Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Zürich

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Zürich!

Text: Elisabet Steiner
Bilder: www.zuerich.com, www.sengers.ch, Susanne Hederoth, Marie-Louise Mägerle-Axelsson


Om Zürich

 
Runt Zürich (SWEA Zürich); Foto: Privat
Runt Zürich (SWEA Zürich); Foto: Privat
Runt Zürich (SWEA Zürich); Foto: Privat
 

Ja! I Zürich finns det faktiskt berg, banker, klockor, ost och choklad. I mängder. Men inte bara förstås! Här finns även vatten och festivaler så att det stänker om det, men inte som ett och samma ord. Det finns badvatten och farvatten, det finns maraton, triatlon, bike race och World Class Zürich (atletsport), det finns Christopher Street Day, Street Parade, Tropical Festival, Jazz Festival, och nu hörde jag att vi får en Teddy Festival i sommar! Istället för korna (förklaring följer).

 
Sport i Zürich (SWEA Zürich); Foto: Privat
Sport i Zürich (SWEA Zürich); Foto: Privat
Sport i Zürich (SWEA Zürich); Foto: Privat
 

Den här stan hade en gång ett rykte om sig att vara väldigt ren och välbärgad, och att man kring lunchtid en ljum sommardag kunde promenera på Bahnhofstrasse och njuta av lugnet som bara bröts av det tillfälliga klappret från affärskvinnor som korsade gatan och man såg affärsmän i välskurna glänsande kostymer på väg till en lätt måltid på en uteservering.

 
Runt Zürich (SWEA Zürich); Foto: Privat
Runt Zürich (SWEA Zürich); Foto: Privat
Runt Zürich (SWEA Zürich); Foto: Privat
 

Det var då det. Det verkar som om atmosfären i Zürich har ändrats rätt så drastiskt de senaste åren. Jag hörde på radion häromdan att en tredjedel av invånarna är utlänningar – från den allra rikaste till den allra fattigaste kan jag tänka – och denna mångkultur gör sig märkbar på alla möjliga sätt, från det breda matutbudet till ett överväldigande utbud av kulturella tilldragelser. Överväldigande i alla fall för en lantlolla som jag, som blir villrådig bara av att läsa i den tjocka evenemangstidning som trycks varje torsdag.

Fasnacht (Karneval) (SWEA Zürich); Foto: Privat
Fasnacht (Karneval) (SWEA Zürich); Foto: Michael Sengers (www.sengers.ch)

Fasnacht (Karneval); Foto: Michael Sengers (www.sengers.ch)

Fasnacht (Karneval) (SWEA Zürich); Foto: Privat

Så därför går jag raskt över till att nämna ett par gamla fina traditioner istället, som fortfarande är starka, och som du kanske delvis redan hört talas om? Det är otroligt vad schweizarna är lekfulla! I februari t.ex. har vi karneval, som firas i olika städer olika helger, så att den hängivne kan fira i stort sett en hel månad. Den kan ha inslag av den heta halvnakna Rio-karnevalen eller den italienska mystiskt eleganta, men den schweiziska traditionen vilar på en germansk katolsk tradition med stora skrämmande ansikten och färgglada kläder, och följs av ”guggeli-musik”, där man spelar hellre än bra.

Lite senare, alltid tredje måndagen i april varje år, bränner vi en stor vit docka, som ser ut som en snögubbe, på en stor kas nere vid sjön. Beroende på hur länge det tar för den ”gamle gubben vinter” att brinna upp (eller snarare för huvudet att sprängas i bitar av inbyggda smällare för effektens skull) så kan vi få en rätt så klar bild av det kommande sommarvädret. Det kan ta allt från 5 till 20 minuter, ett händelseförlopp som följs noga av nyhetssändningarna och samlar folk framför teven.

Gubbenvinter (SWEA Zürich); Foto: Privat

Gubben Vinter på väg mot bålet

Heidi på film (SWEA Zürich); Foto: Privat

Heidi på film

Content Kuh (SWEA Zürich); Foto: Privat

Kossa på bra humör (Content Kuh)

Apropos, visst minns du väl Heidi? Hon är nog Schweiz’ mest världsberömda tjej i alla fall! Hon uppfanns av Johanna Spyri som föddes i byn Hirzel utanför Zürich. Hennes hus har gjorts om till museum. Historien om Heidi började skrivas 1880 och fick flera uppföljare. Den har översatts till 50 språk och filmats och tecknats otaliga gånger. Alpen som beskrivs ligger i närheten av Chur, en plats som också visas för entusiastiska turister.

Zürich är ju inte huvudstaden i Schweiz, fast man kan tro det, för det är med avstånd den största och livligaste staden med sina 340 000 invånare. Trots ett högt utlänningsantal pratas här framförallt schweizertyska. Den liknar högtyskan ungefär lika mycket som burträskan liknar rikssvenskan. Man får helt enkelt ha lite tålamod och låta öronen vänja sig. Tack och lov har vi ändå högtyska skriftspråket att luta oss mot. Nej, missförstå mig inte, jag älskar schweizertyskan! Det låter så snällt och gemytligt, som våra egna dialekter. Fast det tyckte inte min fransktalande au pair-mamma, som påstod att det lät som om folk ständigt skällde på varann. Fy vad arga dom låter, klagade hon jämt. Men det var nog hon själv som var arg över att ha pluggat tyska i alla år i sin hemstad bara för att kliva av tåget i Zürich och upptäcka att hon inte förstod ett ord. Kan man förebrå henne?

Men nu ska du få höra nånting mer! För sju år sen, sommaren 1998, ställde man upp kossor i naturlig storlek gjorda av fiberglas inne i centrum av Zürich. Dessa hade målats och prytts av konstnärer från hela landet. Det blev en jättesuccé. 1,5 miljoner turister kom till Zürich för att beundra kossorna, vars antal hade växt till 800 innan sommaren var slut. En affärsman som var här tog med sig idén hem till Chicago, som ordnade sin kända Cow Parade året därpå. Sen var det New Yorks tur, och i Washington ordnade man en Party Animal Festival 2002 och ställde upp åsnor och elefanter. Listan kan göras hur lång som helst. I Irland lär både älgar och björnar ha siktats, och som vi vet är det inte bara städer utan även organisationer som har gjort trevlig PR för sig själva med liknande påfund (wink, wink).

Men det var Zürich som började, så det så!


Vi svenskor i Zürich

Ingen verkar veta hur många svenskar som bor i Zürich, men det har uppskattats till ungefär 5000. Svenska kyrkan förfogar över en stor lokal centralt i stan, där svenskar möts, ibland i kyrkans regi, ibland för att öva i kör, hålla au pair-träff, eller som vi Sweor, för att äta ärtsoppa, lyssna på föredrag eller delta i styrelsemöte. Tack och lov för detta hus som vi får hyra och känna oss så hemma i!!

SWEA Zürich startades 1989 och räknar numera ungefär 250 medlemmar. Av någon anledning är det ungefär samma 50-100 Sweor som hörs och syns ibland, och då man kan inte låta bli att undra vart dom andra tar vägen? Räcker det kanske att läsa SWEA-Bladet som ges ut 3 ggr per år, eller kanske vill man bara delta i en av intressegrupperna? Dessa grupper bildas av läsande, spelande, sportande eller konstälskande medlemmar som hittat till varandra och ordnar egna träffar.

Lite speciellt för Zürich är kanske Den Yngre Generationen, som startades 2000 av dåtidens redaktör Jenny Mattila för att nå ut till yngre medlemmar, t.ex. nyss inflyttade eller andra generationens svenskor. Yngre Generationen ordnar med kort varsel en mängd program, från att träffas för en öl efter jobbet, till att gå på en pop-konsert, hockeymatch eller gå ut och dansa. Alla Sweor är välkomna utan att vara intressegruppsmedlem. Kanske ett tips för din avdelning?


Året som gått

Det som jag först tänker på från året som gått är nog 15-årsjubiléet, som firades den 2 april 2004. Vi passade på att fira samtidigt som internationella styrelsen möttes i Schweiz. Dessutom lyckades vår ordförande Marie-Louise engagera Ann-Louise och Bruno Glennmark att stå för underhållningen. Det var årets första sommardag, 25 grader varmt, sorl och gatuvimmel ute, när vi samlades i festvåningen i Zunfthaus zum Saffran. Vår redaktör, Susanne Hederoth, hade suttit och diktat nätterna igenom (som jag förmodar) och ”konferencierade” i stort sett hela kvällen på vers. En enastående bragd. Och underhållande! Agneta Nilsson höll tal och påminde om när hon var i Zürich förra gången för att klubba igenom oss som det 19e chaptret. Internationella styrelsen sjöng en egen text till melodin Det var dans bort i vägen, SWEA Zürichs styrelse sjöng en egen text till Ja, det var då min vän, och Anne Petersson-Bjuhr, Region Mellanamerika, hade också skrivit en hyllningsdikt. Då känns det högtidligt.

15-årsjubiléet (SWEA Zürich); Foto: Privat

Vår alltid glada och uthålliga ordförande Marie-Louise tillsammans med Agneta Nilsson till vänster om sig och delar av den internationella styrelsen

15-årsjubiléet (SWEA Zürich); Foto: Privat

Ylva Lamm, Kerstin Riesen-Gerdrup och kvällens konferencier Susanne Hederoth

15-årsjubiléet (SWEA Zürich); Foto: Privat

Bruno Glenmark flankerad av Marie- och Ann-Louise

15-årsjubiléet (SWEA Zürich); Foto: Privat

Heléne Lindhe-Hansson, Ginga Sewerin-Olsson (USA) och Margareta Ålund

15-årsjubiléet (SWEA Zürich); Foto: Privat

May Mosbach, SWEA-gäst och Annalena Raff

15-årsjubiléet (SWEA Zürich); Foto: Privat

Från vänster SWEA-gäst, Ann-Mari Roth, Marianne Krell (USA), och Ann-Katrin Radl


Programrådet

Det andra som jag tänker på, är vårt programråd i största allmänhet, som består av upp till 6 styrelsemedlemmar och har till uppgift att hitta på och genomföra ungefär två programpunkter per månad, och det vill inte säga lite. Du ska ha bra idéer, ringa och höra dig för, beställa, räkna med vinst, ta emot anmälningar, vara där när det händer och så göra en uppföljning! Vi är så glada över våra programråd! Exempel på aktiviteter, som är populära och återkommer varje år är: Lära-känna-kväll för nya och gamla medlemmar; Familjedag på försommaren med picknick, kubb och brännboll; Ärtsoppa med punsch; och Luciafirande. Andra populära inslag är när våra egna medlemmar bjuder på sina erfarenheter från jobbet eller ett fritidsintresse. Nu sist höll Gerd Dietrich ett föredrag om Vi-Skogen, som hon jobbat ideellt med i många år, och framöver planeras ett föredrag om pärlor av Helene Lindhe-Hansson, som är gemmolog. Jag visste inte ens att det fanns en sån titel. Ja, så kan man sitta där och gapa och förundras och vara tillsammans en stund, vi Sweor, och det känns himla bra.

Min man, t ex, han vet att jag är med i SWEA Zürich sedan fem år nu, men det är ingenting vi pratar mycket om. När jag nämner SWEA drabbas han av något som amerikanerna kallar ”short attention span”. Han tänker nog att hon kan väl hålla på där med sin lilla klubb och sina små möten, lilla frugan. Hmm, jo, du hör rätt, lite nedlåtande är det nog. Han tror väl inte att det är något speciellt. Han skulle bara veta.

SWEA produkter till salu (SWEA Zürich); Foto: Privat

Marie-Louise säljer t-shirts vid jubiléet i Stockholm juni 2004

SWEA KAN (SWEA Zürich); Foto: Privat

SWEA KAN i Zürich november 2004

SWEA Zürichs t-shirt; Foto: Privat

Nina Denlew och Anja Marletta visar SWEA Zürichs t-shirt


Styrelsen

Nya styrelsen efter årsmötet 2005: Susanne Hederoth (redaktör), Anja Bengtsson-Marletta (programråd), Malin Flükiger (programråd), Eva Stranne (programråd), Marie-Louise Mägerle-Axelsson (ordf), Barbro Hallén (programråd), Kristina Wasner (sekreterare), Dorothée Enskog (programråd), May Mosbach (vice ordf och medlemsansvarig) och Birgitta Rück (programråd). På bilden saknas Ann-Katrin Radl (programråd).

SWEA Zürichs styrelse; Foto: Privat


Modevisning

Modevisning under årsmötet med Sweorna Ann-Katrin Radl, Birgitta Rück, Monica Hellman och Catharina Ericsson.

Modevisning  (SWEA Zürich); Foto: Privat
Modevisning  (SWEA Zürich); Foto: Privat
Modevisning  (SWEA Zürich); Foto: Privat
Modevisning  (SWEA Zürich); Foto: Privat