Network Menu

17 frågor till Marie-Louise Mägerle-Axelsson

SWEA International ställde Produktkommitténs sammankallande Marie-Louise Mägerle-Axelsson, SWEA Zürich mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea. (7 november 2011)

Marie-Louise Mägerle-Axelsson

Marie-Louise Mägerle-Axelsson

Hur länge och var har du bott utomlands?
Kom till Zürich i maj 1973, där jag nu bott i 38 år.

Vad gjorde du innan – i Sverige?
Efter att ha gått ut Barlock Institutet och studier i England arbetade jag på Marc O’Polo som sekreterare. Åkte sen till Zürich och arbetade som Stagiere på dåvarande Bankverein, numera UBS. Gifte mig sedan och blev kvar.

Vilken är den största förändringen?
Som ung tyckte man förstås det var mycket som var annorlunda och att schweizarna var konservativa och ”gammalmodiga”. Man sa inte du till varandra utan ”Sie” och det var svårt att få kontakt. Men så snart man fick barn så förändrades allt och man växte in i det nya landets vanor. Naturligtvis har mycket ändrats sen dess.

Vilka är fördelarna att bo utomlands?
Att få möjlighet till att bo i ett annat land vidgar ens syn på omvärlden och man känner sig mer internationell. Speciellt i ett land som Schweiz där det finns så många nationaliteter. Har ingen erfarenhet av något annat land än Schweiz, men eftersom Schweiz har tre språk och på så sätt tre kulturer, så är det lite speciellt att bo här.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
I början längtade jag väldigt mycket efter havet, björkarna och de härliga svenska sommarmolnen, men eftersom jag varit här så länge nu och har min familj, barn och barnbarn omkring mig, känns det väldigt lyxigt, med tanke på alla Sweor som har sina barn och barnbarn på långt håll.

Hur ser din vardag ut?
Min vardag är varierande. Jag har min egen firma som jag sköter hemifrån och kan själv välja när och hur mycket jag vill arbeta. Sen försöker jag utöva någon slags sport, fitness eller en morgonpromenad här ute ”på landet” där vi bor. Jag älskar att vara ute i naturen och mycket av min tid går åt att sköta trädgården. Ofta kommer de små barnbarnen på besök och då är det fullt upp.

Marie-Louise Mägerle-Axelsson

Marie-Louise

Vad gör du helst på fritiden?
Jag tycket det är roligt att sy, det vill säga klä om stolar, sy gardiner etc. Gillar även att måla om möbler och gå på loppmarknader i Frankrike. Läser gärna inredningstidningar, går på konstmuseum och ägnar mycket tid åt barnbarnen.

Beskriv en lyckad fest.
Sommarbuffé i trädgården med många glada vännner eller middag för sex-åtta personer. Jag tycker om att duka och arrangera och lägger ibland ner mer tid på allt omkring själva middagen än maten. Prova på nya recept är också spännande.

Vad är du bäst på?
Jag är en organisationsmänniska och har ofta ”tusen saker på gång” samtidigt som jag är mycket kreativ.

Och sämst?
Att säga nej – tar alltid på mig för mycket och tror att jag skall hinna med allt.

Marie-Louise och SWEA

När blev du SWEA?
1989 då SWEA startades i Zürich.

Marie-Louise Mägerle-Axelsson med Agneta Nilsson och andra Sweor

Marie-Louise med Agneta Nilsson och andra Sweor

Varför?
Har alltid gillat att vara aktiv och var tidigare sekreterare i Skandinaviska Clubben i Zürich och när SWEA Zürich startades ville jag självklart vara med.

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
2007 gick jag med i Produktkommittén och sedan 2009 är jag sammankallande

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Jag skulle nog vilja bjuda in de Sweor som ännu inte upplevt ett SWEA-möte, RM eller VM, för att de riktigt skall få uppleva den fantastiska gemenskapen som finns oss Sweor emellan när vi träffas på någon plats i världen.

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
Ett oförglömligt minne är RM i Beijing med rundresa, där jag upplevde många roliga episoder och minnen för livet. Likaså världsmötet i New Orleans, där jazzfestivalen präglade vårt möte i högsta grad och inte att förglömma SWEA Zürich 15-årsjublieum, där vi hade möjlighet att ha med hela den internationella styrelsen.

Vad har vi glömt att fråga?
Vad har SWEA betytt för Dig?

Vad skulle Du ha svarat?
SWEA är en enastående organisation som givit mig och alla medlemmar en fantastisk möjlighet att få träffa öppna och intressanta svenskor med olik bakgrund världen över. Vad vore världen i all sin glans om inte SWEA för oss svenskor i utlandet fanns.

Tack Marie-Louise!

Frågor: Anna Sjöblom, SWEA Milano
Foto: Privat