Network Menu

17 frågor till Annette Åsberg

SWEA International ställde VAMEs ordförande Annette Åsberg mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (10 september 2010)

Annette Åsberg; Foto: Agneta Godfrey

Annette Åsberg; Foto: Agneta Godfrey

Hur länge och var har du bott utomlands?
Jag har bott två år i Morristown, New Jersey och fem år i Orange County, Kalifornien.

Vad gjorde du innan – i Sverige?
Mitt första arbete var som socialsekreterare i Göteborg. Det tog 19 år innan jag tröttnade på att ständigt bli negativt behandlad både av brukare och av ledning. Jag får ändå tacka dem för att jag utvecklade en enorm förmåga för människokännedom och att jag fick upp ögonen och gick vidare.

Jag startade på en ny universitetsutbildning när mina trillingpojkar var små och deras storasyster var i tonåren. Jag läste till administrativ koordinator med inriktning mot webbdesign och projektledning. Efter det arbetade jag som koordinator på Kungsbacka Ridklubb som är en av landets största ridklubbar med internationella tävlingar på elitnivå både inom hoppning och dressyr. Jättekul arbete eftersom jag fick ägna mig åt mina stora intressen: hästar, människor och datorer.

Vilken är den största förändringen?
Att gå från heltidsarbete, småbarn, två hästar, husrenovering och en make som bodde i USA till ”lyxhustru”. En annan förändring är att det inte var lika lätt med myndighetskontakten i USA som jag hade trott. Jag trodde att USA var som Sverige ungefär, men inte. Man kan stånga sitt huvud blodigt i kontakten med myndigheter om man överhuvudtaget får tala med någon. Problemet med telefonröster är numer säkert lika vanligt i Sverige som här.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Här i Kalifornien är det klimatet. I en vidare mening så tycker jag att det har öppnat ögonen för hur människor från olika länder kan behandla varandra och det är en nyttig erfarenhet. Man får en helt annan syn på Sverige, både ur positiv och negativ synvinkel. Sammantaget så tror jag att jag blivit mer ödmjuk i min syn på mina medmänniskor och det är en produkt av familjens utlandsflytt.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
En nackdel som jag delar med flera andra Sweor är att vår dotter inte bor här. Hon ville inte flytta med oss till Kalifornien. Hon fick helt enkelt nog av att bo i USA under vår tid i New Jersey. Så sedan fem år tillbaka bor hon i Sverige och resten av familjen i USA. Detta har gjort att hon vuxit enormt som människa medan jag bara har längtat.

Hur ser din vardag ut?
Jag kör först upp våra söner och skickar dem till skolan. Sedan tar jag en långpromenad med vår Shar-Pei Maximus. Efter det är det frukost och ombyte till ridkläder. Jag tar bilen ner till stallet och tränar dressyr för min tränare. Hem igen för lunch och sedan är det dags att hämta ungarna på skolan. Åter till huset är det dags för eftermiddagspromenad med hunden. Grannarna säger att vår Maximus är den mest vältränade hunden i hela området. Tiden därefter ägnar jag åt familjen, matlagning och SWEA.

Annette Åsberg på promenad med vovven

Annette på promenad med vovven

Vad gör du helst på fritiden?
Om jag skall ägna mig åt mig själv och inte familjen så älskar jag att rida. Det är lika kul att rida ett dressyrpass som att rida ut i bergen. Att rida på våren när kullarna brinner av gula senapsväxter är oslagbart. De är så höga att de når ända upp till huvudet på hästarna och det är otroligt vackert när man rider i dessa stora fält där man inte kan se något annat än gula blommor över allt.

Om jag skall dela min fritid med familjen så reser jag helst. Vi har försökt att se så mycket av USA som möjligt när vi nu bor här och det har varit helt fantastiskt. Första gången barnen såg Grand Canyon ställde de sig bara och gapade. Trots att de inte var särskilt gamla var de helt överväldigade över scenariot. Det är alltid lika kul när man ser att ungarna uppskattar vad Jorden har att visa upp.

Beskriv en lyckad fest.
En lyckad fest för mig är när jag kan sitta lugnt ner med mina vänner, god mat och gott vin med luften full av intressanta diskussioner. Ibland så tycker jag att det är kul att avsluta kvällen med någon medryckande dans.

Annette Åsberg på kräftskiva

Annette på kräftskiva

Vad är du bäst på?
När det gäller praktiska saker så tror jag faktiskt att jag är bäst på att laga mat. Jag älskar att laga ny mat och det har kommit till den punkten att en dag hörde jag en av mina söner säga till en kompis ”Min mamma lagar aldrig samma mat två gånger, vi får alltid nya rätter varje dag”. Riktigt så är det väl inte men nästan.

När det gäller egenskaper så är jag väldigt strukturerad nästan på gränsen till löjligt.

Och sämst?
Sjunga och komma ihåg namn på människor. Just namn är ett problem här i USA eftersom amerikanarna är så nog med att man skall komma ihåg vad alla heter. Inte så lätt när många av namnen för en svensk inte låter som namn utan mer som läten. Jag kan bara tänka mig hur det skulle vara för mig i t.ex. Asien.

Annette och SWEA

När blev du Swea?
2006 efter en kort tid i Kalifornien. Jag visste inte att SWEA existerade när jag bodde i New Jersey.

Varför?
Jag träffade två Sweor på ett födelsedagskalas i Laguna Beach och de talade så varmt om SWEA. Jag tog mod till mig och anmälde mig till årsmötet och sedan dess är jag fast.

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Sedan 1 maj i år är jag regionordförande i SWEA VAME (Västra Amerikas). Ett spännande uppdrag som jag ser fram emot både med nyfikenhet men också med tillförsikt.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Robert Downey Jr. av rent egoistiska skäl, men som vi alla kunde vila ögonen på efter en hård SWEA dag.

Annette Åsberg: Två påskkärringar

Två påskkärringar

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
Jag tror faktiskt att det är när vi i SWEA Orange County har vår påskkärring-träff.

Vi klär ut oss och flyger in på våra kvastar till vårt möte med alla andra svenska påskkärringar. Vi äter gott, tar ett glas vin, har äggjakt och när mörkret faller berättar vi våra djupaste hemligheter för varandra. Det blir många skratt och mycket fniss.

Vad har vi glömt att fråga?
Vad gör dig glad?

Vad skulle du ha svarat?
Mina barn, en promenad vid havet och när jag vaknar upp i mitt hus i Sverige, ligger i sängen och hör vågorna brus och måsarnas skrik.

Vem tycker du de 17 frågorna ska gå till härnäst och varför?
Jag skall vara besvärlig och säga två stycken.

En av våra nya unga medlemmar för att få höra hennes syn och förväntningar på SWEA. Jag skulle också vilja höra från en av våra äldsta men ”okända” Sweor för att få ta del av hennes syn på SWEA och omvärlden.

Tack Annette!