Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Malmö

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Malmö!

Text: Marie Beronius Asmundo och Agneta Neroth
Bilder: Agneta Neroth, Ulla och Totte Ganslandt

I Malmö har vi ett stort upptagningsområde. Vi har Sweor i Skanör — Falsterbo, Lund, Köpenhamn och på Österlen. Alla orterna, utom Österlen, har en Kontakt-Swea. Avsikten är att hon skall hjälpa till och serva med alla frågor och problem som kan uppstå. Vi har också tagit upp idén med hemvändarprojektet, som vi har under utveckling.

Malmö är en avdelning med 180 Sweor. På sommaren blir vi fler, då kommer alla portomedlemmar från när och fjärran för att fira den svenska sommaren. Våra sommarluncher är mycket populära. Sista lunchen var vi 38 Sweor på anrika Skanörs Gästis! Det efterföljande champagnepartyt hos Maud Witt bidrog säkert till populariteten.

Utanför Skanörs Gästis (SWEA Malmö); Foto: Privat

Utanför Skanörs Gästis

Bubbel i glasen (SWEA Malmö); Foto: Privat

Bubbel i glasen hos vår portomedlem Maud Witt med dotter, annars hemmahöriga i Houston, USA

Golf (SWEA Malmö); Foto: Privat

Skall vi åka och spela golf? En fråga många Sweor ställer till varandra under sommaren.

Skanörs äldsta bebyggelse dateras till 1000-talet och Falsterbos till början av 1200-talet. De båda städerna var betydande under Hansatiden för den stora sillamarknaden.

Numera är det sommarmånaderna som gäller, då händer mycket här nere! Falsterbo Horse Show är ett av de stora arrangemangen, då delade en av våra Sweor ut pris.

Golfen är annars det som dominerar, med inte mindre än tre stora välkända golfbanor. De vita sandstränderna, de vackraste och bästa i Sverige, med den karaktäristiska finkorniga sanden. Är man van vid den så är det inget annat som duger för solbad!

Ljunghusen (SWEA Malmö); Foto: Privat

Ljunghusen har sitt stuk på badhyttorna, Falsterbo sitt, och dessa från Skanör går i år i pastellfärger. Världens finaste sand, eller hur?

Ett hus med stockrosor (SWEA Malmö); Foto: Privat

Stockrosorna växer tätt intill husen

Ett tämligen nytt inslag, är race för historiska bilar, samt tävling om bästa ekipaget, här hade vi en av våra Sweor i Juryn. Vi får inte glömma alla fina vernissager. Fyra glada flickor ställde ut på ”Blå Porten”, och två var Sweor.

Vernissage Blå porten (SWEA Malmö); Foto: Privat

Vernissage Blå porten i Falsterbo

Sällsynta bilar (SWEA Malmö); Foto: Privat

Sällsynta bilar på Falsterbo Classic & Sportscar Show

Varje vår gör vi en bussutflykt, i år gick färden till Österlen. Den del av Skåne där himlen möter havet, detta öppna landskap som attraherat konstnärer i alla tider. Vi har besökt Brantevik där några Sweor bor. Den gamla fiskfabriken i hamnen har restaurerats av Swean Ulla Grynberger. Fabriken är nu ett charmigt Bed & Breakfastställe.

Branteviks Marina Museum (SWEA Malmö); Foto: Privat
Branteviks Marina Museum (SWEA Malmö); Foto: Privat

God lunch åts på Bykrogen, det kulturella tillfredsställde vi på Branteviks Marina Museum. Tänk, Brantevik hade en gång i tiden ett av Sveriges största skutbestånd!

Torekov, en skånsk badort (SWEA Malmö); Foto: Privat
Torekov, en skånsk badort (SWEA Malmö); Foto: Privat

Torekov, en känd skånsk badort, var också ett av våra mål i sommar. Vi välkomnades av Sweor som residerar här på sommaren. Det serverades god lunch och efteråt gick vi på en vernissage med både smycken och tavlor, signerade av konstnären Eva Stjernswärd.


Vad gör vi?

Malmö är en gammal stad. Den omtalades för första gången som en bondby från 1100-talet och främsta orsaken till stadens uppkomst och utveckling var tillgången på sill! Här är räkenskaper om hur mycket fisk som fördes ut från Malmö till Lübeck. Mellan 1398 – 1400 exporterades 32 600 tunnor. Det blev skattepengar av det!

Residenset byggdes 1659, året efter freden i Roskilde, för då blir Skåne, Hallands och Blekinge svenskt. Bredvid Residenset på Stortorget ligger rådhuset. Det är en lurig byggnad – skalet ser äldre ut än vad det är. Det första rådhuset uppfördes på initiativ av borgmästare Jörgen Kock 1546 i trappgavelstil men byggdes om på 1860-talet i holländsk renässansstil.

Vi Sweor har varit och hälsat på landshövding Bengt Holgersson på Residenset. Och i rådhuset firade Sweorna sitt 10-årsjubileum. Myntmästare och borgmästaren Jörgen Kocks gård ligger rakt över Stortorget. En trappa ner ligger djupa källarvalv. Här nere i denna exklusiva miljö äter vi Sweor våra vinterluncher.

Rådhuset vid Stortorget (SWEA Malmö); Foto: Privat

Rådhuset vid Stortorget. På 1500-talet ansågs torget vara ett av de största i Norden.

Jörgen Kocks gård (SWEA Malmö); Foto: Privat

Jörgen Kocks gård är en av Malmös vackraste byggnader. Under dess djupa källarvalv serveras SWEA-lunch den första onsdagen varje månad.

Kallis, kallbadhus på Ribersborg (SWEA Malmö); Foto: Privat

Kallis, vårt berömda kallbadhus på Ribersborg. Detta är utsikten SWEA-styrelsen njuter av under sina sammanträden.

Øresund Bridge (SWEA Malmö); Foto: Privat

Bron som länkar samman vårt förflutna och vår framtid.

I närheten av Stortorget ligger Lilla Torg som kom till 1591 för den ökande handeln. Bagare, slaktare och andra näringsidkare hade här sina salustånd och bodar. Idag är Lilla Torg lika populärt och med lika stor trängsel som förut. Men innehållet har följt med sin tid. Det stenbelagda torget är en enda stor restaurang och caféplats med aktivt nattliv.

Från en bondby på 1100-talet, därefter Hansastad och till gårdagens arbetarstad med Kockums varv, har vi nu gått in i ett nytt skede. Här byggs för fullt. Vi har fått en fantastisk tillbyggnad av stadsbiblioteket, ritad av den danske arkitekten Henning Larsen, som invigdes 1997 av Göran Persson. Många nya stadsdelar tar sin form. Här kan nämnas Ön på Limhamn och Västra Hamnen med Turning Torso. Bron invigdes sommaren 2000. Idag har byggandet av citytunneln påbörjats.

På 1500-talet var Malmö redan tillsammans med Köpenhamn Nordens största handelsområde. Utan handel och kulturellt utbyte stagnerar allt! Därför vänder vi oss fortfarande mot havet och kontinenten.


Vad tycker vi? Några återvändare berättar

Gerty YoungGerty Young (SWEA Malmö); Foto: Privat
– Jag bodde i USA i 34 år och kom tillbaka till Malmö för ca tio år sedan. Over there träffade jag min man och arbetade som mannekäng. Jag trivs mycket bra med att vara tillbaka i Malmö trots att mina barn bor kvar i USA! Genom Sweorna har jag fått nya vänner. Bäst med Malmö är förresten det väl utbyggda transportnätet.
Helene JönestrandHelene Jönestrand (SWEA Malmö); Foto: Privat
– Jag hade emigrerat till USA och bodde på Long Island. Träffade en man och flyttade då tillbaka till Sverige, mellanlandade i Göteborg, sen Stockholm innan jag hamnade här i Malmö. Genom SWEA träffar jag nya människor. Sen gillar jag stan och alla vackra byggnader.

Ulla LindahlUlla Lindahl (SWEA Malmö); Foto: Privat
– Jag har varit medlem sen 1994. Jag var flygvärdinna och var bosatt i USA. Tungt jobb förresten. Nu bor jag i Skanör, men leker med tanken på att flytta tillbaka till Malmö. Jag måste instämma med de andra: SWEA är en bra organisation som ger inspiration, livsglädje och gemenskap.
Ethel EneheimEthel Eneheim (SWEA Malmö); Foto: Privat
– SWEA har trevliga arrangemang och ger gemenskap. Jag gillar att utbyta tankar med likasinnade. Malmö har förändrats till det bättre. Västra Hamnen är underbar och centrum har levt upp. Sen har malmöborna blivit öppnare och trevligare.

Lillemor JohnssonLillemor Johnsson (SWEA Malmö); Foto: Privat
– De internationella kontakterna uppskattar jag mycket. Jag rekommenderar varmt de internationella resorna. Jag vill säga till andra ”ta alla chanser i livet”. När jag blev tillfrågad att bli ordförande för SWEA Malmö, tvekade jag, men accepterade till slut uppdraget och satt på posten i fyra år. Det är det bästa jag gjort!
Agneta AntonssonAgneta Antonsson (SWEA Malmö); Foto: Privat
– Jag var Malmö-Swea i tio år. Jag är portomedlem eftersom jag bor i Frankrike. Jag startade upp SWEA Rivieran. Nu skall jag berätta varför jag tycker SWEA-organisationen är fantastisk. Jag skulle besöka en väninna på Hawaii. Väl där gick allt, absolut allt fel. Desperat ringde jag till konsulatet och via dem fick jag kontakt med en Swea som tog väl hand om mig. Fortfarande idag, efter så många år, tillhör hon min närmaste vänkrets.


After Work

Elisabeth Chirinian (SWEA Malmö); Foto: PrivatEtt nytt projekt för de Sweor som på grund av arbete inte har möjlighet att träffas på lunchen. Elisabeth Chirinian är initiativtagare till After Work. Hit kommer många yngre Sweor.
Plats; Paddy’s Restaurang, Kalendergatan 7.
Tid; sista måndagen i månaden klockan 18.00
Elisabeth Chirinian
– Jag flyttade till USA när jag var 20 år och stannade i 22 år. Nu har jag bott här i ett år!!!

Jag togs emot av Malmö-Sweorna på ett underbart sätt och det hjälpte mig att smälta in i den ”nya och främmande” miljön. När man varit ute länge får man ett dynamiskt dubbelseende. I vad jag kallar hemvändarporten har man förståelse för varandras erfarenheter. Sen är SWEA ett nyttigt nätverk.


Hemvändarprojektet

Hemvändarprojektet (SWEA Malmö); Foto: Privat

Heléne Pataki (SWEA Malmö); Foto: PrivatHjälper hemvändande Sweor att etablera nya kontakter. När man ”kommer hem” igen till Sverige och vardagen blir det en noterbar omställning. Nu är man inte längre en intressant utlandsboende på sommarsemester. SWEA-nätverket hjälper till med all information du behöver. Ju längre du har varit borta desto mer behöver du träffa likasinnade under lätta former och ”bara prata”.

– Jag har bott ute i många år. Ungern var hemma för mig men idag är Sverige hemma. SWEA i Ungern gav mig ett nätverk med svensktraditioner och en grundtrygghet. Men jag är glad att ha flyttat tillbaka till Malmö. Två av mina vuxna barn bor kvar i Ungern och ett yngre barn bor med mig. Livet består av olika perioder. Så enkelt är det!

Heléne Pataki, hemvändarnas representant


SWEA Malmö

SWEA Malmö bildades 1986 och hade sin första Sverigemiddag sommaren 1987.

Vi bytte namn till SWEA Skåne efter några år, men på nyåret 1996 delade vi oss i två avdelningar. Den ena återtog namnet SWEA Malmö och den andra heter SWEA Örestad

Nu ser vi fram emot hösten och våra trevliga programpunkter. I september håller Köpenhamnsswean Birgitta Eimer föredrag för oss om drottning Sofias intressanta liv.Vi fortsätter att vara kulturella, i oktoberbesöker vi Buskowskis,som har en filial i Malmö. Här berättas det om prisvärda antikviteter. Hamrelius bokhandel tar emot oss i november och presenterar höstens boknyheter. Och året avslutas med glad Julfest som innehåller både tomte och underhållning.

Styrelsen 2005 (SWEA Malmö); Foto: Privat