Network Menu

17 frågor till Monica Haglund

SWEA International ställde Monica Haglund mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (10 maj 2008)

Monica Haglund

Monica Haglund

Hur länge och var har du bott utomlands?
Jag har bott nitton år på den spanska solkusten Benalmadena Costa.

Vad gjorde du innan — i Sverige?
Först var jag i modebranschen och hade ett företag som var ateljé och boutique på Östermalm. Det blev ett naturligt val efter min första utbildning på Märthaskolan och Tillskärarakademien.

Det var en stimulerande tid med ett brett arbetsfält. Kunderna kom att bestå av både artister med tv shower och kungahus.

Ungefär tolv år senare och gravid med tredje barnet kändes stressen med ateljén tung, jag sålde av och satte mig på skolbänken igen och utbildade mig till Beklädnadsteknisk lärare.

Jag arbetade sedan på S:t Görans Gymnasium med blivande damskräddare i Haute Couture och arrangerade resor med de blivande gesällerna till Paris och modehusen för att studera deras tekniker. Under de här åren tillhörde jag också Delta Kappa Gamma Society, ett internationellt nätverk för kvinnliga pedagoger.

Jag tog tjänstledigt för att med familjen flytta till Spanien med makens företag. Jag trodde det skulle vara i två år men här är jag kvar.

Vilken är den största förändringen?
Den största förändringen var att aldrig kunna lita på avtalade tider, till exempel. Vi var vana att kunna planera dagen. Här fick vi lära oss att vänta, kom inte hantverkare eller telefonbolag den dagen kom de en annan.

Eller att man arbetade med en cigarett i mungipan även bakom köttdisken. Det mesta har idag ändrats till det bättre men fortfarande får man vara beredd på att vänta till imorgon.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Fördelarna är ljuset och att slippa skotta snö för att få ut bilen ur garaget på vintern. Du kan också spela golf hela året.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Jag saknar promenaderna i naturen med alla bekanta dofter och barnbarnen förstås.

Hur ser din vardag ut?
Jag arbetar två dagar i veckan i Svenska Skolan, jag sköter familjens företagspapper, är kyrkorådets ordförande i Svenska Kyrkan Fuengirola, sjunger en del, plockar ständigt med grejer inne i huset och ute i trädgården och så de ständiga inköpen och matlagningen, förstås.

Vad gör du helst på fritiden?
Allt beror på humöre och väder. En riktigt solig dag kanske jag lägger mig vid poolen med en riktigt bra bok, en annan syr jag mig en kjol, en tredje får jag för mig att klä om en fåtölj eller sy nya gardiner.

Golfen har jag tagit time-out ifrån, den går inget vidare och maken säger att det beror på för liten ansträngning och bristande intresse.

Beskriv en lyckad fest.
Under de varma månaderna tycker jag bäst om att ha öppet hus med buffé och gärna mixa mina spanska och svenska vänner. När det är kyligare tycker jag det är trevligast med sittande middag och fyra till sex gäster. Jag älskar att duka, laga mat och baka.

Vad är du bäst på?
Planera och organisera, ordning och reda.

Och sämst?
Jag har jobbigt att komma ihåg namn och jättesvårt att säga nej.

Monica och SWEA

När blev du Swea?
Gick med i SWEA Marbella 1994.

Varför?
Jag sjöng julsånger med dåvarande kantorn på SWEA Marbellas jullunch och tyckte om SWEA konceptet.

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Jag har just tillträtt som Regionordförande för Västra Europa, Mellanöster och Afrika – VEMA – efter fyra år som SWEA Málagas ordförande. Det innebär också att jag sitter i SWEA Internationals styrelse.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Jag skulle kunna tänka mig att samla ihop alla svenska tjejer i min omgivning, icke sweor, som ofta har tvetydiga idéer om SWEA, till att känna av stämningen, gemenskapen, kunskapen, hela den stora världen alldeles inpå hörnet och vänskapskänslan som SWEA ger, så att de fick en aha-upplevelse.

Monicas roligaste SWEA-minne innehåller en rad herrar på småpallar

Monicas roligaste SWEA-minne innehåller en rad herrar på småpallar

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
Det roligaste SWEA-minnet ligger i nutid. Det var när IKEA Málaga invigdes i oktober -07 och jag var med och representerade SWEA Málaga som ordförande i Sverigedräkt, den enda Sverigedräkten på plats.

Det var en riktigt kul upplevelse, med frukost klockan 8.00 med alla inbjudna och borden stod tätt mellan plocklagret och kassorna. Sveriges ambassadör Anders Rönnquist, IKEAs Iberia chef, Málagas borgmästare och många fler skulle montera ihop var sin pall och tävla om vem som var först färdig.

Vad har vi glömt att fråga?
Hur många barnbarn har du?

Vad skulle du ha svarat?
Åtta stycken, det äldsta har fyllt 19 år och det yngsta 2 månader.

Tack Monica!