Network Menu

Månadens avdelning: SWEA Wien

Till innehållsförteckning för Månadens avdelning >>>


Välkommen till Wien!

Sammanställt av Elise Haidenthaller och Kerstin Scharmüller

Wien är huvudstad i Österrike. Österrike tillhör med ca 8 miljoner invånare de mindre staterna i Europa. Det låter inte speciellt märkvärdigt. Men Wien är faktiskt ganska märkvärdig, till en hel del beroende på den här stadens speciella historia. Wien var länge habsburgarnas mäktiga huvudstad i Europa. Habsburgarna räknades bland de allra viktigaste härskarna i Europa. Alltså byggdes staden upp som en kejsarstad med glansfulla slott, palats och praktgator. Här satsades enorma summor på ståtliga byggnader med eleganta festvåningar. Habsburgarna själva satsade, men det gjorde också alla adelsmän och de många oerhört förmögna borgarfamiljerna – ofta judiska borgarfamiljer. De verkar fullständigt ha tävlat om vem som kunde betala de bästa stuckatörerna, freskmålarna eller konstnärerna. Den glansfulla epoken tog slut 1918. Det stora habsburgska väldet splittrades i många små delar och Österrike blev en fattig republik, som först långt efter andra världskriget har lyckats komma på fötter. Idag är man stolt över att levnadsstandarden och levnadskvaliteten i landet står på topp i Europa.
Rathaus (SWEA Wien); Foto: Privat

Konditori (SWEA Wien); Foto: Privat
Att vårda och bevara det historiska arvet är viktigt. Hela Wiens historiska centrum finns på UNESCO:s världsarvslista. I andra städer är man stolt över nya höghus. I Wien försöker man hålla höghusen långt ifrån centrum, så att man inte förstör stadens själ. Den centraleuropeiska livsstilen hålls självmedvetet vid liv. Man går hellre på ett traditionellt och gemytligt Wiener Kaffehaus med Thonetstolar, marmorbord, kristallkronor och speglar än till en modern ”fast food” kedja. Tradition är oerhört viktigt och traditionen känns berikande.

Som musikstad har Wien ett unikt namn. Här verkar de flesta av de stora klassiska kompositörerna ha satt viktiga spår. Så att vi, som bor här, nästan dagligen vandrar i samma gränder som de, som Haydn, Mozart, Beethoven , Schubert och Gustav Mahler gjorde. Och just i år firas framför allt Mozart, eftersom det är 250 år sedan han föddes. Vi köper dyra biljetter till Staatsoper eller Musikverein, för det är ju i Wien den finns, den berömda Gyllene Salen, där nyårskonserten äger rum. Ingen har väl kunnat missa den. I början av varje år är Wien ännu festligare än vanligt, för då är det balsäsong. Då är det dags för eleganta kreationer, wienervals och Straussmusik.
Strauss (SWEA Wien); Foto: Privat

Det är härligt att leva i Wien, men för all del, det är inte alltid så enkelt. Inte ens en infödd tysk förstår vad folk säger, hur skall man då klara sig med skoltyskan? Wienerdialekten är ett sammelsurium av låneord från grannländerna och från jiddisch. Även wienarnas mentalitet kan ta tid att vänja sig vid. Här är vi långt ifrån tysk eller skandinavisk ordning. Ingenting är fyrkantigt och beräkningsbart. Visserligen fungerar allting, men det tar lite tid att komma på hur och varför. I Wien börjar Balkan har man sagt. Och det ligger nog något i detta.

Schoenbrunn (SWEA Wien); Foto: Privat
Visste ni att Wien har fantastiska omgivningar. Redan i utkanten av staden vandrar vi på Wienerwalds gröna sluttningar bland vinfält och vinserveringar. Att sitta en solig våreftermiddag i en lummig trädgård – på en Heuriger – äta kallskuret och dricka en eller flera bägare kallt vitt vin och ha utsikt över Donau och stan är en höjdare.

Wiens omgivningar är idealiska för söndagsutflykter. Här fanns massor med mysiga, historiska och väl bibehållna småstäder, kloster, kyrkor, slott, museer och inte minst fantastiska värdshus. Alldeles speciellt sevärt är Wachau, den vackraste delen av Donaus dalgång, som också finns på Unescos världsarvslista. Överallt finns det vinbönder och vin att provsmaka och vin att köpa.

Alperna finns alldeles i närheten. Vi tar bilen 1-1,5 timme ut ur stan och kan ta linbana upp till nästan 2000 m. Alltefter årstid, kondition och lust kan vi vandra, åka skidor, snowboard, bergbestiga eller bara ligga på en alpäng och ”dingla” med själen.

Grannländerna ligger också mycket nära. På 1 timme kommer vi till gränsen mot Slovakien eller Ungern, på 1,5 timme till Tjeckien. Spännande utflyktsmål är huvudstäderna Bratislava, Budapest och Prag och mycket, mycket mer. Sparsamma wienare åker över gränsen för att fixa billiga jacketkronor, bilreparationer eller en ny frisyr.

Karlskirche (SWEA Wien); Foto: PrivatEftersom vi inte bor vid havet får vi åka till Neusiedlersjön, det är den stora stäppsjön på gränsen till Ungern, för att bada och segla. Det är jätteinne att åka på Spa. Det finns en hel region med populära Thermalbad, vars svavelhaltiga eller varma källor redan romarna uppskattade. Utbudet av moderna finesser för den hälso- och skönhetsmedvetne är stort.

Svenska anknytningar i Wien

För dagens svenskar i Wien finns en svensk skola och en svensk församling. Skolan är vackert belägen i Grinzing och kyrkan inryms i ett 1600-tals kloster. Torbjörn, den svenske kocken, fixar svensk catering, dock knappast Schwedensuppe, som var den berömda gratissoppan till de hungrande wienerbarnen direkt efter andra världskriget. Vid Schwedenplatz kan man på Schwedenapotheke köpa Schwedenbitter, dvs. beska droppar, som sägs vara ett svenskt specialrecept och hjälpa mot mycket mer än magknip. Heliga Birgitta har givit namn åt en hel stadsdel, Brigittenau och Per Albin Hansson åt en annan, där dessutom de flesta gator och torg har svenska namn. Och Elsa Brändström, Sibiriens ängel, har fått ett minnesmärke i Arne Karlssonsparken. Gustav II Adolf har givit namn åt flera kyrkor, sådana som vi kallar evangeliska förstås, däremot är de flesta österrikare romerska katoliker. Schwedenbomben är inte alls något farligt. Det är österrikarnas variant på våra munkar eller kokosbollar (kärt barn…). Och om man överhuvudtaget vill äta svenskt i Wien, så finns förstås IKEA – på två ställen – och det är tack vare IKEA, som många wienare älskar både gravad lax och köttbullar.

Årsmötet (SWEA Wien); Foto: Privat
SWEA Wien

SWEA Wien grundades 1998. Ett par år efter starten, medan de svenska företagen fortfarande hade högkonjunktur och satsade stort på Östeuropa, var vi uppe i drygt 120 medlemmar. De senaste åren har medlemsantalet pendlat in sig kring ca 70 personer, varav en ganska stor kärna är fast bosatta i Wien sedan många år och ofta gifta med österrikare. Ungefär en tredjedel av Wien-Sweorna yrkesarbetar och flertalet hör till 50+ gruppen. Redan 2003 var vi värd för ett regionmöte. Vi har ett omfattande program med ungefär 30 aktiviteter per år. Eftersom Wien bjuder på mycket kultur, god mat och dryck är självklart flera programpunkter i samklang med det. För att det skall bli nyttigt för själen, så har vi ibland gästföreläsare för olika teman inom forskning och medicin.

Svenska Kyrkan, som fanns här långt före SWEA, är den organisation som tillvaratagit de svenska intressena för julmarknad, Valborgs, midsommar- och nationaldagsfirandet. SWEA Wien samarbetar med kyrkan och tar aktiv del framför allt med julmarknaden och nationaldagsfirandet.

Eftersom vi först det sista året har fått en stabilare ekonomi har vi nu börjat diskutera vilka projekt vi kan understödja.

SWEA resor

Att resa tillsammans är kanske ett av de bästa sätten att utveckla nätverket och vänskapen. Så har vi känt från första stund och de av oss som haft möjlighet har varit med på de internationella mötena i Rom 1999, Budapest 2002 och nu senast regionmötet i Aten 2005.

Ett par gånger har vi bjudit in andra avdelningar till oss. En grupp Sweor från Budapest kom till oss 2000 och sedan gjorde vi återbesök där efter något år. 2005 bjöd vi hit Sweorna från Warszawa. När vår ordförande flyttade till Tunisien ordnade vi en minnesvärd resa dit och efter några år en uppföljningsresa – så många fina minnen! Men även dagsturer till Salzburg och Bratislava har funnits med i vårt program.

Besök till Tunesien (SWEA Wien); Foto: Privat


Bilder från SWEA-aktiviteter

Gåsmiddag (SWEA Wien); Foto: Privat

Ordförande Ingela och Kerstin Scharmüller på gåsmiddag

Hattlunch (SWEA Wien); Foto: Privat

Hattlunch

Modevisning (SWEA Wien); Foto: Privat

Wien-Sweor på modevisning

Ingelas sommarfest (SWEA Wien); Foto: Privat

Ingelas sommarfest är populär

Besök på konditori Demels museum (SWEA Wien); Foto: Privat

Besök på konditori Demels museum

Kräftkalas (SWEA Wien); Foto: Privat

Kräftkalas

Vandring i vingårdar (SWEA Wien); Foto: Privat

Vandring i vingårdar

Warszawa-Sweor på besök  (SWEA Wien); Foto: Privat

Warszawa-Sweor på besök i Wien

Riesenrad (SWEA Wien); Foto: Privat

Riesenrad

Sångkväll (SWEA Wien); Foto: Privat

Sångkväll hos vice ordförande Eva

Sillfrukost och fetisdagsbullar  (SWEA Wien); Foto: Privat

Inbjudan till sillfrukost och fetisdagsbullar

Spittelau (SWEA Wien); Foto: Privat

Spittelau

UNOcity (SWEA Wien); Foto: Privat

UNOcity

Stephansdom (SWEA Wien); Foto: Privat

Stephansdom