Network Menu

Årets Svenska Kvinna och stipendieutdelning på Confidencen

Paskell stipendiat 2011

Från vänster: Åsa-Lena Lööf (ordförande SWEA International), Melissa Jakobson Velandia (Sigrid Paskells stipendium inom scenkonsterna), prinsessan Christina, fru Magnuson (hedersordförande SWEA International) och Christina Lampe-Önnerud (Årets Svenska Kvinna 2011).

SWEAs årliga presentation av Årets Svenska Kvinna och Sigrid Paskells stipendium inom scenkonsterna ägde rum en vacker sensommarsöndag på Confidencen, den underbara gamla teatern i Ulriksdals slottspark.

Det var en stor skara Sweor med gäster och inbjudna kulturpersoner som fick uppleva två mycket duktiga unga svenska kvinnor. I år hade vi den stora äran att prinsessan Christina, fru Magnuson överräckte diplomen.

SWEA Internationals ordförande Åsa Lena Lööf inledde programmet och talade om SWEAs betydelse för svenska kvinnor ute i världen och om alla stipendier som årligen delas ut. Totalt är det ungefär två miljoner kronor per år som delas ut av SWEA International och alla avdelningar.

Årets Svenska Kvinna, Christina Lampe Önnerud, presenterades av Ingrid Westin, sammankallande i ÅSK-kommittén. Christina presenterade sin forskning och sin uppfinning av ett miljövänligt batteri på ett för oss utomstående lättförståeligt språk. För att sammanfatta; batteriet innehåller varken PVC eller tungmetaller och har en mycket längre livslängd än den konventionella typen av batterier. Batteriets hölje är av miljövänlig plast. Vi kan konstatera att med denna meritlista och trevliga personlighet var årets val inte särskilt svårt.

Paskell stipendiat 2011Med tack till Sigrid Paskells donation kan SWEA stödja en ung lovande svensk/a inom scenkonsten med USD 10 000. I år var det dags för en lovande musiker. Anki Rosander, sammankallande i kommittén för Sigrid Paskells stipendium i scenkonsten presenterade årets stipendiat, pianisten Melissa Jacobson-Velandia.

Melissa är en ung och otroligt begåvad pianist som just nu är elev på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Vårterminen tillbringade hon som utbytesstudent vid Robert-Schumann- Hochschule i Düsseldorf, Tyskland. Stipendiet vill Melissa använda till fortsatta studier i Düsseldorf. Publiken satt som trollbundna när Melissa med stor inlevelse och skicklighet framförde ett stycke av Franz Liszt.

Efter dessa bejublade framträdanden var det dags för paus och vi samlades i solskenet utanför teatern för vin och snittar. Som vanligt när Sweor möts så var det mycket prat och glada skratt.

Till sist var det dags för den kritikerrosade föreställningen av Mozarts ”Trollflöjten”. Som vanligt är det en upplevelse att sitta i salongen och njuta av atmosfären, underbar sång och musik.

Det var en oförglömlig SWEA-upplevelse att lägga till alla andra.

Läs mer: Årets Svenska Kvinna 2011, Christina Lampe-Önnerud, blir kolumnist i Svenska Dagbladet >>>

Text: Ingrid Westin, sammankallande i ÅSK-kommittén och regionordförande OEMA
Josephine Carlsson, ordförande SWEA Stockholm
Foto: Kerstin Alm, SWEA Los Angeles