Network Menu

17 frågor till Eva Hafström

Vi ställde vår svenska ambassadörsfru Eva Hafström mot väggen och fyrade av

17 frågor till Eva Hafström

Hur länge och var har du bott utomlands?
I år blir det nio år. 2004 flyttade vi till Bangkok och 2007 gick flyttlasset vidare till Washington DC. I sommar kommer vi att flytta hem till Sverige igen.

Vad gjorde du innan – i Sverige?
Jag jobbade på Rikspolisstyrelsen i Stockholm. Var med om uppstarten av polisens webplaser, www.polisen.se samt Intranätet. Jag är tjänstledig och kommer att återgå i tjänst när vi flyttar hem i år. Innan dess jobbade jag många år som informatör på Polishögskolan i Solna. Min karriär inom Polisen började som polis i Landskrona, men det var bra länge sedan.

Vilken är den största förändringen?
Att flytta från Sverige till Thailand och därifrån till USA är stora förändringar i livet. Allt är annorlunda och det är det som är så spännande. Jag tycker om det faktum att de platser vi bott på är så olika att det inte riktigt går att jämföra dem.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Att upptäcka en ny värld, hur spännande som helst.

Har du upplevt några nackdelar och i så fall vilka?
Spänningen och upplevelsen att få bo utomlands i några år uppväger eventuella nackdelar. Jag har ju hela tiden vetat att vi kommer att flytta hem igen. Har aldrig längtat hem faktiskt. Jag har dock saknat min familj, släkt o vänner samt ”Halifax”, min häst som vi var tvungna att lämna hemma. Det svåraste har nog varit barnens alla skolbyten. Över huvud taget så är det nog alltid svårast för barnen när man rycker upp dem från sina hemmiljöer och vänner.

Hur ser din vardag ut?
Jag försöker att börja de flesta morgnar med att springa med min hund eller spela tennis. Hur dagen sedan artar sig beror helt på den representation vi har. Det lagas mat för cirka 5000 personer om året i köket här så det finns ingen som behöver gå sysslolös. Jag är ofta ute och köper in vin till våra olika tillställningar. Jag sköter också redovisningen för representationen vilket alltid tar mer tid än man tror. Trädgårdsarbete är en annan sak som jag ägnar mig ganska mycket åt eftersom vi har så stor trädgård här.

Vad gör du helst på fritiden?
Hästar har alltid varit min passion. Jag red när vi bodde i Bangkok och här i USA rider jag i underbart vackra Virginia. När man kommer till stallet glömmer man allt annat. Eventuella krämpor o bekymmer är som bortblåsta och man kommer alltid hem med ett leende. ”Det är värt mycket pengar att ha en glad o frisk fru” brukar jag säga till min man.

Beskriv en lyckad fest.
Kan inte påminna mig att jag varit på någon fest som jag tyckt varit misslyckad. Om en fest är lyckad eller inte beror till största delen på ens egen inställning och sinnesstämning.
Men det är klart, bra musik höjer ju alltid stämningen. Jag skippar gärna jazz o dansbandsmusik, allt annat går bra.

Vad är du bäst och sämst på?
Jag är dålig på att stava och skriva tackkort. Allt annat är jag bra på.

Du och SWEA

När blev du Swea?
Jag blev medlem när jag kom till Bangkok 2004.

Varför?
När vi nyligen hade anlänt till Bangkok ringde SWEA Bangkoks ordförande Berit Radencrantz och frågade om de fick komma på besök till residentet. ”Kärringar” tänkte jag, men det kunde de väl få. Efter en mycket trevlig kväll med många glada skratt blev jag genast medlem. Och några kärringar var de ju inte. Eller så har jag själv blivit en.

Om du har en uppgift i SWEA just nu – vad är den?
Jag har ingen speciell uppgift i här i Washington. Inte mer än att vi har som tradition att hålla årsmötet här på residentet med efterföljande buffet. Det brukar bli en trevlig samvaro efter årsmötet och många sluter upp.

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.
I Bangkok gjorde vi flera resor tillsammans. Vi åkte bland annat till Vietnam och till Chang Mai i norra Thailand. Vi hade alltid kul när vi reste och det var ett väldigt bra sätt att lära känna varandra på.