Network Menu

17 frågor till Monica Hallworth

SWEA International ställde Monica Hallworth mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (6 march 2008)

Monica Hallworth

Monica Hallworth

Hur länge och var har du bott utomlands?
Jag flyttade till USA 1995. Jag var nygift och gravid i femte månaden, och grät floder när jag vinkade adjö till familjen vid svävarterminalen i Malmö. New Jersey blev vårt hem under två och ett halvt år.

När vår dotter Annie var sju månader flyttade tillbaka till Europa och Frankrike blev vårt hem under åtta år. Där trivdes vi verkligen och fick ett härligt socialt liv, barnen växte upp… Paris. Det kan ju bara bli bra.

Vad gjorde du innan — i Sverige?
Brokig bakgrund? Nästan färdig juristutbildning, programmerare, konsult inom ADB, säljare, utbildare.

Mitt senaste arbete var som ADB-chef – ja, det hette så på den tiden! – för ett postorderföretag i Malmö, Fleur de Santé.

Vilken är den största förändringen?
Jag tror att man på det personliga planet går igenom en ganska stor förändring när man flyttar ut. Det handlar om att överleva utan sina invanda tryggheter. Man måste lära nytt, man måste skaffa nya vänner, man måste själv ta tag och göra allting. Det är oerhört utvecklande.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Tja, samma som ovan skulle jag vilja svara. Nya saker man lär sig, nya människor, nya situationer, vidgade vyer.

Jag har också fått en helt ny förståelse för varför invandrare klickar ihop sig och älskar att prata sitt eget språk och fira sina egna högtider. Vilka fantastiska midsommar- och luciafirande vi hade i Paris!

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Familjen och vännerna där hemma. Jag saknade dem. Jobbigt med tidsskillnaden till USA som gjorde att jag inte kunde ringa just då på morgonen när jag visste att mamma och pappa åt sin frukost.

Vännerna – det kräver engagemang när man är på distans.

Hur ser din vardag ut?
Numera är jag hemflyttad till Malmö igen och har startat eget företag. Så vardagen är väl sådär vanlig som för de flesta svenskar, ungar till skolan, ut med hunden, jobba, fixa, skjutsa till aktiviteter, middag, läxor.

Då, i Frankrike fylldes dagarna mycket av skola och transporter till och från, SWEA, olika sociala aktiviteter. På ett sätt ett för familjen betydligt lugnare liv.

Monica Hallworth med vovven Milla

Monica med vovven Milla

Vad gör du helst på fritiden?
Fritid? Fri tid!

För mig går allt ihop, med bärbar dator och eget företag har jag inga direkta gränser. Umgås gärna med familj och vänner, hittar på nya projekt, huset har oanade resurser att ta tid och kraft, barnen såklart och hunden, lite golf, diskuterar gärna viktiga frågor – och så husvagnar vi gärna på helgerna.

Beskriv en lyckad fest.
Nya och gamla vänner, blandar gärna. Vi är inte så bra på att göra fina middagar. Vi har inget matchande porslin och glas och jag har insett och numera accepterat att det är så vi fungerar…

Det blir oftast ganska enkelt hos oss, – hämta själv i köket. Fast så älskar vi att ställa till med STORA fester, gärna med tema, och då kan Pete och jag planera länge och väl och har underbart kul inför festen.

Vad är du bäst på?
Hitta positiva lösningar på problem.

Och sämst?
Hålla ordning på mina papper.

Monica och SWEA

När blev du Swea?
1995 – mammabarngrupp i New Jersey.

Varför?
Jamen, det var ju nödvändigt för att överleva! Äntligen någon som förstod mig, förstod var jag kom ifrån. 10 mil för en kopp kaffe, no problem!

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Jag är sedan tre år tillbaka Regionordförande i region MEMA. Fortfarande roligt och stimulerande.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Vet inte, någon riktigt betydande person. Men, varför begränsa sig?

Jag vill bjuda in hela det svenska näringslivet och berätta vilket bra nätverk SWEA är och hur otroligt viktigt det är för att familjerelationerna skall fungera när familjen flyttar utomlands för jobbets skull.

Då skulle de säkert vara mycket mer generösa med annonserna och donationerna. Det handlar om att överleva där ute, SWEA hjälper.

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
Internationellt möte i Budapest 2002. I check-in disken på hotellet hör jag några kvinnor som samtalar på svenska och frågar lite försiktigt om de är här för SWEA.
– Nää, vi är Göta.
– Göta???
Det visar sig att de svenska hovrätterna har en konferens på hotellet samtidigt som vi är där, och då kommer dessa kvinnor inte från SWEA hovrätt, men från Göta.

Vad har vi glömt att fråga?
Vilken var den vanligaste frågan du fick när du bodde utomlands?

Vad skulle du ha svarat?
”Vad jobbar din man med?”

Tack Monica!