Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Göteborg

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Göteborg!

Text och bilder: Katri Olander, Inga-Lena Wernersson, Stina Framme, Christina Vollert samt Fotograf Kjell Holmner

Göteborgs hamn (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Göteborgs hamn

Avenyn (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Avenyn

Stora hamnkanalen (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Stora hamnkanalen

SWEA Göteborg bildades 1986 har idag närmare 250 medlemmar i olika åldrar. Att flytta tillbaka till Sverige efter många år utomlands kan vara väl så svårt varför SWEA Göteborg såväl som övriga avdelningar i Sverige fyller en mycket viktig funktion.

SWEA Göteborg är en mycket aktiv avdelning med många varierande programpunkter och nätverksluncher. Speciellt stolta är vi över våra intressegrupper som är i gång sedan några år. En gång i månaden träffas 12-16 Göteborgs-Sweor och går på bio tillsammans. Efteråt går vi och tar något litet att äta och dricka. Vi har också ett par bokklubbar som träffas hemma hos varandra en gång i månaden. Här kommer vi överens om böcker vi skall läsa som vi sedan diskuterar (det blir mycket annat prat också). Ibland besöker vi gemensamt en författarkväll eller litterär afton som någon bokhandel anordnar. En del Sweor träffas och spelar bridge respektive Mahjong och under höst och vår träffas några för härliga promenader. Det är i de här mindre grupperna vi lär känna varandra bättre, knyter nya kontakter och får nya vänner.

Biogruppen samlad utanför biografen (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Biogruppen samlad utanför biografen

Bokklubben på utflykt (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Några i bokklubben på utflykt till Akvarellmuseet
i Skärhamn för att se på Lars Lerins akvarellmålningar.


Lite historik och fakta om Göteborg och SWEA Göteborg

Karta över GöteborgGöteborg grundades den 4 juni 1621. Stadsplanen gjordes upp efter holländskt mönster med kanaler och fästningsverk.

SWEA Göteborg startade lite smått 1984 och blev en officiell avdelning 1986.

Göteborg har alltid varit en internationell stad med svenskar, holländare, skottar, engelsmän och tyskar i staden och stadsstyret.

SWEA Göteborg har Sweor representerade från många länder, närmare bestämt ca 30.

Goda kommunikationer är en grundförutsättning för utveckling. Göta Älv och utloppet mot Västerhavet ökade Göteborgs strategiska betydelse.

SWEA bladet Göteborg utkommer 2 gånger per år. Tidningen innehåller bl. a. referat från olika aktiviteter samt intressanta artiklar och boktips.

Svenska Ostindiska Kompaniet grundades i Göteborg och i mitten av 1700-talet blev staden centrum för handel med siden, te, möbler, porslin och ädelstenar med Kina och Fjärran Östern. Vinsterna från handeln låg till grund för donationer som grundade bl. a Sahlgrenska Sjukhuset och Chalmers Tekniska Högskola.

SWEA Göteborg har vid flertalet tillfällen besökt skeppet Götheborg, en kopia av 1700-talsskeppet Ostindienfararen Götheborg som sjönk i hamninloppet efter en 30 månader lång resa till Kina. Planerad avgång för kopian är 2005.

De stora handelshusens kapital satte fart på industrialiseringen och fram växte så småningom varv, verkstadsindustrier som Esab, SKF, Hasselblads och Volvo.

1990-talet har markerat breddningen till Kunskapsstaden Göteborg med bland annat Norra Älvstranden, ett växande Göteborgs Universitet och många forskningsintensiva företag.

SWEA Göteborg har 250 medlemmar. Detta är en ökning med 40 medlemmar sedan 2002.

Göteborg är idag Sveriges andra stad med drygt 474 000 invånare. Göteborg är residensstad i Västra Götalands län. En betydande del av den svenska exporten och importen sker via Göteborgs hamn som är Nordens största.

Göteborg blir alltmer känd och uppskattad som evenemangsstad då alla de stora arenorna, Svenska Mässan och Liseberg såväl som de stora hotellen ligger inom gångavstånd från varandra. I slutet av 2004 får vi en ny sevärdhet — då invigs Världskulturmuseet vid Korsvägen intill Universeum.


Våra smultronställen

Christina Vollert (SWEA Göteborg); Foto: Privat
Christina Vollertordförande

Att en tidig morgon innan staden riktigt vaknat till liv strosa uppför Kungsportsavenyn till Junggrens Café eller ”Jungans”som vi också säger för att inmundiga sitt morgonkaffe.

Jungrens på Avenyn är en klassiker sedan 1895. Det har alltid varit en träffpunkt för konstnärer, skådespelare och studenter – så även idag. På väggmålningarna är flera celebriteter avbildade såsom Hjördis Pettersson, Tore Ahnoff och Karin Kavli och numera finns även Avenyn och Poseidon med. Jungans är framförallt känt för sina goda och billiga smörgåsar.

Att röra sig i staden en tidig morgon är lite speciellt – helt andra ljud och ljus mot senare på dagen och kvällen.

Viveka Lidén de Capronavice ordförande och redaktör

Friska vindar, fräschör, båtar, ljud från masterna och härlig havsutsikt med en och annan Stenabåt i bakgrunden. Detta vid sidan om hamnkontoret utfört som ett Mumintorn är mitt smultronställe på Västkusten.

Närmare bestämt beläget vid Långedrag i Göteborg. Inte så långt härifrån kan man ta sig ut till södra skärgården med skärgårdsbåtarna.

Till Långedragspaviljongen, en av restaurangerna i hamnen har jag återvänt alla år för luncher, middagar eller bara en slät kopp kaffe i sällskap med familj och svenska och utländska gäster. En härlig plats i mitt hjärta.

Viveka Lidén de Caprona (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Agneta Ahlén (SWEA Göteborg); Foto: Privat
Agneta Ahlénsektreterare

Mitt smultronställe heter Skaftöland, en ö mitt i det vackra Bohuslän, omgivet av Evert Taubes Malö Strömmar, världsmästaren Ingemar Johanssons Gåsö, pittoreska Gullholmen, det större samhället Lysekil och naturligtvis Sveriges djupaste fjord Gullmarn. Vi har också västkustens saltaste vatten och säkert de vackraste klipporna av röd granit, speciellt vid Vassholmarna. Skaftöland består av fiskebyarna Fiskekbäckskil, Rågårdsvik och Grundsund samt den vackra ekskogen Vägeröds Dalar. Sommar som vinter erbjuder Skaftö något speciellt. Vi har både det karga kustlandskapet med kala klippor och vatten som kluckar samt ett mycket bördigt inland. Skaftö golfbana är ganska upptagen i juli, men sen är det fritt fram nästan hela året. Saltarvet är ett modernt konstmuseum med kända moderna konstnärer som Lena Cronkvist och Dan Wolgers. Hotell och restauranger finns också och snart har vi ett Spa i havsbandet, ritat av den store västkustarkitekten Gerth Wingård. Det bästa är nog ändå att åka ut till en liten klippa i havet med familj och vänner och se solen droppa i horisonten. Då känner man verkligen innebörden av Carpe Diem.

Stina Frammekassör

Mitt smultronställe är – Nordens Ark- de utrotningshotade djurens park som ligger i Bohuslän 12 mil norr om Göteborg. Här lever djuren i ett paradis där människan är gäst. Det är underbart att vandra omkring i denna vackra naturpark och försöka hitta och titta på djur från alla världens hörn. Särskilt gillar jag de ’barnstationer’ som finns. Här får barnen själva aktivt lära och leka genom att testa och prova. Glöm inte ta med kikaren och fikakorgen.

Stina Framme (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Lisbeth Gustafsson (SWEA Göteborg); Foto: Privat
Lisbeth Gustafssonmedlemsansvarig

Vinga är en favorit i Göteborgs skärgård jag gärna återvänder till.

Vinga är underbart för bad och solbadning. Men här finns också ett museum med utställning om Evert Taube, vår nationalskald. Från fyren har man en helt fantastisk utsikt över havet och Göteborgs skärgård. Vinga är Göteborgs utpost mot väst, och är en symbol för Västkusten.

För att komma till Vinga seglar man genom hamnen och passerar Älvsborgs Fästning. Om man inte har egen båt så finns det färjor som går dagligen från centrala Göteborg. Det tar ca 1 timma att ta sig ut till Vinga.

Christel Ingemansson Olssonprogramgruppen

Kosteröarna – familjen Ingemansson Olssons smultronställe på Västkusten. Utanför Strömstad, så långt du kan komma inom Sveriges gränser och bara några få sjömil från den norska sydkusten ligger Kosteröarna. Vårt paradis på Västkusten som du antingen når med egen båt eller via Kosterbåtarna, som avgår regelbundet från Strömstad.

Härliga naturupplevelser och närheten till havet är en lisa för själen. När regntunga moln hänger över fastlandet är det oftast sol på Koster. Öarna består av Nord- och Sydkoster och stora delar är naturreservat. Näst intill bilförbud råder på öarna så de flesta tar sig fram på cyklar. I en total avslappnad miljö trampar du fram, hejar på den bofasta befolkningen som susar fram på gammaldags ”flakmoppar”. Nostalgin infinner sig och du minns kanske din barndoms somrar.

Christel Ingemansson Olsson (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Ulla-Britt Salomonsson (SWEA Göteborg); Foto: Privat
Ulla-Britt Salomonssonprogramgruppen

Jag älskar te och gott sådant kan man avnjuta på Vanilj Kafé och Bar, som ligger på Kyrkogatan 38 nära Domkyrkan, i centrala Göteborg. Bara namnet, Vanilj, gör att det vattnas i munnen på mig och längtan efter te och bakverk blir stor. Bakverken på kaféet är riktigt goda och stora.

Vanilj Kafé och Bar däremot är inte så stort, vilket jag tror bidrar till den trevliga och mysiga atmosfären. Om vädret tillåter kan man dessutom avnjuta sin fika eller lunch på bakgården. I anslutning till kaféet finns också ett litet hotell – Hotell Vanilj.

Marianne Björkevärdinna

Tjörn – Skärhamn – Herrön – Åstol

Naturen inbjuder till bad och båtliv. Ljuset, havet och naturen har inspirerat mig många gånger. Tjörn är ett Sverige i miniatyr – det märker man om man cyklar runt på ön. På södra delen ligger Tosskärr, en boplats från stenåldern. Bara några år gammalt är Akvarellmuseet som ligger i Skärhamn. Båda väl värda sina besök.

Marianne Björke (SWEA Göteborg); Foto: Privat


Här följer lite bilder från några av våra aktiviteter

Besök på Gathenhielmska Huset (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Besök på Gathenhielmska Huset från 1740-talet. Känt för sina vackra och välbevarande stofttapeter. De är målades på linneväv redan på 1600-talet och är så väl bevarade tack vare att de under många år varit övertapetserade färgen har dock bleknat något.

Föreläsning om Feng Shui (SWEA Göteborg); Foto: Privat

En vårkväll var vi samlade hemma hos Lotten Hellström som föreläste om Feng Shui för oss.

Kick-off för nya medlemmar (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Två gånger om året har vi kick-off för nya medlemmar.

West Medic informerar om sina behandlingar (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Här får Kasja Löfgren prova på att via en enkel injektion bli av med ett litet åderbrock.

West Medic informerade om sina behandlingar under en trevlig kväll på Elite Plaza Hotell.

West Medic informerar om sina behandlingar (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Glögg och luciafirande (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Varje december träffas vi för glögg och luciafirande hemma hos någon SWEA – denna gång hos Lena Olander.

Modevisning på Park (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Modevisning på Park

Samlade på Brännö (SWEA Göteborg); Foto: Privat
Samlade på Brännö (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Sedan ett par år tillbaka avslutar vi våren med en tur ut i Skärgården.
Här är vi alla samlade på Brännö.
Även om solen ofta skiner ute i skärgården så finns det undantag.


Vad vore Västkusten utan hav, båtar och skaldjur!

Hamnen — Sjömagasinet (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Hamnen — Sjömagasinet

Vid kusten (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Tjörn runt (SWEA Göteborg); Foto: Privat

Tjörn runt

Ett urval av skaldjur (SWEA Göteborg); Foto: Privat