Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Beijing

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Beijing!

Text: Johanna Gard, Maria Thomée, Gabriella Vondracek
Foto: Charlotte Redin, Helene Bengtsson, Görel Stenfelt

Utanför hotellet i Taiyuan (SWEA Beijing); Foto: Privat

Utanför hotellet när några Sweor åkte till Taiyuan för porslinshopping


SWEA Beijing i ”Mittens Rike”

Var fjärde människa på jorden är kines
Kina har den största befolkningsmängden i hela världen med över 1 miljard människor! Om man sätter Kinas befolkning i relation till hela befolkningen i världen så betyder det ungefär att var fjärde människa på jorden är kines… På en timme ökar Kinas befolkning med 1375 personer och på ett dygn föds 33000 barn. På ett år ökar Kinas befolkning med 14-15 miljoner människor det är lika många som bor i stora metropoler som New York och Tokyo.

Beijing en gammal kulturstad — i snabb förändring
Beijing, också kallat Peking, är en stad med en 5000-årig fascinerande historia. Beijing har fantastiska kulturarv med enorma historiska skatter. Den Förbjudna Staden var maktcentrum i Mittens Rike under mer än 500 år. Den Kinesiska Muren är 6000 km lång och utgör världens största försvarsbefästning. Himmelska Fridens Torg är världens största mötesplats.

Taiyuan, en mycket gammal stad (SWEA Beijing); Foto: Privat

Taiyuan är en mycket gammal stad där det mesta är bevarat

Sommarpalatset med de kinesiska kejsarnas ljuvliga trädgårdar. Det finns många sevärdheter att visa upp, och ändå blir många som kommer till Beijing förvånade över hur lite som fortfarande finns bevarat av det gamla kejsardömet av historiska byggnader mm.

Under de senaste åren har Beijing moderniserats och utvecklingen går framåt med rekordfart! Många av de gamla hutongerna rivs för att ge plats åt stora moderna bostadshus, affärsbyggnader, hotell och skyskrapor m.m.

Olympiska Spelen 2008 går av stapeln i Beijing vilket utgör en katalysator som påskyndar utvecklingen ännu mer inom en rad olika områden. Förändringen går så fort, så fort …

Spännande utflyktsmål till övriga Kina
I Kina finns många kända och spännande utflyktsmål som många passar på att besöka när de bor här i Beijing. Till de mest besökta hör nog: Xian, med den mäktiga 2000 år gamla terrakottaarmén. Guilin är mest känt för sina natursköna sockertoppsberg. Shanghai kan man kalla asiens Paris, är en fascinerande stad som också är en av de tio största frakt- och hanteringshamnarna i världen. Suzhou är mycket berömt för sin sidentillverkning och sina vackra trädgårdar. Tibet och Mongoliet är spännande och annorlunda platser som också lockar många!

Taiyuan, en mycket gammal stad (SWEA Beijing); Foto: Privat

Några av Sweorna som var på ”porslinshopping i Taiyuan och som försökte ”lukta” sig till riktigt värdefullt gammalt porslin

Shoppingparadis
Kina är ett shoppingparadis tycker många! Man kan sy upp kläder, köpa äkta pärlor till bra priser, låta tillverka smycken efter egen design, köpa fina väskor, ”märkeskläder”, kaschmirvaror, krukor och porslin, och … och … och …. Det man köper är inte alltid av allra bästa kvalitet, men det är billigt!

Tufft klimat
Beijing har inlandsklimat vilket innebär kalla, torra vintrar och varma fuktiga somrar. Det kan bli sandstorm under våren och då piskar sanden in från Gobiöknen och det blir ett tunt sandlager överallt t.o.m inne i garderoberna. På vintern har vi nästan ingen snö trots att vädret är kallt men det går att åka skidor i konstbefrusna backar. Det fina med vintern är att det ofta är soligt och ljust eftersom Bejing faktiskt ligger på Madrids breddgrader.

Blommande träd (SWEA Beijing); Foto: Privat

Blommande träd: Just nu när våren kommit ser man ofta dessa vackert blommande träd.

Varierande födelsedag och nyårsdag i den kinesiska kalendern
Den absolut största och viktigaste helgen för Kineserna är det kinesiska nyåret. Det är en familjehögtid i likhet med vår jul. Man firar genom att äta gott och umgås med familj och vänner under ca en veckas tid. Kalenderåret i den kinesiska kalendern räknas från nymåne till nymåne vilket innebär att den kinesiska nyårsdagen och även kinesernas födelsedagar infaller något olika varje år. Nyårsdagen infaller på den första dagen av nymånen efter solens inträde i vattumannens stjärnbild. Detta inträffar tidigast den 20 januari och senast den 19 februari.

Olika djur och element
Den kinesiska kalendern rör sig i en cykel om 60 år vilket utgörs av 12 djur och fem element. Djuren är: råtta, ko, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och gris. De fem element som de kombineras med så att det blir 60 olika kombinationer, är trä, eld, jord, metall (=guld) och vatten. Den nuvarande 60-års-cykeln började år 1984 och pågår till år 2044. SWEA Beijing invigdes i gulddrakens tecken och det är ett mycket bra år enligt kinesisk tradition! I år, 2004 är det träapans år.


SWEA Beijing

SWEA Beijing har inte funnits så länge som man kanske kan tro… Några entusiastiska damer här i Beijing, med Margareta Sterner och Zaid Berg i spetsen började under hösten 1999 fundera på att starta en SWEA avdelning i Kina. Första medlemsmötet hölls i januari 2000 och Beijingsvenskorna visade stort intresse.

SWEA Beijing har haft mellan 50-70 medlemmar varje år sedan starten. Dessvärre är de flesta svenskor som bor i Kina bara här i 3-5 år, vilket också innebär att vi har haft stor omsättning bland våra medlemmar. Samtliga kvinnor som var med och startade SWEA Beijing för bara 4 år sedan har i dag flyttat från Kina! Av medlemmarna är det bara en handfull kvar som var med från starten. Trots detta var SWEA Beijing år 2003 den enda avdelningen i asienregionen som ökade sitt medlemsantal!

På årsmotet (SWEA Beijing); Foto: Privat


Aktiviteter i SWEA Beijing

Det har alltid erbjudits ett mycket varierande program för medlemmarna i SWEA Beijing. Vi har kunnat gå på olika kurser för att lära oss mer om pärlor, kinesiskt porslin, kinesisk matlagning, akupunktur, tai chi, diamanter, kalligrafi och feng shui. Vi har haft kvällsträffar där vi provsmakar och lär oss lite om viner, provar på olika ostar, eller där vi bjuder in någon som säljer sidenunderkläder, skräddarsydda skinnkläder och t.o.m skräddarsydda/ handgjorda skor. Det finns alltid många bra anledningar till att vi kan träffas och umgås. På ett rullande schema finns dessutom bokcirkel, luncher, middagar och diverse föredrag.

Likt många andra SWEA avdelningar i världen brukar vi alltid fira högtider tillsammans enligt svensk tradition. Här ingår bland annat: Internationella kvinnodagen med semlor på ambassadens residens, firande av valborgsmässoafton, påskpyssel, påsklunch, midsommarafton, julmarknad med luciatåg och dans runt granen. För andra året i rad var det ett Vasalopp här i Kina. Givetvis har då några av Beijing-Sweorna deltagit i detta arrangemang!

På hösten hålls regionmöten för Asien. Förra året var vi 8 som åkte till Hongkong för att roa oss och träffa glada Sweor från regionen och andra delar av världen. Året innan, i 2002 var vi i SWEA Beijing stolta värdar för mötet. Vi hade 112 gästande Sweor som var med på programmet här i Beijing och 80 av dem var med på rundresan! Fantastiskt roligt och lyckat, mycket tack vare våra duktiga Beijing-Sweor Susann Hättmark och Ing-Marie Lind!

Vi brukar börja det nya året med en ”kick-off” …

UN Day på ISB (SWEA Beijing); Foto: Privat

Beijing Sweor på RM i Hong Kong 2003 (SWEA Beijing); Foto: Privat


Kick-Off

Text: Marie-Louise Tillqvist, SWEA Beijing, 25/3-04

Ja, då var det dags igen. Alltid lika spännande och se vad som ska hända. I fjol fick några kinesiska danslärare det tveksamma nöjet att fösa runt ett otal SWEA-damer på dansgolvet. Vi hade kul, lärde dem att dansa jänka, vi ska väl föra ut de svenska traditionerna? I år hade vi fått instruktion om ledig klädsel, förväntningarna var höga!

Kick-Off (SWEA Beijing); Foto: Privat

Görel Stenfelt, Lena Hedström, Anna-Karin Westlake

Kick-Off (SWEA Beijing); Foto: Privat

Ulla Johansson, Lill Kristensen, Annika Lucander

Kick-Off (SWEA Beijing); Foto: Privat

Maria Almér och Marie-louise Tillqvist

Vi träffades utanför den svenska skolan strax utanför Beijing. Vi var nog 35 förväntansfulla damer i varierande åldrar. Jag skymtade ett antal rickshaws på gatan utanför. Aha, därav den lediga klädseln var min första tanke. Vår motionskrävande ordförande Maria som nu också har börjat med triathlon ska få oss att cykla till stan med fara för både oss och allmänheten! Sådan tur eller otur hade vi nu inte. Vi hade glada trampande cykelkillar till tjänst.

När vi väl hade kommit på plats två och två i våra fina fordon bar det av. Man ska veta att det inte är helt ofarligt att färdas på kvällen på våra obelysta vägar. Vi cyklister får nämligen inte ha lyse på cykeln och varför kan man undra? Jo, man kan blända bilisterna! Detta är faktiskt sant!

Kick-Off (SWEA Beijing); Foto: Privat

Johanna Gard och Maria Thomée (vår vice ordf. och ordf.)

Kick-Off (SWEA Beijing); Foto: Privat

Helene Bengtsson och Cecilia Brandt

Kick-Off (SWEA Beijing); Foto: Privat

I väntan på att lekarna ska börja

Så var man då framme efter en något skumpig färd. Killarna var litet varma trots att vi försökte göra oss så lätta vi kunde. Vi hade hamnat utanför Sino Swiss Hotel där en härlig buffé väntade. Innan vi fick sätta oss till bords var det obligatorisk presentation. Johanna hade hittat litet aktiviteter i sin gömma. Vi skulle rita ett självporträtt och presentera oss för varandra. Kul! Lustigt var att många av våra stackars män blev bortglömda men barnen slank med. Mycket spännande fick vi veta om varandra. Kvällen följdes av mera lekar och god mat och dryck. Vi avrundade kvällen med att verkligen visa våra väl dolda talanger. Äntligen fick vi sjunga karaoke. Vi valde låtar och sjöng för glatta livet. Vad gjorde det att texten kom två takter efter musiken och sedan blixtrande snabbt försvann i det vänstra nedre hörnet. Detta gav oss blodad tand så nu har vi fått en ny kvällsaktivitet att lägga till i vårt fina program! (Det finns privata rum på karaoke barer så att allmänheten inte drabbas!)


Påsk-knytis

Påsk-knytis (SWEA Beijing); Foto: Privat
Påsk-knytis (SWEA Beijing); Foto: Privat


Vad SWEA Beijing betytt för mig

Text: Lill Kristensen

Jag tillhör inte den riktiga eliten med 25 års utlandsstationering och inte heller blåbären som reser ut ett par år. Men under tolv år på resande fot runt om på klotet har jag hunnit skaffa mig en lång rad minnen under vägs, roliga som sorgsna. När hemlängtan satte in och man längtar efter att få prata svenska, ja då är det fantastiskt att SWEA organisationen finns. Speciellt påtagligt blev det när vi flyttade till Beijing 2001.

Engelska språket var inte längre det självklara uttrycksmedlet och man fick tänka i andra banor. ”Finns det verkligen någon svensk kvinna som kan trivas i Beijing?” frågade jag dåvarande SWEA Beijing ordföranden Margareta Sterner när jag ringde henne efter ett besök i ett grått och vintrigt Beijing 2001. Inte så lite överraskad svarade hon mig att hon då aldrig hade hört någon klaga på att dom inte trivdes i Beijing. -Hör av dig när du flyttar hit så ska vi ta hand om dig, lovade Margareta.

Det löftet höll SWEA Beijing, jag kände mig mycket välkommen från första stund. Gemenskapen och viljan att dela med sig om allt nyttigt en nykomling vill veta var översvallande. Information strömmade in till en törstande nykomling och snart kände jag mig som jag ägde stan. Det gick ju att ta sig fram trots att taxichauffören inte kunde engelska, det fanns ju den här lilla boken att köpa blev jag informerad om. I den står dom flesta adresser en Swea med svartbälte i shopping behöver veta. Lätt som en plätt, bara visa taxichauffören vart du vill åka och sen…ja det är ju upp till dig. Inte bara shopping, allt vad Beijing har av kulturplatser fanns också listade i boken. Hur skulle man ha klarat sig i början utan denna lilla taxibok, man undrar.

Utöver alla nyttiga saker man får reda på som bästa frissan, doktor, sjukhus, skola, ja ni vet alla hur det fungerar, så finns det alltid ett brett utbud av trevliga evenemang som programgruppen planerar för oss. SWEA värnar om vår svenska kultur. SWEA ger oss en sammanhållande länk, något gemensamt vi alla delar oavsett var i världen vi råkar bo för tillfället. Ja, man kan till och med påstå att vi är mer svenska än svenskarna själva. Hur ska någon annan förstå när man uttrycker sin längtan efter Kalles kaviar, ansjovis, Gevalia och salta lakritspengar…nej man måste nog vara svensk för det och har man tur är det alltid någon Swea som ska åka hem och är villig att ta upp kampen om övervikten…på resväskan förstås.

Många vårhälsningar till er alla SWEA-systrar var än i världen Ni befinner Er från en SWEA-syster i Beijing.


Kontrasternas land

Vi i SWEA Beijing hade lite svårt att välja vilka vackra och intressanta bilder vi ville visa Er från Kina. Vi valde till slut att visa er lite bilder från vardagen i Kina. Fotografierna berättar en del om det land vi lever i och man kan skönja kontrasterna i detta förunderliga land.

Qigong gubbar (SWEA Beijing); Foto: Privat

Qigong gubbar: Bättre fly än illa fäkta

Skosömnad i Yangshou (SWEA Beijing); Foto: Privat

Skosömnad i Yangshou: Kinesisk Syjunta?

Pärlmarknaden (SWEA Beijing); Foto: Privat

Pärlmarknaden: Kasta pärlor för svin

Fågelbur i Ritan parken (SWEA Beijing); Foto: Privat

Fågelbur i Ritan parken

Som man bäddar får man ligga (SWEA Beijing); Foto: Privat

Som man bäddar får man ligga

Smaken är som baken (SWEA Beijing); Foto: Privat

Smaken är som baken….

Stort lass (SWEA Beijing); Foto: Privat

Liten tuva stjälper ofta stort lass

Fågel? (SWEA Beijing); Foto: Privat

Bättre en fågel i handen än tio i skogen

"Ox-lastbilen" (SWEA Beijing); Foto: Privat

”Ox-lastbilen” Skynda långsamt……

Sopa rent (SWEA Beijing); Foto: Privat

Sopa rent framför din egen farstu…


Styrelsen

SWEA Beijing Styrelse 2004; Foto: Privat

Monica Hjerpe, Gabriella Vondracek, Charlotte Redin, Cecilia Brandt, Märta Gagnerud, Johanna Gard, Ulla Johansson, Maria Thomée, Marita Löfdahl

Välkomna till oss i ”Mittens Rike”

Kära och Glada Vår-hälsningar från oss alla i SWEA Beijing

Välkommen till vår hemsida där du kan läsa och se mer om SWEA Beijing:
http://beijing.swea.org/

SWEA Beijing Styrelse 2004

Ordförande: Maria Thomée
Vice ordförande: Johanna Gard
Sekreterare: Johanna Gard
Skattmästare: Monica Hjerpe
Medlemsansvarig: Marita Löfdahl
Programgruppen: Charlotte Redin (smk), Ulla Johansson, Cecilia Brandt, Maria Almér
Redaktör: Gabriella Vondracek
Webbmoster: Märta Gagnerud