Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Hong Kong

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Hong Kong!

Text: Annika Kennon, Monica Brantmark och Anna Dahlström
Bilder: Annika Kennon, Agneta Runnman Pasthy, Cecilia Carlsson, Inger Ström och Malin Roesner
Medarbetare: Gerd Berthelius, Annette Haukka, Marianne Landehag och Maria Kjellberg Harkins
Sammanställning: Annika Kennon

Hongkongs hamn (SWEA Hong Kong); Foto: Privat


Hongkong

SWEA Hongkong bildades 1988 och har cirka 60 medlemmar i olika åldrar. Medlemmarna är av olika nationaliteter. Vi har ett varierande programutbud med aktiviteter både dag- och kvällstid. Fasta aktiviteter varje månad är tjejmiddag, kaffemorgon, Mahjong, barngrupper och en kulturell aktivitet. Till jul ordnar vi ett svenskt julbord och julbasar.

Skyskrapor i Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Hongkong är sedan 1 juli 1997 en speciell administrativ region i södra Kina, som angränsar Guangdong provinsen. Hongkong består av Hongkong-ön, 236 andra öar (däribland Lantau, som är den största ön), Kowloon och New Territories.

Tidigare var Hongkong en brittisk koloni, varav New Territories arrenderades av Kina på 99 år. När denna tid löpte ut 1997 ville Kina ej förnya avtalet. Efter förhandlingar beslutades att Storbritannien skulle återlämna hela Hongkong som en speciell administrativ region till Kina, men avtalet gav Hongkong rätt att ha kvar sin kapitalistiska ekonomi, sin samhällsordning och alla medborgerliga fri- och rättigheter i minst 50 år.

Skyskrapor i Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Ordet Hongkong stavas, till mångas förvåning, som ett ord på svenska, och inte två som på engelska (Hong Kong). Även i Tyskland och Finland skriver man Hongkong. Svenska språk-nämnden svarar på frågan om varör:

”Den främsta anledningen till att man stavar i ett ord torde vara att det med avseende på rytmen och melodin på svenska uttalas som ett ord, d.v.s. som sammansättningar som ”pingpong”, ”bordduk”, eller ”fotboll”.”

Hongkong har mycket att erbjuda. Det är en spännande stad att besöka och att bo i med mängder att upptäcka. En sak som förvånar många är hur stor del av Hongkong som upptas av grönområden. På Hongkong-ön är 40% grönområden med mängder av vandringsleder vilket uppskattas av många.

Klippor i Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Klippformationer i Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Blomsterutstallning i Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Fin skyskrapor i Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Berg i Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Stranden i Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat


Year of the Rooster (SWEA Hong Kong)

Tuppens År

Kinesiska almanackan, Tongshu, är en av de äldsta och mest lästa böckerna i världen. Den skall ha tagits i bruk redan 2637 före vår tideräknings början. Kalendern är den viktigaste delen av Tongshu och den bygger på månens gång.

Tuppen är ett av de tolv djuren i den kinesiska kalendern och vi är nu i Tuppens år! Är du född 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 är du också tupp. En tupp är frimodig, självsäker och ärlig.


Lite ”Do’s-and-Don’t’s” på kinesiska

Scener från Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatPå grund av hur det kinesiska språket är uppbyggt och uttalas så har många ord ”dubbla” betydelser. Om de uttalas bara något annorlunda kan de få en helt annan mening, vilket förklarar många av de symboler den kinesiska kulturen använder. Skämt, vitsar, ironi och satir bygger också på detta. Det finns till och med ett ord för de här ”synonymerna”, och det är pun.

Det kan vara bra att känna till att på kantonesiska är nummer fyra ett extremt otursnummer (betyder död). Ge aldrig presenter/blommor eller dricks i en multipel av fyra. Undvik telefonnummer, mejladresser, lägenhetsnummer och annat med fyror i. Lyckonummer på kantonesiska är åtta (rikedom), nio (evighet, långt liv), sex (framgång, allting flyter på smidigt) och två (saker kommer i par). Men även andra siffror kan tillsammans bilda lyckosamma kombinationer, t.ex.: 318=affärerna kommer att ge rikedom, 168=på väg mot rikedomen eller 2828=lätt att få rikedom.

Ge heller aldrig bort klockor eller skarpa föremål som knivar. Ge inte blommor till någon som är sjuk, frukt är bättre. Alla presenter skall slås in i färgglatt papper (undvik grått, svart, vitt och blått). Det är artigt att ta emot och lämna över saker med båda händerna. Presenter öppnas inte under kalaset utan efteråt, i enrum.

Vad gäller färger så är vitt, svart och blått begravningsfärger och därmed otursfärger. Rött är tur- och festfärg nummer ett med guld eller orange på andra plats. Gult var förut en bra färg, kejsarens färg, men kan nu även tolkas som en melankolisk färg.

Vad gäller mat så är det extremt oartigt att sätta pinnarna rakt ner i risskålen. Nudlar symboliserar långt liv och skall inte skäras av innan servering. Fisk skall inte vändas, det symboliserar att något kapsejsar.

Den kinesiska almanackan (Tongshu eller Tong Sin=Kunskapens bok) spelar fortfarande en stor roll och kan väl liknas vid en uppdaterad bondepraktika. Den spänner dock över mycket mer då den innehåller astrologi, kinesisk medicin och feng shui-läran också förutom råd för jordbruket. Den äger stor aktualitet i det moderna livet då den kan tala om när man skall eller inte skall sätta igång ett projekt, vad man skall äta, när man bör få barn osv. Om man vill läsa om den, och om den kinesiska astrologin finns det en svensk kortversion av A Lennartsson och Li Li att köpa från bokförlaget Tranan.

Feng Shui har de flesta hört talas om och är en lära som framförallt handlar om inredning, arkitektur, landskapsarkitektur och stadsplanering. Det är en blandning av folklore, vidskepelse och sunt förnuft som talar om hur man skall ha det runt omkring sig för att bli lyckosam och lycklig. På senare år har en stor dos av New Age inkorporerats, speciellt utanför Kina.

Scener från Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Scener från Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Scener från Hongkong (SWEA Hong Kong); Foto: Privat


Styrelsen

Ordf. Pirkko Sjögren Lehto (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatOrdförande
Pirkko Sjögren Lehto

Jag kom till Hongkong precis till millenniumskiftet tillsammans med min man Harry och vår yngsta son Samuel. Johanna och Jan, våra stora barn bor i Sverige resp. Finland. Hit flyttade vi från Sundsvall där vi bott de 25 sista åren förutom två kortare perioder i Frankrike och Taiwan. År 2000 blev jag Swea och 2002 kassör och året därpå var jag projektledare för RM som hölls i Hongkong på hösten 2003. Det här är mitt andra år som AO.
Jag är civilekonom och jobbar deltid som generalsekreterare på Finnish Business Council. Min man och jag har var sitt eget företag; Harry har sitt inom elbranschen (L&H Asia Ltd) och mitt lilla företag importerar livsmedel (SanMo Investment Ltd.)


Sekreterare Monika Brantmark (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatSekreterare
Monika Brantmark

Jag flyttade till Hongkong i augusti 2002 och några månader senare föddes min dotter Ebba här. Min man jobbar för ett byggföretag här i Hongkong. Vi bor i Stanley på södra sidan ön. Jag kommer ursprungligen från Uddevalla men har bott i Lund, Kashmir/Indien och Stockholm innan vi kom hit. Under våren lämnar vi Hongkong för att flytta till Malmö.


Interim kassör/Suppleant Johanna Johansson (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatInterim kassör/Suppleant
Johanna Johansson

Gift med Janne och har två pojkar, Oscar 15 år och Axel 11,5 år. Vi kom till Hong Kong i juni 2004 via Jannes företag (Gnosjö Konstsmide AB). Hit flyttade vi ifrån Sverige (Värnamo) där vi bott större delen av vårt liv. Vi bor i Tai Tam där vi trivs jättebra. I SWEA gick jag med i höstas efter att ha lärt känna andra trevliga Sweor.


Program-/ Medlemsansvarig Marie-Louise Scanlan (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatProgram-/ Medlemsansvarig
Marie-Louise Scanlan

Jag kom till Hongkong från Stockholm sommaren 2004 tillsammans med min man, Mark, och våra barn, Sofie och Bobby. Mark jobbar inom försäkringsvärlden och barnen går på en internationell skola, HK Academy. Vi bor på södra sidan av ön, nära Stanley, och ska vara i Hongkong i ett år.


IT-ansvariga Annika Kennon (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatIT
Annika Kennon

Jag flyttade till Hongkong i augusti 2003 ifrån Tokyo. Vi har kommit till Asien med anledning av min mans jobb på Citigroup. Själv har jag inte jobbat sedan vi flyttade till Tokyo, men istället hunnit med att få två barn – Oliver, 2 år, född i Tokyo, och Elias, 4 mån., född här i Hongkong. Innan Asien bodde jag fem år i New York efter att ha vunnit ett grönt kort och det var där jag träffade min man. Ursprungligen kommer jag ifrån Göteborg där jag bott största delen av mitt liv.

Vice-ordf. Alexandra Stille (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatVice Ordförande
Alexandra Stille

Alexandra flyttade till Hongkong ifrån Bromma sommaren 2004 med man och två barn, Jacqueline och Madeleine. De bor på sydsidan av Hongkong-ön.


Programkommitté Cissi Carlsson (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatProgram
Cissi Carlsson

Cecilia Carlsson, av vänner kallad Cissi.
37-årig trebarnsmor som stortrivts i Hongkong ända sen jag kom hit i augusti 2003. Jag finner Hongkong vara spännande på flera sätt. Det finns så mycket att göra, så många ställen att upptäcka och så många människor att lära känna. Och det verkar aldrig ta slut.
Bland det mest intressanta med Hongkong är Kina, detta fantastiska, spännande, skrämmande landet som ligger så nära men ändå så långt borta. Jag har lärt mig mycket om Kina sen jag kom hit, framförallt genom barnen men också genom att prata med Hongkong-kineser som jag mött. De har alla varit mycket stolta över sitt kinesiska arv.
SWEA, Svenska barngrupperna och Svenska skolföreningen är viktiga. När vi kom hit var barngrupperna ett bra sätt för mig att träffa nya vänner och dela andra svenskars erfarenheter av att flytta utomlands, nu ser jag dem som givna inslag i barnens vardag och ett bra sätt att bevara den svenska de kan.


Programkommitté Åsa Caviezel (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatProgram
Åsa Caviezel

Jag kom till Hong Kong den 31:e december 2003 med min make Alex som jobbar på bank och döttrarna Sofia (14 år) och Emma (13 år). Jag flyttade hit ifrån London där jag bott i 2,5 år, dessförinnan 20 år i Schweiz. Vi ska stanna ca 3 år och bor i Mid Levels. Har varit med i SWEA sedan 1999 (i Genève och London).


Redaktör Tine Gustavssen (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatRedaktör
Tine Gustavssen

Efter att ha bott i Tyskland i 1,5 år, fick min sambo erbjudande om att jobba här i Hongkong och vi sa ja direkt. Sedan gick allt väldigt fort och plötsligt sitter jag på andra sidan jordklotet och skriver detta! Har egentligen inte hunnit vara här särskilt länge. Vi – dvs. jag, min sambo och vår son Oscar som nu är 5 månader, kom i slutet av november. Det är dock inte riktigt bestämt hur länge vi skall stanna här, men vi räknar med ca 2 – 3 år.
Vi bor i en lägenhet i Tai Tam, södra delen av HK Island. Jag älskar det! Det tar en stund in till stan, men det är otroligt lugnt och skönt här ute, mindre stress helt enkelt!
Jag har endast varit med i SWEA i ett par veckor nu, men ser fram emot många fler! =)


Våra medlemmar tycker till om Hongkong

Frågor:
1. När/hur/varför kom du till HK?
2. Bästa med att bo i HK?
3. Sämsta med att bo i HK?
4. Favorit SWEA-aktivitet?
5. Rekommendation till en HK turist?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Gerd Berthelius (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatGerd Berthelius

1. Jag kom till Hong Kong 1989 tillsammans med min man Rolf och våra 3 döttrar Helena, Anna och Kristina. Rolf kom hit som chef för Kanthal AB, som idag tillhör Sandvikskoncernen. Vi planerade att stanna här 2 år men nu har vi snart varit här i 16 år.

2. Det bästa med Hong Kong är att det aldrig är långtråkigt här. Det finns alltid något som händer här. Man känner sig mer säker på stan här än vad man gör till exempel i Stockholm. Jag är också väldigt glad att våra döttrar fått chansen att gå i internationella skolor här. Eftersom jag själv är utbildad lärare och har haft erfarenhet av den svenska skolan kan jag se fördelarna med den utbildning de fått här, även om det ibland har varit en ganska tuff skolgång. Restaurangutbudet tycker jag är en stor tillgång. Kommunikationerna med väl fungerade vägar, tunnelbana, bussar och taxi gör det enkelt att ta sig runt överallt.

3. Det sämsta med Hong Kong tycker jag är försämringen av miljön, som bara blir värre och värre och ingen som direkt bryr sig. Jag tycker att politikerna i Hong Kong (och även fastlandet) borde ta ett större ansvar vad gäller miljö och hälsofrågor (SARS, fågelinfluensa och andra smittosamma sjukdomar som man vill dölja). Man kan inte bara tänka på “prosperity” och pengar. Dessutom tycker jag generellt att Hong Kongborna inte tillhör de trevligaste människorna i Asien och jag tror inte att det bara beror på språksvårigheter.

4. Mina favoriter bland SWEA-aktiviteter är bl.a. de resor som jag varit med på i SWEAs regi bl.a. resor till Japan, Vietnam och Italien där programmen varit mycket trevligt upplagda. Ser nu fram emot resan till New Orleans. På det lokala planet tycker jag att programvärdinnorna fyller en viktig funktion. Även om jag inte deltar i så många aktiviteter idag som jag gjorde i början tycker jag fortfarande att de mindre formella månadsmiddagarna är trevliga att gå på eftersom man då i regel alltid ser några nya ansikten.

5. Mina rekommendationer till nyinflyttade är att ha en positiv inställning när man kommer hit, även om man kan bli oerhört frustrerad i början, när man tittar på lägenheter där den ena är “skitigare” än den andra, trots den höga hyran. Hong Kong är trots allt väldigt enkelt att leva i mot många andra platser i Asien.

6. Undvik kameraförsäljarna i Tsim Sha Tsui om du inte vill tappa humöret.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Annette Haukka (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatAnnette Haukka

1. Kom till Hongkong 29.12.2004. Jag är för tillfället tjänstledig från mitt arbete hemma i Finland under min mans 3-åriga utlandskommendering. För tillfället ser det ut som om jag skulle stanna här 2,5 år, den tid som är kvar av min mans kommendering.

2. Det bästa med att bo i Hongkong är den internationella och vänliga stämningen, det geografiska läget samt klimatet (känns så åtminstone ännu då det är vinter hemma) ja och shoppingmöjligheterna skall man inte glömma.

3. Luftkvaliteten.

4. Jag är så ny medlem att jag inte ännu hunnit deltaga i olika SWEA-aktiviteter men för mig är kanske det viktigaste med SWEA samhörigheten med andra Nordbor och att lära känna folk.
5. Viktigt att bekanta sig med olika områden innan man bestämmer sig var man vill bo. Vad är viktigt, kort väg till arbetsplatsen, omgivningen eller något annat? Sedan då man flyttat skall man aktivt vara med och deltaga i program som erbjuds och skapa kontakter samt hitta nya vänner.

6. Man skall inte bara ägna sig åt shopping utan ta tid att utforska öarna kring Hongkong, Ocean Park och friluftsrutterna.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Maria Kjellberg Harkins (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatMarianne Landehag

1. Jag kom hit med min familj, 2 döttrar och min man, den 17 augusti 2004. Min man arbetar inom Handelsbanken och här i Hongkong är han kreditchef för Asien. Vi flyttade hit från Köpenhamn där vi hade bott i 3 år. Innan dess bodde vi 4 år i Helsingfors.

Det är inte bara min mans arbete som har fört oss hit till Hongkong. Vi har 2 adoptivdöttrar, den äldsta (9 år) kommer från Korea, den yngsta (5 år) kommer från Kina och är ytterligare en anledning för oss att bo i Asien. Vi planerar att stanna här i 3-4 år.

2. Närheten till så många andra asiatiska länder. En otroligt blandad kultur, häftig och god mat samt ett shoppingparadis.

3. Dålig miljö och framförallt den dåliga luften.

4. Eftersom jag är relativt ny har jag ingen särskild favorit utan det som jag har uppskattat hittills är SWEAs bredd, dels när det gäller mångfalden av aktiviteter men även bland medlemmarna.
5. Flyttar man till Hong Kong som medföljande tycker jag att det är bra om man har funderat ut vad man själv vill göra för att kunna skapa sig att eget liv här. Arbeta, studera, sporta, här finns alla möjligheter. Gå med i SWEA snarast, t o m redan innan för att få tillgång till ett fantastiskt nätverk.

6. Börja gärna med att åka runt i taxi till några olika stadsdelar, för att få en snabb känsla av hur Hong Kong ser ut. Taxi är också billigt! Eftersom det finns ett otroligt utbud – fundera ut hemma vad det är som man helst vill shoppa för att sedan kunna koncentrera sig, smycken, kläder, möbler, konst etc. För det kan ta tid!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Maria Kjellberg Harkins (SWEA Hong Kong); Foto: PrivatMaria Kjellberg Harkins

1. Jag kom till Hongkong första gången oktober 1986 under ett skollov från internat i Sverige för att hälsa på mina föräldrar. Min syster och jag hade upplevt den dramatiska inflygningen till Kai Tak flygplats över klädstrecken i Kowloon, och var nu på väg till vårt hem i Repulse Bay. Mamma gestikulerade vilt medan hon körde på den slingriga smala vägen längs sydsidan på Hongkong ön och sa “Titta flickor! Titta vad vackert det är här” och pekade ut mot vattnet i Deep Water Bay. Och det var det verkligen, otroligt vackert! Sedan flyttade jag ut hit permanent själv för att arbeta 1992 från Schweiz där jag hade studerat i fyra år. Jag lämnade igen 1998 för att flytta till London, men bara några månader senare förlovade jag mig och min Engelska man och jag blev förflyttade till Hongkong av alla ställen! Vid det här läget började jag ana att Hongkong skulle förbli mitt hem en längre tid! Nu har vi två döttrar Isabella som är ett och Alexandra som har fyllt fyra och jag skulle nog gissa att vi blir kvar här ytterligare ett par år!!

2. Jag tycker om det varma vädret. Det är så skönt att inte alltid behöva pälsa på sig eller barnen med 10 lager kläder! Jag älskar naturen i Hongkong vilket är den delen som turisterna kanske sällan ser. Man kan gå på otroliga promenader bland berg och strand där man inte ser en själ i flera timmar. Otroligt! Man kan segla eller åka båt till öarna runtomkring. Hongkong är ett väldigt lätt ställe att bo på, det mesta går att ordna på något sätt i denna kompakta stad. Viktigt också tycker jag är att det är ett enormt säkert ställe för att vara en storstad.

3. Det sämsta tycker jag är föroreningen av luft och vatten som är mycket allvarlig vissa årstider framförallt. Jag tror att både Hongkongs befolkning och ledning dock håller på att lägga större vikt på att förbättra det men vi som bor här borde bidraga med våra röster också!

4. Jag älskar mat så sådant som våffeldagen nästa onsdag, och julmiddagen är mina favoriter!!

5. Tag reda på någon som bor i Hongkong redan för att se till att ni får reda på vilket område som skulle passa er bäst med tanke på bostad, innan ni kontaktar lokala hyresmäklare.

6. Det här är mina favoritutflykter med gäster………..

  • Åk till Peaken med ‘Peak Tram’ och gå en sväng runtom berget innan man går och sätter sig på mysiga Peak Lookout för någonting att äta eller dricka.
  • Åk till Stanley en dag med buss nummer 6 på de slingriga vägarna. Här finns också ett urval av restauranger längs vattnet.
  • Gå och ät Dim Sum klockan 12:00 (för att slippa köa!) på City Hall åk sedan över till Kowloon sidan med ‘Star Ferry’ och ta en titt på Hong Kong Museum innan ni går en sväng längs vägarna i Tsim Sha Tsui!!
  • Åk till Peninsula Hotel i Kowloon en kväll för att ta en drink medan ljusen tänds over Hongkong antingen på Felix högst upp på Peninsula Hotel eller i Inter Continentals vackra lobby. Gå och ta en ‘Afternoon Tea’ på Mandarin Hotel (man bör vara minst två!)
  • Om ni har tid, ta en utflykt till en av öarna med båt och ät kinesiska skaldjur!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Här är några foton ifrån några av våra roliga aktiviteter på senaste tiden

Några glada Sweor på möbelresa till Kina

Möbelresa till Kina (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Några glada Sweor på möbelresa till Kina

Kaffemorgon

Kaffemorgon (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Kaffemorgon

Cocktail party hos Inger Ström

Cocktail party hos Inger Ström (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Cocktail party hos Inger Ström (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Cocktail party hos Inger Ström (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Nationaldagsfirande

Nationaldagsfirande (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Ella Carlsson finklädd på vårt nationaldagsfirande i
Victoria Garden med hela svenskkolonin

Nationaldagsfirande (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

SWEA värdinnor på it’Sweden


Vårt populära Luciafirande i St. Stephen’s Church i Stanley

Luciafirande (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Luciafirande (SWEA Hong Kong); Foto: Privat


Kung Hei Fat Choi

Föredrag om kinesiska nyårsfirandet hemma hos Inger Ström. Elaine Lau som är kinesiska, men bott många år i Sverige berättar om denna viktiga kinesiska helg.

Chinese New Year (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Chinese New Year (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Chinese New Year (SWEA Hong Kong); Foto: Privat


Nobliss-lunch på China Club

Nobliss-lunch på China Club (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Nobliss-lunch på China Club (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Nobliss-lunch på China Club (SWEA Hong Kong); Foto: Privat


För våra barn

Stora Barngruppen …

… på beachen och någon månad senare bakandes pepparkakor.

Stora Barngruppen på beachen (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Stora Barngruppen bakar (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Stora Barngruppen bakar (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Lilla Barngruppen

Lilla Barngruppen (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Lilla Barngruppen hemma hos Susanna Hurtig …

Lilla Barngruppen (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

… och hos Gabriella Kinnear-Nock


Regionmötet 2003

Regionmöte i Hongkong hösten 2003, med efterföljande resa till Vietnam.

Regionmötet 2003 (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Regionmötet 2003 (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Regionmötet 2003 (SWEA Hong Kong); Foto: Privat

Regionmötet 2003 (SWEA Hong Kong); Foto: Privat
Regionmötet 2003 (SWEA Hong Kong); Foto: Privat


Bra Hong Kong Länkar