Network Menu

Jubileumsmiddag i Blå Hallen lördagen den 19 juni 2004

Innehållsförteckning för alla rapporter efter SWEAs Silverjubileum >>>


Text: Kerstin Alm Los Angeles)
Bilder: Kerstin Alm (Los Angeles), Marie Barrymore (Stockholm), Margareta Lidskog (Boston) och Margaretta Simpson (Boston)

Vädret visade vissa tendenser till försämring vid 18.30-tiden, men himlens makter var vänliga och ingen nederbörd när gästerna anlände till ”den stora festen”, som vi alla sett framemot under det senaste året. Den här kvällen var kronan på verket. Man kunde ha kallat den ”rosen på prinsesstårtan”.

Drinken uppe i Gyllene Salen pågick under samma tid som styrelsen hade äran att få ett glas i VIP-rummet Tre Kronor tillsammans med H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Vi kan skatta oss lyckliga att ha en tronföljare som har fötterna på jorden och är så naturlig.

Prinsessan Christina, fru Magnusson, med make Tord Magnusson, Elisabeth Tarras-Wahlberg och Jan Eliasson, svensk ambassadör i Washington DC med fru Kerstin, Ettan Bratt samt SWEA Internationals tidigare ordförande Gunilla Possenius, Vanja Haley, Louise Enhörning hade också möjlighet att utbyta ett par ord med Kronprinsessan. Ulla Nordlinder som varit ansvarig för kvällens tillställning var naturligtvis också med och vi hade alla spända förväntningar över om allt skulle klaffa. Därefter marschen nerför trappan. Kronprinsessan tas emot av en mycket exalterad församling Sweor och alla är imponerade av den vackra, unga damen, vars leende är uppskattande och genuint. Festen kan börja!

Menyn för kvällen bestod av:

  • Canapé Skagen
  • Murkelfärserad Kyckling ballotine med primörer, skummig majssås och svensk färskpotatis
  • Smultronglasstårta med champagnesorbet, svenska sommarbär
  • Väl valda viner från Sydafrika och Italien

Conferencier för kvällen var Anne-Marie Kjellander, f.d. ordförande i SWEA Rom, istället för Lill Lindfors, som hade insjuknat. SWEAs stiliga ordförande Christina Moliteus välkomnar gästerna. Efter hennes uppmuntrande ord följde en fanborg av flaggor från alla SWEAs avdelningar. Det var en av höjdpunkterna på programmet. Ett mycket imponerande antal flaggor och nu var det lätt att se vad Agnetas drömmar och vyer hade åstadkommit.

Ambassadören Jan Eliasson höll ett jubileumstal till SWEA och påminde alla om att göra god reklam för Sverige som de ambassadriser vi alla är. Han påminde oss att vi kommer från ett ”Good News” land och anmodade oss att hålla flaggan stolt och högt.

Nu hade vi kommit till en viktig punkt på programmet. H.K.H. Kronprinsessan delade ut det första Sigrid Paskell stipendiet till en mycket värdig recipient, Susanna Andersson, som efter utdelningen stämmer upp med sin klara röst. Återigen får man anledning att låta en eller annan tår rinna nerför kinden. Hon sjöng så att taket lyfte, och stipendiejuryn kunde känna sig mer än nöjd med valet.

Stunden för kören hade nu kommit. 85 damer glider ut genom dörren för att gå upp för trappan. På med de platinablonda perukerna under tiden Kroumata spelade på sina instrument. För körmedlemmarna var det här definitivt en höjdpunkt, speciellt som ingen kände igen sin granne, som plötsligt hade bytt personlighet och var totalt oigenkännbar.

Det var tur att musiken var ljudlig, för många fniss skulle ha hörts ner till Blå Hallen. För denna samling kvinnor, som tidigare enbart umgåtts vid e-post och bara övat till två gånger blev minuterna uppe på ”läktaren” något riktigt speciellt. Litet nervositet kunde man känna.

I organiserad grupp går vi glättigt ner för trappen, finner rätt trappsteg, sneglar på varandra. Merit spelar introduktionen och vi börjar sjunga ”Det är fest här i Stockholm ikväll, skall Ni veta”. Litet för hastigt och nästan alla hade glömt uppmaningen ”sjung inte för fort!”

Visa vid midsommartid av Rune Lindström sjöngs trestämmigt, och vi tror det lät ganska bra. Sunnanö av Taube gick bättre. Att döma av applåderna var det ingen i publiken som uppfattade att vi missade litet här och där. Alla körmedlemmarna, Ingegärd och Merit, får härmed ett hjärtligt tack för deltagandet. Bägge två har senare blivit tackade med varsin trevlig SWEA-häst målad av några begåvade SWEA konstnärer, som vi verkar ha i mångfald. Det var skönt att ha två ledare, som kunde hålla ordning på oss amatörer. (Läs mer om och titta på bilder på SWEA-kören >>>)

Lamporna släcktes ner och nerför trappan kom serveringspersonalen med tårtor som gnistrade och lyste upp Blå Hallen. Den delikata desserten strålade och med stor elegans och perfektion serverades alla bitar innan den sista gnistan dött ut och tävlade med alla blixtar från kamerorna.

Siri Eliasson, f.d. ordförande i SWEA Los Angeles samt f.d. generalkonsul i San Francisco och en av Agnetas stöttepelare från begynnelsen, talade till Agneta och påminde henne om visionerna som Agneta alltid haft. Visionerna har nu blivit verklighet och vi Sweor har mycket att vara tacksamma för. De flesta har tack vare SWEA fått många nya bekantskaper och kamrater, och våra liv har blivit innehållsrikare.

Nu kom den stora överraskningen för Agneta. En vacker 75 cm hög dalahäst hade tillverkats av Grannas i Nusnäs. Den kopierats ifrån SWEAs jubileumslogo och blir dragen till podiet utav nuvarande och f.d. SWEA Internationals ordförande Vanja Haley, Louise Enhörning, Gunilla Possenius, Christina Moliteus samt vår vice ordförande Siv Svensson. Damerna fick hjälp av Jean Nicou från Finnbo gård och Magnus Moliteus, eftersom hästen var ganska tung. En överväldigad Agneta, tackar och fäller en tår, det kan vi se. Det blir en fin häst för barnbarnen att sitta på! Och SWEAs grundare kan koppla av ett tag. Men hur länge?

Barbro Osher, Årets Svenska Kvinna 2004 och nuvarande generalkonsul i San Francisco ger framför ett elegant tacktal. Man sitter och undrar: ”Hur kan hon och hur kan det vara så enkelt för henne att alltid finna rätta orden?” Framförandet är också något som Barbro är specialist på!

Efter kaffet och chokladbitar bjuds på vacker sång och musik av Titti Sjöblom och Erling Eliasson. Många av våra favoritsånger framförs på ett mycket trevligt sätt.

Det hade blivit dags för kvällens sista punkt. Prinsessan Christina, fru Magnusson, och Tord Magnusson drog de vinnande lotterna. Vinsterna var biljetter på Air Mauritius till ön Mauritius, ett populärt semestermål. Överlyckliga vinnare kom för att ta emot priserna.

Nog var detta en fest som heter duga! Man blir ju litet omtöcknad av en så massa myckenhet och undrar stilla: ”Hur blir det i morgon?” Innan morgondagen var det nödvändigt att koncentrera sig på hemfärden, för nu hade någon dragit ur proppen i badkaret. Stora störtregnet hade hamnat över huvudstaden och damer i vackra långklänningar och ståtliga män i smoking rusade fram till taxibilar. Det blev en ganska plaskig sorti från ett för övrigt perfekt arrangemang.

I bildgalleriet härnedan kan du se alla bilderna från Jubileumsmiddagen i Stadshuset!

Kronprinsessan Victoria och Gunnar Nilsson; Foto: Kerstin Alm

Prinsessan Christina och Tord Magnusson med Jan Eliasson; Foto: Kerstin Alm

Susanna Andersson emottager stipendiet av kronprinsessan Victoria; Foto: Kerstin Alm

Fanorna på plats; Foto: Marie Barrymore

Väldigt effektfullt och tjusigt!; Foto: Margaretta Simpson

Åh, så fin han är - precis som Jubileumsloggan!; Foto: Marie Barrymore

Prinsessan Christina och Tord Magnusson med vinnarna av de tre högsta vinsterna i Jubileumslotteriet; Foto: Kerstin Alm


a