Network Menu

SWEA på Confidencen

Confidencen 2010; Foto: Kerstin AlmEtt besök på Confidencen på Ulriksdal i Stockholm, är alltid fantastiskt och speciellt. Extra speciellt var det lördagen den 21 augusti då SWEA International abonnerat det vackra historiska huset och föreställningen ”Orfeus och Eurydike”.

Ett hundratal Sweor med gäster och inbjudna kulturpersoner bänkade sig inför presentationen av Sigrid Paskells stipendium inom scenkonsterna. Med tack till Sigrid Paskells donation kan SWEA varje år stödja en ung lovande svensk/a i början av sin karriär med USD 10 000. Det är alltid lika spännande att se vad den kunniga juryn, med sammankallande Stockholms Swean Malin Philipson, kommit fram till.

Confidencen 2010; Foto: Kerstin AlmNär årets stipendiat Shima Niavarani, efter Malins introduktion, studsade, dansade, skuttade, hoppade, rullade in på scenen gick ett sus genom publiken och vi satt alla med ett stort varmt leende på läpparna. Shima tog oss alla med storm. Vi fick ett underbart smakprov av hennes scennärvaro. Shima är en allvarlig komedienn, hon uttrycker glädje, sorg och förvåning med snabbhet och precision. Hennes varelse flyger fram. Ordet intensiv räcker inte.
Shima är född i Iran för 25 år sedan. I hennes långa meritlista finns en stor blandning av framträdanden på såväl teaterscenen samt radio och TV. Hon fick sitt genombrott 19 år gammal med ”Autodidakt i enmansakt”. Denna gav henne bland annat Riksteaterns stipendium 2005.

Confidencen 2010; Foto: Kerstin AlmSWEAs stipendium kommer Shima att använda till en inspirations- och studieresa till New York. Se upp Broadway!

När applåderna för Shima Niavarani lagt sig var det dags för OEMAs ordförande Ingrid Westin, som koordinerat dagen och även är sammankallande för kommittén för Årets Svenska Kvinna (ÅSK).
ÅSKa 2010 är Kjerstin Dellert. Det kändes mycket passande att applådera Kjerstin just på Confidencen. Förutom att vara en bejublad artist är det tack vare Kjerstin Dellerts ihärdiga och envetna kamp för Confidencens bevarande som vi idag kan avnjuta teater, opera och dans i denna fantastiska miljö. Symboliken i ”Handen” av Carl Milles som överräcktes till Kjerstin reflekterar hennes arbete att finna donationer till Confidencen.

Confidencen 2010; Foto: Kerstin AlmSveriges Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth såg mycket nöjd ut när hon överräckte stipendiet till Shima Niavarani och den symboliska utmärkelsen till Kjerstin Dellert.

Nu var det tid för en paus. Stämningen var på topp när vi samlades för vin och kanapé i tältet utanför teaterbyggnaden. Som alltid när Sweor träffas blir det mycket prat och glada skratt. Flera av oss fick även en pratstund med en mycket stolt och glad mamma till Shima.

Vädret var oberäkneligt, men vi klarade oss. Inte förrän vi åter satt på plats för att avnjuta kvällens föreställning av ”Orfeus och Eurydike” kunde vi höra regnet smattra i bakgrunden. Men vad gjorde det, vi satt åter trollbundna i det magiska skenet av levande ljus och facklor och njöt.

Text: Josephine Carlsson, Ordförande SWEA Stockholm
Foto: Kerstin Alm, SWEA Los Angeles


Bildgalleri från Confidencen 2010

Eftermiddagen den 21 augusti inledes med att samlade sweor från när och fjär applåderade 2010 års mottagare av Sigrid Paskells stipendium inom scenkonsterna, Shima Niavarani. SWEAs val av ÅSKA 2010 är Kjerstin Dellert, ett populärt val utan vars idoga insatser under åren vi inte hade haft den fantastiska Confidencen. I vimlet av sweor och gäster sågs förutom ovan nämnda damer bland annat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Lill Lindfors, SWEAs grundare Agneta Nilsson och Ettan Bratt, SWEA Stockholms ordförande Josephine Carlsson samt OEMA-regionens ordförande Ingrid Westin. Efter ett glas vin och kanapé var det dags för dagens föreställning ”Orfeus och Eurydike”.

Här nedan finner ni ett urval av bilder från eftermiddagen.

OBS! För att se en bild från galleriet i sin helhet, klicka på bilden. För att se hela galleriet, klicka på en bild och använd pilarna (< och >) för att bläddra mellan bilderna.