Network Menu

En av oss: Ettan Bratt

Möt Ettan Bratt — en Swea från Stockholm

Ettan Bratt; Foto: Kerstin Alm

Foto: Kerstin Alm

Vem tusan är Ettan Bratt …

Denna fråga ställde sig en reporter på DN redan på 70-talet. Elsa Catharina föddes på Fideikommisset Bratteborg 1946 och växte upp på landet. Hon var första barnet och första barnbarnet och kallades för Ettan redan från början och så förblev det. 29 år senare gifte hon sig komiskt nog till namnet Bratt och äger och bebor idag delar av Bratteborgs Skogsgård.

Ettan föddes af Kleen och hon gick i skolan i Stockholm och på Lidingö. Efter skoltiden upplevde hon ett underbart halvår i Cambridge. Det var skola och jakt och en mängd nya vänner. Vänner hon bevarat för livet. Därefter reste hon hem och gick som volontär på dåvarande Åhlén & Åkerlund (numera Bonniers) för att bli Journalist.

– Journalisthögskolan fanns inte på den tiden, säger Ettan. Det blev åtta roliga år på Bonniers Månadstidning, Eva och Vecko-Journalen. Sedan fick jag arbete på en PR firma och sysslade med köksinredningar. Ett arbete som i sin tur ledde vidare till att bli en av de första som sysslade med catering i hem och på företag (efter Kirre Danielsson). Det var slitsamt men vansinnigt roligt!

Arbetet med catering var enbart en fritidssysselsättning eftersom Ettans egentliga arbete då var att tillsammans med sin far Anders driva Sveriges första mattvätt.

– Den heltäckande mattan hade kommit till Sverige och alla företag tapetserade med mattor så det fanns hur mycket att göra som helst, säger Ettan.

Under dessa år var hon förlovad och skulle 1975 ha gift sig på Bratteborg; stort bröllop med 200 gäster och lysning dessförinnan. Men den stora kärleken kom emellan. Ettan mötte Hasse Bratt som kommit hem från Persien där han varit intendent åt Shahen och hans syster. Bröllopet ställdes in två veckor innan utsatt datum och det bröt ut total cirkus i familjen. Full turbulens med föräldrarna och skilsmässa för Hans del.

– Det var först 1978 som vi kunde gifta oss och ett väldigt spännande internationellt liv började med Hasse. Vår best man var den stora teaterdirektören Lars Schmidt, gift med Ingrid Bergman. Jag firar fortfarande efter 30 år mina midsomrar hos Lasse Schmidt på Dannholmen. En av de underbaraste människor jag känner.

Ettan har en stor krets ljuvliga och vänfasta barndomsvänner som troget håller den stora umgängeskretsen samman. De reser, jagar, seglar och njuter tillsammans och med dem bevaras ett stort nätverk som byggts upp under åren.

1,6 miljoners-klubben är en annan förening som ligger Ettan mycket varmt om hjärtat. Klubben som Alexandra Charles, en f.d. Swea, är drivande kraft i och skickligt styr för 25.000 svenska kvinnor och deras hälsa.

Ettan bodde i Skottland ett halvår på 60-talet därefter ett år i London. Tillsammans med Hasse har hon rest jorden runt men sitter likväl fast i den svenska myllan.

– Nu står dessutom en 900 kg tung SWEA häst i min trädgård, säger hon. En häst som galopperat från Nusnäs i Dalarna via Strandvägen i Stockholm vidare till Skansen och slutligen till Lidingö. Pållen gnäggar till sina kompisar ute i USA och Dubai och var de nu befinner sig. Våra konstnärinnor är fantastiska och SWEA Hästen är en verklig PR för oss.

Hela SWEAs Ettan avslutar intervjun med:

– Tack för att Ni alla finns och för att Moder SWEA fört oss tillsammans.

Ettan och SWEA

Ettan Bratt; Foto: Marie Barrymore

Foto: Marie Barrymore

1979 kom Ettan Bratt som gäst till familjen Nilsson i Los Angeles för att hälsa på sin styvson Hans Bratt Jr. som arbetade på en yacht club. Hon blev medlem i nystartade SWEA i LA. Agneta bad henne att hjälpa till att skaffa svenska varor från Sverige till julbasaren som skulle hållas samma höst. Det blev massor av svenska produkter såsom choklad, pepparkakor och kaviar (Marabou m.fl.).

– Janne Carlzon var chef på SAS och herr Nilsson var SAS chef i LA, så några problem att frakta dessa kilon till julbasaren fanns inte, säger Ettan

Året därpå hade SWEA utökats och ett nytt chapter skulle startas. Inför sommaren 1980 undrade Agneta om de, innan alla for hem, skulle kunna samla vänner från när och fjärran på en nätverkslunch. Utifrån den lunchen skapades en stödjande SWEA-grupp som hjälpte Los Angeles med medlemskap och julbasaren. Tillsammans med Agneta skapade Siri Berg, Vanja Haley, Marga Vajda (nu avliden), Brittmari Jondal och Marianne Wolff en stödgrupp för hemåtvändande Sweor.

Ettans och Hasses hem på Birger Jarlsgatan 69 i Stockholm blev en fast punkt där ett hundratal Sweor under första året samlades på olika evenemang och föredrag med Agneta i spetsen.

– Många för mig då okända flickor från USA bodde hos oss och år 1980 grundades SWEA Sverige. Skepsisen var stor från er ute i världen, säger Ettan, men SWEA Sverige blev större och större och efter 3 år och egna stadgar bildades Göteborg och Malmö.

Sverige var nu uppdelat i tre. I Göteborg fanns Elna Gyllbrink hemkommen från LA och i Malmö fanns Lotta Hegardt hemkommen från Toronto. Nu satte det verklig fart! Ettan var ordförande för SWEA Stockholm under 7 år. Mycket arbete och på frivillig obetald basis under alla dessa år.

– Det var med egna eller sponsrade pengar jag jobbade och aldrig en krona krävdes från medlemmarna, säger Ettan. Inte ett kuvert skickades ut utan att jag plågade alla mina företagsledarvänner för att få den lilla sponsringen vid VARJE utskick. Margas och mina företag bidrog med resten. De privata medel från egen kassa tillika för Moder SWEA Agnetas går inte att sätta på pränt. Men roligt var det!

Josephine Carlsson, hemkommen från USA via Köpenhamn, blev ny medlem i Stockholms styrelse och kom med idén om ”nätverksluncher”. Varje första onsdag i månaden träffades Sweor och det har blivit en SWEA-succé världen över. Ett underbart nätverk på egna villkor. Josephine gjorde sedan den stora lunchen på Historiska museet under 25 års jubileet och på så sätt var cirkeln sluten.

– Man kan kanske undra varför det behövs SWEA i Sverige, säger Ettan, men det fanns många mycket vilsekomna och ensamma Sweor som kommer hem till Sverige och har det bra svårt att komma in i det allt mer föränderliga Sverige. Vi behövs verkligen på hemmaplan. Numera finns många olika grupper att komma i kontakt med beroende på intressen.

Agneta, Ettan och andra f.d. och nya ordföranden (till de nya hör nu vår fantastiska Christina Moliteus) har sedan dess hållit ihop och reser gärna över hela världen till olika evenemang.

– Alla tidigare internationella ordförande var i Stockholm utom Kerstin Mayberry och Kerstin Velander som verkligen saknades båda två.

Det roliga med SWEA är att alla är och har varit så olika personligheter, vilket gör att alla har bidragit på sitt speciella sätt till föreningen. I dag är SWEA så stort och det känns så ofattbart och man fick faktiskt under jubileet i Stockholm nypa sig i låret när man kom in i Storkyrkan som var proppfull med 1300 svenska kvinnor från hela Världen

– MÄKTIGT!, säger Ettan. Jag tyckte att 10 årsjubileet i Los Angelos med 500 flickor var en upplevelse men dessa fyra dagar var oslagbara med allt vad det innehöll. Flera månaders slit och med ett 5-stjärnigt resultat. Vilka flickor och som alltid hade de gjort allt arbete gratis.

Sen har vi ju en alldeles egen Prinsessa, säger Ettan. Vår Heders-Swea, Prinsessan Christina, som varit med från början (genom bl.a. Catharina Bonde — en i sig själv PR Prinsessa som djupt engagerar sig för vårt SWEA och nätverk runt i världen). Christina sprider glans och glädje, öppnar dörrar och sitter nu i juryn för Paskell stipendiet. Hon sade i sitt tal på Foresta hur stolt hon är över att vara en Swea och uttryckte ett stort tack till var och en för allt de gör för Sverige ute i världen.

I februari hoppas jag få träffa New York Sweor då jag tillsammans med bl.a. Prinsessan Christina med sin Tosse är bjudna till den store konstnären Christo som skall packa in delar av Central Park där svensken Calle Flach är Christos och Jean Calaudes högra hand. Detta blir i dagarna tre.

Vi Sweor lär oss ju mycket på vägen, tycker Ettan.

I hennes yrkesliv har posten som SWEA ordförande gett så mycket. Hon tänker på alla föredrag hon hållit och på det oslagbara nätverk SWEA har över hela världen. Hon tänker på alla platser hon varit på. Och varje gång har hon mött en Swea som gjort något för henne och som förblivit en vän för livet.

– Vår vänskap och sammanhållning är otrolig och det är SWEA-känslan som gör mig lycklig när vi ses. Nu kommer förhoppningsvis en ny stark generation och för fanan vidare med alla klipska idéer. Ni har och all den kraft som vi haft. Vi gamla finns alltid till för att utnyttjas men det är ni som gör detta fantastiska SWEA idag. Tack!

Lena Parman Norberg
SWEA Holland

Ettan, ja, det är verkligen rätt namn på denna kvinna!

Text: Agneta Nilsson (Manhattan Beach, okt. 04)

Jag känner ingen person som har så många kontakter och vänner. Jag sa ofta till Ettan under de tre åren som förberedelserna för 25 års jubileet pågick: “Jag behöver bara sitta hemma hos Dig i några dagar så träffar jag ALLA som jag behöver träffa för att vi ska få ett lyckat jubileum.”

Ettan har varit en ovärderlig dörröppnare för SWEA och mig när det gäller det stora jubileet. Naturligt nog har jag inte alla kontakter i Sverige som behövs, efter att ha bott mer än 40 år utomlands. Jag har turen att känna Ettan väl, ända sedan vi gemensamt satte igång med SWEA Sverige på allvar i början på 80-talet. Ettan har ställt upp och stöttat, tröstat och öppnat de dörrar jag själv inte kunde öppna.

Ettan var ovärderlig för mig på alla tänkbara sätt under dessa tre år. I första hand gällde det uppmuntran med projektet SWEA-hästar. Vi hade svårt att få fram ett svar från Stockholms Konstråd med ett OK att ställa ut hästarna på Strandvägen. Vi fick helt enkelt aldrig något svar från dem. Tack vare Ettan och hennes kontakter fick vi reda på att vi inte gått rätt väg, utan Ettan fixade med rätt kontakter och vips så hade vi fått tillstånd att ställa hästarna i Strandvägsallén! Ettan talade även med vår landshövding Mats Hellström och ordnade så att han kom och höll invigningstalet på Strandvägen den 6 juni. Dessutom skaffade hon en ung man från Hovstallet som trumpetade vid samma tillfälle!

Under tiden Malin Philipson höll på som bäst att ordna med vår konstutställning på Millesgården, fick vi veta att deras styrelse kanske inte skulle acceptera att ha SWEA-utställningen där. Ettan sitter som ledamot i vänföreningen och vips hade hon fixat så att vår utställning skulle få vara kvar på Millesgården…

Ettan hjälpte oss att förhandla priset för Foresta Hotell. Hon såg till att det fanns en Volvobil med chaufför till Prinsessan Christina under alla jubileumsdagarna.

Hon hjälpte oss att hålla kontakten med Kungahuset och att få Kronprinsessan Victoria att ställa upp och ge ut vårt första Sigrid Paskell stipendium under Jubileumsmiddagen på Stadshuset.

Det var tack vare Ettan som vi fick ett rum på Svenskt Tenn att vila i under jubileumsdagarna och att vi blev bjudna på både en kväll på Svenskt Tenn samt en mottagning efter hästinvigningen på Strandvägen.

Det var genom Ettans kontakt med Stefan Persson som Hennes & Mauritz sponsrade med en stor summa pengar och Ettan introducerade oss även till Sveriges Rese- och Turistråd som också sponsrade med en stor summa pengar.

Jag kan fortsätta i all oändlighet, men slutar här med att tacka Ettan från alla Sweor med gäster som besökte jubileet och från SWEA International styrelse:

Tack för att Du ALLTID fanns till hands och hjälpte oss med så mycket!