Network Menu

Månadens avdelning: SWEA New Jersey

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till New Jersey!

Text: Madeleine Hershberger
Bilder: Anki Singer, Lorenzo, Phyllis Gabor, NYC Comet, rpkrajewski och Erika Hugle


New Jersey — kontrasternas stat

New Jersey är USA:s mest tätbefolkade stat med 8.9 miljoner invånare och ett landområde som är en tiondel av Sveriges yta. Vi kallas ofta för ”New York City’s bedroom”, men vi kallas inte heller “The Garden State” utan anledning.

SWEA New Jersey finns i en liten delstat som många människor runtom i världen aldrig hört talas om. Visst vet väl de flesta amerikanare ungefär var NJ ligger: en ”förort” till New York City med alltför många industrier, utsläpp och ”highways”, samt musik som återspeglar statens rykte i form av Bon Jovi och Bruce Springsteen.

Hudson_Ferry; Foto: NYC Comet

Hudson_Ferry; Foto: NYC Comet

New Jersey Skyline; Foto: Phyllis Gabor

New Jersey Skyline; Foto: Phyllis Gabor

För oss som bor här är det en drömstat. Tänk att få bo i en stat med så vacker och varierande natur, som dessutom ligger inom räckhåll till både NYC och Philadelphia. Här kan man vandra i bergen, paddla kanot, besöka långa vita stränder på sommaren och skidbackar på vintern. Det finns också ett stort kulturellt utbud, men om man skulle vilja se en Broadway show eller besöka en konstutställning på MoMA så tar det inte mer än en timma för de flesta New Jersey-bor att komma in till New York. www.state.nj.us/travel
Battle Field Park (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Battle Field Park

Monmouth County Fair (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Monmouth County Fair

Pumpkins / New Jersey (månadens avdelning)

Pumpkin picking

A lot of snow (SWEA New Jersey); Foto: Privat

A lot of snow

Open Fields (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Open Fields

Heron at Sandy Hook (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Heron at Sandy Hook

Jersey tomatoes (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Jersey tomatoes


En plats i historieböckerna

Om man tittar på USA:s historia är NJ inte så okänt som man först skulle kunna tro. Visste ni att anledningen till att USA har både ”Senate” och ”House of Representatives” är för att New Jersey ville skicka lika många representanter till huvudstaden som de andra staterna? Eller visste ni att under ”the Revolutionary War” (då kolonierna gjorde sig fria från England) ägde de flesta och de mest avgörande striderna rum i NJ? Nästan varje stad har en plats som George Washington och hans armé besökt.


New Jersey upptäcks av svenskarna

I början av 1500-talet, då Giovanni de Verrazano som första europé besökte området, bodde Lenni Lenape indianerna i NJ. I början av 1600-talet kom sedan holländarna och svenskarna. Visste ni att svenskarna hade kolonin, New Sweden, i södra NJ vid Delaware-floden under åren 1638-1655?


SWEA NJ stöder New Sweden Farmstead Museum

SWEA NJ har under många år gett en årlig donation till New Sweden Farmstead Museum i Bridgeton, som uppfördes för att uppmärksamma 350-års jubileet (1988) av den första svenska bosättningen i Nordamerika. Med teknisk hjälp från Sverige färdigställdes sju timmerbyggnader såsom de byggdes av kolonisterna. Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia invigde museet och SWEA NJ fick vara med på plats.

New Sweden Farmstead Museum (SWEA New Jersey); Foto: Privat

New Sweden Farmstead Museum

"Log cabins” (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Visste ni att svenskarna byggde de första ”log cabins” i USA?


SWEA NJ hedrar de svenska bosättarna

År 2003 gav SWEA NJ sitt stipendium till Aleasa Hogate som lät resa ett monument i Pennsville till minne av de svenska och finska bosättarna som kom till NJ. Hennes förfäder var bland de första ilandstigna svenskarna som kom med fartyget Kalmar Nyckel. Monumentet uppfördes i samband med 365-års jubileet av the New Sweden Colony.

Swedish American Heritage Day (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Swedish American Heritage Day


Läkemedelsföretag i New Jersey

I slutet av 90-talet fick vår avdelning ett stort tillskott av svenska tjejer. Dessa blivande Sweor kom med läkemedelsföretaget Pharmacia till NJ. De stannade i flera år och fick riktig fart på organisationen. När Pharmacia blev uppköpt av Pfizer flyttade många hem igen. Under Pharmacia-tjejernas tid producerade ett gäng glada själar cabareten ”Mitt liv som SWEA”, vilket blev en sådan succé att de blev tillfrågade att uppträda på ISM-mötet i Seattle.

Ni undrar kanske varför Pharmacia flyttade till NJ? Faktum är att 14 av världens 25 största läkemedelsfirmor finns här, mer än en tredjedel av alla godkända mediciner av US FDA är tillverkade här och nästan hälften av US investeringar i forskning och utveckling av nya läkemedel kommer från NJ. Många människor flyttar till New Jersey för jobbens skull och det byggs hela tiden nya hus överallt.

Mitt Liv Som SWEA (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Läkemedelsföretag i New Jersey (SWEA New Jersey); Foto: Privat


Kända forskare

När vi nu pratar om forskning och utveckling så skulle jag vilja nämna att NJ:s mest kända universitet, Princeton University, var hem åt Albert Einstein efter hans flykt från Europa. Vår mest kända uppfinnare, Thomas Alva Edison, som hade sitt hem och sin fabrik i NJ, uppfann mer än 1000 olika saker och många av hans uppfinningar förändrade världen. Glödlampan, grammofonen och filmprojektorn är de allra viktigaste.

Elektronik och telekommunikation

Denna intellektuella aktivitet verkar ha satt sina spår i NJ:s skolsystem där 85% av alla highschool-elever fortsätter sin utbildning på universitet (högst i USA). Forskning och utveckling i elektronik och telekommunikation finns också med främst Lucent Technology. Vidare är NJ den stat i USA som fått flest patent godkända.


Turism som inkomstkälla

NJ har en väldigt lång kustremsa längs Atlanten som lockar turister sommaren lång. Att åka ”down the shore” över en helg eller några veckor är en vanlig företeelse. Det finns flera nöjesområden på ”the boardwalk” vid Atlantkusten: Atlantic City är ett turistmål för de som tycker om casinospel, Great Adventure är en stor nöjespark, Elefanten Lucy i Margate har lockat turister sedan 1881, och Cape May är landets äldsta ”seaside resort” samt ett himmelrike för fågelskådare.

The Boardwalk (SWEA New Jersey); Foto: Privat

The Boardwalk

Elefanten Lucy i Margate (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Elefanten Lucy i Margate

Shipbottom (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Shipbottom


Kända fyrar

I Sandy Hook ligger den äldsta fyren i landet som fortfarande är i bruk. The Sandy Hook Lighthouse National Historic Landmark tändes redan år 1764. New Jerseys mest fotograferade fyr och ett känt landmärke är Barnegat Lighthouse, också kallat ”Old Barney”. Denna fyr användes som utsiktstorn under andra världskriget.

Barnegat lighthouse (SWEA New Jersey); Foto: Privat


Sporter

State animal (SWEA New Jersey); Foto: Privat

State animal

Hästsporter har alltid varit populärt i NJ. The US Equestrian Association ligger här och statens djursymbol är hästen. Även golf är mycket populärt och the US Golf Association har sitt huvudkontor här. Jets och Giants football, Nets basketboll, samt baseboll och hockey är andra favoriter. Legenden om ”the Jersey Devil”, en demon som terroriserar folket som bor runtom ”the Pine Barrens” i sydöstra NJ, har gett upphov till namnet på vårt hockeylag, New Jersey Devils.
Pine Barrens (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Pine Barrens


Hur startades SWEA New Jersey?

I mitten av 80-talet fanns det en grupp svenskor i NJ som var medlemmar i SWEA New York. Där träffade de andra New Jersey svenskor, som i sin tur kände fler svenskor i NJ, och 1986 bestämde de sig för att starta SWEA NJ. Sedan dess har organisationen växt och har nu ca 150 medlemmar.
Anita Berger (SWEA New Jersey); Foto: Privat
SWEA banner (SWEA New Jersey); Foto: Privat


Julmarknaden fyller 20 år!

I november 1986 anordnades den första julmarknaden för vår avdelning. SWEA NJ var inte ännu en officiell avdelning, men tjejerna ville börja sprida den svenska kulturen och dessutom kunde de behöva pengarna för sin nystartade avdelning. Detta är fortfarande vår största ”fundraiser” och de som var med från allra första början är fortfarande med och håller i trådarna.

Julmarknaden fyller 20 år (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Julmarknaden fyller 20 år (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Julmarknaden fyller 20 år (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Julmarknaden fyller 20 år (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Julmarknaden fyller 20 år (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Julmarknaden fyller 20 år (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Julmarknaden fyller 20 år (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Julmarknaden fyller 20 år (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Julmarknaden fyller 20 år (SWEA New Jersey); Foto: Privat


Scandinavian Fest 2005 (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Scandinavian Fest 2005

I början av september varje år är vi ”vendors” i ett evenemang som under många år varit en av staten New Jerseys största festivaler, Scandinavian Fest. Vi förbereder och säljer cirka 400 tallrikar med mat à la svenskt smörgåsbord. En kommitté på fem personer håller i trådarna under sommarmånaderna, och vid evenemanget hjälper ett stort antal Sweor till.

Scandinavian Fest 2005 (SWEA New Jersey); Foto: Privat


Midsommarfirande med SAHS 2005

I juni månad brukar några av våra medlemmar hjälpa till att klä midsommarstången och dansa in midsommaren under SAHS fana. Detta är ett trevligt tillfälle för vår organisation att hjälpa till att sprida kunskap om vår svenska kultur.

Midsummer 2005 (SWEA New Jersey); Foto: Privat


Programpunkter

Under de senaste åren har vi haft ett otroligt aktivt program. Vi har stora fester, aktiva grupper, lokala programpunkter och alldeles speciella programpunkter.

De stora festerna är Sillsexan i juni, Kräft-och Räkskivan i september, och Glöggfesten i december.

Kräft och Räkskivan (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Kräft och Räkskivan (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Sillsexan (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Glöggfesten (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Glöggfesten (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Glöggfesten (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Sedan har vi våra populära grupper, som består av Lekgruppen, Bridgegruppen, Bokklubben och Minglarna.

Bridgegruppen (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Minglarna (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Minglarna (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Kreativt tänkande i programgruppen har lett till populära programpunkter såsom valborgsmässofirande, modedesign, smyckedesign, tyger i inredningen, ”Bord duka dig”, trädgårdsskötsel, SWEA-kampen, ”beading” där man lär sig om halsbandstillverkning med pärlor, filmkvällar mm.

Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Beading program (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Beading program (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Ibland har vi möjlighet att göra något alldeles speciellt och då är uppslutningen väldigt stor, därav den fina gruppbilden från generalkonsulparet Wästbergs hem i NYC våren 2004.

Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Generalkonsulparet Wästbergs hem i NYC (SWEA New Jersey); Foto: Privat
I januari 2005 var vi inbjudna att besöka IKEAs huvudkontor i Philadelphia och träffa deras chef för Nordamerika, Pernille Lopez.

Besök till IKEAs huvudkontor i Philadelphia (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat
Diverse programpunkter (SWEA New Jersey); Foto: Privat

Så här roligt har vi det i SWEA New Jersey. Kom gärna på besök om du är i trakterna, alltid är det något spännande på gång!