Network Menu

17 frågor till Ingrid Westin

SWEA International ställde ÖEMAs ordförande Ingrid Westin mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (10 december 2010)

Ingrid Westin

Ingrid Westin

Hur länge och var har du bott utomlands?
Totalt 20 år. Jag har bott i USA och Tyskland.

Vad gjorde du innan – i Sverige?
Jag var så ung när jag flyttade ut så det finns inget innan, förutom utbildning.

Vilken är den största förändringen?
Jag flyttade ut på 60-talet för att arbeta som flygvärdinna på Pan American Airways. Det var så spännande att få vara med och uppleva världen på den tiden. Faror kände vi inte till. Naturligtvis blev några plan kapade och omdirigerade till Cuba, men annars var det inga stora faror. Jag flög bland annat soldater in och ut ur Vietnam under kriget, men rädd var jag aldrig. När jag senare flyttade till Tyskland efter mellanspel i Sverige var det ett naturligt steg att ta för jag ville att mina barn skulle få möjligheten att få bo i ett annat land.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Det beror naturligtvis på var man bor i världen. Jag upplever att man blir mer öppen för andra kulturer och andras sätt att se på sin omgivning. Det beror naturligtvis också på ens personlighet om man är mottaglig för intryck och förändringar.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Nackdelen är att man uppfostrar sina barn att bli ”världsmedborgare” och sedan hamnar de på olika håll i världen och det blir ett fasligt flygande för att få träffa dem. Annars har jag inte upplevt några nackdelar.

Hur ser din vardag ut?
Eftersom jag är en working girl följer jag schemat 9 to 5. Jag arbetar som administrativ chef på Engelska institutionen på Stockholms universitet och har dagligen kollegor och studenter omkring mig från jordens alla hörn. Ett universitet förnyas ständigt och så även mitt arbete. Det är en spännande värld och ingen dag är den andra lik.

Ingrid Westin under en resa

Ingrid under en resa

Vad gör du helst på fritiden?
Jag är gärna ute i naturen och älskar att vakna ute på landet där det är tyst och stilla. Dessutom reser jag gärna och bland annat hälsar jag på mina barn. Jag läser även en hel del. Tycker mycket om att gå på museer och speciellt konstmuseer. Mycket tid går åt till SWEA.

Beskriv en lyckad fest.
En lyckad fest är en fest för alla generationer. Den får gärna börja på eftermiddagen. Vi kan vara flera som lagar maten tillsammans. Alla ska vara delaktiga Vi sitter vid bordet i timmar och där går diskussionens vågor höga. Några kanske musicerar.

Vad är du bäst på?
Jag är väldigt bra på att svara ”ja”. Jag är definitivt en organisatör och gillar att laga mat och baka, men inte för mycket.

Och sämst?
På att säga ”nej”.

Ingrid och SWEA

När blev du SWEA?
1983

Varför?
SWEA är en fantastisk organisation och detta ville jag absolut bli en del av.

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Jag är regionordförande i region ÖEMA och sammankallande i kommittén för ÅSK.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Jag vill bjuda in Oscar Wilde för då får vi säkert en underhållande kväll och en lektion i konversationskonst. Skulle han var upptagen kan vi ta Mae West hon var inte heller så oäven när det gäller slagfärdighet och ironi.

Ingrid Westin med andra SWEA-medlemmar

Ingrid med andra SWEA-medlemmar

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
Mitt roligaste SWEA-minne är från 1992 när Inger Schuberth, Ingergerd Schmidts Stündeck och jag åkte bil ner till Mainau, i Sydtyskland, från Bonn för att representera SWEA vid en middag för SVIV (Svenskar i Världen) som ordnats av greveparet Bernadotte. Vi sjöng och skrålade i bilen och gick igenom alla svenska sånger vi kunde, från barnvisor och snapsvisor till psalmer. Vi var framme i Mainau i ett nafs.

Vad har vi glömt att fråga?
Om jag har några nära och kära som är med i SWEA?

Vad skulle du ha svarat?
Ja, det har jag. Min syster, Helena Gagne är ordförande i SWEA Orange County. Min dotter och svärdotter är också medlemmar i SWEA.

Vem tycker du de 17 frågorna ska gå till härnäst och varför?
Det finns så många spännande Sweor. Inom min region finns bland annat Anna Gustafsson Bril, avdelningsordförande i Moskva. Jag skulle gärna läsa vad hon svarar på dessa 17 frågor.