Network Menu

17 frågor till Anna Gustafson Bril

SWEA International ställde SWEA Moskvas ordförande Anna Gustafson Bril mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (7 februari 2011)

Anna Gustafson Bril

Anna Gustafson Bril

Hur länge och var har du bott utomlands?
Jag har bott utomlands till och från sedan jag slutade Handelshögskolan i Stockholm 1994. Jag bodde i London fram till 1996, sedan i New York fram till 2002, efter det London igen och därefter ett år i Sverige. Jag har bott i Moskva sedan 2005.

Vad gjorde du innan – i Sverige?
Studerade, först på Musikhögskolan. Jag är sångpedagog, musiklärare och har kantorsexamen. Därefter en snabbvisit på Operastudion och sedan civilekonom-examen på Handelshögskolan i Stockholm. Jobbade parallellt med studierna först som sångpedagog och sedan som kantor i Värmdö Kyrka.

Vilken är den största förändringen?
Både i London och New York har jag upplevt att det finns mer utrymme att vara individ än i Sverige. Tycker att man får mycket positiv feedback om man vågar mer och åstadkommer mer. Det har också varit lättare att ta sig fram både privat och yrkesmässigt – mer flexibilitet och ett öppnare synsätt. Jag saknade dock vänner, släkt och fräschheten i Sverige.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Spännande att lära sig nya saker från andra kulturer och att vara svensk i en annorlunda kultur! Jag gillar mycket av det svenska och bor man utomlands så blir det en bra balans mellan detta och nya impulser. En av de största fördelarna är de mycket större möjligheterna, framförallt yrkesmässigt.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
I Moskva finns många utmaningar som man måste tackla, allt från otroligt mycket och dåligt organiserad trafik till ett mycket byråkratiskt samhälle, polisstat, korruption etc. New York och London kan bli tröttsamt stort med mycket folk och hög internsitet som måste balanseras.

Hur ser din vardag ut?
Jag kör min son till skolan och är hemma ca. 9.30. Tar sedan lite frukost och kollar internet. Därefter gäller det att komma i gång med att fixa allt från SWEA-relaterat, Bukowskis (jag är representant i Moskva för Bukowskis) samt avsluta alla ”loose ends” med en lång lägenhetsrenovering.

På eftermiddagen när min son kommer hem så ägnar jag mig en del åt honom och sedan fixar jag mat till familjen. Läggdax och tid för min man, TV och internet.

Anna Gustafson Bril på skidresa

Anna på skidresa

Vad gör du helst på fritiden?
Jag gillar att spendera fritiden med min familj och med vänner.

Beskriv en lyckad fest.
Glada, intressanta människor, kreativa arrangemang med mat och dekoration. Gärna musik, dans och uppträdanden.

Vad är du bäst på?
Jag tror jag är organiserad men samtidigt kreativ.

Och sämst?
Jag vill ofta mycket och ibland hänger varken jag själv eller omgivningen med.

Anna och SWEA

När blev du Swea?
2006

Varför?
Jag tyckte det kunde vara trevligt med fler svenska bekanta i Moskva.

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Jag är ordförande i SWEA Moskva sedan februari 2010.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Lady Gaga för något nytt och kul. Och Drottning Silvia för något klassiskt och trevligt. Och Moder Theresa för något andligt. Jag bjuder gärna in alla tre!

Anna Gustafson Bril och andra SWEA Moskva medlemmar på utflykt

Anna och andra SWEA Moskva medlemmar på utflykt

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
Jag har roligt och trivs jättebra med alla Moskva-Sweor. Måste också säga att de regionmöten jag varit på, tre stycken, har varit jättetrevliga. Det bästa med SWEA är alla otroligt trevliga, hjälpsamma och inspirerande kvinnor!

Vad har vi glömt att fråga?
Har du några visioner och ideer om SWEA?

Vad skulle du ha svarat?
Jag tycker det skulle vara roligt om SWEA kunde utvecklas till ett nätverk som mer gynnar nätverkande mellan svensktalande yrkesarbetande kvinnor som finns på så många olika ställen runt världen. Det finns en enorm potential i att via SWEA knyta arbetskontakter lika väl som personliga kontakter, speciellt som många nuförtiden följer med sin familj ut och gärna vill fortsätta att arbeta. Svensktalande kvinnor blir bara mer och mer internationella och finns i fler och fler länder, så på det stora hela tror jag att SWEA har en fantastisk framtid som det gäller att utveckla!

Tack Anna!

Frågor: Anna Sjöblom, SWEA Milano
Foto: Anna G Bril