Network Menu

17 frågor till Anna och Sofia Lindelöf

SWEA International ställde två av SWEAs yngsta medlemmar, Anna och Sofia Lindelöf mot väggen och fyrade av 17 frågor till två Sweor. (10 oktober 2010)

Anna och Sofia Lindelöf

Anna och Sofia Lindelöf

Hur länge och var har ni bott utomlands?
Vi har bott snart två år i Michigan, USA, i ett område utanför Detroit som heter Lake Orion.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Att man får uppleva en annan kultur och träffa människor som tänker på ett helt annat sätt. Man kan se Sverige ur ett annat perspektiv och inse för- och nackdelar som man inte har tänkt på förut. Oftast tar man saker för givna när de ständigt finns där runt omkring en. Vi känner också att vi är mer öppna för andra förändringar, och att vi – efter att ha klarat av att flytta till ett helt annat land – kan klara av mycket mer än vad vi trodde förut.

Har ni upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
En STOR nackdel för oss är förstås att vara borta från våra vänner och släktingar i Sverige. Man inser hur viktigt det är med ett socialt nätverk och hur svårt det är att bygga upp det från början igen.

Hur ser er vardag ut?
Vi vaknar tidigt varje vardagsmorgon till det efterlängtade ljudet av en väckarklocka. Sedan är det full rulle tills vi sätter oss i vår nya bil och kör till Lake Orion High School. Vi upplever skolan här borta som ganska hektisk och stressig. Man får sju minuters ”rast” mellan varje lektion. På den tiden ska man ta sig till sitt skåp och till nästa klassrum, samtidigt som man trängs med 2 500 andra elever i korridorerna. Man har ganska lite tid i skolan till att socialisera med vänner. Det har man däremot mer tid för efter skolan när klubb- och sportaktiviteterna börjar. Vi älskar dock att hålla till i ESL-rummet (English as a Second Language). Där umgås vi med utbytesstudenter från hela världen som kommer för att studera pa Lake Orion High School.

Väl hemma igen så finns det inte mycket tid över för mycket annat än läxor. Det är också en av skillnaderna mellan Sverige och USA. Här får man oftast läxor varje dag som man ska göra till dagen efter. Lärarna är slavdrivare!

Anna och Sofia Lindelöf

Anna och Sofia

Vad gör ni helst på fritiden?
Vi gillar att gå på bio och shoppa (vad annars, haha). Ibland reser vi runt lite i USA också. Den här sommaren var vi i San Francisco, Las Vegas och Los Angeles. San Francisco var dock favoriten, en riktigt mysig stad.

Beskriv en lyckad fest.
God mat och bra musik. Glada människor är också ett plus, och bra väder skadar aldrig.

Vad är ni bäst på?
Svår fråga. Vi tycker att det är både kul och att det går bra med matematik i skolan. Språk är också ett ämne vi klarar oss bra i. Just nu läser vi varsitt språk, spanska och tyska. Vi vågar också påstå att vi är bra på engelska, eller åtminstone hoppas vi det efter att ha spenderat två år här i Michigan.

Och sämst?
Äta nyttigt. USA är snabbmatens land! Ofta smyger vi in på McDonald’s på vägen hem från skolan för att trösta oss själva efter en lång dag. Det hjälper inte heller att matbutikerna har stora hyllor reserverade för kakor, munkar och muffins. Det finns till och med frukostbröd med glasyr på! Det har vi dock inte vågat pröva än…

Anna, Sofia och SWEA

När blev ni Sweor?
Vi anmälde oss till SWEA i mars det här året, strax efter att vi fyllt 18.

Varför?
Vår mamma är medlem och det var mestadels hon som fick oss att gå med. Vi tyckte också att det vore kul att få chansen att träffa andra svenskar som bor utomlands.

Vad är er uppgift i SWEA just nu?
Vi har ingen speciell uppgift just nu. Det vi gör är att hjälpa till och engagera oss i olika SWEA-aktiviteter i närheten av där vi bor, så som luciatåg och en årlig svensk julmarknad.

Anna och Sofia Lindelöf på stranden

Anna och Sofia på stranden

Hur kan SWEA locka yngre medlemmar?
Vi har försökt, men lyckas inte komma på något riktigt bra svar. Vad som lockade oss var chansen att träffa andra svenskar. Sådana kontakter blir väldigt värdefulla, för det ger åtminstone oss en trygghet och ett avbrott från allt det som var – och som fortfarande är – nytt och främmande. Det skulle också vara roligt med fler medlemmar i vår ålder, men hur man ska få fler unga människor att gå med i SWEA har vi inget jättebra svar på.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle ni helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Stellan Skarsgård.

Berätta om ert roligaste SWEA-minne.
Det måste vara när vi gick lucia på IKEA. Vi övertalade en svensk utbytesstudent från vår skola att komma med. Vi hade jättekul för där träffade vi många andra ungdomar. Två av dem var svenska utbytesstudenter. Höjdpunkten var när vi gick runt på IKEA och sjöng luciasånger. Det var nog många som undrade varför vi kom strövandes förbi under deras möbel-shopping, klädda i vita linnen och med konstiga strutar på våra huvuden. Det var kul att se deras chockade minner.

Vad har vi glömt att fråga?
Hmm… Kanske hur vårt boende utomlands har påverkat våra liv och framtidsplaner.

Vad skulle ni ha svarat?
Att vi känner en längtan efter att flytta till ett eller flera andra länder nu när vår tid i USA börjar att gå mot sitt slut. Vi funderar på att plugga utomlands något år på universitet och vi kommer nog aldrig att se Sverige på samma sätt igen. Sverige kommer dock alltid att vara vårt hem, och vi tror att vi uppskattar det mer nu än vad vi gjorde förut.

Till vem tycker ni de 17 frågorna ska gå härnäst och varför?
Vi skulle vilja att de går till den SWEA som har varit medlem längst för vi hoppas att hon har mycket att berätta om sina erfarenheter med SWEA och om hennes liv utomlands.

Tack Anna och Sofia!