Network Menu

Simply scouting — scoutinvasion i Skåne skapar ringar på vattnet för lång tid framöver

Under World Scout Jamboree, 2011
Den 27 juli-7 augusti slog omkring 39 000 scouter upp läger på Rinkabyfältet utanför Åhus i nordöstra Skåne. Då hölls det första World Scout Jamboree-lägret i Sverige och SWEA var med som diamantsponsor.

Swean och scoutmamman Monica Hallworth, SWEA Malmö, berättar:

Med militärisk organisation slussade bussarna (136 stycken) scouter och besökare (ungefär 5 000 om dagen) från parkeringen in till lägerområdet. Det blev under knappt två veckor temporärt Skånes fjärde största stad, med Ica-butiker, post och bank, kiosker, restauranger och samlingsplatser (läs: tält) och konsertarena för 40 000 personer. Det såldes 300 000 glassar och gick åt 52 000 liter lingondricka.

Min son Charles, 16 år, var en av de svenska deltagarna. Han svepte förbi mig i sponsortältet på väg till några nya vänner från den amerikanska kontingenten. Han hade inte tid att stanna …

World Scout Jamboree 2011
World Scout Jamboree 2011

Under de första dagarna på World Scout Jamboree öste regnet ner. Det kunde ha blivit rena lervällingen, men marken i Åhusområdet är sällsynt bra – vattner rinner igenom sanden och försvinner snabbt undan. Så när det så småningom torkade upp och solen kom fram var det bara att ge sig ut. Scouterna verkade i ärlighetens namn inte bry sig nämnvärt.

World Scout Jamboree 2011Vid SWEAs sponsortält på det tjugoandra World Scout Jamboree-lägret stod jag och funderade på vilka upplevelser och minnen de här ungdomarna tog med sig hem.

Vad var det som SWEA sponsrade? Vad har ett scoutläger med SWEAs syften och mål att göra?

Genom Operation One World skapades möjlighet för cirka 350 scouter, som annars inte hade råd, att resa till Sverige och delta i lägret. Sweorna bidrog med 160 000 kronor till Operation One Worlds totala insamling på drygt tre miljoner kronor.

World Scout Jamboree 2011Så frågan är vad dessa ungdomar och alla andra scouter tog med sig hem i form av svensk kultur och tradition. Kanske, och förhoppningsvis, var det bland annat kunskap om Sverige och våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter; jämlikhet mellan könen, religionsfrihet, frihet att tänka, tycka och trycka vad du vill.

Den för svenska scouter så självklara allemansrätten är inte alls självklar på anda håll; möjligheten att slå upp sitt tält var man vill och att ta ett dopp vid en strand i en ren sjö.

Bättre PR för Sverige och det svenska tror jag är svårt att uppnå. Det här var ”The Real Thing”, ”In Real Life” och ett alldeles utmärkt SWEA-projekt.

World Scout Jamboree 2011Jag tycker att vi skall vara mycket stolta över att ha varit en av de officiella sponsorerna till detta välarrangerade jättearrangemang i Sverige.
Till Anita Kasper från SWEA Frankfurt, som genomförde och ledde SWEA-sponsorskapet, vill jag säga tack, grattis och bravo. Du stod på dig i två år och såg till att det här kunde bli verklighet.

Tack till alla andra Sweor som gav av sin tid.
Och till alla er som sponsrat insamlingen ekonomiskt. Era pengar blev mycket väl använda. Vad de tillresta scouterna nu gör med sina nya kunskaper om Sverige och det svenska har vi inte inflytande över, men upplevelsen från Sverige kommer de bära med sig länge och kanske livet ut.

Vad jag däremot vet är att sonen Charles nu fastställt att nästa World Scout Jamboree går av stapeln i Japan om fyra år och att han planerar att delta. Då är han över 18 år, så då får det bli som ledare.

Text: Monica Hallworth, SWEA Malmö
Foto: Tina O’Malley, SWEA Chicago och Lars Vännman

World Scout Jamboree 2011
World Scout Jamboree 2011


Vill du veta mer?

Se film om Operation One World