Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Kuala Lumpur

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Kuala Lumpur!

Text: Anki Cederqvist och Gunilla Berglie
Bilder: Gunilla Berglie

Runt Kuala Lumpur (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat
Kinesisktempel (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat
Runt Kuala Lumpur (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat
Runt Kuala Lumpur (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat
Runt Kuala Lumpur (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat

Selamat Datang – Välkommen till Malaysia!

Susanne Rapp (SWEA Kuala Lumpur); Foto: PrivatHär kommer en hälsning från alla Sweor i Kuala Lumpur.

När jag flyttade hit för dryga två år sedan fanns inte SWEA lokalt. Och eftersom många av oss fruar, som följer med våra män runtom i världen, inte alltid har möjlighet att få arbetstillstånd, är det extra viktigt att man kan berika dagarna med vettiga saker. Jag inser värdet av att bli omhändertagen och aktiverad och samtidigt väldigt imponerad över SWEA som fenomen.

Så tillsammans med några härligt positiva tjejer startade vi SWEA Kuala Lumpur 2004. Redan från början var intresset stort och SWEA Kuala Lumpur är idag en mycket aktiv avdelning med massor av intressanta programpunkter och ett 40-tal medlemmar. Det är kul att se att flera yngre medlemmar har anslutit sig och som tillsammans med den “mognare” generationen nu utgör en härlig mix som trivs toppenbra tillsammans!

Susanne Rapp
Ordförande SWEA Kuala Lumpur


Malaysia – Kuala Lumpur

Denna härliga puls i Sydostasien där det gamla möter det nya. Vägen fram till att vara en fantastisk modern stad började redan 1857 då kinesiska immigranter skickades ut i djungeln för att söka tennfyndigheter. De överlevande från denna strapats satte upp ett läger där floderna Klang och Gombak möttes. På denna plats lades sen grunden för Kuala Lumpur som betyder ”muddy confluence”.

Malaysia, har ca 24 miljoner invånare, som är en blandning av tre etniska grupper, malajer, kineser och indier. De utgör ett färgrikt hopkok som sätter sin prägel på landet. För oss matälskare finns det ett stort utbud av deras olika kök. Detta tillsammans med en blandning av kök från hela världen gör att Kuala Lumpur är ett mat-Mekka.

Kulturellt likaså, allt från kinesiska och indiska tempel till kvarlevor från den koloniala tiden. Vi har varje år många högtider som firas inte bara av den ena gruppen utan alla kan känna ett deltagande. Nu i november har vi förstås Ramadan, muslimernas fastemånad. Staden är full med gröna, vita och gula dekorationer och när fastan bryts på kvällen väcks alla gator till liv med kokande grytor och härliga dofter.

Detta följs av Deepavali, hinduernas ”Festival of lights”, sen är det julen (lika kommersiell här som på alla andra ställen), vidare har vi kinesiska nyåret och många fler.

Vi inom SWEA är inte sena att ta till vara dessa högtider för att lära oss mer om Malaysias kultur. Nedan följer ett utplock av vad vi har för oss här i Kuala Lumpur.

Heliconia (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat
Penang (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat
Plantage (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat
Port Dickson (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat


Coffee Morning

SWEAs programgrupp har haft ett fantastiskt första år här i Kuala Lumpur. Då SWEA här är så nystartat kunde vi ju bara välja och vraka bland alla idéer, eftersom ingen hade hunnit före oss. För att få lite struktur på våra programpunkter här har vi valt att ha några stadigt återkommande punkter och i övrigt försöka erbjuda så mycket som möjligt av vad Malaysia har att ge.

Coffee morning (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat
För att alla på ett enkelt sätt skall kunna träffas så har vi sedan några månader tillbaka börjat med coffee mornings den sista tisdagen varje månad. Detta har inneburit ett enkelt sätt att träffas under ett par timmar och bara ha tid att prata med varandra. Vi har hittills inte haft några föredragshållare utan valt att ha detta i en enklare form.

Coffee morning (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat


Kräftskiva

Som årlig tradition har vi också en fantastisk kräftskiva. Den första gick av stapeln på ambassadörsresidenset förra året och blev en glad tillställning. Kinesiska kräftor, snaps från IKEA och härlig svensk hårdost. Kan det bli bättre? Ja, det skulle väl vara havskräftor då, för oss göteborgskor…

Kräftskiva (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat

Många kulturer

Malaysia är ju ett land som har fantastiskt mycket att erbjuda tack vare sina många kulturer; malaysiskt, kinesiskt och indiskt, och också tack vare sina tidigare koloniala ”värdar”. Vi har så mycket som möjligt försökt ta tillvara på detta när vi har ordnat våra programpunkter.

Anki i sarong (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat


Besök i Putrajaya

En av de första programpunkterna som vi startade med i SWEA var ett besök i Putrajaya, en helt nybyggd stadsdel i Kuala Lumpur dit det mesta av all administration har flyttats. Här fick vi möjlighet att besöka en av landets största moskéer, där vi fick låna lämplig klädsel. Vi besökte också presidentpalatset samt åt en god lunch.

Ett moskebesök (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat

Rundvandring i Chinatown

Vi har också varit på rundvandring i Chinatown, ledda av Judy Poh, som på ett fantastiskt sätt guidade oss igenom denna stadsdel. Med besök både i buddistiskt tempel och på mycket lokal restaurang fick vi oss en stor dos kinesisk kultur till livs.

Chinatown (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat


Afternoon tea i Carcosa (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat

Afternoon Tea på Carcosa Seri Negara

Engelsmännen var ju under en lång tid koloniala herrar i Malaysia och detta har fortfarande stor påverkan på landet. Vi valde ut en av de mer gemytliga delarna och begav oss till Carcosa Seri Negara. Carcosa är idag ett av de bästa kolonialhotellen i Kuala Lumpur, men byggdes ursprungligen som ett residens för guvernören i KL. Själva hotellet invigdes 1989 och beboddes då av Englands drottning och prins Philip. I denna härliga miljö drack vi naturligtvis Afternoon Tea med alla tillbehör. Ingen middag var nödvändig den kvällen…


Besök hos ambassadören

För att också upprätthålla det svenska med SWEA fick vi möjlighet till ett besök hemma hos vår dåvarande ambassadör, Bruno Beijer, som berättade för oss om de uppgifter som UD handlägger.

Besök hos ambassadören (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat

Besök på teplantage

I Malaysia bär många av de muslimska damerna huvudbonad, dock inget vi försöker likna här för här besöker vi en téplantage.
Besök på teplantage (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat

Pröva på batik

En av Malaysias stora produkter är batik. Vi fick möjligheten att under en förmiddag lära oss denna konstart, vilket visade sig inte vara så lätt – men roligt hade vi.

Pröva på batik (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat


Invigning

Vid vår invigning, i oktober 2004, fick vi fint besök bland annat av dåvarande internationella ordföranden Christina Moliteus, Asiens regionordförande Elisabet Halling och SWEA Bangkoks ordförande Berit Radhenkrantz. På bilden syns också dåvarande ambassadrisen Lena Beijer och SWEA Kuala Lumpurs ordförande Susanne Rapp.

Invigning av SWEA KL, 2004 (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat


Vad tycker vi som bor här?

Ingrid (SWEA Kuala Lumpur); Foto: PrivatIngrid
Kuala Lumpur är en stad som tillsammans med sina förstäder växer och breder ut sig i Klang Valley. Den klättrar upp i bergen mot öster och ner längs deltat ut mot kusten och Port Klang. Invånarantalet ligger på ca 6 miljoner människor och antalet ökar ständigt. Vägnätet byggs ut i nästan samma takt vilket gör att man med bil kan ta sig över allt. Det jag saknar är en utbyggnad av de allmänna kommunikationerna i samma takt som vägnätet, men det har inte skett.

Jag var mycket fascinerad av KL när jag kom hit för sju år sedan. Namnet tyckte jag var mycket exotiskt och undersökte staden från den ena ändan till den andra för att lära känna den. Jag hade ingen uppfattning alls om hur det skulle vara att bo här men kom snabbt underfund med att det var lätt ta sig runt med taxi och buss. De flesta människorna är vänliga och hjälpsamma. Eftersom engelska har återinförts på skolschemat är det numera lätt att kommunicera på detta språk.

Det saknas inget i livsmedelsaffärerna, som är fyllda med färska frukter och grönsaker samt allt som vi västerlänningar önskar i vårt kylskåp importeras från Australien. En mängd internationella skolor av olika ursprung gör att barnfamiljerna kan efter tycke och smak välja utbildning för sina småttingar.

Man kan välja att bo i lägenhet eller hus också helt efter önskemål, vid en golfbana eller mitt stan eller kanske alldeles i närheten av barnens skola. Att komma och gå i regionen är en baggis då förbindelserna per flyg är utmärkta vilket de allra flesta utnyttjar under sin tid här. Att besöka Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand samt öarna runt Malaysias kuster är spännande och intressant och de allra flesta passar på att göra det också. Malysia har de bästa dykvattnen i världen enligt experterna.

Det är en fantastisk förmån att ha fått uppleva denna plats och jag och min man ser fram emot ytterligare några år här.

Anki Cederqvist (SWEA Kuala Lumpur); Foto: PrivatAnki
Indiskor i färgstarka saris, kinesiska nygrillade ankor upphängda utanför restauranger, en muslimsk kvinna brevid mig på gymmet i långärmat med huckle och lika glad och svettig som jag själv. Byråkrati som kan göra en galen. Enkelt då alla talar engelska, men ett par malaysiska ord från din mun ger dig stora leenden och glada kommentarer. Kuala Lumpur är en fantastisk smältdegel, modernt och gammalt traditionellt sida vid sida. En underbar stad i hjärtat av Asien.

Gunilla Berglie (SWEA Kuala Lumpur); Foto: PrivatGunilla
Detta är andra gången jag bor här och det var som att komma tillbaka hem. Asien och Kuala Lumpur är underbart att leva i, värme inte bara från solen utan även från människorna.

Maten, resemål, kultur, historia och mycket mer.

Jag bor mitt i djungeln bara en kvart till KLs stolthet Petronas Twintowers, och runt omkring mig har jag en härlig blandning av apor, ormar(?), tropiska fåglar, koranläsning (läs sjunga) från moskén. Kan man ha det bättre?

Christine Andersson (SWEA Kuala Lumpur); Foto: PrivatChristine
”Det bästa med Malaysia är klimatet, maten och naturen (både den underbara ö-världen och regnskogen). Jag tycker också att de lokala är vänliga och hjälpsamma. Nackdelarna med att bo i Kuala Lumpur är trafikkaoset som ibland råder och att det är svårt att kunna promenera i staden. Överlag trivs jag mycket bra.”
Nasha (SWEA Kuala Lumpur); Foto: PrivatNasha
Kuala Lumpur är en undebar stad! Vackra byggnader, mycket grönska, fantastisk shopping och mycket intressant att göra och titta på. Trevliga människor av olika religioner och kulturer som lever fredligt och tolerant med varandra. (Det är förresten något resten av världen skulle lära sig av Malaysia…) Alla med sina speciella festivaler och maträtter. Mycket intressant och exotiskt!


Styrelsen

Styrelsen 2005 (SWEA Kuala Lumpur); Foto: Privat
Malaysia är en stor källa till inspiration med sin mångfald och det gör att vi kan hitta något för alla smakriktningar, vare sig det är kultur, matlagning, skönhetsbehandlingar eller utflykter. Till detta kommer ju fördelen med att priserna på det mesta är låga vilket skapar ytterligare förutsättningar. Vi ser redan fram emot 2006!