Network Menu

Utflykt till Trosa fredagen den 18 juni 2004

Innehållsförteckning för alla rapporter efter SWEAs Silverjubileum >>>


Text: Maud Brocoum (Boston)
Bilder: Margaretta Simpson (Boston)

... och berättade om sig själv och om Trosa; Foto: Margaretta SimpsonTill TROSA, en charmig skärgårdsstad i Sörmland, bar vägen för ett hundratal glada Sweor. Vårt första stopp var i Trostorp, ett vackert l700-tals torp med sina stugor man kunde titta in i och känna hur livet levdes på den tiden. Det används numera som en hembygdsgård. Vi hälsades välkomna av Birgitta Hedenstedt, även kallad Mamma Boman, klädd i färggrann folkdräkt, vår värdinna för dagen. Hon berättade om sina år utomlands och hur hon längtade tillbaka till sina barndomstrakter och öppnade med sin dotter och måg Bomans familjehotell och restaurant i Trosa. Vad bjöds vi på här på gården om inte en inlagd strömmingsflundra på flatbröd, öl och vem sade nej till en liten nubbe mitt på blanka förmiddagen?

Så fortsatte färden på små vägar i skiraste sommargrönska till Trosa stads kyrka där Birgitta berättade om dess historia och sjöng flera sånger med sin vackra mezzosopran röst. Tillsammans sjöng vi sedan gamla kära sommarpsalmer till ackompanjemang av organisten Thomas Akren. Det blev en stämningsfull och fin stund i denna nära trehundra år gamla kyrka.

Sen promenerade vi genom staden förbi blomstrande trädgårdar och små trähus utmed ån till Bomans, vackert beläget vid hamnkajen. I trädgården och på terrassen stod dukade bord och ”Mormor Stinas” köttbullar med gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon smakade jättegott. Vi hade tillfälle att titta in i flera av de charmiga rummen och de två nyinredda tjusiga sviterna i hamnmagasinet näst intill.

Kaffe och kaka serverades i salongen på övre våningen och till toner ar livlig musik bjöds vi på mannekänguppvisning, kul kläder från Ådas butik som vi hastigt besökte innan hemresan till Stockholm. Ja, en rolig, omväxlande och njutbar dag i vackra Trosa blev det som ni kan se av fotografierna som följer.

I bildgalleriet härnedan kan du se alla bilderna från utflykten till Trosa!

Mera berättelser; Foto: Margaretta Simpson

Promenerande Sweor; Foto: Margaretta Simpson

Mannekänguppvisning; Foto: Margaretta SimpsonUrsprungliga artikeln (länkar fungerar ej, har ersätts av artikeln här)

sweaarkivet-sidan om utflykt till Trosa under 25-årsjubileum