Network Menu

17 frågor till Åsa-Lena Lööf

SWEA International ställde Åsa-Lena Lööf mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (10 juni 2008)

Åsa-Lena Lööf

Åsa-Lena Lööf

Hur länge och var har du bott utomlands?
Jag flyttade till Los Angeles 1976, bodde sedan i Boston, därefter åter Sverige för några år, 12 år i London och sedan år 2000 i Hillsboro Beach Florida.

Vad gjorde du innan — i Sverige?
Jag arbetade inom utbildning i olika former.

Vilken är den största förändringen?
Eftersom jag bott utomlands under så pass lång tid är det svårt att säga då anpassningen skett gradvis.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Det är berikande och intressant att på nära håll få ta del av andra människors värderingar och syn på världen. Jag hoppas att det ska kunna bidra till viss förståelse och ödmjukhet inför olikheter.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Det är långt till Sverige vilket gör det lite mer komplicerat att hålla regelbunden kontakt med familj och vänner. Det har dock blivit lättare med hjälp av e-mail etc.

Hur ser din vardag ut?
På morgonen springer eller går jag på stranden, ett kort dopp och sedan är det dags att SWEA, vilket jag faktist ägnar merparten av dagen och oftast även kvällen åt.

Åsa-Lena Lööf vid stranden

Åsa-Lena vid stranden

Vad gör du helst på fritiden?
Helst är jag med min familj och mina vänner. Jag tycker om att vara ute i naturen, åker båt både i Stockholms skärgård och i Florida. Tycker om att åka skidor. Opera och konst när jag är i Florida.

Beskriv en lyckad fest.
Glada människor, gärna i blandade åldrar, mycket musik,god mat och dryck.

Vad är du bäst på?
Jag tror att jag är ganska bra på att organisera och ?fixa? saker.

Och sämst?
Jag är otålig och har svårt att vänta.

Åsa-Lena och SWEA

När blev du Swea?
När SWEA Stockholm bildades. Senare var jag med och startade SWEA UK (numera SWEA London) och för närvarande är jag medlem i South Florida samt portomedlem i London.

Varför?
I samband med att jag flyttade hem från Los Angeles hörde jag talas om att Agneta Nilsson hade startat SWEA, viket jag tyckte var en fantastisk idé. Jag blev inbjuden till det första SWEA-mötet i Stockholm och sedan dess har jag varit Swea.

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Internationell ordförande.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Helst skulle jag vilja bjuda in alla svenska kvinnor för att visa vilket fantastiskt nätverk svenska kvinnor har skapat i världen. Det är unikt och något vi kan vara stolta över.

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
Det finns så många att det är svårt att välja. Ett roligt minne är när jag efter ett SWEA-möte körde hem Stefan Andhé och han efteråt skrev ett festligt kåseri om ”rektor Åsa-Lenas vilda resa genom London”.

Ett annat mycket fint minne som visar SWEA känsla är från SWEA Londons världsmöte 1993. Jag var nyopererad ordförande och mina underbart snälla styrelsekamrater kom varje kväll efter avslutat program och hjälpte mig i säng, masserade mitt onda ben, berättade roliga historier, gav mig förtäring i olika former. De satt där tills jag somnade och påföljande morgnar väckte de mig med frukost och glada tillrop.

Vilka Sweor – dem glömmer man aldrig!

Vad har vi glömt att fråga?
Skulle du ha saknat SWEA om SWEA inte fanns?

Vad skulle du ha svarat?
Ja.

Tack Åsa-Lena!