Network Menu

17 frågor till Ninni Pettersson-Wästberg

SWEA International ställde Ninni Pettersson-Wästberg mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (17 maj 2009)

Ninni Pettersson-Wästberg

Ninni Pettersson-Wästberg

Hur länge och var har du bott utomlands?
Flyttade till England 1968. I USA (Connecticut) 1969-1971. Indien 1971-72. England igen 1972-1979. Paris 1988-1991. Italien, Milano 1993-1995, England igen 1996-1998. USA (New Jersey) 1998-2001. England igen 2007-…

Vad gjorde du innan — i Sverige?
Jag flyttade utomlands nästan direkt efter studentexamen – pluggade lite i Stockholm först. Mellan utlandssejourerna arbetade jag som sekreterare på flera stora företag i Stockholm. Trots att jag valde sekreteraryrket som en sorts omskolning (jag är språkvetare från början), så trivdes jag mycket bra i detta yrke.

Ninni Pettersson-Wästberg Julmarkandens Kaffeservering i Svenska Kyrkan i London, 2008

Ninni på Julmarkandens Kaffeservering i Svenska Kyrkan i London, 2008

Vilken är den största förändringen?
Svårt att säga, eftersom jag var så ung när jag flyttade ut. Men kanske – att alltid känna sig som ”utlänning”, men samtidigt att känna sig som ”världsmedborgare”.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
För att knyta an till det jag sade nyss: eftersom Sverige är ett ganska litet land, känns det mer att jag är del av vad som händer i vår värld. Det är mer spännande, helt enkelt. Här i England känner jag också att tonen mellan människor är mer human. Jag känner att attityden är ”vi är alla i samma båt; den här världen är vår, tillsammans”.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Ett visst mått av rotlöshet. Det är svårt, men inte omöjligt, att knyta fasta vänskapsband – om jag hade bott kvar i Sverige hade jag kanske fortfarande haft kvar många av mina barndomsvänner; nu har jag kontakt med en handfull.

Hur ser din vardag ut?
OK. Jag är pensionär. Min ”vardag” existerar nästan inte, eftersom det alltid är något på gång. Besök av släkt och vänner, resor osv. Men när jag är hemma, antingen här i England eller i Falsterbo, brukar jag ta en morgonpromenad. Oftast blir det några timmar framför datorn och i telefon, med SWEA-bestyr. Att sitta ned och äta en lagad middag varje dag är något jag verkligen försöker hålla på.

Ninni Pettersson-Wästberg på skidsemester i Dolomiterna med dotter och dotterdotter

Ninni på skidsemester i Dolomiterna med dotter och dotterdotter

Vad gör du helst på fritiden?
Närheten till London gör att vi ofta går på teater och konserter. Jag älskar att resa, helst till nya platser. Fixa hemma (många projekt, inte alltid färdigställda!). Jag läser, både svensk och engelsk litteratur och en och annan heminredningstidning. Allra roligast är att ha familjen här. Att laga mat till dem, eller till mina vänner, eller bara till min man är också en favoritsysselsättning. Sedan några år kämpar jag på med att lära mig spela golf.

Beskriv en lyckad fest
Gärna en middag hemma hos oss, kanske tio personer. Det är roligt att blanda nya och gamla vänner. Jag kan hålla på och förbereda i en vecka, med dukning, val av musik, blommor och matlagning. Gärna sådär en sex rätter, med något tema. Det där med att göra det enkelt, ”för huvudsaken är att vi umgås” är inte min melodi (Vilken bekännelse). När vi äntligen sitter ned vid bordet och konversationen flödar, alla äter och dricker och är nöjda, då är jag också nöjd!

Påsk i Falsterbo (Ninni Pettersson-Wästberg)

Påsk i Falsterbo

Vad är du bäst på?
Att uttrycka mig i skrift — jag har sedan barndomen författardrömmar. Sedan är jag ganska bra på att ”organisera” andra människor; jag försöker se till individens behov. Ja, så kan jag laga mat, då.

Och sämst?
Jag är tidsoptimist. Jag kommer väl sällan för sent, men oftast med andan i halsen. Som sekreterare borde jag väl inte bekänna det här, men kör i vind: jag har alltid travar med osorterade papper som ligger på hyllor, golv och sängar.

Jag och SWEA

När blev du en Swea?
1988, i Paris

Varför?
En väninna skulle gå på möte på den här nya föreningen. Jag följde med, nyfiken. Och blev fast – och medlem.

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Jag är sekreterare i SWEA International.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Bara en? Jenny Lind, som själv bodde mycket utomlands, för att visa vårt fina nätverk. Synd att hon inte hade det (hon dog på dagen 80 år innan jag föddes). Om vi bad henne snällt kanske hon ville sjunga för oss!

Ninni Pettersson-Wästberg på RM i Berlin som RO

Ninni Pettersson-Wästberg på RM i Berlin som RO

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne

Nu får det bli flera: I Japan, på en efterresa, när vi, ett gäng Sweor, hade upptäckt tjusningen med ofuro, japanska bad, och vi efter vederbörlig tvagning alla satt utomhus, spritt språngandes, i ett jättebadkar i den japanska natten. Eller festmiddagen, som kulmen på ett RM i Kina, när vi i fullmånens sken åt middag på kinesiska muren – det var magiskt!

Vad har vi glömt att fråga?
Hur tror du SWEA ser ut om tio år?

Vad skulle du ha svarat?
Jag ser en blomstrande förening, med många unga medlemmar. Jag ser att SWEA har förändrats, så att många fler är aktiva i att driva föreningen och att fatta beslut som rör den.

Tack Ninni!