Network Menu

Malmödagarna augusti 2010

Malmödagarna 2010; Foto: Kerstin AlmI Malmö hade Sweorna i år fixat en sommarmiddag som blev ett helt program, med början på kvällen den 11 augusti och rikliga programpunkter och avslutning med Sommarmiddag den 12 augusti.

Malmö är en stad som stolt växer i en mycket aktiv och brusande Øresundsregion. Och det fick vi verkligen uppleva genom måltider i Västra Hamnen, gamla Kockums som nu heter Dockan, genom båtfärd bland nybyggnationer med väldigt fin arkitektur och mycken hänsyn till ekosystemet. Imponerande så det förslog.

En av anledningarna att jag bestämde mig för att mitt korta sommarbesök i Sverige i år skulle omfatta Sommarmiddagen i Malmö var just för att det inte bara var en middag, utan ett helt program som sträckte sig från en kväll till nästa. Det var toppen! Ni vet hur många man tycker det är kul att få träffa, att snacka lite med, att krama om — och det går ju inte om vi bara ses över en middag, dessutom en middag med tal kring stipendieutdelning.

På det här viset lyckades Malmö-Sweorna både ge oss deltagare – vi var 140 från 32 olika avdelningar – tid att träffas och tid att se lite av omgivningarna. Men framförallt – och det var kanske det allra viktigaste ? fick vi ordentligt med tid att lyssna till vad våra stipendiater sysslar med. Det var helt enkelt en speciell programpunkt utanför själva måltiderna. Och så imponerande stipendiater som vi har är de verkligen värda att få lyssna på ordentligt. Utan att låta maten fastna i mun. I Malmö i år fick de helt enkelt riklig tid att berätta om det de sysslar med.

Vi startade med mingel på onsdagkvällen och då var vi 100 personer! Inte illa med godis att dricka och godis på ett fat att äta. På gångavstånd från de olika hotell som SWEA Malmö hade prickat in till oss resenärer. Visst är det härligt när man kan komma fram till fots. Så man kan fortsätta att prata. Fast vi behövde ha paraply, för en och annan skur överraskade oss.

På torsdagen började det med en Kunskapslunch som ägde rum i Nationalencyklopediens sagolika lunchssal, vid den fick vi höra två av årets stipendiater , Sabine Stölting och Zahra Bayati – respektive mottagare av litteraturstipendiet och Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier i Interkulturella Relationer – berätta om vad de forskar i.

Det var verkligen spännande, Sabines forskning vid Freiburgs universitet handlar om musikteater i Stockholm mellan åren 1830 och 1850.Hon har räknat ihop till 1 500 pjäser med inslag av sång och kupletter. Jag tror inte jag överdriver om jag säger att vi alla var superimponerade och kanske lite generade av att en kvinna från annat land visste så mycket om vad som hände i vår huvudstad för 150 år sedan när nog ingen av oss närvarande hade minsta aning om det. Hur enormt vitalt teaterlivet i Stockholm var! Och naturligtvis berättade Sabine detta på svenska!

När Zahra Bayati – som doktorand vid Göteborgs universitet med en avhandling som heter ”Konstruktion och rekonstruktion av etnicitet i lärarutbildningen i ett interkulturellt perspektiv och dess konsekvenser för en hållbar samhällsutveckligen” – berättade om sitt liv, rördes mångas hjärtan och jag såg en och annan tår fällas.

Det var verkligen trevligt att ha denna avslutning på lunchen. Att vi sedan fick med oss en liten kartong Kunskapspiller efter Kunskapslunchen och presentation av Kunskapspriset hjälpte oss nog att komma ihåg vad stipendiaterna berättade.

Vid kanalturen som följde fick vi chans att se många av Malmös olika vyer och landskapstyper, en utmärkt guide hade vi och hon tog oss under 19 broar innan vi kom fram till bryggkaffet nedanför hotell Savoy, godis och bra tillfälle för snackestund.

Klädda för kvällens övningar samlades vi kl 17.30 i Stora Börssalen för se våra stipendiater ta emot sina checkar på 10.000 dollar vardera, hurra för dem och träffa Årets Svenska Kvinna (ÅSK) som ju är den supervitala och oerhört imponerande Kjerstin Dellert. Hon hade ett kul snack med ÅSK-ledaren Lise-Lotte Lybeck Erixon som också kallade upp övriga närvarande ÅSKor på scen. Men stolen som Lise-Lotte tog med fram till centrum av scenen, den flyttade Kjerstin föraktfullt undan.

Först efter presentationen fick stolen komma fram igen för att då bli handstöd åt Kjerstin som elegant visade lite av sin dagliga gympa på scen. Med benen i vädret. Fram och tillbaka, åt ena sidan och åt den andra. Kjerstin har gjort en cd med gympa för att visa att det går att hålla sig i toppenform trots att åren går. Det är hon själv verkligen ett sagolikt exempel på.

Närvarande vid cermonin var Lena Jarnbring , Vice Borgmästare i Malmö, som hälsade oss välkomna och berättade om den mycket spännande utveckling som Øresundsregionen nu genomgår. Det var verkligen roligt att få ta del av.

Olivia Stevens, en helt fascinerande sångerska som tidigare tilldelats ett stipendium av SWEA New York sjöng för oss två gånger och det var mycket gripande bägge gångerna – helt unikt att kunna få lyssna till en röst som hennes, som når både med tyst smygande hemlisar samt med de stora utropen. Hon var fint ackompagnerad på piano av Bjarne Löwdin.

Eftermiddagens och kvällens många programpunkter presenterades elegant av Monica Hallworth som liksom alla andra Sweor i Malmö skall ha applåder för de fina och stimulerande dagarna vi som hade tagit oss dit fick uppleva.

Middag i Börshuset serverad av restaurang Årstiderna fick vi sedan, då var det alltså dags för Sommarmiddagen med lotteri och massa kul snack. Förstås.

Ja, det var verkligen ett berömvärt initiativ som Malmö-Sweorna ledda av Ingrid Hanell Karlsson med detta omfattande program hade satt ihop till oss, ett stimulerande initiativ att vidga Sverigemiddagen på detta sätt. Berömvärt initiativ och suveränt genomfört!

Text: Ann-Marie Kjellander, SWEA Rom
Foto: Kerstin Alm, SWEA Los Angeles

KLICKA HÄR för bildgalleri på Photoshop Showcase (en separat webbplats)