Network Menu

En av oss: Mia Gillespie

Möt Mia Karlsson Gillespie — en Swea från Washington DC

”The Swede på Fox News”

Mia Karlsson Gillespie, SWEA Washington DCMia Karlsson Gillespie kom till USA som 20 åring. Hon hade hoppat av Kulturvetarlinjen på Linköpings Universitet för att vara med i en volontär/musik grupp som turnerade runt om i världen. Efter extra jobb på Åhléns lyckades hon skrapa ihop pengar till resan och satte sin fot i Tucson, Arizona i januari 1993.

Tillsammans med 150 personer från 24 olika länder åkte Mia på en otroligt lärorik och intressant, rolig och på samma gång jättejobbig turné i ungefär 25 stater och 7 Europeiska länder.

– Jag blev kär i både USA och en viss gitarrspelande grabb, säger Mia

Efter ett halvårs ”långdistansdejtande” och jobb i USA, Sverige och Tyskland bestämde hon sig för att ta det stora steget. Flytta till USA, börja studera och förlova sig.

– Jag kommer fortfarande ihåg hur jag satt vid köksbordet hemma i Ängelholm och pratade med mamma och försökte ta ett beslut, säger Mia.

”Man kan ju alltid komma hem igen!” blev slutsatsen och den 17 juni 1994 (samma dag som OJ Simpson ledde USA på en highspeed chase i California) flyttade Mia till USA.

När Mia flyttade startade hon en trend inom familjen. De tre systrarna bor idag allihop utomlands och allihop tillsammans med gitarrister.

http://sweaarkivet.org/swea_web/images_2/temp/intervju/Karlsson-sistersW.jpg

Mia Karlsson Gillespie, SWEA Washington DCFörsta systern Christina (i mitten på bilden) bor i norra Italien (Asti) och arbetar som lärarinna på en internationell skola i Turin. Andra systern Karolina (till vänster på bilden) bor i Edinburgh och har precis tagit sin Masters Examen. Som utlandssvenskar har de tre systrarna mycket gemensamt och delar många erfarenheter. Erfarenheter de försöker dela med varandra.

– Vi brukar ha speciella systerveckor då vi inte gör mycket annat än fikar och pratar av oss. Ett par timmar i veckan har vi också telefonkontakt; tur att det har blivit billigare att ringa! Mamma och pappa bor fortfarande i Sverige men de turas om att komma och hälsa på oss. Och vi brukar alla försöka träffas i Sverige på sommaren.

Mer än 10 år efter att Mia satte sin fot i öknen i Arizona, efter en universitetsutbildning i internationell statsvetenskap och media, jobb på olika tv-stationer som PBS och NBC och produktionsbolag i Arizona och Colorado har Mia landat på Fox News i Washington DC – politikens högsäte.

Här har hon arbetat i fem år och trivs mycket bra. Mia började som gästbokare och ansvarig för att hitta diverse experter som kanalens värdar kunde intervjua. Hon gjorde research och såg till att rätt gäst hamnade på rätt plats.

Ett annat jobb har varit som producent för ett av de politiska programmen. Varje vecka gjordes intervjuer med ledande politikerna både i USA och internationellt, beroende på nyhetsflödet.

Nu jobbar Mia som field producer för Fox News och stormtrivs.

– Jag reser mycket i jobbet och vi rapporterar om många olika nyheter.

Det blir mestadels inrikesnyheter, oftast politiska nyheter men även underhållning i Hollywood (t.ex. American Idol finalen) sport (Superbowl och All Star Game i Houston), begravningar (Reagan), rättegångar (Scott Peterson, Michael Jackson) och naturkatastrofer (alla orkanerna i Florida). År 2004 jobbade hon med såväl utrikespolitiska nyheter, som maktöverlämnadet i Bagdad, som inrikespolitiska nyheter via Conventions, debatterna och valnatten.

– Mycket spännande!, säger Mia.

Genom sitt yrke har hon fått vara med om mycket och träffat många intressanta människor. Artister som Dolly Parton och Lars Ulrich i Metallica, skådespelare som Sigourney Weaver, Christopher Reeve och Jamie Lee Curtis, vetenskapsmän som Buzz Aldrin är några värda att nämna. För att inte glömma en mängd olika politiker.

Mia har organiserat intervjuer med King Hussein of Jordan, president Pervez Musharraf och premiär ministrar Abdullah Gul (numera utrikesminister).

– Jag jobbar mest bakom kameran, men får ofta göra egna intervjuer och skriva reportage. Mitt yrke är mångskiftande men ibland påfrestande då man kan befinna sej i situationer som kan vara obekväma. Men jag får ofta vara i händelsernas centrum och får vara med om saker som jag absolut inte skulle få varit med om annars. Bagdadresan i somras är ett bra exempel på det.

Mia Gillespie under 2004 valperiodenSom svensk i USA har Mia hela tiden varit aktiv i SWEA; först i Arizona, men ännu mer i DC området. Maken och hon flyttade till DC utan att känna någon i området och via SWEA och Svenska ambassaden har hon lyckats knyta ett nätverk med svenska kvinnor i alla åldrar. Mia har även undervisat i svenska skolan i DC området samt undervisat svenska studenter i amerikansk media.

Det svåraste med att flytta till Arizona tyckte Mia var att inte känna någon och hon kommer fortfarande ihåg hur jobbiga de första åren var. Därför försöker hon alltid få med sig nya svenskor när hon träffar på dom. Det kan gälla att bara fika, fira midsommar eller ha middagar.

– Finns det hjärterum så finns det stjärterum är mitt motto.

Två av hennes vänner träffade hon på ambassadens internet anslagstavla, en annan i en kö till en musical och andra genom vänners vänner. Mia träffade en tjej på ett bröllop i Kroatien, som två år senare kom till Washington utan att känna någon. De träffades och hon fick träffa Mias och makens vänner och kom snabbt in i den svenska gemenskapen.

– Ofta behövs det bara en person som öppnar lite dörrar, men utan en sådan person kan det vara svårt.

Mia tycker att det är skönt att prata med någon som kommer från samma land och som har varit med om liknande saker som hon själv har. Speciellt när det gäller dagliga utmaningar av olika slag. Det kan röra sig om att hitta jobb eller enkla saker som att hitta saltlakrits eller vaniljsocker.

Ibland är det kanske svårt att prata med folk hemma om det är något som är jobbigt. Man möts kanske av attityden; varför kommer du inte hem istället? Och skulle man någon gång bli irriterad på sitt nya hemland så blir det svårare att prata om det med folk i hemlandet.

– Det roliga med SWEA är att även om man fikar ofta så blir det annat gjort också, säger Mia. Julbasaren är ett bra exempel där man gör något tillsammans och förmedlar lite svenskhet. En annan trevlig grupp i SWEA DC är bokdiskussionsklubben, som träffas ungefär var sjätte vecka och diskuterar en svensk bok. Eftersom medlemmarna är i många olika åldrar och har bott utomlands olika länge så blir diskussionerna mycket intressanta!

SWEA DC firar både jul och midsommar på svenskt vis. Mia har varit med som informatör / pressperson för basaren. Förra året samlades några morgonpigga Sweor som var med på lokal-tv klockan 6 på morgonen och Mia lyckades slänga ihop en lussekatt på mindre än en minut. Nu till våren ska hon försöka sig på lite styrelse arbete.

Lena Parman Norberg
SWEA Holland