Network Menu

Asiens regionmöte i Hong Kong

10-18 oktober, 2010

Asiens regionmöte 2010 i Hong Kong; Foto: PrivatVi var över 80 Sweor, med vår internationella ordförande Åsa Lena Lööf i spetsen, som deltog på regionmötet i Hongkong. Staden visade sig från sin absolut vackraste sida med sol och lagom värme.

Eftersom området är känt för sin eminenta shopping hade Hongkong-Sweorna ordnat en uppskattad ”för-shopping-resa” till Kina över dagen. De Sweor som åkte dit kom alla tillbaka med en extra väska full med fynd.

Själva regionmötet handlade mycket om det kommande världsmötet i Kuala Lumpur. Upplägget kommer att kompletteras med programpunkter som rör Asien och svenska kvinnor i Asien.

Asiens regionmöte 2010 i Hong Kong; Foto: PrivatDet bjöds på förstklassiga evenemang och inledningskvällen till ära kom svenska generalkonsuln Jan Danielsson och hälsade oss varmt välkomna. Vi besökte The Royal Yacht Club där vi fick avnjuta en härlig grillbuffé och vi var även på hästkapplöpningsbanan. Dit kom vi alla i hatt och fick förutom mat, hjälp att satsa på de olika loppen. Många tjut hördes då rättplacerade pengar blev fler!

Vi besökte den botaniska trädgården som verkligen är en udda grön oas i det annars så storstadslika Hongkong. Vi stadsvandrade en förmiddag med historie- och stadsbeskrivning och fick ett jättefint kompendium som minne. Inte att förglömma fick vi även prova en känd och speciell äggkaka som smakade fantastiskt efter denna promenad och i väntan på lunch.

Galamiddagen var som sig bör trevlig och våra vänner från Singapore gjorde inte något undantag denna gång heller, utan hade ett bejublat uppträdande.

Sammanfattningsvis har alla trevliga Sweor i Hong Kong gjort ett eminent arbete med att få oss andra att känna oss välkomna och aktiva. Tack så hjärtligt för det!

Asiens regionmöte 2010 i Hong Kong; Foto: PrivatSå var det då dags för resan till Kina som vi deltagare sett så mycket fram emot. Hongkong-Sweorna hade fått ändra, ändra och återigen ändra Kina-planerna då fler och fler anmälde sig. Nu blev vi 40 glada Sweor som åkte iväg till till Guilin i Kina. Ankommandes mitt i natten såg vi inte vid första anblicken hur trevligt vårt hotell var och hur vackert det var runtomkring oss. Detta fick vi dock uppleva när vi vaknade. Här i detta vackra landskap var en stillsam färd med bambuflotte och/eller cykeltur bland risfälten aktuella. På kvällen bevistade vi en ljusshow som inte var av denna världen. Komponerad av Zhang Yimou som också designade Peking-OS invignings- och avslutningsceremoni. Från en utescen fick vi med de mystiska bergen som kuliss se en spektakulär ljusshow där 600 artister deltog.

Efter en busstur kom vi dag två till Longji Terrace Fields 1 060 meter över havet. När vi klättrat – eller blivit burna i bärstol – upp till bergets topp väntade en utsikt som var otroligt underbar och väldigt speciell. Vi fick även träffa ett minoritetsfolk där kvinnorna har osannoligt långt hår, eftersom de bara klipper sig en gång i livet.

Asiens regionmöte 2010 i Hong Kong; Foto: PrivatDagen avslutades med en trevlig middag och en relativt lång bussfärd. Målet var dock resan värd! HOMA – Hotel of Modern Art är en konst-oas byggd av en taiwanes som brinner för modern konst och kultur. Hit kommer internationella konstnärer och målar, skulpterar arbetar i lera med mera och allt är finansierat av denna mecenat. Den stora parken är fylld av vackra skulpturer och vi fick en guidad tur. Vi fick också bo på detta moderna, konstfyllda hotell där alla rum är olika.

En fantastisk resa och jag tror att jag kan tacka SWEA Hong Kong från alla oss deltagare – resan blev ett minne för livet!

Text: Anika Julin, SWEA Bangkok
Foto: SWEA Hong Kong