Network Menu

17 frågor till Sofie Haag

SWEA International ställde Sofie Haag mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (20 juni 2010)

Sofie Haag

Sofie Haag

Hur länge och var har du bott utomlands?
Jag har bott i London i ca 3,5 år nu. Innan dess har jag studerat i Tyskland en termin och bott i Österrike i perioder under skolloven, då min pappa som är musiker brukade spela där.

Vad gjorde du innan — i Sverige?
Jag arbetade som producent på Dramaten och var precis i början av en föreställningsperiod av produktionen ”Valerie Solanas ska bli president i Amerika”, skriven av Sara Stridsberg och regisserad av Klaus Hoffmeyer. Det är en av mina favoritföreställningar genom åren, med fina skådespelare såsom Ingela Olsson, Noomi Rapace, Basia Frydman, Alexandra Rapaport, Simon Norrthon, Gunnel Fred och Douglas Johansson.

Vilken är den största förändringen?
Vi väntade vårt andra barn när vi kom hit och det var mycket annorlunda att föda barn på ett privat sjukhus, där det ingick 3-rättersmåltider, flat screen TV på rummet och present vid hemfärd i form av lyxiga badprodukter och champagne mm. Vi fick veta att prinsessan Diana och Posh Spice fött barn där, så vi var i säkra händer.

England ligger också långt efter Sverige vad gäller vardagspraktiska saker som banker, infrastruktur, husbygge och jämställdhet. Klass-systemet är starkt utpräglat och det är viktigt att bo på rätt adress, gå i sätt skolor och ha rätt kontakter. Samtidigt är London en smältdegel av olika kulturer, med stor mångfald och många möjligheter. Kulturlivet är rikt, och det är spännande med en stad där man inte vet vad som väntar runt hörnet.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Alla nya möten, kontakter och erfarenheter man får. Att man kommer närmare varandra som familj och att man får dela ett utlandsäventyr. Jag tycker man lär sig många nya saker, om sig själv och om andra. Varje dag har något nytt att erbjuda bara man tar emot. Att flytta är bland det bästa vi gjort och vi stortrivs i London. Vi gifte oss på Arlanda för att ha världen som vårt ”Oyster”, och nu bor vi under inflygningen till Heathrow. Vem hade kunnat trott det för ett par år sedan!

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Det är att ha far- och morföräldrar så långt bort liksom resten av släkt och vänner. Det är också mycket svårare här att kunna kombinera jobb och familj på lika villkor. Vi har nu löst det så att jag har startat eget företag och att vi tar hjälp av en aupair vid behov. På så sätt kan vi njuta av utlandstiden med barnen och familjen och samtidigt kunna jobba med det vi tycker om.

Hur ser din vardag ut?
En vanlig vecka lämnar jag barnen till skola och aupair på morgonen innan dagens arbete tar vid. Just nu arbetar vi med 2 nyskriva svenska operaproduktioner, ”JUNK: A Rock Opera” och internetoperan ”iOpera” som är världens första virtuella operahus på internet. Malena Ernman och Olle Persson har precis i dagarna sjungit in den första musiken till ackompanjemang av Norrköpings Symfoniorkester. Mycket spännande! Utöver detta bokar vi in konserter och företagsevent för våra artister. Kontoret klingar av musik, och dagarna varvas med möten, kundbesök och nätverksträffar. Jag går också mycket på föreställningar och konserter, och såg senast Macbeth på the Royal Shakespeare Company tillsammans med Sweorna här.

Jag har kontoret hemma vilket gör att det ibland finns möjlighet att få lite extratid med barnen på dagtid vilket jag älskar. Vi har en stor, fin trädgård där vi spelar basket och äter picknick när vädret tillåter.

Sofie Haag och ett fint utsikt

Sofie och ett fint utsikt

Vad gör du helst på fritiden?
Myser med familjen, träffar vänner och grillar i trädgården. Vi har ett högt tempo i vardagen, och min man reser mycket, så det är skönt att kunna slappna av och bara ta det lugnt. Jag läser mycket, tränar och tittar gärna på SKY TV:s operasändningar. Londonbesök är alltid trevliga och att resa när tiden tillåter. Ska bl a till Berlin i juli för att reka om JUNK kan spelas där, samt ska boka biljett till VEMA:s RM i Marbella i höst. Det vill man inte missa!

Beskriv en lyckad fest.
God mat och dryck i goda vänners lag. Busiga lekande barn, bra musik och avslappnad stämning. Glada människor gör vilken fest som helst lyckad.

Vad är du bäst på?
Att starta igång projekt och samarbeten och att få människor att arbeta mot samma mål. Att tänka långsiktigt och visionärt och få saker gjorda. Det viktigaste inte att kunna allt själv utan att skapa en miljö där alla får ta plats och kan växa på sina egna villkor. Det ska vara roligt att engagera sig, och det är något jag känner starkt för.

Och sämst?
Att säga nej – det finns så mycket kul att göra, att det är tråkigt att behöva begränsa sig. Detta är något jag jobbar på dock, det är viktigt med balansen. Våren har varit ovanligt intensiv, men nu börjar det äntligen normalisera sig igen.

Sofie och SWEA

När blev du Swea?
Hösten 2007

Mamma Sofie

Mamma Sofie

Varför?
För att en släkting talade så varmt om organisationen. Gustav var precis nyfödd, och det kändes fint att gå med i en svensk gemenskap för att få kontakt med andra i liknande situation. Aldrig hade jag trott att jag några månader senare skulle få en förfrågan om att bli ordförande. Gustav var 6 månader och Oskar 3, men Sweorna lovade att hjälpa till på alla sätt de kunde, så jag tackade ja vilket jag inte ångrat för en sekund!

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Jag har precis avslutat 2 år som ordförande för SWEA London och vice regionordförande för SWEAs region VEMA. Det har varit två fantastiska år, inte minst för att vi under denna tid firade 20 år i vår avdelning. Nu är jag med i vår relativt nystartade past presidents club. Jag hjälper också till med tidningen, sitter med i stipendiekommittén samt bistår i frågor som rör avdelningen.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Karen Blixen, för hon verkar vara en enormt spännande människa.

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
SWEA Londons 20-årsjubileum 2009, på ambassadens residens. Plötsligt tappar en av servitriserna besticken och skriker till så att hela rummet tystnar tvärt. Man kan höra en knappnål falla. Då brister hon plötsligt ut i sång. Alla börjar skratta och stämningen blir än mer uppsluppen. Efter den första arian tar hon fram en fjäderboa och börjar sjunga Habaneran ur Carmen, varpå hon vänder sig mot ambassadens representant och förföriskt bjuder honom på vin och snittar varefter hon lägger boan om hans hals. Jag har inte skrattat så hjärtligt på mycket länge. Det blev en mycket lyckad fest. Catrin Johnsson hette sopranen, och hon sjunger nu huvudrollen i ”The Dutchess of Malfi” för utsålda hus på English National Opera i sommar.

Vad har vi glömt att fråga?
Vad betyder SWEA för dig?

Vad skulle du ha svarat?
Oerhört mycket! Genom SWEA har jag fått vänner och en gemenskap som jag inte visste fanns. Genom att engagera sig i SWEA lär man sig också nya färdigheter och skapar nya kontakter, vilket man har nytta av både till vardags och i sitt arbete. Jag rekommenderar alla att gå med.

Till vem tycker du de 17 frågorna ska gå härnäst och varför?
SWEAs yngsta medlem för att höra vad SWEA betyder för henne.

Tack Sofie!

Av Emelie Krugly