Network Menu

Underbara Hälsingland!

Rapport från SWEAs sommarresa i juli 2010

Sommarresa 2010 till Hälsingland; Fotos: Kerstin Alm och Åsa BujonFör en fullsatt buss nyfikna, glada och kunniga Sweor från olika avdelningar blev den traditionella Sverigeresan fylld med minnesvärda möten med varma, begåvade Hälsingebor, besök på berömda Hälsingegårdar, sagolikt vackra landskap, unika kulturskatter, gourmetmat både i fina matsalar och på fäbod!

Eva von Usslar och Åsa Bujon hade gjort ett heltäckande program tillsammans med Sabina Eklund i Färila och humöret var — i klassisk SWEA-anda — på topp under hela resan.

Under den första dagen fick vi insikt i hälsingegårdarnas fantastiska historia på såväl Emigrantmuseet som på Stora Hälsingegårdars väg i Voxnadalen. Vi kunde med vår guide Ulla Hans Ers besöka unika rum med allsköns väggmåleri. Det är nog Jon-Lars och Höka gårdar vi minns mest, med storslagen arkitektur och kända ”blåmålningar”.

Vi bjöds på kaffe med lokal ”hemost” och njöt av stugornas välbevarade interiör. En ung familj öppnade dessutom generöst sin 1700-talsgård ”Stobbys” där boendet anpassats till modern komfort samtidigt som huset pietetsfullt renoverats till ursprunglig stil och form.

LillBabs med beundrarinnor; Foto: Kerstin AlmDag två besökte vi ”Stenegård” (Järvsö), där den charmige guiden Stig Persson Franks i Delsbodräkt berättade om livet i Järvsö under en solig rundvandring. Kvällen före hade vi upplevt en unik show i gårdens fina ”Träteater” med LillBabs i toppform – som vanligt! Hon var också vår ”värdinna” dagen efter i sin ”Caffär” där vi åt lunch och såg utställningen med hennes 50 år som artist.

Vår Hälsinge-Swea Sabina Eklund tog emot i sitt intressanta Örtapotek i Färila. I trädgården bjöds på vin och jordgubbar samt skönsång av Elin Moberg.

Kulturen frodas i Hälsingland och en av de mest berömda riksspelmännen, Björn Ståbi, visade oss familjens hem i Ed med gårdar från tre sekel och plats för musikfestivalen ”Hovrastämman”. Gårdarna rymmer måleri och keramik (genom Björns fru Viveka). Dottern Kersti, sångerska och historieberättare, försökte förgäves lära oss en Hälsingevisa?!

Sommarresa 2010 till Hälsingland; Fotos: Kerstin Alm och Åsa BujonEn härlig upplevelse väntade efter middagen på Järvsöbaden: den i Sverige välkände musikern Bengan Jansson, med fru Eva och Björn Ståbi, fyllde våra hjärtan med ”folktons”-låtar.

Dag tre guidades vi i Ljusdal, där vi fick höra om bruksamhället och möta dagens unga entreprenörer. Färden gick så via ett underbart öppet landskap till Bjuråker och konstnären Bror-Eric som berättade om sin verksamhet. Vi fick vårt lystmäte i en originell och välfylld butik med små, stora, glada och ekivoka verk av honom.

På fäboden i Hedvigsfors blev vi bjudna på ”kôlbullar” tillagade av Knut & Co. enligt konstens alla regler på öppen eld och glänsande av fläskfett och lingon!

Nu var det hög tid för en SWEA-kväll på hotellet med bland annat uppvaktning av årets fräscha jubilarer och därefter det efterlängtade lotteriet som Lisbeth Claeson och Christina Vollert höll i med den äran. Denna kväll summerades också resan och vi som arrangerade blev synnerligen hyllade, liksom vår värdinna på Järvsöbaden, Inger Ångström och inte minst vår eminenta administratör Ingrid Wernersson.

Sommarresa 2010 till Hälsingland; Fotos: Kerstin Alm och Åsa BujonFrån dag fyra minns vi särskilt en fin guidning på Växbo Lin, ny och gammal lintillverkning, men också vägen västerut förbi Trönö kyrkor, hela tiden med det vackra vädret som följeslagare!

Under resan hade vi alla en stor favorit: Peter Jonsson, vår chaufför, som skickligt körde vår bekväma buss och med tolerans och humor bidrog till extra god stämning i det milt sagt turbulenta SWEA-sällskapet!

Vi upplevde också en genuin ”hemkänsla” i Järvsöbaden hotell som efter alla dagsutflykter tog emot oss med öppna armar och förstklassiska middagar.

Sweor uppskattar god mat och dryck och allt ifrån den första dagens lunch på anrika Kilafors Herrgård till en utsökt avskedsmåltid på Axmars brygga (i norra Gästriklands skärgård) kom alla dagar dessutom att präglas av ”haute cuisine” vilket ytterligare förgyllde den lyckade utflykten!

Text: Åsa Bujon, SWEA Stockholm
Foto: Åsa Bujon, SWEA Stockholm och Kerstin Alm, SWEA Los Angeles

Sommarresa 2010 till Hälsingland; Fotos: Kerstin Alm och Åsa Bujon

Sommarresa 2010 till Hälsingland; Fotos: Kerstin Alm och Åsa Bujon