Network Menu

Sverigeresan 2010: Hälsingland

halsinglandtopSWEAs sommarresa

6-9 juli 2010

I år går SWEAresan till det vackra Hälsingland med unika hälsingegårdar, gammal bruksbygd och rika jordbruksnejder där träpatroner och storbönder satt sin prägel på näring och kultur!

Årets sommarresa blir annorlunda till sitt upplägg. Genom att inkludera allt, dvs bussresa tur o retur Stockholm, övernattningar, måltider, utflykter, guider mm, har vi fått fördelaktiga villkor till ett mycket överkomligt totalpris.

Tisdagen den 6 juli

Från Klaraterminalen åker vi norrut med den s k ”Härjedalingen”, non stop i 3,5 tim. – I den bekväma bussen finns tillgång till varm och kall dryck och ev. tilltugg. Bussen har förstås toalett.

Vår första anhalt är det mytomspunna Kilafors Herrgård vackert beläget vid Ljusnan där vi äter lunch. – Därifrån far vi Stora Hälsingegårdars väg kring Alfta och besöker bl.a. gårdarna Ol-Anders med Emigrantmuseet, Löka, Pallards och Jon-Lars med lokal guide.

Vi kommer fram till Järvsö, lagom till middag på det anrika Järvsöbaden, hotellet med 100 årig pensionatstradition. Här inkvarteras vi och äter frukostbuffé och gourmetmiddagar. – Hotellet ligger centralt i Järvsö och under vistelsen kan vi njuta av bastu, pool, skön trädgård och golf (9-hål).

Onsdagen den 7 juli

LilllBabs-Jennifers

Barbro Svensson med dotterdotter Jennifer som är ansvarig för Caffären

Efter frukost tar vi en promenad i Järvsö (buss för dem som behöver), längs Ljusnan till Stenegård. Denna storgård från ca 1850 har en alldeles egen historia och är nu dessutom en mycket levande kulturcentrum med örtagård och egen träteater. – Lunch i ”LillBabs” Caffär i Järvsö och besök i Barbro Svenssons imponerande utställning som omfattar 50 års artistliv.

Bussen tar oss nu till Färila där vi tas emot av Swean Sabina Eklund i hennes trädgård och får njuta av mousserande vin och jordgubbar. Sabina berättar om sin verksamhet, bl a örtmedicin. – Vidare till ”Hörrgården” i Ed och familjen Ståbi, aktiva konstnärer i fascinerande miljö. Middag på hotellet och sedan får vi uppleva en oförglömlig kväll i folkton tillsammans med några av våra mest kända musiker av högsta klass!

Torsdagen den 8 juli

Idag åker vi norrut till Ljusdal och ser det gamla brukssamhället. Sabina guidar och berättar om livet här då det begav sig och om den moderna utvecklingen.

I Ljusdal finns också små trevliga butiker. Vårt förmiddagskaffe dricker vi i handelsträdgården Rosehill.

Färden går så mot Dellenbygden och Bjuråker där vi hälsar på den originelle konstnären Bror Eric och hör honom berätta.- Lunch på Avholmsberget med hisnande utsikt över de vackra Dellensjöarna. Färd tillbaka genom det levande jordbrukslandskapet.

Kvällen ägnar vi åt ”surr”, dragning av lotteriet, överraskningar och annat.

Fredag den 9 juli

Utcheckning, frukost. Avresa via Arbrå med kort stop vid ”Träslottet” till Växbo Lin där vi sätter oss in i både gammal och modern linhanteringsteknik. Produkter av hög kvalitet finns att köpa till fabrikspriser. Promenad genom Trolldalen till Växbo Kvarn och Bageri där vi intar kaffe och ostkaka.

Bussen fortsätter österut via Trönö med dess nya kyrka med kvinnlig arkitekt och gamla kyrka intill Nathan Söderbloms barndomshem.

halsinglandtop1Vi säger adjö till det underbara Hälsingland och vänder färden mot söder till vår lunchrestaurang Axmars Brygga, vid kusten, precis över gränsen till Gästrikland.

Efter lunch, raka spåret mot Stockholm.

Vi beräknar ankomma Klaraterminalen vid 19-tiden

Varmt välkomna!

… detta kommer att bli « störtkul » !

Eva von Usslar, Åsa Bujon och Sabina Eklund

Foto: Åsa Bujon

« surr » = småprata, snacka, skoja och umgås

Anmälan >>>

OBS! Sommarresorna till smultronställen i Sverige är en service arrangerade av Sweor för Sweor. SWEA International Inc. bär inget ansvar i samband med dessa resor. SWEAs enda uppgift är att här annonsera resan.

Bilder som saknas:

http://www.swea.org/WebArchive/SWEAsommar2010/G%C3%A5rden%20Jon-Larss.jpg
http://www.swea.org/WebArchive/SWEAsommar2010/J%C3%A4rvs%C3%B6baden%20hotells.jpg
https://web.archive.org/web/20131125001730im_/http://www.swea.org/WebArchive/SWEAsommar2010/Dellensj%C3%B6arnas.jpg