Network Menu

17 frågor till Elisabeth Alsheimer

SWEA International ställde nya Intenationella Vice Ordförande Elisabeth Alsheimer mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. 11 januari 2010

Elisabeth Alsheimer; Foto: Eva Rosth

Elisabeth Alsheimer; Foto: Eva Rosth

Hur länge och var har du bott utomlands?
Först i Wien ett drygt år under min studietid och därefter åren 2001 – 2003 i Boston. Kortare perioder i USA och Europa genom åren.

Vad gjorde du innan — i Sverige?
Jag är utbildad jurist och har arbetat inom bankväsendet, näringslivet och på advokatbyrå innan jag läste konst- och kulturvetenskap vid Lunds Universitet. Jag har arbetat som intendent i Wanås skulpturpark under många år och nu är jag verksamhetschef i Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Vilken är den största förändringen?
Att släppa kontrollen, säkerheten och tryggheten för att upptäcka att gammal kunskap och invanda livsmönster kan bytas ut mot något annat – som också fungerar och rent av kan ge ett mervärde

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Den personliga utmaningen – som garanterar utveckling. Alla nya intryck och möten – som ger livsglädje. Alla möjligheter att växa som människa – som ökar toleransen för mångfald som resurs. Kunskapen att Sverige inte är jordens medelpunkt – men ett tryggt, lite tråkigt och väldigt lagom samhälle.

Elisabeth Alsheimer

Elisabeth Alsheimer

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Som ”invandrare” – både här och där – känner man sig alltid sämre rustad när det gäller vardagsbyråkrati. En nyttig erfarenhet!Hur ser din vardag ut?
Att arbeta inom kultursektorn är att leva gränslöst mellan arbete och icke-arbete – på något sätt går allt i vartannat. Arbete, familj, vänner & nätverk i olika former – ständiga möten med andra människor. Konst, design, teater, musik – gärna klassisk och opera – litteratur, så många tidningar och tidskrifter som tiden medger.

Vad gör du helst på fritiden?
Går på gympapass flera gånger i veckan, promenerar utmed havet, tänker, reser och sover.

Beskriv en lyckad fest
Många intressanta och olika människor som är öppna och villiga att dela med sig av kunskap och erfarenhet.

Vad är du bäst på?
Att se möjligheter.

Och sämst?
Jag är riktigt, riktigt dålig på att sjunga…

Elisabeth och SWEA

När blev du Swea?
År 2001

Elisabeth Alsheimer; Foto: Lena Wilhelmsson

Elisabeth Alsheimer; Foto: Lena Wilhelmsson

Varför?
Därför att Swean Nina Rännefors i Boston övertygade mig att komma med på ett frukostmöte hemma hos henne. Det ångrar jag inte!

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Vice ordförande i SWEA International och sammankallande i kommittén för Agneta och Gunnar Nilssons Stipendium för Studier av Interkulturella Relationer.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Den amerikanska författaren, litteraturkritikern och debattören Susan Sontag — jag tror att hon var en stark och mycket inspirerande kvinna.

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
När vi hade skrattpaus under ledning av Ann-Marie Kjellander vid världsmötet i Amsterdam – det var inte riktigt klokt!

Vad har vi glömt att fråga?
Vilken är din vision för SWEA?

Vad skulle du ha svarat?
Kontinuitet och vitalitet!

Till vem tycker du de 17 frågorna ska gå härnäst och varför?
Vi har precis haft en arbetshelg inom kommittén för det interkulturella stipendiet – jag vill skicka dessa frågor vidare till både Eva von Usslar & Eva Windrup, som är mina arbetskamrater i denna kommitté. De är två mycket intressanta kvinnor!

Tack Elisabeth!