Network Menu

17 frågor till Tina Klintmalm

SWEA International ställde Tina Klintmalm mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (15 decmeber 2008)

Tina Klintmalm

Tina Klintmalm

Hur länge har och var har du bott utomlands?
Snart 28 år i USA varav 25 år i Dallas, Texas.

Vad gjorde du innan i Sverige?
Arbetade inom akutsjukvården, akutmottagning och anestesi/operation.

Vilken är den största förändringen?
Det var att slippa alla parkeringsböter och att jaga nattparkering. Jag bodde mitt i Stockholm och det var alltid tidskrävande att hitta parkering. Här i Dallas fick jag mitt första egna garage. Och i området där jag bor och arbetar finns inga parkeringsbekymmer inte heller några parkeringsavgifter. Stor förändring var också lyxen att kunna få vara ”hemma mamma” då våra söner var små, något jag och våra söner är enormt tacksamma för.

Tina Klintmalm med andra visar fina SWEA loggan

Tina med andra Sweor visar fina SWEA loggan

Roligt och givande region möte hade vi i Minneapolis september 2008. Från vänster Tina Klintmalm, Marianne Bechtol, AO SWEA Houston (Houston är värdavdelning för RM i Mellan Amerika 2009) och Åsa Lena Lööf, Ordförande SWEA International som glatt visar upp några SWEA väskor.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Oj, det finns så många. En viktig fördel för oss boende i Amerika var när lagen i Sverige om dubbelt medborgarskap gick igenom 2001. Vi kunde då ansöka om Amerikanskt medborgarskap, vilket är en klar fördel om du vill engagera dig i båda länder. Tjusningen för mig är att kunna ta del av båda länders traditioner och kultur. En stor fördel för mig har var varit och är att lära mig från det Amerikanska samhället, att få bli en del av lapptäcket här i USA.

Mycket berikande att bo i Texas med glada och positiva människor, ”the Southern Hospitality” och vädret i Dallas passar mig utmärkt.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Nej, för mig finns inga nackdelar. Avståndet till Sverige anser jag inte vara en nackdel. Vår generation är så priviligerade med att kunna flyga så enkelt över Atlanten.

Hur ser din vardag ut?
Upp i ottan och ut med hundarna, två Reissen Schnauzers. Work out därefter arbete där mycket tid går åt till att sitta vid datorn och i telefon konferenser.

Vad gör du helst på fritiden?
Jag och min familj lever som så många andra ett hektiskt liv där bristen på fritid alltid finns. Vi styrs helt av vårt dagliga arbete med resor och våra åliggande som ofta tar över all vår fritid. Prioritet är dock att umgås med familjen. Njuter av matlagning, skidåkning, jakt , opera och att bygga hus.

Beskriv en lyckad fest.
Att hinna med alla förberedelser innan gästerna kommer.

Tina Klintmalm uppe på ett stege

Tina uppe på ett stege

Vad är du bäst på?
”Nagging”, tjata och jag ger inte upp i första taget.

Och sämst?
På att sitta still samt att hålla ordning på mina glasögon.

Tina och SWEA

När blev Du Swea?
År 2000 när SWEA Dallas invigdes till SWEA International.

Varför?
För mig var det så självklart att bli medlem i den mest unika kvinnoförening i världen. Att få vara del av denna gemenskap och plötsligt har du ett nätverk med SWEA systrar över hela världen, helt otroligt! Vem vill inte vara medlem.

Vad är Din uppgift i SWEA just nu?
Jag är sedan i maj region ordförande i Mellan Amerika, där vi har 11 lokalavdelningar som ingår. Jag är också länk till PR-Kommitteen en kul uppgift. Vilket innebär att alla avdeningar skall kontakta mig med saker som händer i deras avdelning och som kan vara av intresse för PR-Kommitteen.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Kristina Af Duvemåla och alla hennes ”medsystrar” som var del av Sveriges stora utvandring till Amerika och som alltid hade hemlängtan. Jag önskar att alla svensktalande kvinnor som bor utomlands skulle få tillfälle att delta i gemenskapen vid ett SWEA-möte. Vår grundare Agneta Nilsson.

Berätta om ditt roligaste SWEA minne.
Det finns så många roliga SWEA minnen. Men jag väljer att berätta om ett minne som svetsat sig fast i mitt minne just därför att det är så talande för vad SWEA står för; gemenskap, tradition och kultur.

SWEA Dallas firar Svenska Flaggans Dag

SWEA Dallas firar Svenska Flaggans Dag

SWEA Dallas som så många andra avdelningar firar varje år Svenska Flaggans Dag eller Svenska National Dagen. Vi har en 17-årig tradition här i Dallas att fira denna Dag i mitt hem med ett svenskt smörgåsbord. För några år sedan blev jag uppringd av en ung svensk kvinna bosatt i en liten stad i västra Texas som ingen hört talas om. Staden är belägen fem (5) timmars körning från Dallas. Kvinnan undrade om hon kunde få komma till lunchen, självklart svarade jag ”Du är så välkommen”

Kvinnan kom innan utsatt tid för lunchen och hade sin 8- åriga dotter med.

Mammans ögon fylldes av tårar då hon fick höra SWEA Dallas kör sjunga nationalsången. Ytterligar tårar då hon fick se det vackra uppdukade smörgåsbordet med alla välkända rätter. Kvinnan hade inte haft möjlighet att på många år besöka sin familj i Sverige och inte heller möjlighet av olika skäl att smaka eller laga svensk mat. Det var rörande att se hur denna kvinna njöt utav varje munsbit. Hon bara åt och frågade flera gånger ”får jag ta lite till”?

Tänk dig betydelsen av denna SWEA lunch för denna kvinna som suttit och kört bil i fem (5) timmar för att kunna njuta av våra svenska traditioner. Och sedan därefter köra ”hem” igen i fem timmar, allt på en dag.

Vad har vi glömt att fråga dig?
Om jag har anmält mig till SWEA?s Världsmöte i Washington D.C den 16- 19 april, 2009.

Vad skulle du svarat?
Ja, självklart har jag redan anmält mig. Har du? ”WAY TO GO GIRLS” to WASHINGTON, skulle jag vilja säga!

Tack Tina!