Network Menu

17 frågor till Ulrika Wesslau

SWEA International ställde Ulrika Wesslau mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (4 maj 2010)

Ulrika Wesslau

Ulrika Wesslau

Hur länge och var har du bott utomlands?
Sammanlagt ungefär tio år, i Tokyo, Hong Kong och en kortare period i Paris för länge sedan

Vad gjorde du innan – i Sverige?
Jag är journalist från början och arbetade på flera av Bonniers veckotidningar och på Svenska Dagbladet.

Ulrika Wesslau i Prag

Ulrika i Prag

Vilken är den största förändringen?
I Sverige har du ditt naturliga nätverk. Du har kontakterna för att hitta en bra doktor, du vet i vilken kö du ska ställa ditt barn för den bästa skolan, vem som kan laga din tvättmaskin, hur du fixar bästa konsertbiljetterna. Du kan argumentera med försäkringskassan på ditt eget språk, du har förhoppningsvis familj och gamla vänner som förstår dina problem utan förklaringar.

Flyttar du ut i världen får du anstränga dig för att få kontakter och bygga upp ett nätverk. Det tar tid men ofta kommer vännerna mycket nära. De blir som den familj man saknar.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Det är alltid spännande att se nya platser, att lära sig att leva vardagsliv i en ny miljö och att bygga upp ett nätverk. Det är också utvecklande att ifrågasätta sina värderingar och lära sig att världen kan fungera helt annorlunda.

Att komma som ung till Japan i början av 70-talet var en chock. Ingenting stämde med våra svenska värderingar. De flesta som kommer dit lär sig ändå att älska Japan – de andra flyttar snabbt därifrån.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Det är långt från familj och gamla vänner. När jag flyttade tillbaka till Stockholm upplevde jag att mina gamla vänner hade ett ”nytt” vardagsliv där jag inte ingick. Det tog tid att komma tillbaka till varandra. Jag hade naturligtvis också förändrats under åren utomlands. Men på så sätt fick jag en rad nya vänner genom SWEA Stockholm. Flera som blivit mina allra bästa vänner.

Hur ser din vardag ut?
Jag har ett företag som ritar och bygger om mindre kontor och privatbostäder, mest kök och badrum. Det tar ganska mycket tid men förutom en massa byggmöten alldeles för tidigt på morgonen, kan jag bestämma över min tid själv.

Ulrika Wesslau spelar bridge med vänner

Ulrika spelar bridge med vänner

Vad gör du helst på fritiden?
Spelar bridge! Det är bland det roligaste jag vet. Socialt och med bra träning för hjärnan. Ingenting får mig att skippa yogan en gång i veckan. Det är helt nödvändigt för alla sinnen, koncentrationen och smidigheten. Jag har också en drös med barnbarn som tar tid. Under den korta säsong vi har i Sverige försöker jag bli bättre på golf men det går trögt.

Beskriv en lyckad fest.
När blandningen av gäster är spännande och diskussionsvågorna går höga. Det tråkigaste som finns är ett sällskap där alla säger ”ja, just det” och det aldrig blir någon diskussion. Sen ska det förstås också vara lite god mat och goda viner.

Vad är du bäst på?
Tja, säg det. Jag är väl den typiska journalisten. Är man lite bra på mycket så blir man journalist. Jo, jag är en baddare på att tänka kreativt och lösa problem, vilket jag har haft mycket nytta av. Jag är nog en kreativ person över huvud taget – och lite filosofiskt lagd.

Och sämst?
Ekonomi. Trots att jag gick matematiska linjen i gymnasiet. Men det är inte samma sak. Matematik är logiskt tänkande men ekonomi…. Tur nog har jag en revisor som jag kan gråta ut hos.

Ulrika och SWEA

När blev du Swea?
När jag kom tillbaka till Stockholm i slutet av 80-talet. SWEA fanns inte i Tokyo och Hong Kong när jag bodde där.

Varför?
För att det var jobbigt att flytta tillbaka till en stad som man tror man känner. Men jag visste inte hur man betalade på bussen eller fick ut pengar från bankkontot. SWEA var ett oerhört stöd för mig och jag fick snabbt många goda vänner bland Sweorna.

Ulrika Wesslau på stranden i Dominikanska Republiken

Ulrika på stranden i Dominikanska Republiken

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Jag är sammankallande i litteraturstipendiekommittén.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Drottning Kristina, en stark kvinna som levde under en spännande tid. Det skulle vara roligt att höra vad som rörde sig i hennes huvud. Hon hade säkert behövt SWEA när hon kom till Rom efter att ha abdikerat.

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
Oj, det är så mycket. Men bland det roligaste var nog när Josephine Carlsson och jag organiserade lunchen på Nordiska museet vid 25-årsjubileet för 350 sweor. Vi hade en mycket snäv budget och många problem att lösa. Allting gick som vi planerade och det blev en jättesuccé.

Vad har vi glömt att fråga?
Vilken bok har du på ditt nattduksbord just nu?

Vad skulle du ha svarat?
Diana Janses En del av mitt hjärta lämnar jag kvar. Det är en fantastiskt bra liten bok, en skildring av författarens tid som diplomat i Afganistan. Välskrivet, spännande och personlig. Mycket känner vi sweor igen även om de allra flesta av oss finns på lugnare ställen utan landminor och självmordsbombare. Rekommenderas för bokklubbar – bra att diskutera.

Tack Ulrika!