Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Belgium

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Belgium!

Texter: Ann-Krestin Carlson, Monica Dellner och Margareta Råberg
Fotografer var: Inger Klintstam, Katarina Winslow och Ann-Krestin Carlson
Sammanställning: Ann-Krestin Carlson

 Blå skogen (SWEA Belgium); Foto: Privat

Blå skogen


Fakta om Belgien

Storlek: Belgien är ungefär lika stort som Småland med en yta på 32 545 km².
Grannländer: Belgien omges av Nederländerna, Tyskland, Luxemburg och Frankrike. Landskapet höjer sig successivt från Nordsjökusten mot bergskedjan Ardennerna i sydöst.
Befolkning: Belgien har 10 263 414 invånare (enligt statistik från 2001) Befolkningstätheten är 315 invånare per km²
Huvudstad: Bryssel med cirka 1 miljon invånare
Några andra stora städer: Antwerpen, Gent, Liege, Brugge, Namur
Språk: Franska, flamländska och tyska.
Statsskick: Monarki. Nuvarande kung heter Albert II. Drottningen heter Paula.
Statsminister: Guy Verhofstadt
Nationaldag: 21: a juli – till minne av den dag då kung Leopold svor eden som den första kungen i Belgien, den 21:a juli 1830.
Valuta: Euro (EUR)
El: 220 volt

Musikmuseum (SWEA Belgium); Foto: Privat

Musikmuseum

Manneken Pis (SWEA Belgium); Foto: Privat

Manneken Pis

Elstolpe (SWEA Belgium); Foto: Privat

Elstolpe


… mer om Belgien

karta över Belgien

Klicka på kartan för större bild!

Avstånd mellan två punkter: Maximum: 280 km
Geografisk mittpunkt: Nil-Saint-Vincent
Högsta berg: Signal de Botrange 694 m
Medeltemperatur: 11,2 grader Celsius
Nederbörd: 852 mm
Solsken: 1 392 timmar
Flygplatser: Internationella flygplatser finns i Bryssel (Zaventeem), Antwerpen, Charleroi och Ostende.
Belgiska flaggan (SWEA Belgium); Foto: PrivatSysselsättning: Inom jordbruket 72 973 personer, inom industrin 1 076 917 personer och inom tjänstesektorn 2 942 674 personer (siffror från år 2000)
Religion: Den romersk-katolska kyrkan är dominerande. Islam är en stor religion, beroende på invandringen från bland annat Turkiet och Nordafrika. Därutöver finns också judar, anglikaner och andra protestantiska kristna. Samtliga är erkända religiösa samfund och får som sådana ekonomiskt stöd från staten.
Flagga: Belgiens flagga består av tre vertikala ränder i svart, gult och rött. Mottot är ”Styrka i enighet” Den belgiska staten blev en oberoende stat den 4:e oktober 1830.
Värnplikt: Belgien har ett begränsat uttag av värnplikten, cirka 8 månader lång
Floder: Genom Belgien flyter floderna Schelde, Sambre och Meuse.
Turistorter: Historiskt och kulturellt intressanta är bland annat Bryssel, Brygge, Gent och Antwerpen. Ostende och flera andra kuststäder lockar många besökare, liksom området runt Ardennerna med sina fina vandringsleder. Belgien har många slott och ett flertal är öppna för allmänheten. Gamla kloster och klosterruiner lockar också många besökare, liksom landets ovanliga och vackra grottor.
Kommunikationer: Belgiska statens järnvägar har ett av världens tätaste järnvägsnät. Bryssel har tre stora järnvägsstationer. Belgien har också ett av de tätaste motorvägsnäten i Europa. Spårvagn, buss och tunnelbana är även de viktiga kommunikations- medel i landet.
Sport: I sportsammanhang är Belgien inte särskilt framstående. Man har ett bra landslag i fotboll ”Diables rouges” eller ”Red Devils” som de kallas. Eddy Merckx är en levande cykelsport-legend och tennistjejerna. Justine Henin-Hardenne och Kim Clijsters tävlar med varandra om vem som skall vara världsledande inom damtennisen.
Vädret: Eftersom klimatet i många delar av Belgien påminner om det Nordeuropeiska så bör man inte låta paraplyet stanna hemma – vilket förstås också gäller under våra SWEA Belgium-program.

I regnet (SWEA Belgium); Foto: Privat
I regnet (SWEA Belgium); Foto: Privat

I regnet (SWEA Belgium); Foto: Privat
I regnet (SWEA Belgium); Foto: Privat

Europeiska unionen: Bryssel är Europas huvudstad.

Här finns: Europaparlamentet, EU:s riksdag. Ministerrådet, EU-kommissionen, med Margot Wallström som svensk kommissionär, Ekonomiska och Sociala kommittén, Regionkommittén och Ekonomiska och Sociala kommitténs och Regionkommitténs samfunktioner.

Allt som allt arbetar här cirka 1100 svenskar.

Bryssel, Europas huvudstad (SWEA Belgium): Foto: Privat


Om SWEA Belgium

SWEA BELGIUM startade 1991 och har idag nästan 200 medlemmar. Vi är en aktiv förening med stort utbud av programaktiviteter som passar alla åldrar och smaker.

De senaste två åren har vi fokuserat på kvällsföredrag vilket har lockat många yrkesarbetande kvinnor till föreningen. Lokalfrågan har vi ordnat på ett enkelt och trivsamt sätt. Generösa medlemmar har öppnat sina hem för oss och hittills har alla värdinnor tagit det med gott mod trots att ett femtiotal damer brukar komma på våra program.

Härnedan följer ett axplock av de kvällsföredrag vi haft de senaste två åren.

SWEA Belgiums glad styrelse; Foto: Privat


Stilutveckling

Vi bjöd ner antikexperten Peter Edström från Stockholm som på ett roligt och underhållande sätt redogjorde för olika möbelstilar från barock till jugend. Han lärde oss hur man avgör om en stol är från en viss epok eller om den är nygjord. Peter gav oss också tips hur man skiljer falska tavlor och antikviteter från äkta.

Program Stilutveckling (SWEA Belgium); Foto: Privat

Program Stilutveckling (SWEA Belgium); Foto: Privat


Program: Kvinnor med makt att förändra världen (SWEA Belgium); Foto: Privat

Kvinnor med makt att förändra världen

Charlotte Cederschiöld, vice president i EU parlamentet berättade om sitt arbete i Europas riksdag. Det var spännande att höra hur en kvinna och svenska gjort karriär i EU politiken. Hur det kan fungera att vara familjemedlem i Stockholm och dessutom sköta ett kvalificerat arbete i Bryssel.


Brueghel och hans tid

Inga Lagerman, konsthistoriker och SWEA berättade om den store belgiske konstnären Brueghel och de influenser han påverkats av.

Ett par dagar senare gick vi på den stora Brueghel-utställningen på Musée des Beaux Arts, vilket naturligtvis blev dubbelt så intressant efter Ingas föredrag.

Program: Brueghel och hans tid (SWEA Belgium); Foto: Privat


Är vi trygga i vår värld?

Program: Är vi trygga i vår värld? (SWEA Belgium); Foto: Privat

Generallöjtnant Mertil Melin, Sveriges representant i EU:s Militärkommitté talade om politiska och militära åtgärder som skapar en säkrare värld. Han talade om global säkerhet och bekämpning av terrorism, ett högaktuellt ämne (eftersom vi lyssnade på hans föredrag drygt ett halvt år efter september 11).

Våra män hade inbjudits och de medverkade i allra högsta grad till den livliga frågestund som avslutade föredraget.

Program: Är vi trygga i vår värld? (SWEA Belgium); Foto: Privat


En dramatisk afton med skådespelerskan Anita Wall

Vi inviterade Anita Wall till Bryssel. Hon höll litterär salong för oss. Bland gyllenpyschor, barn och tanter – ett skådespel i två akter var programrubriken. Anita bjöd på proffsigt framförda monologer, som fick oss att vrida oss av skratt och högläsning på en nivå som bara en skådespelerska från Kungliga Dramatiska Teatern kan framföra. Hon berättade om sin tid som elev på Dramaten och alla stora skådespelare hon mött. Publiken njöt i fulla drag. Det var en underbar kväll att minnas och glädjas åt.

Program: En dramatisk afton med skådespelerskan Anita Wall (SWEA Belgium); Foto: Privat


Program: Agneta von Schinkel (SWEA Belgium); Foto: Privat

Agneta von Schinkel tidnings — och förlagsredaktör

Vi bjöd ner Agneta von Schinkel som berättade om sin tid som ägare till en damtidning och hur hon började som bokförläggare. Vi fick en livfull skildring från tidnings — och förlagsvärlden. Agneta berättade också om sitt liv, sina framgångar och motgångar, både på det personliga och yrkesmässiga planet.


Prostitution, ett yrke som alla andra?

Marianne Eriksson, EU parlamentariker och 1:e vice ordförande för utskottet “Kvinnors rättigheter och lika möjligheter” gav oss en inblick i prostitutionsfrågan, som är en av de stora viktiga kvinnofrågorna i EU parlamentet.

Marianne berättade bland annat om hur de olika regeringarna i Europa ser på prostitution. Hon talade om ”trafficking” och hon gav oss en skrämmande bild av sexindustrin. En kväll som gav oss alla en tankeställare.

Ett par veckor senare gick Intressegruppen “Filmstjärnorna” på bio och såg “Lilja forever”.


Lin och Linne, seder och bruk

Inviterad till Bryssel blev också journalisten Ewa Kewenter som skriver om mode, inredning och svensk kulturhistoria.

Ewa visade vackra diabilder och gav oss en inblick i textiliernas värld. Vi fick också höra om ull, lin, modet förr i tiden till fest och vardag och hur stor betydelse textilerna hade vid högtidliga tillfällen i hemmet. Hon berättade om två böcker hon skrivit – Lin och Linne, seder och bruk, Ull och Ylle, kläder och prakt.

Program: Lin och Linne, seder och bruk (SWEA Belgium); Foto: Privat
Program: Lin och Linne, seder och bruk (SWEA Belgium); Foto: Privat


Program: Personkemi (SWEA Belgium); Foto: Privat

Personkemi och personlig utveckling

Vi bjöd ner Mats Edwardsson, från Göteborg, grundaren till Samtalspedagogik i Sverige. Han berättade på ett mycket pedagogiskt sätt varför möten med andra människor ibland kan vara givande och ibland få en att känna sig på dåligt humör. Vi fick några exempel på varför personkemin ibland inte stämmer. Han berättade också om hur vi med kunskap om enkla förhållningssätt kan bjuda in till inspirerande, vanliga samtal.


Fråga Gudrun om jämställdhet

När vi har planerat programmen har vi försökt att täcka in alla områden. Ett område som fortfarande var obehandlat var jämlikhet mellan könen. Vem kunde tala om det?

Margareta Winberg var jämställdhetsminister, men hon var på väg att bli ambassadör i Brasilien. Gudrun Schyman hade just då deklarerat att hon ville använda sin tid till feministiska frågor. Vi tog kontakt med henne och hon var villig att komma. Nu blev vi lite vankelmodiga. Gudrun är ju en kontroversiell person och står för en politik som merparten av våra medlemmar förkastar. Det handlade ju dock inte om politik, så vi bestämde oss för att höra vad Gudrun hade att säga i alla fall.

Gudrun talade och svarade på frågor i två timmar. Då var luften i lokalen slut och hennes 1,5 liters vattenflaska tom.

Vi hade bland mycket annat fått veta att 35 kvinnor dör varje år i Sverige genom våld från närstående. Om en man och en kvinna med exakt samma meriter anställs får mannen 3000 kr mera i månaden. Gudrun hade statistik och siffror på allt och det fanns inte en enda fråga som hon inte kunde svara på.

Stämningen under kvällen var sådan att vi kände att vi ville krama om henne allihop. Det här var det sista programmet före juluppehållet och tankarna snuddar fortfarande ofta vid: om det ser ut så i vårt jämlika Sverige, hur ser det då ut i den övriga världen? Den som inte nått lika långt?

Program: Fråga Gudrun om jämställdhet (SWEA Belgium); Foto: Privat

Program: Fråga Gudrun om jämställdhet (SWEA Belgium); Foto: Privat


Mode i Belgien

På senare år har Bryssel allt mer självklart intagit en plats bland Europas modestäder. En ny generation belgiska avantgardistiska modeskapare med framför allt designgruppen Antwerpen Six har slagit i genom internationellt. De mest kända namnen är Ann Demeulemeester, Oliver Theyskens, Dries van Noten, Af Vandevorst och Martin Margiela.

Inspirerade av det land vi lever i arrangerar SWEA program som handlar om mode!

* * * * * * * * * * * * * * * *

Program: Mode med Sonja van Walleghem (SWEA Belgium); Foto: Privat

Mode med Sonja van Walleghem

Färg, stil trender och kamouflageteknik för kläder och kropp

Sonja van Walleghem, imagekonsult och Swea talade om vinterns trender och färger. Vi fick veta vad man ska lägga till för att uppdatera garderoben. Vintern 2003/04 gällde 70-talspunk med blixtlås, stövlar och bälte.

Sonja lärde oss hur man genom kamouflageteknik kan trolla bort några kilon. Några “frivilliga” Sweor ställde upp så att Sonja kunde “visa” hur man trollar bort stor byst, liten bak och stor mage.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Modegatan Antoine Dansaert – hattar och guidning

Mitt i Bryssels centrum ligger modegatan Antoine Dansaert, som vi var nyfikna att titta lite närmare på. Vi guidades av Madeleine Bacho, guide och Swea, som kunnigt visade oss alla berömda designers affärer.

Vi besökte “Le Shop” där den kända designern Christophe Coppens säljer sina unika hattkreationer.

Program: Modegatan Antoine Dansaert (SWE Belgium); Foto: Privat

* * * * * * * * * * * * * * * *

Program: Vårfräsch i vårfärg (SWEA Belgium); Foto: Privat

Vårfräsch i vårfärg

Christina Höglund, Swea med många års erfarenhet av arbete med modetrender, gav oss en vår en presentation om modefärger. Hon lärde oss hur viktigt färger är för ens välbefinnande

Christina visade oss färgkartor och kombinationer av de mest fantasifulla färger, enligt trenderna som rådde just den våren.


Mat och dryck

Belgien är känt för att vara ett land med god mat och bra restauranger. Restaurangerna ligger tätt. En del har anammat det franska köket medan andra serverar traditionell belgisk mat som tex ”Moule Frites”, musslor med pommes frites, vilket är något av en nationalrätt. Vi har därför ägnat en del tid åt mat och vin.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Vinprovning med Britt (SWEA Belgium); Foto: Privat

Vinprovning med Britt

Vinkunsult Britt Karlsson från Paris har lett både vinkurser och vinprovningar med olika teman, såsom vin och ost och nu senast vin och choklad. Vinprovningarna brukar vara välbesökta, stämningen hög och deltagarna efter en stund något odisciplinerade.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Party vid poolen

Det är inne med long drinks.

Inför varma sommarkvällar på terrassen ville vi lära oss att själva blanda till läskande drinkar i glada färger med exotiska namn och att göra annorlunda tilltugg därtill.

En av våra medlemmar öppnade generöst sitt poolhus för oss och i bästa Holywoodstil minglade vi runt det grönskimrande vattnet, sippande på Mojitos, Sea Breezar och Sommarsolar, medan vi stoppade in en och annan limegravad laxbit eller vattenmelonskiva i munnen. Lyxliv var ordet.

Party vid poolen (SWEA Belgium); Foto: Privat
Party vid poolen (SWEA Belgium); Foto: Privat
Party vid poolen (SWEA Belgium); Foto: Privat

* * * * * * * * * * * * * * * *

Kväll med Catherine Schück

Cathrine Schück, programledare i TV, kock och matskribent kom ner från Stockholm och lärde oss att laga nyttig vegetarisk mat.

Vi lånade Skandinaviska Skolans skolkök och här gick det livligt till, då 20 damer vispade, hackade pratade, drack vin och rörde i grytorna.

Kväll med Catherine Schück (SWEA Belgium); Foto: Privat

Kväll med Catherine Schück (SWEA Belgium); Foto: Privat

* * * * * * * * * * * * * * * *

Terrine de foie gras

Till jul lärde vi oss att göra vår egen ”Terrine de Fois Gras”.

Var och en fick en rå gåslever att förvalta. Under ledning av en fransk gåsleverspecialist förvandlade vi sedan våra levrar till utsökta terriner som tillsammans med läcker sauterne fick smälta i munnen. Och så tränade vi franskan samtidigt.

Terrine de foie gras (SWEA Belgium); Foto: Privat

* * * * * * * * * * * * * * * *

Grillparty i ösregn

Konsten att kunna grilla utan att köttet eller fisken blir svart utanpå och rå inuti var något som vi ville få kläm på inför sommarens många utemiddagar. I styrelsens närhet finns en svensk kock och nu var det dags för honom att träda i aktion.

Grillar ställdes upp och bord dukades i en villaträdgård. Kött marinerades, sallader blandades, såser rördes ihop och läckra efterrätter förbereddes.

Vi började med ett glas vin och avnjöt sedan en utsökt förrätt. På grillarna fräste det så om köttstyckena att vi nästan missade den första åskknallen. Ovädret var över oss på minuten. Förgäves försökte vi rädda den oätna maten, samtidigt som vi månade om våra frisyrer och våra tunna sommarskor. Den ljusa heltäckningsmattan i värdinnans vardagsrum återhämtade sig aldrig.

En förtvivlade kock improviserade ihop de regndrypande resterna till en acceptabel middag som blev väldigt rolig på grund av det dramatiska vädret. Nu tror vi i alla fall att vi vet hur man grillar i ösregn. Inomhus!

Grillparty i ösregn (SWEA Belgium); Foto: Privat
Grillparty i ösregn (SWEA Belgium); Foto: Privat
Grillparty i ösregn (SWEA Belgium); Foto: Privat


Spinn loss på World Class (SWEA Belgium); Foto: Privat

Spinn loss på World Class

Men vi äter inte bara. En förmiddag ockuperade vi gymmet World Class, där vi under ledning av vältrimmad instruktör, vattengympade, styrketränade och ägnade oss åt spinning.


Nybörjarkurs i golf

Vi har en intressegrupp som går stavgång. De har dock har tagit vinterledigt. Så har också golfgruppen gjort men under våren ordnade vi en nybörjarkurs i golf.

Den förste som anmälde sig var en man. Han hade hittat oss på vår hemsida. Inte ens hans hustru var medlem i SWEA. Vi i SWEA Belgium är dock inte så kitsliga, så han fick vara med och hustrun passade samtidigt på att bli medlem.

Nybörjarkurs i golf (SWEA Belgium); Foto: Privat


Tjejkväll (SWEA Belgium); Foto: Privat

Tjejkväll

Vi har också tänkt bara på oss själva och ordnade därför för ett tag sedan en ”Tjejkväll”.

Yoga, massage och ansiktsbehandling stod på programmet. Roberta körde ett yoga-pass med oss, Birgitta masserade oss och Anna behandlade våra ansikten och gav oss goda råd om hur vi ska sköta vår hy i alla väder.


Intressegrupper

Många svenskor här i Belgien har glädje och nytta av att delta i någon av våra intressegrupper. Antalet intressegrupper förändras ständigt och det tycker vi känns spännande. Just nu har vi åtta varierande grupper igång. På det viset skapas givande mötesplatser för många, vilket kanske är viktigast för alla de som kommer nya till föreningen. Här kan också finnas tillfälle till att knyta kontakter och spinna nya nätverkstrådar.

Antikspanarna
Antikspanarna (SWEA Belgium); Foto: Privat
Antikintresserade kvinnor träffas och spanar efter loppmarknadsfynd och antikviteter. I Belgien är det vanligt med så kallade ”brocanter”.

Antikspanarna söker efter gamla, snygga och ibland roliga saker man kan finna på sådana marknader. Gruppen gör ibland besök i spännande hus och miljöer runt om i landet.

Bokmalarna
Bokmalarna (SWEA Belgium); Foto: Privat
Bokmalarna träffas regelbundet för att diskutera och läsa böcker. Ett intresse och en hobby som delas av flertalet.

Variationen av boktitlar är stor och det är många som tycker det är roligt och givande, att läsa olika typer av böcker från olika tidsepoker. Man hjälps åt att tipsa varandra om boktitlar och passar på att köpa in böcker under restillfällen till Sverige.

Filmstjärnorna
Filmstjärnorna (SWEA Belgium); Foto: Privat
Filmstjärnorna ser och diskuterar filmer. Filmintresserade medlemmar går på bio tillsammans och diskuterar filmerna efteråt över en kopp kaffe, eller ett glas vin. Ett bra sätt tycker många, att greppa tillfällen att få se lite av det ständigt nya utbudet på bioduken.

Är man anmäld på mail-listan, så dyker man bara upp utanför biografen då det är dags. En kravlös frihet, som håller filmlusten levande.

Mammor på stan
Mammor på stan (SWEA Belgium); Foto: Privat
Den här intressegruppen är för den som vill ha kontakt med andra småbarnsmammor. Det kan vara lätt att bli isolerad i en främmande stad med ett litet barn. Därför finns den här gruppen, som träffas hos varandra med jämna mellanrum.

Barnen får en chans att leka ihop och mammorna kan pratas vid och utbyta erfarenheter. Gruppen är även öppen för den som väntar barn. Vissa har erfarenhet av att föda barn i Belgien och kan komma med råd och stöd.

Brysselmotionärerna
Brysselmotionärerna (SWEA Belgium); Foto: Privat
Ett antal Sweor träffas en gång i veckan på olika platser i Brysselområdet för att helt enkelt sträcka på benen i trevligt sällskap. Ibland kommer man överens om att göra något speciellt, som till exempel en utflykt till vackra Ardennerna, eller en vandring utefter den sandiga belgiska kusten.

Att promenera tillsammans i skog och mark ger ofta möjlighet till sköna pratstunder, alltså något för både kroppen och knoppen.

Odlarna
Odlarna (SWEA Belgium); Foto: Privat
Gruppen består av ett glatt gäng som hoppas på gröna fingrar, eller som kanske redan har det? Här bjuder man varandra på trädgårds och odlingstips. Man frågar varandra om råd, byter plantor och fröer och tittar in i hos dem som har vackrare trädgårdar än de egna.

Ibland besöker Odlarna någon av Belgiens många, prunkande trädgårdsmässor, eller marknader som anordnas här.

SWEA Art
SWEA Art (SWEA Belgium); Foto: Privat
Det är namnet på en grupp som består av verksamma konstnärer boende i Belgien. Medlemmarna hjälps åt och kan på så vis stötta varandra vid utställningar och i det vardagliga arbetet.

Här i Belgien finns många verksamma och uppmärksammade svenska konstnärer både då det gäller teckning, målning, skulptur och textil.

Andra intressegrupper som uppstått men ”vilar” för tillfället, (beroende på efterfrågan, engagemang, eller andra omständigheter) är till exempel: Klubbsvingarna, Korthajarna, Quiltarna, Tongångarna, Spekulanterna, Stavgångarna, Krogtestarna m fl.


Vår medlemstidning

Vi är stolta över att ha en fin och innehållsrik medlemstidning i vår förening. Styrelsen tog beslutet att arbeta för att medlemmarna ska få en ”riktig tidning” att bläddra i – istället för att ge efter för frestelsen att publicera innehållet på nätet.

Vi tror att många människor i dagens IT-samhälle, kan uppleva det värdefullt att få hålla ett tryckt exemplar i handen, istället för att ständigt få information framför en dator.

Tidningen trycks två gånger om året och innehåller allt från intressanta programpunkter och reportage, till intervjuer, restaurang och boktips. Vi tycker det är viktigt att så många Sweor som möjligt medverkar i tidningen så att den kännas levande. I våra tidningsnummer skriver därför både nya och välkända medlemmar.

SWEA Belgiums medlemstidning
SWEA Belgiums medlemstidning
SWEA Belgiums medlemstidning
SWEA Belgiums medlemstidning
SWEA Belgiums medlemstidning


Den lokala hemsidan

På vår lokala hemsida hittar man den information man behöver angående möten – belgiska och internationella, höst och vårprogram och andra för lokalavdelningen angelägna saker. Här kan man också hitta lite fakta om Belgien, datavirus och/eller eventuellt få diverse tips och idéer.

Många söker sig till vår webbplats, enbart för att besöka vår ganska gedigna länksamling, medan andra bara vill titta in i fotogalleriet, eller läsa om våra intressegrupper.

Den lokala hemsidan (SWEA Belgium)