje region i Internationals styrelse. Alla chapters har sin ordförande representerad i regionstyrelsen. Anette Nordvall har representerat SWEA North Carolina i regionstyrelsen och har åtagit sig att sitta med i Valberedningen samt Finanskommittéen. Vid Regionmötet i Toronto deltog även Tina Idhammar, Anna Brushag, Jenny Andersson, Anne-Marie Svensson, Ulla Karlsson och Christina Schönberg Messick. Vi gratulerar Anita Jagdmann, SWEA NC, som utsågs till regionkassör på regionmötet i Toronto.

SWEA International

Anette Nordvall har i egenskap av ordförande representerat SWEA North Carolina vid SWEAs internationella möte (ISM) i Budapest samt regionmötet i Toronto, Kanada. Vid ISM i Budapest deltog även, som representanter från styrelsen, Kerstin Jawerth, vice ordf., Christina Schönberg Messick, sekr., samt Anna Blomdahl och Eva-Karin Näslund.

Anna Blomdahl jobbar med PR på internationell nivå och Christina Schönberg Messick säljer annonser till SWEA Forum för Nord-Amerika marknaden.

Finanser

Det var ett mycket bra beslut av den avgående styrelsen att täcka en del av kostnaden så att flera än ordföranden kunde besöka det internationella mötet i Budapest. Mötet inspirerade oss att jobba hårt med SWEA aktiviteter under året. Dock började vi året med höga kostnader bland annat på grund av utgifter för dessa ökade resekostnader, tryckkostnader från SWEAbladets höstnummer, brevpapper, kuvert och visitkort och Eva Lindvall, vår skattmästare, redovisar en ökad omsättningen för SWEA NC med över 30%

Välkomna till ”svenskan” och Svenska Skolföreningen i the Triangle!

Svenska Skolan (SWEA North Carolina); Foto: PrivatFöreningens mål är att bedriva kompletterande svenskundervisning för Barn och Ungdom boende i RTP, NC med omgivning. Detta sker genom visst stöd från svenska staten baserat på elevantal.

Syftet med undervisningen är att vidmakthålla och utveckla kunskaper i svenska som underlättar för eleverna att komma tillbaka till svensk skola och

Undervisning bedrivs inom ämnen svenska och innefattar svensk geografi, historia, och samhällskunskap. För närvarande är det 13 elever i årskurs 2-5.

Vi har detta året fem elever som läser svenska på internet genom Sofia Distansundervisning för att erhålla grundskolbetyg i svenska från årskurs 6. Detta är ett självstudieprogram som kräver en handledare, t ex en förälder, istället för skolgång. Det har bildats en referensgrupp med dessa elever. Gruppen träffas en gång i månaden för att motivera och underlätta till självstudier. Vid dessa tillfällen ses eleverna för att muntligt redovisa, se film, diskutera etc.

Besök vår hemsida eller kontakta Anna Brushag, Anette Nordvall eller Kathrin Dellblad för mer information!!