Network Menu

Månadens avdelning: SWEA San Francisco

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till San Francisco!

Sammanställt av Cissi Holmgren-Kates


SWEA San Francisco

Några SF Sweor (SWEA San Francisco); Foto: PrivatSWEA SF har nästan 400 medlemmar och räknas till en av SWEA:s största avdelningar. Resultatet av det är att vår lokalförening nu kan erbjuda inte bara ett årligt stipendium på $5,000 utan även kunde skänka pengar till alla svenska skolor i Bay Area, till Svenska Kyrkan i Utlandet och till det nya biblioteket i Swedish-American Hall.

SWEA San Francisco är i många avseenden en mycket framgångsrik lokalförening inom denna internationella organisation Med 372 medlemmar är det en av organisationens största lokalföreningar, och att det finns hopp om framtiden. Visserligen är bara 9 av medlemmarna under 30 – oftast arbetande mammor med små barn och begränsad tid för klubbverksamhet. Men redan i nästa grupp, den mellan 30 och 40 har antalet stigit till 56. Det är väl inte otroligt att siffran stiger i takt med att barnen växer upp och yrkesarbetandet avtar.
Den största gruppen, 134, är de som är mellan 60 och 70. En medlem är över 90: Bridget Stromberg-Brinks mamma som fyllde 94 i somras och har varit med från starten och också är en av dem som varit med längst i bokklubben.


SWEA SF:s eget bibliotek

Söndagen den 3 april 2005 invigdes SWEA:s eget bibliotek i Swedish American Hall på Market Street. Invigningstalet hölls av SWEA SF:s grundare och första ordförande, Barbro Osher, som berättade att bokklubben startades for 23 år sedan av Margareta Gottreich som då var vice ordförande. Bokklubben har vuxit och varit aktiv sen dess och Margaretas dröm i alla år om ett SWEA-bibliotek har nu gått i uppfyllelse. I Margaretas ära heter det ”Margareta Gottreichs bibliotek”.

Intresset för litteratur är uppenbart och det finns nu två bokklubbar, en i Marin och en i East Bay. De träffas regelbundet och diskuterar böcker av den författare man enats om i förväg. Eftersom intresset växte uppmuntrades alla som reste till Sverige att varje gång köpa med sig några svenska böcker till bokklubben, och SWEA:s bibliotek utvecklades. Ulla Sabelström har tagit hand om alla böcker som samlats till biblioteket under åren, inklusive generösa donationer. Lådvis med gamla böcker som också fanns i Swedish Societys bibliotek har gåtts igenom och dammats, sorterats samt de som kan vara av intresse har sparats. Ulla har tillsammans med ett par medlemmar ur Swedish Society spenderat mångfaldiga timmar under de sista sista åren på ”vind” på Swedish American Hall. Nu har det blivit resultat av allt arbete!

Ullasa Belström (SWEA San Francisco); Foto: Privat
Margareta Gottreich (SWEA San Francisco); Foto: Privat


Silverskeden

Silverskeden (SWEA San Francisco); Foto: PrivatSWEA SF instiftade 2004 en hedersutmärkelse, bestående av en vacker liten silversked formgiven av medlemmen Tove Norlander. Barbro Osher, SWEA SF:s grundare, som utsågs till Årets Svenska Kvinna 2004, fick även mottaga den första Silverskeden för sitt arbete inom organisationen.

2005 fick två kvinnor ta emot utmärkelsen; Margareta Gottreich och Ulla Sabelström, båda djupt engagerade i skapandet av SWEA SF:s Margareta Gottreichs bibliotek. Nomineringskommittén förklarade sitt beslut så här: ”Margareta Gottreich lade grunden till SWEA-biblioteket och SWEA:s bokklubb, Ulla Sabelström har varit ansvarig för att de två funktionerna fortsätter och för installerandet av biblioteket i Swedish American Hall. Den ena behöver den andra.

Vi anser att det är opportunt att uppmärksamma de två kandidaterna just i år med anledning av invigningen av SWEA SF:s Margareta Gottreichs bibliotek.”

Silverskeden tilldelas kvinnor i SWEA SF som: ”Alltid ställer upp, gör mycket utöver sin uppgift, har varit med i SWEA i många år, jobbar helst i tysthet, kan ha varit med i styrelsen, men inte inom de senaste fem (5) åren.”


Konstutställningar

SWEA SF har många medlemmar med kreativa krafter. Med jämna mellanrum arrangeras en SWEA SF vernissage, där avdelningens medlemmar kan ställa ut sina alster. Vid en utställning på Stanford Faculty Club kunde besökarna se skulpturer, målningar, grafik, collage, fotografier och mycket annat.


KQED telefonväkteri

SWEA SF har ställt upp flera gånger som telefonvärdar under TV-stationen KQED:s telefonväkteri.

KQED Telethon hjälp (SWEA San Francisco); Foto: Privat

Starta eget

Fyra egna företagare delade med sig av sina erfarenheter, från vänster: Tone Evensen, Christina Blomberg, Lotta Jansdotter och Christina Coleridge.

Starta eget panel (SWEA San Francisco); Foto: Privat


Evenemang som intresserar

Under årens lopp har avdelningen arrangerat en mängd olika föredragstillfällen för sina medlemmar. Det som intresserar en medlem, intresserar vanligtvis de flesta. Det har talats om ”Kärlekens Anatomi” ett mycket uppskattat föredrag av Gillan MacDonald.

I april 2004 hölls ett samarrangemang mellan SWEA SF och SACC San Francisco/Silicon Valley ”Start Your Own Business Workshop”, där fyra duktiga entreprenörer delade med sig av sina erfarenheter. I maj samma år hölls workshopen ”Hitta din egen passion i livet” med Anine Ekelund. SWEA SF:s medlemmar gillar också att gå på bio, opera, teater och spela golf. BOST – Balett, Opera, Symfoni, Teater står vanligtvis för de kulturella utfärderna.


Nya medlemmar

För att ge våra nya medlemmar en chans att direkt komma in i gemenskapen arrangeras medlemslunch för nya medlemmar. Här kan nya vänskapsband knytas och ljuvlig mat avnjutas.

Medlemslunch (SWEA San Francisco); Foto: Privat

Skandinavisk förskola

I januari 2005 öppnade Skandinaviska Skolan i San Francisco sina dörrar som den första skandinaviska heltidsförskolan i USA. Två av eldsjälarna bakom skolan är SWEA SF-medlemmarna Kristina Bünger och Annika McCrea. Skolans verksamhet startade redan hösten 2002, med elva barn inskrivna. Grunden till skolan lades genom Norska Sjömanskyrkans mammagrupp. Syftet med verksamheten är att så tidigt som möjligt intressera barnen för skandinavisk kultur, språk och traditioner genom lekar, sånger och anpassade aktiviteter. Mer information om Skandinaviska skolan i San Francisco hittar du via länken scandinavianschool.org/


Det händer i San Francisco – Skidåkning och Calistoga hälsodagar

Calistoga hälsodag (SWEA San Francisco); Foto: Privat

Spabesökarna från vänster Anne-Marie Schmoeckel, Eva Holmberg-Goecke, Birgit Chase, Linda Andersson, Anita Benson, Gillan MacDonald, Randy Payne, Carin Bergman-Hayashid och Ann Faut.

Skidåkning, Soda Springs (SWEA San Francisco); Foto: Privat

En grupp skidentusiaster lämnade våren i dalen för snön i bergen. Från vänster: Ingegerd Stenport, Eva Buxton, Gunnel Dingus, Lena Birch, Ann Faut och Birgit Chase

En grupp med SWEA SF-medlemmar åker i början av året till Calistoga Spa Hot Springs. 2005 var det elva Sweor som tillsammans njöt av ”härliga mineralbad, massager och annan kroppslig njutning” som skribenten beskrev resan senast.

En annan utflykt som arrangerats med jämna mellanrum är druvplockning i Geyserville på Lindes Vingård, liksom skidutflykt till Soda Springs. Sammankallande för många av utflykterna som SWEA SF arrangerar är Ann Faut, avdelningens vice ordförande just nu, som även suttit som ordförande.

Druvplockning (SWEA San Francisco); Foto: Privat

Druvplockning


Vårmiddagen (SWEA San Francisco); Foto: Privat

Nina Falk, Maude Iggström och May Häggblom

Årsmötet och vårmiddagen

Årsmötet hålls i slutet av januari och då presenteras året som gått och sittande styrelsen avtackas och nya styrelsen hälsas välkommen, årets SWEA SF-stipendiat presenteras också. Stipendiaten tilldelas $5,000.

Under vårmiddagen träffas SWEA SF-medlemmarna för att avnjuta en härlig middag tillsammans. Numera är det också då som Silverskeden delas ut.


Midsommar

Midsommar (SWEA San Francisco); Foto: Privat

SWEA SF arrangerar midsommarfirande för sina medlemmar, familjer och vänner. De senaste åren har festligheterna hållits i Lafayette, några mil utanför San Francisco. Här kläs midsommarstången och ackompanjerade av dragspel och fiol sjunger festdeltagarna ”Små grodorna…” och andra klassiker som hör midsommarfirandet till. Efter dansen kommer maten i form av smörgåsbord med all sköns läckerheter.

Smörgåsbord (SWEA San Francisco); Foto: Privat


SWEA:s 25-årsjubileum

SWEA:s 25-årsjubileumhäst (SWEA San Francisco); Foto: Privat

Carin Bergman-Hayashida och Ia Delphey tillsammans med Flora, målad av Marianna Åström-DeFina, skulpterad av Torbjörn Lindgren, Leksands Skulptur

SWEA SF döpte sin häst till ”Flora” och avdelningens bidrag var målad av Marianna Åström-DeFina och skulpterad av Torbjörn Lindgren, Leksands Skulptur. Under festligheterna i Stockholm fick Barbro Sachs-Osher, SWEA SF:s grundare, mottaga sin utmärkelse som Årets Svenska Kvinna 2004.

Kräftskivan

Precis som många andra SWEA-avdelningar ordnar SWEA SF en kräftskiva för sång- och matglada medlemmar i september varje år. Tillställningen är en populär höstattraktion där kräftknivarna kommer till användning liksom stämbanden.

Avdelningens egna underhållningsgrupp ”Svejarna” deltog 2004 och ömsade då skal till ”Kräftkören” iförda kreativa ”kräftkostymer”.

Kräftskivan (SWEA San Francisco); Foto: Privat

Kerstin Assarson och Kristina Dahlstöm provar hösten alternativa hattmode, kräftlyktor


Sightseeing under regionsmöte 2003 (SWEA San Francisco); Foto: Privat

Regionmöte oktober 2003

San Francisco stod som värd för regionmötet 2003, då runt 70 Sweor kom samman i värdstaden och fick, förutom de lagstadgade mötena, också avnjuta en fantastisk kuststad med stadsvandring, galamiddag, sightseeing i Napa Valley samt muralmålningar. Allt snyggt förpackat i ett tre dagars späckat program.


SWEA SF 20 år, 2002

SWEA SF:s fyllde 20 år oktober 2002. Till festligheterna kom 135 Sweor, SWEA:s beskyddarinna, Prinsessan Christina samt Swejarna (Den Svenska Tjejen) och Swej på häst (med anledning av symbolen för SWEA Internationals 25-årsjubileum), som framförde en bejublad kavalkad av musikaliska telegram från när och fjärran, bland annat framfördes ”Lika söta fröken SWEA”, ”Tjo vad det var livat…” samt en SWEA-version av ABBA:s ”Thank you for the music”. ”-Jag kommer gärna igen om fem år!” var SWEA:s grundare Agneta Nilssons kommentar om firandet.

Swej på häst (SWEA San Francisco); Foto: Privat


Julmarknaden

Julmarknaden (SWEA San Francisco); Foto: Privat
Julgransplundring (SWEA San Francisco); Foto: Privat

SWEA SF:s arrangerade 2005 julmarknad för 22 gången i ordningen. Tillställningen, har de senaste åren hållits i Cathedral of Saint Mary of the Assumption i San Francisco under första lördagen i december. Drygt hälften av avdelningens medlemmar är på något sätt involverade i marknaden. Det börjar pysslas och planeras nästan direkt efter att fjolårets tillställning är avklarad. När 2004-års marknad hade kommit och gått konstaterades det att besökarna avnjutit:

  • 3 lastbilar fulla med pepparkakor, mat och dryck.
  • 4,000 lussekattor och kanelbullar
  • 600 limpor
  • 1,000 smörgåsar, gjorda för hand
  • 1,000 varma korvar (jag tror mina killar åt hälften av dem)
  • över 300 liter glögg

På marknaden får besökarna även se Luciatåget uppträda, samt prova på glögg, vörtbröd och testa sin lycka i fiskdammen.

Under december arrangeras även julgransplundring för medlemmarna och familj, där granen dansas ut enligt konstens alla regler.