Network Menu

Landshövding Lars Bäckströms tal till Sweorna vid Sverigemiddagen 2011

Lars Bäckström, 2008

Lars Bäckström, 2008
[CC BY 3.0 via Wikipedia]

Vänner, välkomna hem, – till Sverige, till Västra Götaland, ja känn dig välkommen till Göteborg. Ni kommer från skilda håll, nästan som i den gamla läsarspsalmen, de komma från syd och norr, från väst och öst.

Ja från hela nätverket, SWEA, över sju tusen kvinnor, 73 avdelningar i 34 länder. Ni lever och verkar i städer och länder över hela vårt klot. Ni är sannolikt den största Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige

Ni är länken mellan hemlandet och de över 300 000 kanske 500 000 svenskar som bor utanför Sverige. Ni sprider svensk kultur och traditioner över hela vår värld. Och dit UD och kulturråd inte alltid når där finns ofta SWEA på plats.

Ni är alla unika, individer med skilda erfarenheter och många möjligheter för kommande dagar. Men just här förenas ni och vi av en sak, vi är stolta och glada att möta framtiden med vår gemensamma historia, våra rötter och traditioner.

Som representant för den svenska staten är jag glad att ni valt vårt Göteborg till platsen för ert sommarmöte. Det är gott för oss i väst och ett klokt val av er. Vår vrå av världen – Sverige, Västra Götaland och Göteborg – är en liten del av världen. Men vi är verkligen en del av världen. Sverige ligger på femte plats över världens mest globaliserade länder.

Vänner, Sverige har historiskt sett alltid varit kallt, mörkt, folktomt och fattigt. Min far föddes 1917. Han växte upp i fattig-Sverige, ja vissa år var det ren svält för honom och många andra

Vänner, Sverige är fortfarande, kallt, mörkt, folktomt, men under min fars livstid, under detta århundrade blev Sverige ett rikt land. Hur kunde det gå så? Vad berodde det på? Svaret är enkelt. Sverige gick helt och fullt med i den globala ekonomin. Att låta en liten vrå bli en del av världen är vägen till välstånd.

Och vi började försöka ganska tidigt. Gustav den II Adolf skapade Göteborg 1621 för att Sverige lättare skulle nå världen och för att världen lättare skulle nå Sverige. Staden skulle styras av 12 — 4 svenskar, 3 tyskar, 3 holländare och 2 skottar. Internationellt var orden.

Handel och Chalmers från Skottland, Ostindiska kompaniet och fler skottar kom, vi skapade textilindustri, Jonsered, mekaniska verkstäder för textilfabrikerna, SKF, Volvo och varv – och i dag läkemedel och IT industri. Vi blev rika för att vi vände ansiktet åt världen.

Men för att klara detta behöver vi ambassadörer och ambassadriser. Levande, aktiva människor som kan ta vid där nationalsången slutar, ?då ärat ditt namn flög över jorden.? Ni i SWEA, ni är det vi behöver för att se till att Sveriges goda rykte fortsätter att flyga.

Ni i SWEA är inte rädda att flyga. Ni kan och vågar fortsätta att berätta om landet som vågar bygga välfärd för alla. Landets som i dessa orostider har trygga finanser och överskott. Om landet där kvinnan tagit sin rätt.

Ja, allt är inte perfekt men visst är det fantastiskt att just här i Göteborg är en kvinna, Anneli Hulthén, vår borgmästare och våra två universitet leds av kvinnor, Pam Fredman och Karin Markides.

Ni vet och kan berätta att vi inte kan möta framtiden med att bygga murar mot åsikter och andra folk, men att motsatsen fungerar med att se rikedomen i mångfalden och att värna varje individs rätt att nyttja sina egna möjligheter.

Så var välkomna hem alla Sweor, njut av Västsverige och Göteborg. Och fortsätt att berätta och sprida kunskapen om det lilla kalla landet som vann värme och rikedom på att vara öppet mot omvärlden.

Sverige behöver er, ni behövs där ute och ni behöver komma hem och tanka tankar och upplevelser. Och känna att historien om moder Svea är värd att berättas över hela världen. Välkomna vänner, välkomna Sweor till Sverige, välkomna till väst och Göteborg.