Network Menu

17 frågor till Rigmor Rutlin

SWEA International ställde SWEA Londons ordförande Rigmor Rutlin mot väggen och fyrade av 17 frågor till en Swea (11 maj 2011)

Rigmor Rutlin

Rigmor Rutlin

Hur länge och var har du bott utomlands?
När min norske man friade, frågade han också om jag var beredd att flytta utomlands. Jag, som just då läste moderna språk på Stockholms universitet, tyckte det var en spännande plan. Jag hade bott både i Tyskland och England ett par somrar och utlandet lockade.

Tre år senare, 1964, flyttade vi till Belgien (Bryssel), 1969 till England (Gerrards Cross), 1994 till Amerika (Seattle) för att slutligen 1997 flytta tillbaka till England och Gerrards Cross igen. Det blir 47 år utomlands!

Vad gjorde du innan – i Sverige?
Jag arbetade som språklärare på ett gymnasium och en flickskola i Norrköping.

Vilken är den största förändringen?
Att det är så otroligt mycket lättare att flytta och bo utomlands idag, särskilt om det finns en SWEA-avdelning i närheten av den plats man bor på.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Det är berikande och spännande att bo i ett främmande land, lära känna nya människor, försöka anpassa sig till andra levnadsförhållanden. Man utvecklas som människa och får djupare förståelse för andra medmänniskors sätt att leva.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Att bo långt från familj och gamla vänner, att våra tre barn, som föddes i Bryssel, inte kunde träffa sina morföräldrar i Sverige och farföräldrar i Norge oftare var en stor nackdel.

Rigmor Rutlin spelar golf

Rigmor spelar golf

Hur ser din vardag ut?
Mitt vardagsliv har blivit mycket lugnare sedan jag gick i pension för två och ett halvt år sedan, men jag ger fortfarande privatlektioner i svenska och andra språk. Jag tillbringar mycket tid framför datorn med SWEA-ärenden och med att svara på e-post.

På tisdagar spelar jag alltid golf, det är vår golfklubbs ”damdag”. Andra dagar är det ofta lunch/bridge hos väninnor eller en tripp till London för att gå på konstutställningar eller föreläsningar på vår NADFAS-grupp i Gerrards Cross och innan man vet ordet av är veckan slut!

Vad gör du helst på fritiden?
Musik är viktigt i mitt liv och jag lyssnar på musik både hemma och i bilen, men den musikform jag tycker bäst om är opera och som Friend of The Royal Opera House Covent Garden går jag på rehearsals, generalrepetitioner, för ett billigt pris.

Nu sänder även Metropolitan Museum of Art i New York operaföreställningar via olika biografer i världen och vi är en grupp vänner som ser alla operorna på Henley-bion.

Litteraturläsning är också en mycket viktigt del i mitt liv och jag läser böcker varenda ledig stund på dagen och kvällen.

Har just läst klart Antonia Frasers bok ”Must you go?”, om hennes och Harold Pinters liv tillsammans. Ofta går jag med min man och vänner på teatern både i Windsor och London, helst på matinéer så att vi kan äta middag tillsammans och spela bridge efteråt.

Beskriv en lyckad fest.
En middag för tolv personer, en blandning av svenska och utländska vänner, med god mat och gott vin och livliga diskussioner runt middagsbordet, följt av bridge, helst en tävling där kvinnorna spelar mot männen. Det är den perfekta festen!

Vad är du bäst på?
Att laga goda efterrätter och tårtor.

Och sämst?
Jag vill att allt ska ske på en gång.

Rigmor och SWEA

Rigmor Rutlin

Rigmor

När blev du Swea?
Jag blev Swea 1989 när SWEA UK (som avdelningen då hette) startades av Anna Curman.

Varför?
Efter många år utomlands med i huvudsak utländska vänner kändes det viktigt att träffa andra svenskor, att vara med och skapa ett nätverk för svenska kvinnor utomlands.

Vad är din uppgift i SWEA just nu?
Jag är avdelningsordförande för SWEA London.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?
Selma Lagerlöf, en av mina favoritförfattare.

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
När SWEA London firade sitt 10-årsjubileum 1999 ägde den stora festmiddagen på lördagen rum i Svenska salen i Svenska kyrkan.

Vår dåvarande präst, Lennart Sjöström, och en handfull av London-Sweornas män, alla klädda i smoking, serverade vid middagen och underhöll oss med vacker sång.

Höjdpunkten var när vi alla sjöng snapsvisor och vi Sweor under allmänt jubel först klev upp på våra stolar, sedan upp på borden!

Vad har vi glömt att fråga?
Vad för slags yrkesarbete jag haft under åren utomlands?

Vad skulle du ha svarat?
Under alla år utomlands har jag undervisat både barn, ungdomar och vuxna i svenska.

Särskilt intressant och stimulerande för mig var det att under 25 år undervisa Swedish International Baccalaureate på två internationella skolor och den största glädjen var att se eleverna lyckas och få bra examensresultat.

Till vem tycker du de 17 frågorna ska gå härnäst och varför?
Till Ing-Marie Ando, som varit ordförande både i London och New Jersey. Hon är en underbar väninna, duktig och vis Swea.

Tack Rigmor!

Frågor: Emelie Krugly, SWEA London
Foton: Privat