Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Athens

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Athens!

Text och bilder: Leone Dahlberg, Marianne Karacosta och Elvy Doverholt
Sammanställning: Leone Dahlberg

Athens (månadens avdelning)

Aten med snö (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

I början av 2004 fick även Aten känna på snö

Olympiska flaggan (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

OS var definitivt årets största händelse

Heja (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Vissa gick in för det mer än andra…

Syntagmaplatsen (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Syntagmaplatsen en varm sommarkväll


Om Athens

Aten är beläget i Attikas Södra del. Attika upptar 3,808 km² av Greklands yta. Här bor den största delen av landets befolkning på 11 miljoner. Med sina 3 761,810 invånare står Attika för hela 34,3% av landets befolkning. Inte undra på att det blir trångt ibland.

Närmaste hamn är Pireus, som numera räknas in i Atenområdet. Aten är motsatsernas stad, otroligt vacker och samtidigt alldeles gräsligt ful. Det senare beror mest på att parkering är fri överallt där det går att klämma in en bil. Stadsbilden skyms ofta av bilar, bilar, bilar.

Klimatet uppmuntrar till ett hektiskt uteliv. Rökigt, stökigt, hopplöst oorganiserat och alldeles oemotståndligt charmigt.

Athens Nationalpark (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Athens Nationalpark


Om SWEA Athens

SWEA startades i Aten samtidigt med ett nytt millennium, år 2000. Att det blev Athens beror på att Aten skrivs i pluralis på Grekiska, Aθήναι. Vi gjorde en rejäl rivstart med över 70 medlemmar och upptäckte plötsligt hur många svenska kvinnor det fanns här. Somliga hade bott grannar i flera år utan att ta kontakt eller ens vetat om varandras existens! Nästa upptäckt var att man i dessa I.T.- tider faktiskt kan ha daglig kontakt med tusentals svenskor runtom i världen och det är ganska fantastiskt!

Tyvärr har det blivit avsevärt mycket dyrare för utländska företag i Grekland att flytta ut egen personal och därför anställer man numera mest lokalt. För att inte Sweorna ska bli färre, välkomnar vi gärna nya medlemmar, så hör av er alla Grekiska Svenskor!

SWEA Athens styrelse 2004 (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

SWEA Athens styrelse 2004

SWEAs egna Karyatider på Akropolis (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

SWEAs egna Karyatider på Akropolis


Athens 2004

2004 har varit ett alldeles speciellt år för oss i Aten. Det har varit fantastiskt att ha Olympiska Spelen här under augusti månad, att se hela staden förändras och förbättras, prydas med extra blomrabatter, antik och modern konst.

Friluftsteater och musik har kunnat avnjutas runtom i Aten och stämningen har varit på topp! Under själva spelen har gigantiska TV-skärmar visat kampen om medaljerna, så att alla har kunnat deltaga i den Olympiska yran.

Olympisk stadion (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Två medaljtagare (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
För Sveriges del blev det 3 guldmedaljer i friidrott; Carolina Klüft, sjukamp, Stefan Holm, höjdhopp och Christian Olsson, tresteg. Markus Oscarsson och Henrik Nilsson vann kanotguld i K2.

Vi var både stolta och rörda när den Svenska Nationalsången spelades och vinnarna dekorerades. Och flera medaljer skulle det bli under Paraolympiska Spelen!


SWEA Olympic Team

Grekland har fått stora A för säkra spel, perfekt organisation och hög idrottslig- och artistisk standard. New York Times har föreslagit att OS, efter Peking återvänder till sitt hemland. Det tycker vi är en ypperlig ide och för att underhålla vår nyfunna olympiska kondition joggar vi på inför – OS 2012 då Swea Athens kommer att satsa på medaljplats i bl.a. Maratonloppet.

Paralympics följer (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Paralympics följer…

På olympiska stadion (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt


Athens 2004, Paralympics

För många av oss har Olympiaden inneburit att vi arbetat som volontärer, vilket är en oförglömlig upplevelse, och då spelar det inte så stor roll vad vi arbetat med. Bara att få vara en del av detta fantastiska spel som en olympiad innebär, är något man aldrig glömmer.

Efter Olympiska spelen kom Paralympics, en mycket positiv upplevelse som gör ett starkt intryck eftersom idrottsmännen är handikappade och deras prestationer är dubbelt beundransvärda. Förutom alla medaljer sattes även många personliga rekord och vi kunde glädjas med dessa fantastiska idrottsmän och deras familjer.

Hälsningar från Aten (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Det svenska ryttarlandslaget i dressyr, Irene, Kerstin, Gabriella och Berit tog hem flera medaljer. Att se dessa handikappade tjejer styra sina hästar i ett perfekt dressyrprogram är en upplevelse. Irene, som sitter i rullstol efter att som barn haft en svår polio som inte går tillbaka utan tvärt om fortfarande gör henne sämre, lyckades att ta två individuella guldmedaljer. Kerstin och Gabriella sitter i rullstol efter svåra olyckor. Berit har proteser på båda benen och har dessutom amputerat sina fingrar som resultat av en svår sjukdom. Dessa fyra glada, positiva tjejer tog hem fjärde pris i lagtävlingen, det bästa resultat som det svenska ryttarlandslaget någonsin haft! Dessutom hade de mycket fina individuella resultat. Man måste förstå vilket enormt arbete som ligger bakom detta, givetvis av tjejerna själva, men också av deras närmaste.

Problemet är inte bara deras handikapp, utan också svårigheterna att få sponsorer för att kunna deltaga i stora tävlingar. På något sätt verkar det tyvärr som om sponsorerna glömmer bort handikappidrotten. Man kan bara hoppas, att media blir mer aktiva för att visa vad dessa idrottsmän- och kvinnor utför.

Deltagare i paraolympics (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
Deltagare i paraolympics (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt


Sweor på IKEA

En annan stor händelse för oss har varit IKEAs ankomst till Aten. Alla svåra år utan lingonsylt, mums-mums, renkött eller leveransfärdiga madrasser är ett minne blott. Nu har vi kunnat lägga till en IKEA- träff på programmet och Leone Dahlberg, mest känd som mamma till SWEA BABY, Max, välkomnar köp- och kaffesugna Sweor i IKEAs kafeteria en gång i månaden.

IKEAs ankomst till Aten (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

SWEA-Bebisen Max

Max är en mycket ansvarskännande liten pojke och har hittills inte missat ett styrelsemöte. Han har smittat oss alla med sin outtröttliga entusiasm och även bidragit till styrelsens överraskande låga medelålder.

SWEA-Bebisen Max (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt


SWEA HUND

Swea HUND, Pepsi, har anlitats av programkommittén i samband med organisationen av utställningen “Från Slott till Koja – 2005”. Utställningen ingår i vårens SWEA-program

Swea HUND, Pepsi (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
Swea HUND, Pepsi (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt


Atenas Gyllene Tråd

Kviltgruppen, ”Atenas Gyllene Tråd”, efter myten om Arachne.

Arachne, som betyder spindel på Grekiska, utmanade Gudinnan Atena i en tävling om vem som kunde skapa det vackraste tyget. Atena vann med sitt inslag av en Gyllene Tråd. Trots detta ville Atena skänka segern till Arachne, om hon lovade att uppföra sig bättre och bli mer ödmjuk.

Arachne vägrade och blev förvandlad till en spindel!

Kviltgruppen (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

När Eva Anell flyttade till Aten upptäckte hon att hennes ca 15 år gamla hobby knöt många kontakter med svenska kvinnor i Aten och hon startade en kviltgrupp. Gruppen träffas ca två gånger i månaden, vissa syr för hand och en del har övergått till maskinsömnad. Som synes är resultaten fantastiska och dessa ställer man gärna ut när tillfälle ges.
Kviltgruppen (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
Kviltgruppen (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt


Kvinnor Kan

Kvinnor Kan (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
Kvinnor Kan (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

På Kvinnor Kan utställningen visar bl.a. quiltgruppen upp sina alster, egenhändigt designade babytäcken, överkast, tavlor och annat, omsorgfullt quiltat på maskin – eller för hand! De är inte till salu, bara till att beundras. Däremot finns det gott om andra saker att köpa. Flera utställare visar och säljer smycken i fräscha färger och former. Keramik, mjuka sagofigurer, handmålat glas, ikoner, handtryckta textilier, målade träföremål, silketryck… utbudet är varierande och stort.


Programkommittén

Programkommittén (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Programmen måste flyta jämt under terminerna, utan långa och onödiga uppehåll. Ekonomiskt bör man även se till att hålla näsan ovanför vattnet.


Bilder från våra aktiviteter

SWEA på dagstur till Nemea där vi även plockade vilda tulpaner.

Dagstur till Nemea (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
Dagstur till Nemea (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
Dagstur till Nemea (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Dagstur till Nemea (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
Dagstur till Nemea (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
Dagstur till Nemea (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Här är vi och roar oss på SPA

SWEA Hattparad (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

SWEA Hattparad (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt
SWEA Hattparad (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt


Bilder från andra utflyktsmål

Korinth Kanalen (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

En underbar bild från Korinth Kanalen

Epidauros teatern (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Epidauros teatern

Denna teatern ritades i slutet på 300-talet och har perfekt akustik, helt klart värt att prova om ni besöker denna magnifika teater någon gång.

Kvällsbild från Nafplio (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Vacker kvällsbild från Nafplio

Bourtzi, en befäst ö (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt

Här ser ni Bourtzi, en befäst ö i norra delen av
Nafplios hamn.


SWEA Bladet Athens

Våra SWEA blad ligger vid skrivandets stund inte ute på swea.org men det är på gång så gå gärna in med jämna mellanrum och kolla!

SWEA Bladet Athens,1-2000
SWEA Bladet Athens 2-2000
SWEA Bladet Athens 3-2000
SWEA Bladet Athens 1-2001
SWEA Bladet Athens 2-2001

SWEA Bladet Athens 1-2002
SWEA Bladet Athens 2-2002
SWEA Bladet Athens 1-2003
SWEA Bladet Athens 2-2003
SWEA Bladet Athens 1-2004


Vår lokala hemsida

Vi har en hemsida för SWEA Athens, den är ganska ny. Där finns lite om vad vi hittar på, nyheter från senaste möte från programgruppen och lite annat smått och gott.

Lokala webbsidan (SWEA Athens); Foto: Leone Dahlberg / Marianne Karacosta / Elvy Doverholt


SWEA Athens välkomnar er till Regionmöte 6 – 9 Oktober 2005

Det här blir en chans för er som inte var här under OS att utöka er bekantskapskrets och se vår vackra stad och uppleva den rika grekiska kulturen på nära håll.